Избор на сонар 300-400 $. /Купих Hummi 580 Combo./

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Re: Избор на сонар 300-400 $

Мнение от xoxo »

Ivu написа:
nninkov написа: Та въпроса е има ли смисъл да се взeме например ето този сонар : http://www.lowrance.com/en/Products/Mar ... rtplotter/ - цената е около 550$ - оправдано ли е ?
понеже съм се замислил да пенсионирам един стар сонар, днес ходих пак да го расгледам HDS5 na Lowrence/комбо с плотер/. в магазина е по скъп от 550$ ама пък и са толкова не бих го взел.защо - ами системата на сонара не е напълно дигитална/ нещо като да слушаш моно запис през 2 колони и да си мислиш че е стерео/ нема голяма разлика/почти никаква от един добър от другите видове сонари. плотера немах време да го разглеждам подробно но не ми и требва - аз имам хубав. цветния екран ме дразни но може би му се свиква. засега съм се спрял на дигиталния сонар на Раймарине ама цената му ми е доста солена - над 800 и нема да го бъде - но пък ако спечеля от лотото....той ще е
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nninkov »

1. xoxo а какво мислиш за Raymarine DS600x ?
Сега гледам един но е без transducer в ebay.com за 350$ - колко би струвало да се веме отделно само transducer ?

2.Гледах някъде , че FURUNO 4100 е сонар номер 1 за 2002 - това значи ли , че модела който ти ми препоръчваш е на 7 години или просто си ползват 4100 като номер и изкарват през година-две нови модели но с този номер ?

3. Не си написал къде живееш но по горните постови си мисля , че си в Канада ?
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Чети тук и преценявай цени,качества и т.н.тук са всички световни марки на едно място.има нови разработки,които исчистват всички шумове,отделят всички смущения при завръщането на сигнала испратен от трансдусера към дъното и отчитат перфектно рибата и движението и.Запомни че ефтиното излиза скъпо а новите въведения са в плюс.успех в избора !!!

http://www.boatersland.com/fishfinders.html
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

ето още едно - място
http://www.koden-electronics.co.jp/eng/ ... unders.pdf
-за разликата и за новите дигитални сонари - чети и си избирай. но щом ти е първи сонар по добре не се изхварляй а си вземи нещо са 100-150 и като му свикнеш търси други.иди в магазин където има тест стенд за сонари и ги 'почопли' за да видиш разликата. и все пак не знам за сьоимга каква работа ще ти върши - наример в океана ако търсиш акули или мерлини сонара не е кой знае от каква полза. за речни риби като шаран,сом - да, ама примерно са пастърва,щука???става са дънни риби или такива които стоят в "засада" -бяла например за да видиш дъното.не, не сам в Канада а на съвсем обратно
:?: :?:
PP. между другото от много време се дебатира дали сонара не плаши рибата - специално са сладки води и не много дълбоко. ниякои са твърдо убедени че по "чуствителние" риби усещат звуковите вълни на сонара и се плашат no приемат подадената примамка като се изключи сонара аз не знам кои е прав :shock: :shock
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nninkov »

Мисля , че си прав, по добре да взема нещо по - евтино за начало.
Можеш ли да ми кажеш за този: FURUNO 4100 е сонар номер 1 за 2002 - това значи ли , че модела който ти ми препоръчваш е на 7 години или просто си ползват 4100 като номер и изкарват през година-две нови модели но с този номер ??????????????
А за сьомга когато ловиш в река сонара няма значение - поне аз не виждам някой да ползва.Но по езерата всеки с лодка задължително е със сонар.
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

да от тогава е и все още е в производство . смята се че е един от наи успешните сонари происвеждан досега. аз полсвам на лодката такъв и не мисля да го сменям. други фирми пускат модели и след 1 год ги спират - нещо не им е наред. та фуриното не ти го препорачвам за 1 сонар -примерно няма символи с рибка и трябва опит да се научи и разчите какво показва по екрана. но от друга страна е инвестиция в бъдещето - докато му свикнеш и почнеш да разбираш ще требва практика и може да ти се види отчайващо в началото. иначе наи подходящата сонда за него е Airmar P66 - фурино и раймарине не правиат собствени сонди
http://www.airmartechnology.com/airmar2 ... &PageNo=91

PP в галерията си ти качих малко типични снимки от екраните на Furuno и на Lowrence/които искам да сменям/ прецени си сам от това което ще виждаш по екраните какво ти говори
може би за да ти стане по ясно да ти дам някои разеснениа как се четат екраните за да се ориентираш по добре
по снимката от фурунотo
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
настроиката е ауто фишинг,опциа lock botom/даното го дава като права линиа и само издаденото над дъното се показва/- наи- лявото екранче/
опциа да показва от средна нагоре риба
снимката е из коралови рифофе - виждат се коралите по дъното /по 1-1.5м/
на средното екранче е риба - наи вероятно малка /10-15кг/акула мако
линията през нея е моята примамка
снимката е точно когато е засекал сонара данна риба която търся - предполагам около 40-50кг/А-Scope - наи-дясното екранче/
по снимката на lowrenca
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1

тук всичко е по лесно -чисто дъно и пасаж от дребни 1-3-4 кг риби на около 2м от дъното
Последно промяна от xoxo на Пон Сеп 28, 2009 7:23 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nninkov »

Мерси на всички за помоща.
В крайна сметка скоро трябва да дойде Humminibird 580.
Като за начало нещо с което да се понауча пък след време може и нещо 10" дигитално.
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Супер е.-честито
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nninkov »

Преди 5 дена сонара пристигна.

Изображение

Отварям кутията, вадя всичко, нали съм си инж. за нула време разбрах кое за какво е и как да го свържа.
Измислих закрепване за двигателя на лодката.Монтирах стойката на сонара и зачаках да дойде неделя.
Реших да ползвам "Обади се на приятел" и сутринта потегляме за "езерото" - Lake Washington: Изображение
Колегата през цялото време мърмори - ти верно ли даде пари за тоя телевизор ,да не мислиш , че това ще ти покаже нещо и все неща в тоя дух.
Вече сме в лодката, въдиците са разпънати и тролиме.Включвам сонара и започва едночасово ровичкане по менюто и експериментиране.
Колегата вече мърмори още повече - абе ние за риба ли сме или ще гледаме мач.
И така минава малко повече от час - нямаме удар.
Сонара започва да писука неспирно - екрана се изпълва със символи на риба.Спирам двигателя и пускам котва.Колегата ме гледа озадачено.

Вадя блесната . Заменям я за Buzz Bomb: Изображение

Колегата мърмори - абе аз по добре да си бях стоял вкъщи ти съвсем се побърка с тая техника.
След не повече от 2-3 мин - удар - започвам да навивам - вадя силвър около 4 кг.
Колегата само гледа - мърморене е спряло.
Пускам buzz bomb вертикално надолу.Стига дъното.Навивам 1 метър и започвам вертикален джиг, 15-20 сек. и удар, вадя следващия силвър

http://en.wikipedia.org/wiki/Coho_salmon

Изображение
Колегата мълчи и сменя примамката.

Искам да благодаря на отзовалите се за избора на сонар.
Това беше първия ми риболов със сонар.
И ако мога да цитирам колегата " Абе тая пущина верно показва".

П.С Менюто и боравенето със сонара се оказа изключително интуитивно.
Учуди ме колко лесно стана всичко.Може би е било късмет на начинаещия.
Без да разбирам от сонари - с въпросния се работи много лесно.Показва наистина точно.

П.С.С Снимките са взети от интернет.
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”