Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

КАТЕГОРИЯ,КНИЖКА,КОЛЕСАР.
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: КАТЕГОРИЯ,КНИЖКА,КОЛЕСАР.
Само с "Б" категория може да се тегли всичко което е с обща максимална маса до 750 кг и една ос, без значение какво е МПС-то. Прехвърлиш ли тези килограми въпреки че е на една ос трябва "Б+Е". А ако е с два моста, без значение колко му е общата маса, тогава пак си трябва "Е"
написа:Обърни си шапката с козирката назад. Шарана си мисли, че си тръгваш и започва да кълве.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Това къде го прочете?rado25 написа:... А ако е с два моста, без значение колко му е общата маса, тогава пак си трябва "Е"
Има /макар и рядко/ ремаркета до 750кг с 2 оси...

На това например окачването е тандем с балансьор /2 моста закачени на един ресьор чрез така нареченият балансьор/кантар/ Използват се за възможно най-гладко возене. Например за стъклопакети и др. чупливи неща...

При липса на Е категория, законът казва:
При категория В - общата маса на автомобила плюс ремаркето, не може да надвишава 4250кг. Ако автомобилът тежи 1000кг, обаче, ремаркето може да тежи 3250кг. Друг е въпросът дали ще успее да го дърпа . Важното, в случая, е общият състав да не надвишава 4250кг.
При C категория е малко по-различно. Дори камионът да тежи 10т. ремаркето не може да е по-тежко от 750кг. Няма обща маса на състава при C категория. Има само ограничение за ремаркето - до 750кг. Ми не знам кой е крив кой е прав. Да се намеси някой катаджия.
Това го копирах от друг сайт и смилъла на изречението на мен ми говори друго от мнението на rado25 .
При категория В - общата маса на автомобила плюс ремаркето, не може да надвишава 4250кг. Ако автомобилът тежи 1000кг, обаче, ремаркето може да тежи 3250кг. Друг е въпросът дали ще успее да го дърпа . Важното, в случая, е общият състав да не надвишава 4250кг.
При C категория е малко по-различно. Дори камионът да тежи 10т. ремаркето не може да е по-тежко от 750кг. Няма обща маса на състава при C категория. Има само ограничение за ремаркето - до 750кг. Ми не знам кой е крив кой е прав. Да се намеси някой катаджия.

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ако автомобилът тежи 1000кг, обаче, ремаркето може да тежи 3250кг.
Глупости! Няма автомобил със собствено тегло 1000кг, който да е сертифициран да тегли ремарке 2000кг... В големия талон на по-новите коли си пише до колко може да теглят със и без спирачна систима т.е. О1 и О2... Има някои джипове оборудвани с компресор за да теглят О3 ремаркета с пневматчни спирачки, но по-скоро са изключение...
Ремаркетата са 3 вида:
- категория О1 /до 750кг/ с книжка В
- категория О2 /от 750кг до 3500кг, с инерционна спирачна система/ с книжка В+Е
- категория О3 /над 3500кг, със спирачна система свързана към сп. с-ма на влекача / с книжка С+Е
Глупости! Няма автомобил със собствено тегло 1000кг, който да е сертифициран да тегли ремарке 2000кг... В големия талон на по-новите коли си пише до колко може да теглят със и без спирачна систима т.е. О1 и О2... Има някои джипове оборудвани с компресор за да теглят О3 ремаркета с пневматчни спирачки, но по-скоро са изключение...
Ремаркетата са 3 вида:
- категория О1 /до 750кг/ с книжка В
- категория О2 /от 750кг до 3500кг, с инерционна спирачна система/ с книжка В+Е
- категория О3 /над 3500кг, със спирачна система свързана към сп. с-ма на влекача / с книжка С+Е
- MITKO70
- кандидат преподавател
Абсолютно вярно е това Тедо:!: Много хора пропускат нещо много важно в изменението на закона от 2013г.,гледат само 4250кг. общо тегло на композиция.Но,това е цялото допълнение на точката за кат.В
"без да се нарушават разпоредбите на правилата за одобряване на типа за съответните превозни средства, моторни превозни средства от тази категория могат да образуват състав с ремарке с допустима максимална маса, надвишаваща 750 kg, при условие че допустимата максимална маса на състава не надвишава 4250 kg;"обаче много пропускат това
"без да се нарушават разпоредбите на правилата за одобряване на типа за съответните превозни средства
т.е.важно е/гледа се/какво дават на автомобила по евротабела да тегли като ремарке
Ремаркето се получава ,като от т.2 на евротабела/обща маса на композиция/се извади т.1/обща маса на автомобила/,ако не го пише в големия талон.
На моя автомобил при монтаж на теглич от ЕМ Комплект 33 със сертификат,в КАТ ми вписаха 1180кг. На теглича по сертификат пише 1600кг.Но това което се получи от евротабела/НЯМАТ ПРАВО ДА ИЗМЕНЯТ НИЩО НАПИСАНО ТАМ!/,това и вписаха.
"без да се нарушават разпоредбите на правилата за одобряване на типа за съответните превозни средства, моторни превозни средства от тази категория могат да образуват състав с ремарке с допустима максимална маса, надвишаваща 750 kg, при условие че допустимата максимална маса на състава не надвишава 4250 kg;"обаче много пропускат това
"без да се нарушават разпоредбите на правилата за одобряване на типа за съответните превозни средства
т.е.важно е/гледа се/какво дават на автомобила по евротабела да тегли като ремарке

На моя автомобил при монтаж на теглич от ЕМ Комплект 33 със сертификат,в КАТ ми вписаха 1180кг. На теглича по сертификат пише 1600кг.Но това което се получи от евротабела/НЯМАТ ПРАВО ДА ИЗМЕНЯТ НИЩО НАПИСАНО ТАМ!/,това и вписаха.
Всичко може,но не всеки го можe.

Ами полезно е че го изяснихме.. Явно е подвеждащо ако не се чете внимателно с тези 4250 кг общо тегло. И в други форуми четох доста объркани колеги. На мен по голям проблем ми е че имаме колесар, но не може да се регистрира. Щ'от лодката и колесара са купени от Гърция и там просто не им трябва... А не може и колесара да мине и технотест. Абе гОУлеми Европейци сме... Ама пак си я караме по български 

Имам голямо желание да погледна въпросното ремарке от долу. Все ми се струва, а и на рисунката по долу като че ли е показано че е с една ос, въпреки че е с 4 гуми.Тедо написа:Това къде го прочете?rado25 написа:... А ако е с два моста, без значение колко му е общата маса, тогава пак си трябва "Е"
Има /макар и рядко/ ремаркета до 750кг с 2 оси...
На това например окачването е тандем с балансьор /2 моста закачени на един ресьор чрез така нареченият балансьор/кантар/ Използват се за възможно най-гладко возене. Например за стъклопакети и др. чупливи неща...
написа:Обърни си шапката с козирката назад. Шарана си мисли, че си тръгваш и започва да кълве.
- MITKO70
- кандидат преподавател
Точно така е,и на мен ми стана интересно,на една ос ,с пакет ресьор

Много добри ремаркета.

Много добри ремаркета.
Всичко може,но не всеки го можe.