каква захранка се прави за лин?

Модератор: Paublo_Eskobar

kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Краси, много интересна захранка. Вижда се, че ще бъде много силна. Повечето съставки са само протеини. Само не разбрах за овеса. Първо се пече, после вари и накрая мели или... :roll:
От Въча по-хубав няма.
Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от КрасиПловдив »

Бати Калине, аз докато препрочитах статията ми звучеше объркваща на места...както и за овеса...пише, че добавял(автора) печен овес....това на водоема...,а после добавя, че овеса го вари и после го мели.Аз не съм приготвял овес досега.Дали вече печеният овес може да се "вари до потъмняване"?Или не трябва да е печен, за да се свари до тази степен и да се смели после..И на мен много не ми е ясно.Ако четеш "На плувка и дъно"..статията е в брой 7,юли 2005г.
Аватар
vladi_
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladi_ »

Мерси много Краси надявам се да дейстава наистина добре защото има наистина много протеини. То тук край нас го има доста лина и без хранилка се лови но с една хубава хранилка 10 пъти повече :))
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Явно ще трябва да се опитва. Аз повечето съставки (като царевица, слънчоглед, ръж, пшеница) ги печа преди да ги смеля, защото са по-ароматни. Както и добавям към готовата и овлажнена захранка варени зърна от коноп или жито. В случая защо не и от овес - като житото е. А не пречи и в сухата смес да има овес.
От Въча по-хубав няма.
Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от КрасиПловдив »

Аз съм лаик в тази област, но доколко знам...именно там е "силата" на добрите фирмени подхранки-че първо изпичат компонентите и после ги мелят и миксират.За бг-то знам, че не го правят и затова по-стари разфасофки, заради влагата създават проблеми при приготвянето на водоема.Наскоро четох един пост на Пламен Пантелеев, задължително да пресяваме със сито за брашно предварително българската подхранка и ще се уверим колко много едри частици има в тях.
Направих това при последния си риболов-1/3 от "храната" изхвърлих.Другата обаче "работеше" перфектно!
Аз затова казвам, че мненията на майсторите са меродавни!"Слушам" ги,"изпълнявам" и наистина хващам повече риба!
Аватар
vladi_
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladi_ »

kalinux как вариш конопеното семе зачтото аз съм се мъчил колко пъти да варя и все не става все корави си стои.
Има сищо още едно нещо което може да добавяте към хранилката тахан хълва наистина е много дъбра добавка. Аз когаро ловя на дъно на прожина винаги слагам защотошараните по се ловят и каракудите. Но и в хранилката може да се сложи и става много добра хранилка. Пробвайте ако не сте пробвали и ще се уверите :)
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

овесеното брашно е супер за захранка. аз напоследък за основа ползвам само овесено брашно и галета, мисля да опитам да махна и галетата.проблема само е че много бачкане пада докато ги смеля овесените ядки.не знам защо по магазините няма готово овесено брашно, има хляб от овес но и той трябва да се прави на галета пък и не е много евтин. по въпроса за печенето няма спор че печените продукти миришат по-хубаво от суровите и варените,но аромата е силен докато са топли, затова трябва веднага да се смесват с останалата захранка и да се затвори плътно съда с готовата захранка.
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Почвам поред. Първо вносните захранки най-вероятно ползват печени и непечени съставки, в зависимост от целите. Но по-важното е че накрая готовата смес се изсушава на топъл въздух. Това обаче не променя аромата. От българските само Пеликан май правят нещо подобно, не не съм 100% сигурен. Едрината на някои българските напоследък си е основен проблем. Срещал съм захранки с едри парчета суха царевица. Това знаете ли кога ще го разкисне водата? След няколко дена. Затова винаги смилайте финно съставките и пресявайте през сито (например през мрежа за комари) когато си правите вкъщи.

Второ. За конопа няма да кажа нищо ново. Доста е писано. Накисваш го и го вариш докато се покаже езичето. Конопеното семе винаги е твърдо, но само черупката. Вътрешността бързо се размеква. После е хубаво малко да разпукаш семенцата. Така си отдават по-добре ароматите.

Трето. За овеса. Milo69, ако ползваш овесени ядки за по 3-4 лв/кг по-добре си купувай вносни захранки. Аз за захранка ползвам обикновен овес от фуражните складове - 25 ст/кг или белен 1кв/кг. Овесът като ечемика има много трици и затова предпочитам беления. Между другото ечемика е също толкова добър като житото и овеса. Овесеното брашно е много мазно и много калорично. За едри риби мисля, че е много важна съставка.
От Въча по-хубав няма.
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

вярно е че са скъпички овесените ядки, но напоследък ги намирам на 2лв. килограма и от тях слагам 200-300гр на 1кг захранка и горе- долу килограм захранка ми излиза 1,20-1,50
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

Еии тва протеини ,мазнини, овесени ядки..-тва лин да си на тез времена-сума ти мускулна маса ше натрупат пущините... :lol:
Само че в водоема дето се търси лина ако се фърлят тез сичките вкусотии и има червеноперки ,бабушки , каракудки-първо те се нареждат на софрата. И се почва едно скубане-не ти е работа.
Та мисълта ми е как да съберем лина без да ни хапнат захранката другите рибета... :roll:
Я елате рибенца при батко...
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

:smt039 За да не привличаш други риби е за предпочитане само тестена захранка - кус кус, например. После си ловиш на торен, но ти е бая по спокойно :smt045
:lol: Не отричам протеините, ма това ми прилича на шарковска захранка :wink:
РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
Van Helsing
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Van Helsing »

Аз винаги добавям кюспе, някой може ли да ми разясни защо халвата е за предпочитане, защото разликата в цената е по 4! :lol:
Аватар
vladi_
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladi_ »

Ами и аз незнам точно защо изглежда им харесва на шараните и каракудите но може би им харесва защото е сладна и има муризма която им ахаресва. Аз това сам го научил от дядоми и си го практикивам и аз и имам много по добри резултати от колкото без халвата.Аз несам виждал хранилка с ароман на халва но може и да има незнам.Аз си везмама една хълва от магазина за 1лв и не6то и имам за 4-5роболова.
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”