съвет за двигател

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: съвет за двигател

Мнение от toshko »

Както вече са водени дебати-много, ще кажа за сетен път моето мнение, а именно, че на първо място е предназначението на лодката, с 5к.с. без значение колко тежи, харчи, струва и тн. за предвижване 10КМ с 2ма човека в язовир НЕ става, в смисъл, че отнема много време, което иначе би отишло за любимото хоби, камоли за Дунава. 5к.с. е единствено за 1. предвижване на къси 1-2км разстояния/примерно от яхтата до брега :D /, 2. тролинг, или таканареченият от мен стационарен риболов - до 1-3 км. от колата, респективно бивака.
Второто основно правило за мен е, че винаги е добре да се вземе най-мощният двигател указан от производителя на дадения плавателен съд, рано или късно се стига до там, в този смисъл бих избрал следните два варянта - малко пари назаем или на лизинг един хубав нов мотор или стария 15к.с. където неудобствата ще са по-висок разход, мешане на горивото с масло и малко повече пушек за сметка на удоволствието от движение с 40км в час и бързото пристигане, пък след време като позалебиш сменяш с нов, тези мотори вече са достатъчно обезценени и след година ще го продадеш за същите пари.

Успех!
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Категорично подкрепям колегата с единствената разлика, че бих избрал варианта за изплащане на нов двигател. Мощността никога не е излишна, било за разходка, било за аварийно прибиране. Аз карам с подобна лодка, 3.60 дълга и двигател 13.5к.с. 4Т и вече ми се струва бавна...Развивам 31 км/ч с един пасажер на борда и около 30-40 кг багаж.
Сега се сещам за един чернокопо-сафридски риболов.
Аз и един приятел с нашата лодка си ловим и гледам в някаква надуваема м/у 3.6 и 4 метра седят 4 човека и цялото това нещо се движи със Сузуки 4Т 2.5к.с. Как да е, наловихме се, започна да се разотива селото и пичовете с миксера тръгнаха към брега(пускахме заедно на около 4 км. от мястото където ловим). Тръгнаха 10-15 мин. преди нас, аз излязох 10-15 мин. преди тях, а въобще не съм имал за цел да ги гоня. Не ми се мисли къде щяхме да ги търсим ако излезе вятър и вълна...пък времето по нашите земи е коварно...
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Винаги,когато си вземе човек малък двигател,идва момента когато започва да съжалява и търси начин да го сменя :lol: Веднага щом се взме такова решение,излиза проблема с парите и трябва да се търси начин да се продаде стария.Има много случаи когато човека налива пари и купува втори-нов и стария стои с месеци преди да се продаде и то с голяма загуба.Винаги съм бил привържаник на по-мощните двигатели,ял съм го с малки и многократно вятъра ме е бутал назад при положение че съм карал напред и на всичкото отгоре ме завърта и се чудя как да озъптя лодката.Имало е моменти когато просто съм се предавал и съм излизал на брега да чакам вятъра да намали силата си и съм се прибирал.Хората са казали,да се пита патило а не старило !!!За мен,няма по добра комбинация от голяма лодка с нормален за нея двигате/както каза Тошето/колкото е определил производителя на лодката.Всичко друго е компромис и всеки с малка лодка и малък двигател,поне няколко пъти е имал проблем в язовирите,макар да не си признават повечето.А тук става въпрос за Дунава с всички течения,водовъртежи,вълни при ватър и кораби щъкащи напред и назад.Хубаво е да си вземе по-голям двигател и това е.Аз до сега ,просто никога не съм си правил сметката за бензина и не съм засичал колко гори.Ако съм за повече време,взимам две туби и ако се наложи,вечер ако бензина свърши,отивам и зареждам на ново.Така че,кефа с бързия мотор си е чикия на душата и доставя удоволствие,освен че ни придвижва и много по-бързо от малките двигатели !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
ескимос
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ескимос »

entry написа:Колега земи такъв "2-3 годишен Хонда/Сузуки 5к.с. 4т." с тази малка лотка ще летиш из дунава :) И какви са тея 10 15 конси сили особено с тая малка лодка както казах земи си по нов двигател по икономичен идялен за дунава :)

п.п. И да дават савети хора които имат опит в тази област спецялно :)
Двигателя 5 к.с. въобще не е идЯлен за Дунава.
С тази малка лоТка кът са качат двама човека и като почне да бута една вълна отпред-надали ще развие скорост над 7-8 км с/у течението и то ако няма насрещен вятър и вълни.
Разхода е относително нещо-при мен и с 5 и с 15 к.с е почти еднакъв(20% по-надолу за 15 кс. :wink: ),придвижвам се около 3 пъти по-бързо.
Минус са килограмите на 15 к.с.,но пълно щастие няма.
Избора си е твой,моя съвет е да направиш по един излет с всеки двг и сам ще вземеш правилното решение.
Успех!
zanev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zanev »

Разбрах Ви колеги, както казва Мечо Пух: "колкото повече,толкова повече" :mrgreen: ! А бюджета предвиждам да е около 1200лв., но след Коледа, че съм обещал на жената нова перална... :wink: :D :wink:!
Последно промяна от zanev на Съб Мар 06, 2010 11:30 pm, променено общо 2 пъти.
entry
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от entry »

ескимос написа:
entry написа:Колега земи такъв "2-3 годишен Хонда/Сузуки 5к.с. 4т." с тази малка лотка ще летиш из дунава :) И какви са тея 10 15 конси сили особено с тая малка лодка както казах земи си по нов двигател по икономичен идялен за дунава :)

п.п. И да дават савети хора които имат опит в тази област спецялно :)
Двигателя 5 к.с. въобще не е идЯлен за Дунава.
С тази малка лоТка кът са качат двама човека и като почне да бута една вълна отпред-надали ще развие скорост над 7-8 км с/у течението и то ако няма насрещен вятър и вълни.
Разхода е относително нещо-при мен и с 5 и с 15 к.с е почти еднакъв(20% по-надолу за 15 кс. :wink: ),придвижвам се около 3 пъти по-бързо.
Минус са килограмите на 15 к.с.,но пълно щастие няма.
Избора си е твой,моя съвет е да направиш по един излет с всеки двг и сам ще вземеш правилното решение.
Успех!
"Ескимос" Живея на 100 метра от дунава и имаме мотор и като се качим в голямата лодка (голяма 7 8 човека събира) с двигател 5 конски сили летиш из дунава а камоли с тая лодка дето е 20 кг най много затова колегата да си зема един мотор 5 конски сили и да не му мисли :)
Изображение
Аватар
ескимос
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ескимос »

Колега entry ,вярвам на всяка твоя дума.
Сега виж къде става разминаването-под голяма лодка ти най-вероятно говориш за рибарска лодка "тутраканка" на 6,50м.Това е лодка,която не е предназначена за глисиране,много добре върви с двигател 5-8 кс.-20-28 кг.
Руснаците са го казали много точно-"длина бежит".
Пример от това лято-такава лодка пълна с хора се появява пред мен-5 човека+бебе+много багаж-бута се с миксер Ямаха2кс.Аз с лодка 3.30м със сина ми(20кг)+2въдици+2 литра вода(яденето го бяхме изяли вече)и бръмчим с Ямаха 5кс.Та според теб кой се движеше по-бързо-би трябвало да съм аз,нали?Да,аз бях по-бърз,но разликата в скоростите беше около километър и половина.
Та погледни за каква лодка търси двигател човека-къса и тясна,там нещата стоят малко по-различно.
П.С.По-наблизо си до Реката от мен с 200 метра,обаче аз сигурно влизам по-често и сам съм си капЕтан.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Много точно казано. Лодката, която колегата иска да си вземе не е водоизместваща, а глисираща и иска коне за да я изкара на такъв. С 5 коня миксер ти обещавам скорост от около 15-16 км/ч не повече. Нямам опит с реките, но си сметни течението по и срещу и ето ти реалната скорост, която би могъл да постигнеш с 5 к.с. Вятъра може и да не го смяташ, освен ако не си с 2-3 коня мотор. За мен, санитарния минимум за такава лодка е 8 к.с.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Съгласен съм с теб и подкрепям мнението ти.Имам обаче да кажа нещо,и то от първа ръка и случило се на мен точно на Дунава.Бяхме там и влизах няколко пъти с лодката на г-н И.Митев,с 15кс двигател.Сам,багажа и т.н,изобщо не съм очарован от комбинацията,даже и плувах из Дунава-брус и кроул,докато хвана лодката на стоп и се върна в бивака :lol: :lol: :lol: :idea: :idea: :idea: Дано от писаното и споровете,човека да вземе правилното решение и да го устройва !!!

Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:...Сам,багажа и т.н,... даже и плувах из Дунава-брус и кроул,докато хвана лодката на стоп ...
Любо, пак ли падна от лодката бре :D :D :P :lol: :lol: :lol:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Не бе,това беше по-миналата пролет като бяхме на Дунава :lol: :lol: :lol: Вече няма да падам,щото не се качвам на спасителни пояси повече :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

Колега Zanev, аз няма да давам съвет, а ще ти опиша моята одисея с лодката и двигателя. Когато реших да купувам лодка и двигател, разпитах във форума. Имаше най-различни мнения, от 5, та до 25 к.с. Когато ми обясняваха, че ако купя малък двигател, а се бях насочил към 6 к.с., ще съжалявам още след първото влизане, не им повярвах. Все пак съм на 50 и кусур години и естествено довода ми бе – аз няма да се състезавам с лодката, ще си карам полека, за никъде не бързам. Все пак ги послушах леко и взех двигател 10 к.с. за лодка 3.30 м. и то най-вече от предпазливост, защото основно я ползвам в морето и ако времето се скапе, да имам резервна мощност. Комбинацията излезе до някъде сполучлива, но след един сезон, разбрах, че съм сбъркал в представите си. Сега съм се меракландисал да сменям и лодката и двигателя с по-големи.
Така, че, изводите направи сам и послушай тези които са патили. Аз не бях много послушен и сега съжалявам. :oops: :axe: Все пак разчета на средствата винаги е по-определящ от мераците ни.
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Това е истината,каквото и да ти казват спецовете !!!

Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

nikgeo написа:..и взех двигател 10 к.с. за лодка 3.30 м. и то най-вече от предпазливост, защото основно я ползвам в морето и ако времето се скапе, да имам резервна мощност. Комбинацията излезе до някъде сполучлива, но след един сезон, разбрах, че съм сбъркал в представите си. Сега съм се меракландисал да сменям и лодката и двигателя с по-големи...
На първо време ако смениш само лодката с по-дълга, ще ти се увеличи малко скоростта, особено с 2-3 човека в лодката... Щото мотор над 10кс сам човек трудно го обслужва - трябва помощник или колесар...

А иначе, най-добре си е лодка 4+ метра с мотор с управление и стартер... най-добре и хидравлика... Обаче масрафа става друг - не всеки може да си го позволи или пък ходи достатъчно често за риба, та да си заслужава инвестицията...

Разходът на гориво е абсолютно последното съображение при избора на мотор...
nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

За колесар парите вече са заделени и първото нещо на пролет ще е той. Искам първо да пробвам десятката, с лодка 3.8о м. как ще се държи и тогава ще предприемам по-драстични промени в окомплектоването. :D
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”