Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Графитна смазка
Модератор: sapuna
- tamihal
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Графитна смазка
На лагерите никога смазка....само масълце,няколко капки.Смазката е за триещите се и имащи допир части.
-
- научил се да хвърля
Искаш да кажеш, че ако му капна моторно масълце ще се оправи работата?
-
- разбира нещата
takezo написа:Тук :
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 0%95%D0%A1
Тук :
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 81#p313490
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
- tamihal
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Aз говоря по принцип...когато всичко по макарата е ОК.,тогава само масло на лагерите и грес(специална)за зъбните колела и триещи се части.А ако затяга и създава проблеми макарата или някоя част,то трябва отваряне,почистване,подсушаване и отново третиране с по-горе посочените компоненти (масълце и гресчица).
Всъщност аз навремето след измиване и смазване пълнех цялата макара догоре с грес. Незнам дали е било правилно, но не съм имал проблеми.
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
на зъбни предавки грес никога ! Слага се само течна смазка(масло) ,греста е за зтворени лагери капсуловани или работещи в самостоятелна кутия ,която се напълва до над 2/3 от обема ,което не позволява на лагера да остане на сухо.
Маслото е нашата смазка защото от физична точка то неможе да бъде изхвълено от механизма ,а напротив то се впива в зъбните предавки и лагерите( да вземем за пример скоросните кутии на колите в 99.99% от случаите са с масло )
Маслото е нашата смазка защото от физична точка то неможе да бъде изхвълено от механизма ,а напротив то се впива в зъбните предавки и лагерите( да вземем за пример скоросните кутии на колите в 99.99% от случаите са с масло )
Колкото по-добър джип караш,
толкова повече трябва да ходиш ,за да повикаш човека с трактора.
https://www.facebook.com/466042410074126
толкова повече трябва да ходиш ,за да повикаш човека с трактора.
https://www.facebook.com/466042410074126
-
- научил се да хвърля
Капнах му мъничко масълце, 10/40 . Сега се върти супер, обаче ме притеснява колко време ще се задържи. Иначе за момента ме устройва 

-
- разбира нещата
Да така е !keymaker написа:Маслото е нашата смазка защото от физична точка то неможе да бъде изхвълено от механизма ,а напротив то се впива в зъбните предавки и лагерите( да вземем за пример скоросните кутии на колите в 99.99% от случаите са с масло )
Но къде са гарнитурите и семерингите които да не му позволяват да изтича от "редуктора" .
Не ми отговарай, прочети какво съм писал в предния си пост и темите които съм посочил .
Греста е ... масло, ама 'айде да не се повтарам пак.
Механизмите на макарите са супер "елементарни" и никак не са в графата бързооборотни, почти няма значение с каква грес се обслужват, за да има такива изисквания към нея.
Като стана дума за скорост и натоварване, помисли как лагер може да се върти на 26 000 об./мин. смазан с калциева грес .
Ииии маслото не се "впива", а полепва във вид на така наречения "маслен клин" които си е там винаги след като е третирано с някакъв вид смазка и винаги този "маслен клин" работи, освен ако мястото не е обработено с обезмаслител.
Впива, попива, нещо което има порьозна структура, месинга, ЦАМ-а не са с толкова ниска плътност .
Поздрави !
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
- pachosz
- сериозен играч
И аз миналата година реших да отварям макари. Пръсках им обаче след не много щателно почистване една тефлонова смазка, от Метро я бях купил за 7-8 лв. май беше. Спрей, пръскаш и след секунди се изпарява летливата й съставка и леко се сгъстява. Не знам дали е добре тефлонова смазка за макарите, ама станаха осезаемо по-приятни за въртене.
-
- разбира нещата
Да, добра е !

Факт !