Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

По време на забраната?
Модератор: dantho.mihov
- maranzika
- сериозен играч
Re: По време на забраната?
Нали се сещаш че водоема не е "твой",а на държавата.А ти си го взел под наем.Така че аре спрете с тия глупости и вземете да мислите по европейски.щом законът е такъв,значи така ще стане!dimitar.zaprianov написа: Кой ще ми каже на моя собствен водоем какво да правя?!?!?
- Don4o_62
- учете се от него
Тоя въпрос се разискваше и миналата година.На яз.Гарваново до скоро,всяка година през забраната идваха с полиция,и правеха актове.Една година отидохме и на пазача викам може ли да се хваща.Вика може,но аз му викам,като дойдат от ИАРА,кво ще правим.Той вика,де да знам
.Тогава му казах да се обади на шефа и да го пита,може ли и къде.След половин час по телефона,оня се обажда,и каза че след запитване до ИАРА,му казали че може само около стената.Оттам нагоре до устието,не можело.Закона позволявал през забраната,да се лови само в една част на язовира.Нищо че е арендаторски.
Между другото,доста хора отнесоха актове през забраната на тоя язовир(преди години).И за Леново съм слушал същите историй.Така че въпроса е много деликатен.

Между другото,доста хора отнесоха актове през забраната на тоя язовир(преди години).И за Леново съм слушал същите историй.Така че въпроса е много деликатен.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- научил се да хвърля
Вземете прочетете закона и ще видите, че има водни обекти със различна регистрация и различно предназначение !!!
Що слагате всичко под един знаменател ???????
Щом някъде се лови риба целогодишно ,срещу заплащане, без ограничения на въдици,куки и кг.риба, то значи има законен начин. И щом има дузина такива места на един хвърлей от София и там се лови без никой да идва и да ти иска билет- значи има начин това да се случва законно !!!
П.С. Редовно си плащам билета/годишен/!!!
Що слагате всичко под един знаменател ???????
Щом някъде се лови риба целогодишно ,срещу заплащане, без ограничения на въдици,куки и кг.риба, то значи има законен начин. И щом има дузина такива места на един хвърлей от София и там се лови без никой да идва и да ти иска билет- значи има начин това да се случва законно !!!
П.С. Редовно си плащам билета/годишен/!!!
-
- разбира нещата
Има разминаване в тея закони,неяснотии.Значи билета е за любителски риболов,а за спортен риболов(платен)...maranzika написа:Нали се сещаш че водоема не е "твой",а на държавата.А ти си го взел под наем.Така че аре спрете с тия глупости и вземете да мислите по европейски.щом законът е такъв,значи така ще стане!dimitar.zaprianov написа: Кой ще ми каже на моя собствен водоем какво да правя?!?!?

Имаш ли въдица,натопена във водата,трябва да имаш и билет.Обаче ако си я нарамил като тояга и се разхождаш из града или даже около водоема,няма да ти трябва талимат.За билетите те това.
За забраната,през размножителният период,всяка година от ИАРА ,оповестяват по области,кои водоеми са разрешени за риболов,даже и платените.
Всичко се решава на местна почва(демек зависи от органите които отговарят за дадена зона),дали ще се заяждат за нощен риболов,за една въдица на реката или риболов с ТОК.
На къса плувка,в репея...
- chestarfield
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
В такъв случай, ходенето и на платен язовир по-време на забраната си е чисто рисковано начинание, ако не знаеш статута на водоема.
То такова ми и беше и запитването, ние пак малко разщирихме темата.
То такова ми и беше и запитването, ние пак малко разщирихме темата.
- Don4o_62
- учете се от него
Забелязал съм,че провят проверки повече по големите.Тия селските май изобщо не ги проверяват.Но най добре се говори със собственика,и на негова отговорност, както направихме на Гарваново.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- научил се да хвърля
Ето и моето скромно мнение, като човек работещ в системата на горите:
Чл. 3. (1) Рибностопански обекти са:
1. естествени води и водни обекти - по смисъла на Закона за водите; вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталният шелф и изключителната икономическа зона на Черно море и българският участък на р. Дунав - по смисъла на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България; всички останали реки и стари речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;
2. изкуствени водни обекти - язовирите, бентовете и изравнителите, каналите, баластриерните водоеми, хидропарковете, технологичните водоеми на електрическите централи и на други индустриални предприятия или земеделски стопанства;
3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г.) специализирани обекти за аквакултури - басейни и други съоръжения, изградени за тази цел.
(2) Рибните ресурси в рибностопанските обекти по ал. 1 се ползват от физически и юридически лица при условията и по реда на този закон и на Закона за водите, както следва:
1. за стопански и любителски риболов се ползват българският участък на р. Дунав, вътрешните морски води, териториалното море и изключителната икономическа зона в Черно море, крайдунавските и крайморските езера и блата;
2. (изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) за любителски риболов се ползват и вътрешните езера и блата, реките и старите речни корита, баластриерните водоеми, бентовете и изравнителите, гребните канали, хидропарковете и язовирите;
3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) обектите по ал. 1, т. 2 и 3 се ползват за стопански риболов и аквакултури; същите обекти могат да се ползват и за любителски риболов при условия и по ред, определени от лицето, което притежава разрешителното за стопански риболов, или от регистрираните по чл. 25 лица.
Та в точка 3 от чл. 3, ал. 2 от Закона за рибарство и аквакултури е написано за любителския риболов.
Има едно условие, че лицето стопанисващо обекта трябва да има разрешително за стопански риболов, а за регистрация по чл. 25 съм сигурен, че тези водоеми нямат.
Тук е въпроса дали лицата, които стопанисват арендованите водоеми имат въпросното разрешително. Ако го имат няма проблем те самите да определят реда и начина на любителски риболов. И въпросния водоем да е разрешен за риболов целегодишно.
Смятам, че ролята на ИАРА е да контролира стопанисващите водоемите при положение, че обикновенния рибар си има билет и си е платил таксата, въпреки, че по някога билетчето е етикет от безалкохолно с написана дата на гърба.
И аз като повечето колеги смятам, че щом съм си платил билета за риболов и таксата, определена от арендатора на водоема отговорността не трябва да е в мен, а в този мошеник, който събира нерегламентирано пари.
Чл. 3. (1) Рибностопански обекти са:
1. естествени води и водни обекти - по смисъла на Закона за водите; вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталният шелф и изключителната икономическа зона на Черно море и българският участък на р. Дунав - по смисъла на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България; всички останали реки и стари речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;
2. изкуствени водни обекти - язовирите, бентовете и изравнителите, каналите, баластриерните водоеми, хидропарковете, технологичните водоеми на електрическите централи и на други индустриални предприятия или земеделски стопанства;
3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г.) специализирани обекти за аквакултури - басейни и други съоръжения, изградени за тази цел.
(2) Рибните ресурси в рибностопанските обекти по ал. 1 се ползват от физически и юридически лица при условията и по реда на този закон и на Закона за водите, както следва:
1. за стопански и любителски риболов се ползват българският участък на р. Дунав, вътрешните морски води, териториалното море и изключителната икономическа зона в Черно море, крайдунавските и крайморските езера и блата;
2. (изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) за любителски риболов се ползват и вътрешните езера и блата, реките и старите речни корита, баластриерните водоеми, бентовете и изравнителите, гребните канали, хидропарковете и язовирите;
3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) обектите по ал. 1, т. 2 и 3 се ползват за стопански риболов и аквакултури; същите обекти могат да се ползват и за любителски риболов при условия и по ред, определени от лицето, което притежава разрешителното за стопански риболов, или от регистрираните по чл. 25 лица.
Та в точка 3 от чл. 3, ал. 2 от Закона за рибарство и аквакултури е написано за любителския риболов.
Има едно условие, че лицето стопанисващо обекта трябва да има разрешително за стопански риболов, а за регистрация по чл. 25 съм сигурен, че тези водоеми нямат.
Тук е въпроса дали лицата, които стопанисват арендованите водоеми имат въпросното разрешително. Ако го имат няма проблем те самите да определят реда и начина на любителски риболов. И въпросния водоем да е разрешен за риболов целегодишно.
Смятам, че ролята на ИАРА е да контролира стопанисващите водоемите при положение, че обикновенния рибар си има билет и си е платил таксата, въпреки, че по някога билетчето е етикет от безалкохолно с написана дата на гърба.
И аз като повечето колеги смятам, че щом съм си платил билета за риболов и таксата, определена от арендатора на водоема отговорността не трябва да е в мен, а в този мошеник, който събира нерегламентирано пари.
- bat_boiko_nikolov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ех Асене, Асене ,всичките тия неща ти ги описах ама кой да чете !
Ако реши ИАРА-та да ти прави съклет на арендован водоем през забраната , ще ти направи !
Писах,писах та ми омръзна в нашата тема !
Чете се закона
Но след това се тълкува !
Ако иска някой да е сигурен, да си купи басейн от Метро и да си го зариби- демек да е само негов !
Оттам нататък се подчиняваме на закона и разрешителните наредби .
Разбира се, на риба ще ходим, почти сигурно е и, че няма да ни глобят на платено, но не е РЕДНО

Ако реши ИАРА-та да ти прави съклет на арендован водоем през забраната , ще ти направи !
Писах,писах та ми омръзна в нашата тема !
Чете се закона

Но след това се тълкува !
Ако иска някой да е сигурен, да си купи басейн от Метро и да си го зариби- демек да е само негов !
Оттам нататък се подчиняваме на закона и разрешителните наредби .
Разбира се, на риба ще ходим, почти сигурно е и, че няма да ни глобят на платено, но не е РЕДНО

За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
- bat_boiko_nikolov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И един друг поглед :
Стопанин на даден арендован водоем го зарибява с толстолоб или шаран, който се плаща на килограм !
Отиваме ние, по време на забраната, плащаме си таксичката и ловим по 10-15-20-50 кг. плевелна риба, без да платим и стотинка за нея !
Догодина и такава не ловим , и псуваме !
Арендатора си избива разходите от " квалитетната" риба, като я гребне с мрежите и я продаде , другата кучета я яли .
Тогава........риба няма, времето лошо и так дале !
Затова са и тези забрани !
Стопанин на даден арендован водоем го зарибява с толстолоб или шаран, който се плаща на килограм !
Отиваме ние, по време на забраната, плащаме си таксичката и ловим по 10-15-20-50 кг. плевелна риба, без да платим и стотинка за нея !
Догодина и такава не ловим , и псуваме !
Арендатора си избива разходите от " квалитетната" риба, като я гребне с мрежите и я продаде , другата кучета я яли .
Тогава........риба няма, времето лошо и так дале !
Затова са и тези забрани !
- bat_boiko_nikolov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Да допълня само Коцето, че собствен режим на риболов могат да определят и риболовните дружества стопанисващи водоеми по чл. 15 мисля точка -а !
А частното си е частно- пълно владение на имота .
Там собственика си е пълновластен / такива, обаче в БГ са много малко /!
Поздрави....
А частното си е частно- пълно владение на имота .
Там собственика си е пълновластен / такива, обаче в БГ са много малко /!
Поздрави....
-
- ще става разбирач
Слава богу,че при нас си има едно водоемче,което си е точно частно-собственика владее и земята около него и под него...макар,че ИАРА ги интересува ,специално за арендованите водоеми през забраната да имаш само валиден билет за любителски риболов по време на проверката.
-
- кандидат преподавател
Значи,да предложа едно виждане от по-друга гледна точка.При липсата на билет за риболов,независимо дали е през забраната или не,при появата на ИАРА те установяват административно нарушение със съставянето на акт,след който се издава наказателно постановление и т.н.-реализира се административно наказателна отговорност.Същото като при управление на МПС без свидетелство за правоуправление.Тези административни нарушения са "формални"-т.е.с неспазване на формата,в която е поставено дадено действие,се осъществява самото нарушение.Предполагам,че точно това е станало на Леново.На колегите с билети-риболовни и за платена такса на арендован водоем през забраната,едва ли някой служител би се пробвал да съставя акт,защото деянието не е съставомерно като нарушение от субективна страна.Плащайки таксата за да риболовствате в един такъв режимен и разрешен от закона обект,от там нататък не сте длъжни да предполагате,че този риболов противоречи на забраната.Нито знаете дали арендаторът е изправен по договора си,нито ви е работа да знаете това и не сте длъжни да си го изяснявате преди един такъв риболов.Правилно беше сравнението с клиентите и собственика в един търговски обект - клиентите извършват нарушение само ако не си вземат касовата бележка,а не например,че са си купили от там акцизна стока с фалшив бандерол или без такъв.
- bat_boiko_nikolov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Точно и за това са санкционираните на Леново .
Но защо служителите на ИАРА, не правят подобни проверки и по време на разрешения период, на арендованите водоеми
Тогава практикуващите любителски риболов без риболовен билет са хиляди !
Но защо служителите на ИАРА, не правят подобни проверки и по време на разрешения период, на арендованите водоеми

Тогава практикуващите любителски риболов без риболовен билет са хиляди !
- bat_boiko_nikolov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
[quote="INCUBUS"]Плащайки таксата за да риболовствате в един такъв режимен и разрешен от закона обект,от там нататък не сте длъжни да предполагате,че този риболов противоречи на забраната.
Може да ми се смеете / не съм юрист /, но смятам, че режимен и разрешен от закона обект са неща нуждаещи се от пояснение !
Моля INCUBUS да внесе светлина ?
И съм сигурен, че забраната за риболов си важи с пълна сила за нашите водоеми !
А това как се прилага закона знаем- на кой, както му отърва
Може да ми се смеете / не съм юрист /, но смятам, че режимен и разрешен от закона обект са неща нуждаещи се от пояснение !
Моля INCUBUS да внесе светлина ?
И съм сигурен, че забраната за риболов си важи с пълна сила за нашите водоеми !
А това как се прилага закона знаем- на кой, както му отърва

Последно промяна от bat_boiko_nikolov на Съб Апр 10, 2010 11:26 pm, променено общо 2 пъти.
-
- кандидат преподавател
Като казах "режимен"имах пред вид,че не е частен,а е взет под аренда.Едва ли би се съгласил чорбаджията да вземе водоема под аренда и да го държи сума ти години,ако в договора му има клауза,че 45-47 дни всяка година не може да извлича полза от него,респективно,че няма право да пуска клиенти-риболовци там и да им събира таксата.За да спрем обсъждането,нека питаме Кроки как стои този въпрос при него-на Езерово всяка година през забраната.