яз.Батак-Пъстър толстолоб

Модератори: bobopeli, sapuna

golden-retriever
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: яз.Батак-Пъстър толстолоб

Мнение от golden-retriever »

koceto_pld написа:
golden-retriever написа:
wassim написа:Евала когега :)
Аз всяка година изкарвам по 1-2 седмици на БАтак и от доста време небях виждал да се вади сом или толстолоб, а и с всяка изминала година все по-малко шаран.
Дано се оправят нещата , за сега отзивите са добри , има и шарковци,а ето сега виждаме и толстолоб :)

Успех на всички колеги и още веднъж -браво !
има тенденция за подобряване на риболова на Батак ! Ако забелязвате таранката е сребриста , а досега на батак се вадиха почти само златисти.Пъстървата също взе да се обажда на този язовир който сигурно е забравен от хората които имат за задача да се борят със бракониерските набези там ! :?

Незнам дали има смисъл да пиша (нещата няма да се оправят така или иначе - местните бракониери са недосегаеми - да тази година изгоряха няколко човека ,ама не и тези който трябваше ) За съжаление тенденцията е , че скоро няма да се оправи Батак ( а и доста други язовири - всичко е прах в очите на народа ) , аз съм постоянно там или имам постонно инфо какво се случва и вече взе да ми се повръща от тази наша държавица.
В язовира имаше стотици тонове Бял и Пъстър толстолоб с размери от 6 до 60 кг - сега почти няма - големите екземпляри се изтърмъчиха ( все още се търмъчат де ) или се отстрелват от водолази с харпуни ежедневно , сом също се вади по гореописания метод. А относно златистата каракуда мога да кажа че в язовира няма нито 1 бройка и никога не е имало - това което се лови е сребриста, но е в 2 разновидности - ниско и шарановидно тяло, а другата е нормална леко изгърбена и по-плоска (доста от хората си мислят, че единия вид е буфало, ама се бъркат). Шарани има много, оцеляват заради многото трева през сезона, но се ловят трудно. Поради и тази трева и костура взе да изчезва и размерите му драстично намаляха ( основната му храна сее крие в тези треви ) , а имаше години през които язовира беше чист като плувен басейн и костура наддаваше сериозно.
Правят се някакви смешни зарибявания от време навреме, но ефект няма. През размножителния период рибата се бие на някой места, който се мрежосват и търмъчат постоянно, а най-лошото е, че всяка година след този период нивото на язовира се вдига поне с 50-60 см и хвърления хайвер остава в неблагоприятни условия.
Та това е от мен, мога да ви дам много инфо ама какъв е смисъла - риба почти няма или трудно се хваща.
нека не бъдем толкова големи песимисти ... честно казано нещата не стоят мн добре но няма полза да седим със кръстени ръце и да казваме - даржавата тва даржавата онова ... абе хора сабодете се ! НИЕ СМЕ ДАРЖАВАТА

а относно таранките смело твърдя че за първи път хващам такава !инъче все са малко по други особено при заливите около дъното ... а доколкото знаех таранката се дели само на 2 вида сребриста и златиста ... пак де да знам може и да греша да си е същата :shock:
Аватар
StoychevV
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от StoychevV »

Добра слука.Браво :smt023
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от borislav58 »

Колега това е тъжната истина търмъчи се на Батак и то яко .Преди две седмици ги гледах с бинокъла как си търмъчеха на язовира и извадиха същия толуп само че този бе най малко 15 кг.Бракониерите немож ги спреш дори са хора на власта.
Аватар
pluv4o
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pluv4o »

Бравос за добрата слука.
skitalec
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от skitalec »

Решението за "Батак" е простичко. Контрол и сериозно зарибяване с бял амур. В противен случай този водоем ще заприлича на онова баташко блато, за което са ми разказвали моите дядовци. Растителността там няма край. Продължава ли така нищо добро не ни чака. Иначе относно тоупчето си го бива и браво на колегата за слуката. Пещерската риболовна школа си я бива, също като ракията дето я правят там.
unchita
новобранец
новобранец

Мнение от unchita »

За яз.Батак трябва не просто да го зарибят,ами да патрулират денонощно и въоръжени да зъби!Да се стреля на месо със сол или пневматично оръжие!
Язовира е огромен,риба има,но става все по-наплашена,а благодарение на "батетата с джиповете" и техните нови хотелчета и моторници ,язовира заприлича на крайморски бардак пълен с к*рви.
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”