Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

На Велека за една седмица
-
- ще става разбирач
Re: На Велека за една седмица
kikOo написа:къде се намира този язовир?
Кикооооо, друже, в Хасково има чудесни офталмолози...упс...извинявам се за сложната дума, исках да кажа очни лекари

Никога не пия карал!

Всичко е било на ниво! Поздрави! 

„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Умберто Еко
- каридата
- учете се от него
Ехххх как ми се ходи нататък.ПОздравления.
Ходене му е майката.
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''

- geibriel
- вече хвърля и на тежко
уха яка каракуда 

Не сме народ
Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
1875
Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
1875
-
- учете се от него
Ахаааа на брега на морето пък тя.......... р. Велека - нещо велико, неуписуемо и нещо което трябва да се посети задължително
Радвам се за теб Митак, усетил си магията

Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Магията я усетих за пръв път преди 3 години, Ванка. Благодаря ти! Случайно тогава отидохме на гости на едни Синеморци, от този миг нататък за мен по-красиво място в България няма ... Магия или вълшебство не зная, но определено душата там е в Раяstrijok написа:Ахаааа на брега на морето пък тя.......... р. Велека - нещо велико, неуписуемо и нещо което трябва да се посети задължително![]()
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Супер е всичко....
Толкова много познавам тези места , че с удоволствие съпреживях излета от твоя репортаж
защото са си такива... ендемит за реките в Странджа планина...
, а като порасне над кило му викаме "трънливата". 

Толкова много познавам тези места , че с удоволствие съпреживях излета от твоя репортаж

... без никакво притеснение можеш да ги наричаш "лупавци"mita4eto написа:... започнаха да излизат местните рибета (да ги нарека лупавци, макар да не са според мен)

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Благодаря ти за пояснението, колега. Миналата година също направих няколко излета там, като тогава почти всичката риба, която лових бяха тези рибета. Бях проучил предварително и предполагах, че това е лупавеца, но последния ден като бях там се срещнах с колега от форума, който е от Ахтопол и той ми поясни, че лупавците са доста по-нагоре в реката и изглеждат по-различно. След като се прибрах от тези красиви места се консултирах и с други колеги от форума ни и отново имаше мнения, че лупавците са доста нагоре по реката, в тесния и спокоен участък. В крайна сметка не успях да разбера каква е истината, затова писах с условност, че ще ги наричам лупавциsalmo написа:... без никакво притеснение можеш да ги наричаш "лупавци"защото са си такива... ендемит за реките в Странджа планина...

Така или иначе е красива и доста борбена риба, която явно е намерила благоприятни условия в Странджанските реки и особено във Велека се е развъдила доста добре. С килограмов екземпляр не успях да се здрависам, най-едрите бяха на око около 40-тина см, но и те даваха яко зор на мача ... ех че беше кеффф ...
Колегата salmo много правилно ти каза , че става въпрос за вида Лупавец ,като име на биологичен вид ! А твоите приятели от Ахтопол под името "лупавец" имат в предвид речния кефал по Велека , който в по-голямата част на страната е известен с наименованието клен !От това идва разликата и неразборията по въпроса. Речният кефал в Северозападна България се нарича Клен ,а в Югоизточна България Лупавец !mita4eto написа:Благодаря ти за пояснението, колега. Миналата година също направих няколко излета там, като тогава почти всичката риба, която лових бяха тези рибета. Бях проучил предварително и предполагах, че това е лупавеца, но последния ден като бях там се срещнах с колега от форума, който е от Ахтопол и той ми поясни, че лупавците са доста по-нагоре в реката и изглеждат по-различно. След като се прибрах от тези красиви места се консултирах и с други колеги от форума ни и отново имаше мнения, че лупавците са доста нагоре по реката, в тесния и спокоен участък. В крайна сметка не успях да разбера каква е истината, затова писах с условност, че ще ги наричам лупавциsalmo написа:... без никакво притеснение можеш да ги наричаш "лупавци"защото са си такива... ендемит за реките в Странджа планина...
![]()
Така или иначе е красива и доста борбена риба, която явно е намерила благоприятни условия в Странджанските реки и особено във Велека се е развъдила доста добре. С килограмов екземпляр не успях да се здрависам, най-едрите бяха на око около 40-тина см, но и те даваха яко зор на мача ... ех че беше кеффф ...
Което пък няма нищо общо с истинския ендемичен вид риба Лупавец или така наречения RUTILUS FRISII ! ( на първата снимка ,която си дал по темата вида риба е истинския Лупавец,а не местното наименование )
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Мдам, сега вече нещата ми се изясниха. А що се отнася до ахтополските колеги, имаха доста уловен чист речен кефал (едри рибета) и на него също казваха, че е лупавец, явно наистина хората от този регион си имат местни традиции в наименоването на рибетата от Велека.Trias написа:Колегата salmo много правилно ти каза , че става въпрос за вида Лупавец ,като име на биологичен вид ! А твоите приятели от Ахтопол под името "лупавец" имат в предвид речния кефал по Велека , който в по-голямата част на страната е известен с наименованието клен !От това идва разликата и неразборията по въпроса. Речният кефал в Северозападна България се нарича Клен ,а в Югоизточна България Лупавец !
Което пък няма нищо общо с истинския ендемичен вид риба Лупавец или така наречения RUTILUS FRISII ! ( на първата снимка ,която си дал по темата вида риба е истинския Лупавец,а не местното наименование )
Благодарско за поясненията

-
- научил се да хвърля
един старец от синеморец тази година ми каза че лупавец и речен кефал било едно и сущо
с което аз не съм съгласен http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 3&start=15
лупавеца е в червената книга на българия
с което аз не съм съгласен http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 3&start=15
лупавеца е в червената книга на българия