На Велека за една седмица

Модератори: bobopeli, sapuna

Saxon
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: На Велека за една седмица

Мнение от Saxon »

kikOo написа:къде се намира този язовир? :D

Кикооооо, друже, в Хасково има чудесни офталмолози...упс...извинявам се за сложната дума, исках да кажа очни лекари :smt019
Никога не пия карал!

Изображение
Аватар
Koleff
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Koleff »

Всичко е било на ниво! Поздрави! :D
„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Мнение от каридата »

Ехххх как ми се ходи нататък.ПОздравления.
Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим'' :)
Аватар
Добата©
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Добата© »

супер риболов си направил :rolleyes: миналата година и аз усетих от тази магия
Изображение
Аватар
geibriel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от geibriel »

уха яка каракуда :)
Не сме народ
Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
1875
strijok
учете се от него
учете се от него

Мнение от strijok »

Ахаааа на брега на морето пък тя.......... р. Велека - нещо велико, неуписуемо и нещо което трябва да се посети задължително :wink:
Радвам се за теб Митак, усетил си магията :D
Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

strijok написа:Ахаааа на брега на морето пък тя.......... р. Велека - нещо велико, неуписуемо и нещо което трябва да се посети задължително :wink:
Радвам се за теб Митак, усетил си магията :D
Магията я усетих за пръв път преди 3 години, Ванка. Благодаря ти! Случайно тогава отидохме на гости на едни Синеморци, от този миг нататък за мен по-красиво място в България няма ... Магия или вълшебство не зная, но определено душата там е в Рая
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Браво на теб ! А Велека , наистина е магическа !
Върл Shimano фен!
Аватар
MANYAKA
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MANYAKA »

Благородно ти завиждам.Браво Митак. :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
Изображение
Изображение
Айде, наслука и да не ви пука !
Аватар
salmo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от salmo »

Супер е всичко.... :smt051
Толкова много познавам тези места , че с удоволствие съпреживях излета от твоя репортаж :smt038

mita4eto написа:... започнаха да излизат местните рибета (да ги нарека лупавци, макар да не са според мен)
... без никакво притеснение можеш да ги наричаш "лупавци" :lol: защото са си такива... ендемит за реките в Странджа планина... :idea: , а като порасне над кило му викаме "трънливата". :smt039
ИзображениеYou'll Never Walk AloneИзображение
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

salmo написа:... без никакво притеснение можеш да ги наричаш "лупавци" :lol: защото са си такива... ендемит за реките в Странджа планина... :idea: , а като порасне над кило му викаме "трънливата". :smt039
Благодаря ти за пояснението, колега. Миналата година също направих няколко излета там, като тогава почти всичката риба, която лових бяха тези рибета. Бях проучил предварително и предполагах, че това е лупавеца, но последния ден като бях там се срещнах с колега от форума, който е от Ахтопол и той ми поясни, че лупавците са доста по-нагоре в реката и изглеждат по-различно. След като се прибрах от тези красиви места се консултирах и с други колеги от форума ни и отново имаше мнения, че лупавците са доста нагоре по реката, в тесния и спокоен участък. В крайна сметка не успях да разбера каква е истината, затова писах с условност, че ще ги наричам лупавци :)

Така или иначе е красива и доста борбена риба, която явно е намерила благоприятни условия в Странджанските реки и особено във Велека се е развъдила доста добре. С килограмов екземпляр не успях да се здрависам, най-едрите бяха на око около 40-тина см, но и те даваха яко зор на мача ... ех че беше кеффф ...
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

mita4eto написа:
salmo написа:... без никакво притеснение можеш да ги наричаш "лупавци" :lol: защото са си такива... ендемит за реките в Странджа планина... :idea: , а като порасне над кило му викаме "трънливата". :smt039
Благодаря ти за пояснението, колега. Миналата година също направих няколко излета там, като тогава почти всичката риба, която лових бяха тези рибета. Бях проучил предварително и предполагах, че това е лупавеца, но последния ден като бях там се срещнах с колега от форума, който е от Ахтопол и той ми поясни, че лупавците са доста по-нагоре в реката и изглеждат по-различно. След като се прибрах от тези красиви места се консултирах и с други колеги от форума ни и отново имаше мнения, че лупавците са доста нагоре по реката, в тесния и спокоен участък. В крайна сметка не успях да разбера каква е истината, затова писах с условност, че ще ги наричам лупавци :)

Така или иначе е красива и доста борбена риба, която явно е намерила благоприятни условия в Странджанските реки и особено във Велека се е развъдила доста добре. С килограмов екземпляр не успях да се здрависам, най-едрите бяха на око около 40-тина см, но и те даваха яко зор на мача ... ех че беше кеффф ...
Колегата salmo много правилно ти каза , че става въпрос за вида Лупавец ,като име на биологичен вид ! А твоите приятели от Ахтопол под името "лупавец" имат в предвид речния кефал по Велека , който в по-голямата част на страната е известен с наименованието клен !От това идва разликата и неразборията по въпроса. Речният кефал в Северозападна България се нарича Клен ,а в Югоизточна България Лупавец !

Което пък няма нищо общо с истинския ендемичен вид риба Лупавец или така наречения RUTILUS FRISII ! ( на първата снимка ,която си дал по темата вида риба е истинския Лупавец,а не местното наименование )
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Trias написа:Колегата salmo много правилно ти каза , че става въпрос за вида Лупавец ,като име на биологичен вид ! А твоите приятели от Ахтопол под името "лупавец" имат в предвид речния кефал по Велека , който в по-голямата част на страната е известен с наименованието клен !От това идва разликата и неразборията по въпроса. Речният кефал в Северозападна България се нарича Клен ,а в Югоизточна България Лупавец !

Което пък няма нищо общо с истинския ендемичен вид риба Лупавец или така наречения RUTILUS FRISII ! ( на първата снимка ,която си дал по темата вида риба е истинския Лупавец,а не местното наименование )
Мдам, сега вече нещата ми се изясниха. А що се отнася до ахтополските колеги, имаха доста уловен чист речен кефал (едри рибета) и на него също казваха, че е лупавец, явно наистина хората от този регион си имат местни традиции в наименоването на рибетата от Велека.
Благодарско за поясненията :)
memento
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от memento »

един старец от синеморец тази година ми каза че лупавец и речен кефал било едно и сущо
с което аз не съм съгласен http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 3&start=15
лупавеца е в червената книга на българия
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”