Запитване за котва

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

toyo1

Re: Запитване за котва

Мнение от toyo1 »

veso1968 написа:Поне 6 кг, да ти е мирна главата. Поздрави :D
Колега толково дават за моята лодка 6м :?: :?: :?: Повече от три кг не ти е нужна АКО ПРАВИЛНО Я ИЗПОЛЗВАШ (важно е въжето на каква дължина го пускаш) :idea:
veso1968
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от veso1968 »

toyo1 написа:
veso1968 написа:Поне 6 кг, да ти е мирна главата. Поздрави :D
Колега толково дават за моята лодка 6м :?: :?: :?: Повече от три кг не ти е нужна АКО ПРАВИЛНО Я ИЗПОЛЗВАШ (важно е въжето на каква дължина го пускаш) :idea:
Колега, според теб, кава е правилната дължина въже :?: Поздрави
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Има няколко варианта теортично и практически доказани (учат се на курсовете за капитанско, поне в ДЕ):
1. Верига+ въже (дължината на веригата е колкото дължината на лодката) за да държи на 100% се пуска х6 на дълбочината
2. Само верига х 4 на дълбочината

Аз лично съм с първия вариант и на практика пускам от х2 до х3 на дълбочината и до сега не съм мърдал. Но при мен най дълбокото е 8м а попринцип се позиционирам на 4-6м
toyo1

Мнение от toyo1 »

VGS написа:Има няколко варианта теортично и практически доказани (учат се на курсовете за капитанско, поне в ДЕ):
1. Верига+ въже (дължината на веригата е колкото дължината на лодката) за да държи на 100% се пуска х6 на дълбочината
2. Само верига х 4 на дълбочината

Аз лично съм с първия вариант и на практика пускам от х2 до х3 на дълбочината и до сега не съм мърдал. Но при мен най дълбокото е 8м а попринцип се позиционирам на 4-6м
Това е формулата :wink: НЕ СТАВА ДО ДЪНОТО ДА СА 6 МЕТРА А ОТ ЛОДКАТА ДА СИ ПУСНАЛ 4 :idea: И ДА ЧАКАШ ДА ТЕ ДЪРЖИ
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

Малко да раздвижа темата!Моите котви съм си ги правил сам,тежат може би 6 кг.Държат тази лодка дълга 3.90м+200кг общ товар на течение без никакъв проблем.Втората я ползвам,ако течението ме върти наляво-надясно.
с жена ми на о.Люляка.jpg
с жена ми на о.Люляка.jpg (184.73 KiB) Преглеждано 1247 пъти
Въжетата са дълги по 30м,като във водата пускам максимум 25м,верига не ползвам-просто не е нужна.Дебелината на въжето е 12мм.

По въпроса за второто въже,подсигуряващо ваденето на закачена/заклинена/котва,аз направих следното.
котви.jpg
котви.jpg (153.89 KiB) Преглеждано 1247 пъти
По средата има ухо,към което посредством карабинер е закрепено въжето.На дължина 10-15см по-голяма от дължината на самата котва,с най-обикновен възел е завързана халка.Халката е стегната със свинска опашка/1голяма или 2по-малки/ за ухото на другия край на котвата.При "закотвяне"цялото усилие се поема от св.опашка,която ако се скъса се заменя с по-здрава. Ако котвата се заклини,с яко дърпане св.опашка се къса и котвата се освобождава без проблем,висяща на карабинера в предната и част.
Дано успях да покажа и обясня кадърно :D Не мога да кача други снимки,че съм надалеко от пристанището :lol: :lol: :lol:
Всичко това е изпитано на Дунава и работи!!! Идеята я видях по френския риб.канал.
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
Аватар
Поморийския
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Поморийския »

Troli Rapala написа:Кире,нещо се обърка! :D По язовирите нема много песок,та тая котва в скали,нема вадене! :idea: Котва-пеперудка с второ въженце и забравя!Номерът не е в тежината,а в захвата на котвата!Та и 2-3кила-котва,стигат! :wink:

Прав е Боабаба мойта е 3 60 и не мърда 1 м синжир след котвата и нямаш ядове
Аватар
s0me0ne
новобранец
новобранец

Мнение от s0me0ne »

За 7-8 излета днес да купя...утре, и като стигна до водоема се сещам. Най-простото е крика от колата и по битаците се намират за 5-10 лв.
Прикачени файлове
Car-Jack-2[1].png
Car-Jack-2[1].png (75.24 KiB) Преглеждано 1185 пъти
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”