Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Запитване за котва
Модератори: emo vasilev, Кърцата
Re: Запитване за котва
Колега толково дават за моята лодка 6мveso1968 написа:Поне 6 кг, да ти е мирна главата. Поздрави

-
- ще става разбирач
Колега, според теб, кава е правилната дължина въжеtoyo1 написа:Колега толково дават за моята лодка 6мveso1968 написа:Поне 6 кг, да ти е мирна главата. Поздрави![]()
![]()
Повече от три кг не ти е нужна АКО ПРАВИЛНО Я ИЗПОЛЗВАШ (важно е въжето на каква дължина го пускаш)

Има няколко варианта теортично и практически доказани (учат се на курсовете за капитанско, поне в ДЕ):
1. Верига+ въже (дължината на веригата е колкото дължината на лодката) за да държи на 100% се пуска х6 на дълбочината
2. Само верига х 4 на дълбочината
Аз лично съм с първия вариант и на практика пускам от х2 до х3 на дълбочината и до сега не съм мърдал. Но при мен най дълбокото е 8м а попринцип се позиционирам на 4-6м
1. Верига+ въже (дължината на веригата е колкото дължината на лодката) за да държи на 100% се пуска х6 на дълбочината
Аз лично съм с първия вариант и на практика пускам от х2 до х3 на дълбочината и до сега не съм мърдал. Но при мен най дълбокото е 8м а попринцип се позиционирам на 4-6м
Това е формулатаVGS написа:Има няколко варианта теортично и практически доказани (учат се на курсовете за капитанско, поне в ДЕ):

- трапера
- сериозен играч
Малко да раздвижа темата!Моите котви съм си ги правил сам,тежат може би 6 кг.Държат тази лодка дълга 3.90м+200кг общ товар на течение без никакъв проблем.Втората я ползвам,ако течението ме върти наляво-надясно.
По въпроса за второто въже,подсигуряващо ваденето на закачена/заклинена/котва,аз направих следното. По средата има ухо,към което посредством карабинер е закрепено въжето.На дължина 10-15см по-голяма от дължината на самата котва,с най-обикновен възел е завързана халка.Халката е стегната със свинска опашка/1голяма или 2по-малки/ за ухото на другия край на котвата.При "закотвяне"цялото усилие се поема от св.опашка,която ако се скъса се заменя с по-здрава. Ако котвата се заклини,с яко дърпане св.опашка се къса и котвата се освобождава без проблем,висяща на карабинера в предната и част.
Дано успях да покажа и обясня кадърно
Не мога да кача други снимки,че съм надалеко от пристанището

Всичко това е изпитано на Дунава и работи!!! Идеята я видях по френския риб.канал.
Въжетата са дълги по 30м,като във водата пускам максимум 25м,верига не ползвам-просто не е нужна.Дебелината на въжето е 12мм.По въпроса за второто въже,подсигуряващо ваденето на закачена/заклинена/котва,аз направих следното. По средата има ухо,към което посредством карабинер е закрепено въжето.На дължина 10-15см по-голяма от дължината на самата котва,с най-обикновен възел е завързана халка.Халката е стегната със свинска опашка/1голяма или 2по-малки/ за ухото на другия край на котвата.При "закотвяне"цялото усилие се поема от св.опашка,която ако се скъса се заменя с по-здрава. Ако котвата се заклини,с яко дърпане св.опашка се къса и котвата се освобождава без проблем,висяща на карабинера в предната и част.
Дано успях да покажа и обясня кадърно

Всичко това е изпитано на Дунава и работи!!! Идеята я видях по френския риб.канал.
лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
- Поморийския
- ще става разбирач
Troli Rapala написа:Кире,нещо се обърка!По язовирите нема много песок,та тая котва в скали,нема вадене!
Котва-пеперудка с второ въженце и забравя!Номерът не е в тежината,а в захвата на котвата!Та и 2-3кила-котва,стигат!
Прав е Боабаба мойта е 3 60 и не мърда 1 м синжир след котвата и нямаш ядове
За 7-8 излета днес да купя...утре, и като стигна до водоема се сещам. Най-простото е крика от колата и по битаците се намират за 5-10 лв.
- Прикачени файлове
-
- Car-Jack-2[1].png (75.24 KiB) Преглеждано 1185 пъти