телен живарник

Модератор: sapuna

Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Re: телен живарник

Мнение от Венелин Радушев »

INCUBUS написа:Венелине,през периода м.юни-октомври правя по 14-16 часови риболовни излети.Нищо не си виждал-рибата си е супер в теления живарник не след 5-6 часа пребиванане в него,ами и на 15 или 16-тия час и още живее,когато след един час пътуване на сухо я ...няма да обяснявам на слабонервните какво я правя.Не използвай термина "хуманно"за некви си нещастни риби-очевидно не работиш с хора и си нямаш понятие за какво иде реч при "хуманизма"като такъв.Ако вашите риби от Дунава се разпадат след няколко часа пребивававане в живарника /поради специфичния химически състав на месото им вероятно/,знай,че това не се отнася за рибите от реките и водоемите в Средните Родопи.За това и нямам нужда от хладилна чанта.
Забележи, че говорех за "интензивен риболов", не за половин дузина мренки! Трудно ще ти е да си представиш 5-6-15 и повече килограма риба накуп в телен живилник и въобще. Иначе харесвам родопите, но говорим за риболов мисля.
Моите риби по Дунав не ги мисли, плуват си още. Работя с хора, и знам за какво става на въпрос, което не подклажда хуманизма ми.
Та изключая при риболов на малки мренки в малки планински рекички в централни родопи ползването на 2,5-3 метров живарник изтъкан от плат е препоръчителен. Първо от гледна точка на удобство и второ от "излишна хуманност" спрямо нещастните риби. Недостатък е задържането на миризма. Цените на сносните почват от 35 -40 лева.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

E,нямам какво да ти възразя.Твърде рядко при планинския речен риболов се правят два или трите законни килограма риба.Освен това не съм препоръчвал теления живарник като замяна на всички видове други живарници-просто колега от Кърджали питаше откъде да си купи такъв живарник.На което се намери един млад борец за справедливост,фен на някаква си фондация и заклейми телените живарници и ползвателите на такива като изчадия адови.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Прав си INCUBUS и за планинския риболов, и за телените живарници, и за хуманното отношение. Що не им обясним на тези дето не знаят как се прекарва плетен живарник през къпинак, трънак и всякакви други бодили. Дупките са готови веднага, а заплатата не на всички е такава, че да хвърли човек 30-40 лв. за един живарник. А които плачат за хуманно отношение към рибоцине, не знам защо, ми приличат на ловци тръгнали да стрелят по дивеча с халосни патрони/такиви между другото не съм виждал :) /. Изобщо който го е жал за рибата да си седи в къщи и да си я купува от магазина, аз предпочитам за мезе прясна - а НА ЗДРАВЕ :drinkers: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

antivik написа:Що не им обясним на тези дето не знаят как се прекарва плетен живарник през къпинак, трънак и всякакви други бодили. Дупките са готови веднага, а заплатата не на всички е такава, че да хвърли човек 30-40 лв. за един живарник. А които плачат за хуманно отношение към рибоцине, не знам защо, ми приличат на ловци тръгнали да стрелят по дивеча с халосни патрони/такиви между другото не съм виждал :) /. Изобщо който го е жал за рибата да си седи в къщи и да си я купува от магазина, аз предпочитам за мезе прясна - а НА ЗДРАВЕ :drinkers: .
Наздраве колега,ама не мога да се съглася с това мнение!
Се си мисля,че по форумите трябва да се учим,а не да седим на едно място?За къпинака си има калъфи за живарници.За ловците няма хаосни,но за рибите има спасение и то не е теления живарник. :wink:
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
vlado-fidera
фен клуб-скобар

Мнение от vlado-fidera »

Смятам, че плетените кошчета са идеални за тази ваша планинска цел. А иначе за теления живарник на вас в какво ви е по удобно да спите- върху пружина като от старите легла дето седи под матрака или върху самия матрак, е същата работа е с теления и плетения живарник. Второ- плетения е по удобен за итензивен риболов. Ако си на висок бряг и ти е кеф да си вържеш теления живарник на сезал с дължина 3метра и да спускаш и вадиш живарника всеки път като хванеш риба -добре. И т.н. и т.н.
П.С. -Всички телени живарници за скрап :smt074
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Paublo_Eskobar написа:
antivik написа:Що не им обясним на тези дето не знаят как се прекарва плетен живарник през къпинак, трънак и всякакви други бодили. Дупките са готови веднага, а заплатата не на всички е такава, че да хвърли човек 30-40 лв. за един живарник. А които плачат за хуманно отношение към рибоцине, не знам защо, ми приличат на ловци тръгнали да стрелят по дивеча с халосни патрони/такиви между другото не съм виждал :) /. Изобщо който го е жал за рибата да си седи в къщи и да си я купува от магазина, аз предпочитам за мезе прясна - а НА ЗДРАВЕ :drinkers: .
Наздраве колега,ама не мога да се съглася с това мнение!
Се си мисля,че по форумите трябва да се учим,а не да седим на едно място?За къпинака си има калъфи за живарници.За ловците няма хаосни,но за рибите има спасение и то не е теления живарник. :wink:
Не знам как са другите ама аз когато тръгна към водоемите, всичко си нося на гърба и в един момент започвам да смятъм всеки излищен грам. Така че калъф и за живарник ми идва излишен лукс и тежес, а относно спасяването на рибата, спасявам само маломерната и изобщо не я вкарвам в живарник, а другата си я ловя без намерението да я спасявам. Така че ми е все тая в какъв живарник или кош ще седи.
Аватар
ringo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ringo »

Не знаех,че в чужбина има задължителни изисквания към кеп и живарник.Явно хората отдавна са в космоса.Настръхва ми косата като се сетя сега моя баща как нижеше шаровците през хрилете с един сезал.Аз самия не страдам от сантименти,но отдавна съм минал на дълги плетени тръби :D .Като 6г-шен имах едно плетено кошче което ми е по скъпо сега от всякакви мавъри и кавъри на други живарници.............
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Георги Кръстев »

Нека и аз си кажа мнението . Теления живаник може да се ползва да си прибера в него хранителните продукти и да ги закача на дърво , това като съм на палатка. Но да слагам риба вътре никога. Дунавски е изключително прав за това което пише. Но един съвет към него. А Е м'че не се пали , Българите не са готови да преминат от варвари към цивилизовани хора.
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Георги,спокойно ме пиши варварин заради теления живарник,който ще продължавам да използвам при специфични риболовни излети, чиято трудност,екзотика и красота ти и Дунавски не можете дори и да си представите.Даже два пъти ме пиши варварин,щото имам и плетено кошче и то правено от стар бракониер - събира 6 кила риба :lol:Не,че съм проверявал,така ми беше казано.Макар,че според мен варварство е да си сложиш хранителните продукти в теления живарник,че и да го закачиш на дърво.Спането "на палатка"също си е варварство отвсякъде,ама айде като сте рекли,така да е - варварството е само и най-вече използването на телен живарник.Да приключим темата,щото почна да придобива нравоучително звучене и някак недемократичен привкус :(
/Аха,виж и снимките от репортажа на колегата revox от днес в "Моя риболовен излет".Ми ,той,колегата, и на Марица използва телен живарник и най-непредпазливо се изтъква като варварин същинский,при това и садист,щото е върнал престоялите в теления живарник и мъчително самонаранили се според Дунавски кефали в реката,та там да си гибирдясат :shock: /да умрат в мъчителни адски мъки/ :?:
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

antivik написа:Прав си INCUBUS и за планинския риболов, и за телените живарници, и за хуманното отношение. Що не им обясним на тези дето не знаят как се прекарва плетен живарник през къпинак, трънак и всякакви други бодили. Дупките са готови веднага, а заплатата не на всички е такава, че да хвърли човек 30-40 лв. за един живарник. А които плачат за хуманно отношение към рибоцине, не знам защо, ми приличат на ловци тръгнали да стрелят по дивеча с халосни патрони/такиви между другото не съм виждал :) /. Изобщо който го е жал за рибата да си седи в къщи и да си я купува от магазина, аз предпочитам за мезе прясна - а НА ЗДРАВЕ :drinkers: .
antivik написа:Извинявайте, че се намесвам, но при толкова много теми човек трудно може да се ориентира. Имам едно питане към по знаещите от мен :( . Каква е разликата при монтажа на мач линия от обикновената линия "на леко" с проста спинингова пръчка и макара? И ако може да дадете малко акъл - какви са изискванията за мач ползван по язовири? Признавам си, че никога не съм го чувал това чудо "МАЧ" и ми е пълна мъгла :oops: . Ако можете помогнете.
Ти ли ще ни пращаш вкъщи да си стоим? :lol: Чудно е как бързо трупате самочувствие такива.

INCUBUS, аз виждам седем риби в "живарника" на колегата, това интензивен риболов ли е пак да питам? Темата тръгна от питане за телен живарник за риболов на каракуда ако не греша. Никой не е споменавал нито "риболовен алпинизъм", нито къпинаци. В частност в "твоя" риболов приемам, че платненият живарник е трудно приложим. Въпреки, че това не би ме накарало да ползвам телен.
Къмпингуването не е варварство, в западна европа е в пъти по-популярно от в България, а зад Атлантика -десетки пъти по-развито. Предпочитането на къмпингуване пред хотел не е свързано и с финансови възможности, а с светоусещане. Като съм разглеждал снимки на колегата Кръстев, имам чувството, че си има представа от планинската красота и екзотика.... :lol: :lol: :lol:
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Радвам се че Венелин ме разбра, но можеби това е така защото , както каза той "ми е разглеждал снимките" (във Facebook). Колега не се пали , живей свободно .
Аватар
сандански карп
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от сандански карп »

ако отидете на ВАРДАР със платнен живарник,видрите много ще ви се зарадват :D от 4 излета 4 живарника, там или я пускаш (рибата)или я пържиш на место ,или...телен живарник!!!
YOU LL NEVER WALK ALONE
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Изобщо не съм се палил-като подпаля,особено служебно,глави падат :mrgreen: ,ама това не се отнася за свободното време във форума и колегите-риболовци в никакъв случай.А спането на палатка си е варварство и това,че е широка практика в Западна Европа само показва,че и там е пълно с варвари,които само се правят на цивилизовани орки :lol:Пак соча,че имам в момента освен теления,още 5-6 живарника с различна дължина,брой обръчи и ширина -платнени,текстилни,капронови ли са ,дявол ги знае тези изкуственяци-материи,които също използвам за по-интензивни или по-лежерно идилични риболови като съм за платика,бабушки,костур,каракуди,морунажи и пр. подобни видове риби.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

antivik написа: Изобщо който го е жал за рибата да си седи в къщи и да си я купува от магазина, аз предпочитам за мезе прясна - а НА ЗДРАВЕ :drinkers: .
antivik написа:Извинявайте, че се намесвам, но при толкова много теми човек трудно може да се ориентира. Имам едно питане към по знаещите от мен :( . Каква е разликата при монтажа на мач линия от обикновената линия "на леко" с проста спинингова пръчка и макара? И ако може да дадете малко акъл - какви са изискванията за мач ползван по язовири? Признавам си, че никога не съм го чувал това чудо "МАЧ" и ми е пълна мъгла :oops: . Ако можете помогнете.
Ти ли ще ни пращаш вкъщи да си стоим? :lol: Чудно е как бързо трупате самочувствие такива.

:lol: :lol: :lol: Интересно от къде младите момчета, съдят за самочувствието на хора, тръгнали по реки и язовири преди те да са били родени? :( ? За това, че по мое време липсваха термини, като, мач,стопер, щтека, капиране, болонеза не съм виновен и не виждам нищо лошо да попитам за нещо което не знам. А и не виждам нищо лошо да изкажа мнението си за разни фалшиви хуманно отнасящи се към рибата. За мене има два чешита:
- Спазващи законите. :D
- Нарушаващи ги. :axe:
Имам в предвид минималните размери за улов - сантиметрите са точно определени. Което е маломерно във водата, което не - в тигана. Това е Хуманизъм.
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

За да разчупя малко , ще ви кажа , че вчера влязох в новия магазин на МИЛО в Бургас и много си харесах един живарник , смятам да си го купя. От плат е и е 5 м дълъг , само не ми хареса че е кръгъл. Но интересното е , че дори фирма като мило имат телени живарници. :)
Заключено

Обратно към “Риболовни такъми”