Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Монтаж с два вирбела ?!
Модератор: Paublo_Eskobar
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Re: Монтаж с два вирбела ?!
Мислиш в грешна насока, ползва се флуорокарбон между двата вирбела просто защото е по-твърд, което ще ти намали оплитанията.ExTaZzY написа:След преразглеждане на мненията за употребата на ФК за монтаж на оловата върху него открих много не толкова смилени неща.Първо ФК е изготвен само и единствено за поводи,поради факта че увеличава кълванетата на капризните риби,друг фактор за да го сложиш на различно място от повода трябва да се съобрази и това че ФК е по-слаб с 20% или повече от обикновения монофил,можеби заради това са ви препоръчали да ползвате 0.20/0.25 ФК,а друг недостатък е,че поради твърдостта си флоро карбона не държи много на възел и мисля,че не е подходящ за такъв монтаж където се местят съчми и се правят 2 съзела на разтояние метър,другото е че се сплесква при преместването на съчмите което означава че веднага отсалбва с 20+%.Следващия недостатък е,че не виждам релана причина да сложеш монофилен повод лъщящ от 1000 километра под водата и безцветен лидер на съчмите който тъка или иначе рибата забелязва тръдно под водата.
Извода които си правя е може да вземете влакно препоръчано от производителя за фидер или дъно с малки диаметри и да го ползвате за този монаж,тези влакна са винаги в по-тъмен цвят или подобен на водата и са много абразиво устойчиви което ги прави подходящи за постоянно преместване на съчми по тях,трето предимство направени са да издържат големи натоварвания на възлите което ги прави с още един + по-напред от ФК.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Има логика в поста ти, но ако се лови на стени с каменисто дъно и възможни зацепки на дропер между камъните бих предпочел дропера с който лежа да е на по -дълъг повод. Така повода си остава най-слабото място на линията ни, без да рискуваме и основното утежнение. Мразя да слагам дропери на повода, но .....CrossFire написа:Недостатък на така построената линия е, че ако лежим с дропер на дъното, при евентуална закачка на същия ще ни доведе до вероятна загуба на цялата линия + плувката, която при мачовия риболов не е никак евтина. Аз винаги поставям по тънко влакно от основното между вирбелите.
Дали имам оплитания? Понякога за целодневен риболов по 1-2 оплитания, а понякога нямам нито едно. При насрещен вятър нещата стоят малко по-различно.
Като цяло предпочитам да се преборя с някой възел или да заменя за минутка монтажа с друг - готов от совалка, отколкото да загубя ваглер за 15 лева.
Всеки сам си преценява!
ПП: Варианта с ФК с по-голям диаметър от основното между вирбелите е приемлив, ако реалния тест на скъсване е в полза на основното, т.е. ФК да се къса по-лесно.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Друга хитрина за такива случаи е умишлено да направиш един възел в горната част на повода за да го отслабиш. И ако закачиш нещо, най-вероятно той ще се скъса при възелаВенелин Радушев написа:Има логика в поста ти, но ако се лови на стени с каменисто дъно и възможни зацепки на дропер между камъните бих предпочел дропера с който лежа да е на по -дълъг повод. Така повода си остава най-слабото място на линията ни, без да рискуваме и основното утежнение. Мразя да слагам дропери на повода, но .....

- CrossFire
- разбира нещата
Не е вярно!ExTaZzY написа:Първо ФК е изготвен само и единствено за поводи
ExTaZzY написа:...другото е че се сплесква при преместването на съчмите което означава че веднага отсалбва с 20+%.
ФК държи повече от монофила на наранявания.ExTaZzY написа:...за фидер или дъно... и са много абразиво устойчиви... което ги прави с още един + по-напред от ФК.
Преди да откриеш ФК какво си използвал за поводи!?ExTaZzY написа:Следващия недостатък е,че не виждам релана причина да сложеш монофилен повод лъщящ от 1000 километра под водата и безцветен лидер на съчмите който тъка или иначе рибата забелязва тръдно под водата.
ФК казахме, че предотвратява оплитанията.
Насе, без да ми се обиждаш, но четеш или слушаш грешни работи, които приемаш за чиста монета.

- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Казвам го от опит не,че съм го чел или чул о т някого но това са си мои изводи с които не задължавам никой.Ползвам Фк от няколко месеца или по-точно от както застудя за зимен риболов е незаменим,но в сравнение с монофила не ми държи на възлите ... пробвал съм да си правя линиите с него ама не оправда очакванията ми след тест с ппреместването на съчми,не съм позлвал флоро карбон от 2-3-4 или 5 лв пределно ми е ясно че не е истински,ползвам на Toray Отговаря на размера и на това което ппише като тест ама за 50 м ролка да давам по 17 и косур за да ми се проваля риболова... предпочитам други влакна.
Пак казвам това си е мое мнение както и всичко което съм казал до сега и никой не е длъжен да ме слуша или чете.
П.п. не се обиждам споко,човек се учи до къто е жив важното е да има хора които да го ппоправят когато бърка някъде.
Пак казвам това си е мое мнение както и всичко което съм казал до сега и никой не е длъжен да ме слуша или чете.
П.п. не се обиждам споко,човек се учи до къто е жив важното е да има хора които да го ппоправят когато бърка някъде.

Без риболов няма любов !
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Всъщност е измислен за нуждите на морският риболов.ExTaZzY написа:Първо ФК е изготвен само и единствено за поводи
Аз съм на мнение, че на 2-3 и повече метри дълбочина рибата повече усеща, отколково вижда повода. Та избягвам флуорокарбонът за поводи...
-
- кандидат преподавател
Въпросните джаджи,ги използвам само на мача,с който единствено ловя на яз.Въча-никакви реки,драги пичове.И без това ваглера по принцип го стопирам преди вирбела,така че и при закачка точно ваглера няма да бъде загубен.Ама и да се скъса-майната му,и без това имам запаси около кашонче с най-различни от 2 до 20 грама 

- Георги Кръстев
- сериозен играч
Да и аз ползвам 2 вирбела , като важното е за мен те да са качествени. Скоро си купих на MILO и даже си пише грамажа и номера на вирбелчето. Та монтажа който правя е следния. Повод около 30 см, вирбел , (основно влакно от фк) 2 дропера, 50 см , основно утежнение, 40 см вирбел.Долу горе ми трябва около 110 см влакно за всеки монтаж , това с възлите.
Фк който ползвам е 0,20-0,22 и не е чист ами е от тези ментаците с покритието..Ползвам го за втвърдяване на линията все пак , не да не се вижда. Колеги казват , че ако съм закачил основното щял съм да си скъсам целия такъм . Е пълно щастие няма. всяко нещо си има плюсове и минуси аз избрах да работя това с повечето плюсове.Демек по-малко оплитания.
С този монтаж ако правя оплитания то се дължи на това, че някой от ваглерите ми са на границата . Разликата м/у грамажите на линията и на ваглера трябва да са поне 2-3 гр в плюс на ваглера.Та вижте си ваглерите да не проблема в оплитанията да е в самите тях.
Фк който ползвам е 0,20-0,22 и не е чист ами е от тези ментаците с покритието..Ползвам го за втвърдяване на линията все пак , не да не се вижда. Колеги казват , че ако съм закачил основното щял съм да си скъсам целия такъм . Е пълно щастие няма. всяко нещо си има плюсове и минуси аз избрах да работя това с повечето плюсове.Демек по-малко оплитания.
С този монтаж ако правя оплитания то се дължи на това, че някой от ваглерите ми са на границата . Разликата м/у грамажите на линията и на ваглера трябва да са поне 2-3 гр в плюс на ваглера.Та вижте си ваглерите да не проблема в оплитанията да е в самите тях.
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Аз също ползвам система с два вирбела, като между тях слагам от флурокарбона на "Манчо" 0.25 върху кайто е цялото утежнение. Често използвам следната подредба на утежнетието /взаймствана от вече не помня къде/: повод 25-28см, вирбел двоен №22 -20 и непосредствена до него един или два дропера, на 30см по-нагоре група от 2 или 3 дропера, на 40см по-нагоре е основното утежнение /70% от цялата необходима тежест, съставено от оливетка и сачми/ и на 50см над него втори вирбел №20-18, за който се връзва основното влакно с диаметър в зависимост от тежестта на плувката. Над възела на основното влакно винаги слагам два силиконови стопера, след това са плувката, мънистото и двата застопоряващи възела. Като хвърлям, използвам постепенно засилване на маха и стопирам изнизването на влакното с длан, преди приводняването на системата. Специално в риболова на мач съм още нов, но почти нямам оплитания, като определено това го отдавам на използвания флурокарбон. За себе си съм забелязал, че имам оплитания най-вече, когато има вятър и използвам ваглер чиято собствена тежест е по-голяма от 60% от цялата тежест на системата, и съм стигнал до извода, че като има вятър собствената тежест на ваглера е най-дабре да съставлява 40-50% от цялата тежест на системата. Ако вятъра е силен слагам направо слайдер, а ако е много силен минавам на фидер. 

- Skorpi
- сериозен играч
В едно нещо си прав рибата повече го усеща след третия метър и въобще не го виждаВенелин Радушев написа:Аз съм на мнение, че на 2-3 и повече метри дълбочина рибата повече усеща, отколково вижда повода. Та избягвам флуорокарбонът за поводи...ExTaZzY написа:Първо ФК е изготвен само и единствено за поводи

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

-
- вече хвърля и на тежко
+1 Със същия успех може да се ползва доста по тънко влакно,но без никакви възли по него.Мисля обаче,че колегата беше писал възела да се направи между двата вирбела или по точно до горния вирбел.И този метод не го одобрявам,но и никой не ме кара да го правя.Предпочитам да рискувам и да загубя един слайдер,но ако клъвне нещо по едро да знам,че линията ми е цяла и мога да напъвам до край,а не да се чудя кога този възел ще ме предаде.Skorpi написа:но никога не бих направил възел на повода за да отслабя линията както беше написал някой все пак не е рядкост когато има удари на риби в порядъка на 1-5кг и не рядко се отзовават в кепа а така с тоя възел се едно ги отписвам![]()
![]()
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Не съм само в едно нещо прав, но карай да върви.....Skorpi написа: В едно нещо си прав ....

Иначе не виждам каквато и да е логика, да се прави излишен възел на повода....
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
И аз използвам същия монтаж с двата вирбела
Ловя повече на язовири но почти винаги има закачки особено на стените на язовирите.Ако се лежи на дъното с тежестта на повода с двата вирбела и влакното е по дебело от основното влакно ,може и 10 ваглера за един ден да ми заминат(или другия вариант е да си с лодка да си ги събираш),досега не съм имал много оплитания,и ако е оплетено то обикновено е минимално разплитам си го и продължавам с риболова. И друга голям за мен недостатък ,ако основното ми е о,18мм а повода между вирбилите е 0,20-0,25 как ще сложа повод 0,12-0,10 ?
Аз използвам за шаран основно 0,18мм повода между вирбелите 0,18мм от същото влакно и повод 0,15. От 2 до 5 кг.Ако има бабушки и каракуди 0,18мм.основно,повод между вирбелите 0,16,повод 0,12-0,10мм.
Обаче вариянта с по дебел повод между вирбелите има приложение,при чисто дъно няма закачки гоним далечна дистанция свеждаме до минимум оплитанията и ловим едри риби с поводи 0,18-0,16мм.

Аз използвам за шаран основно 0,18мм повода между вирбелите 0,18мм от същото влакно и повод 0,15. От 2 до 5 кг.Ако има бабушки и каракуди 0,18мм.основно,повод между вирбелите 0,16,повод 0,12-0,10мм.
Обаче вариянта с по дебел повод между вирбелите има приложение,при чисто дъно няма закачки гоним далечна дистанция свеждаме до минимум оплитанията и ловим едри риби с поводи 0,18-0,16мм.
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Здравейте ,колеги бих желал да споделя моя скромен опит в риболова на Мач и по скоро използвам монтажа с двата вирбела.
При многократно замятане и прибиране на ваглера за рдебна риба за да нямам проблеми с оплитанията:
1-во.-при замятане винаги стопирам ваглера при приземяване в водата.
2-ро.-при продължителен и интензивен риболов на риби повода или(влакното където е основното утежнение между двата вирбела) ако е по тънко от основното влакно.Пример основно влакно 0,18мм след това вирбел друго влакно 0,14мм вирбел и повод.
При интензивен риболов повода или влакното между вирбелите се накъдря и започва да се заплита.Затова като се понакъдри малко е добре да се подмени.Най-лесно е като се носи резервни тъкъми навити на совалки.
Това е моя скромен опит и е мое мнение.
При многократно замятане и прибиране на ваглера за рдебна риба за да нямам проблеми с оплитанията:
1-во.-при замятане винаги стопирам ваглера при приземяване в водата.
2-ро.-при продължителен и интензивен риболов на риби повода или(влакното където е основното утежнение между двата вирбела) ако е по тънко от основното влакно.Пример основно влакно 0,18мм след това вирбел друго влакно 0,14мм вирбел и повод.
При интензивен риболов повода или влакното между вирбелите се накъдря и започва да се заплита.Затова като се понакъдри малко е добре да се подмени.Най-лесно е като се носи резервни тъкъми навити на совалки.
Това е моя скромен опит и е мое мнение.