Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Умира ли балканската пъстърва пусната с кука в уста?
Модератор: sapuna
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Умира ли балканската пъстърва пусната с кука в уста?
Ако това което си написал е така, би трябвало да си свърхестествен риболовец, който вижда под водата и засича само когато рибата опипва стръвта с челюстите си.
От малкият ми опит в риболова на пъстърва, твърде много от рибите бяха нагълтали дълбоко в гърлото куката със стръвта.
Но както и да е, тук става дума за маломерните пъстърви с кука в гърлото или в стомаха.Как да постъпим?
Същото важи и за риболова с жива рибка за щука, където опита ми е от 25 години.
От малкият ми опит в риболова на пъстърва, твърде много от рибите бяха нагълтали дълбоко в гърлото куката със стръвта.
Но както и да е, тук става дума за маломерните пъстърви с кука в гърлото или в стомаха.Как да постъпим?
Същото важи и за риболова с жива рибка за щука, където опита ми е от 25 години.
- misho_tsakov
- ще става разбирач
Напълно съм съгласен с колегата. Особено в последните години, често ми се случва на Струма в един определен район да ловя мряна на естествена стръв разбира се и да хвана пъстърва налапала дълбоко. В темата не става въпрос за изкуствени примамки, където този въпрос не стои. Случвало ми се е и на Тополница да си ловя клен и да хвана маломерка, налапала до задника. Когато е естествена стръв и не голяма кука, риска от такова нагълтване за мен е голям и се случва.Ако това което си написал е така, би трябвало да си свърхестествен риболовец, който вижда под водата и засича само когато рибата опипва стръвта с челюстите си.
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
-
- кандидат преподавател
Нито виждам под водата,нито съм свърхестествен,ама наистина нямам такива случаи.При това и аз много често,когато не съм за пъстърва,на кука № 14 с две червейчета,ручейник или бумбарек,вместо мряна,скобар или кефал съм хващал случайна балканка /р.Черна,Р.Арда и разни нейни приточета/,от размери 18-20 см естествено пускани веднага и то живи и усмихващи се
до една тази година 42 см ,за която съм писал в "Сладководен риболов-Черна мряна-наблюдения"и ...ми не съм имал нито един случай,да не мога да извадя куката от гърлото.Никога куката не е била глътната дълбоко -ползвам едни тънки медицински щипци за откачане на по-навътре закачили се куки.Изобщо не се бъзикам,при мен всички пуснати пъстърви /признавам си,че понякога вземам по някоя за деликатесна консумация/,си отиват във водата в добро здраве и високо разположение на хищническия дух.

Аааа, напълно е възможно. Ако ловиш на плувка, там индикацията е малко по-бърза, отколкото ако си с маркер на линията и разчиташ на усета. Зависи и от размера на стръвта. Примерно това лято имах проблем с лявата ръка и не бях в състояние да ловя на спининг известно време, защото от въртенето ме болеше. Затова се принудих да си взема една болонеза 6 метра и да мина временно на стръв. Така се случи, че имах много излети на доста голяма река, която през юли буквално гъмжеше от балканки с размер около педя. За да ги отсея, ползвах за стръв лешанки с мин. размер 3 см, които закачах на куката откъм главата. Нямах нито една риба, която да е нагълтала много навътре, на всички куките бяха забити в челюстите и се освобождаваха без проблеми. Но понеже ходя чат-пат за риба с колеги, които ловят на ручейник, там наистина има балканки, които нагълтват много навътре и се налага срязване на повода, ако ще ги пускаш обратно.INCUBUS написа:Нито виждам под водата,нито съм свърхестествен,ама наистина нямам такива случаи.При това и аз много често,когато не съм за пъстърва,на кука № 14 с две червейчета,ручейник или бумбарек,вместо мряна,скобар или кефал съм хващал случайна балканка /р.Черна,Р.Арда и разни нейни приточета/,от размери 18-20 см естествено пускани веднага и то живи и усмихващи седо една тази година 42 см ,за която съм писал в "Сладководен риболов-Черна мряна-наблюдения"и ...ми не съм имал нито един случай,да не мога да извадя куката от гърлото.Никога куката не е била глътната дълбоко -ползвам едни тънки медицински щипци за откачане на по-навътре закачили се куки.Изобщо не се бъзикам,при мен всички пуснати пъстърви /признавам си,че понякога вземам по някоя за деликатесна консумация/,си отиват във водата в добро здраве и високо разположение на хищническия дух.
Колеги спотед мен пъстърва да оцелее с кука в остата е рядкост.Ако и се нарани езика тя спира да се храни и умира.
нека споделя близо 40-годишните си наблюдения:
- с кука в устата, никакви проблеми. Балканката е жилава риба, каквото и да си говорим, и дори да сте отрязали повода, за да я върнете във водата, тя намира начин да се освободи, рано или късно, от куката в джуката.
- с кука в стомаха, кажете й "Збогом"... но това се отнася май за 99% от рибите, които ловим.
- с кука в устата, никакви проблеми. Балканката е жилава риба, каквото и да си говорим, и дори да сте отрязали повода, за да я върнете във водата, тя намира начин да се освободи, рано или късно, от куката в джуката.
- с кука в стомаха, кажете й "Збогом"... но това се отнася май за 99% от рибите, които ловим.
-
- новобранец
Аз също ловя пъстърва и мога да кажа че да нагълта толкова много навътре ,се изчаква прекалено много при кълването 

Здравейте колеги. От доста години практикувам риболов. Най-любим ми е мухарският и спинингът, но за съжаление, в последните години все по-рядко ми се случва да отида специално за пъстърва. Въпреки това, мога да споделя малко от опита си. За всичките години, не съм имал случай на улов на пъстърва, която така да е нагълтала изкуствена примамка, че последната да се е забила дълбоко в устата й. Подчертавам - говоря само за изкуствена примамка - било то муха, стример, клатушка, блесна или воблер. Нито една кука не съм оставил в устата на пъстърва, по простата причина, че обикновено захапват почти до устните или най-много около 1 см навътре, т.е. в достъпната на устата зона за вадене на куката. Единствените куки, които са оставали в устата на пантерките от мен са били, когато са ми късали повода.
Ако говорим обаче за живата стръв, това е съвсем друг разговор. Разликата идва от начинът на поднасяне на стръвта. При риболов с естествени примамки, стръвта се подава в много от случаите по-статично, поради което пантерките имат време да я нагълтат по-дълбоко, до момента на засичането. Е, има и начини на динамично водене на естествените примамки, но тогава сме по-близо до случаите с подаването и воденето на изкуствените примамки, а оттам и по-редките случаи на дълбоко нагълтване на примамката. Затова ще си позволя един съвет. Ако имаме информация за даден водоем, че в него преобладават по-дребни по размер рибоци, то избягвайте риболовът на естествена стръв. Дори и да компенсирате с по-големи куки, пантерките имат достатъчно големи устички, за да се справят и с по-големите куки, пък дори и маломерките. А именно маломерките трябва най-много да се пазят. Аз лично, ако установя, че с дадена примамка ловя предимно дребни, веднага корегирам примамката - ако резултатът остане същия, отново корегирам. Ако пак не се получи, просто си отварям една биричка и се отдавам на наслада на природата или сменям водоема.
Дали умират или не - един господ може да знае. Факт е обаче, че и аз съм хващал с куки в устата. Рядко ми се е случвало, но се е случвало. Какъв е процентът на оцелелите обаче - мисля, че никой не може да го установи с точност, но факт е, че се хващат и с куки в устата. Всеки решава сам за себе си как да постъпва. Аз лично, специално на пъстървовите представители им давам втори шанс за живот с много редки изключения, които съм правил и съм си позволявал, признавам си го честно, но много рядко през целият ми риболовен стаж. Специално за пъстървовите видове.
Ако говорим обаче за живата стръв, това е съвсем друг разговор. Разликата идва от начинът на поднасяне на стръвта. При риболов с естествени примамки, стръвта се подава в много от случаите по-статично, поради което пантерките имат време да я нагълтат по-дълбоко, до момента на засичането. Е, има и начини на динамично водене на естествените примамки, но тогава сме по-близо до случаите с подаването и воденето на изкуствените примамки, а оттам и по-редките случаи на дълбоко нагълтване на примамката. Затова ще си позволя един съвет. Ако имаме информация за даден водоем, че в него преобладават по-дребни по размер рибоци, то избягвайте риболовът на естествена стръв. Дори и да компенсирате с по-големи куки, пантерките имат достатъчно големи устички, за да се справят и с по-големите куки, пък дори и маломерките. А именно маломерките трябва най-много да се пазят. Аз лично, ако установя, че с дадена примамка ловя предимно дребни, веднага корегирам примамката - ако резултатът остане същия, отново корегирам. Ако пак не се получи, просто си отварям една биричка и се отдавам на наслада на природата или сменям водоема.
Дали умират или не - един господ може да знае. Факт е обаче, че и аз съм хващал с куки в устата. Рядко ми се е случвало, но се е случвало. Какъв е процентът на оцелелите обаче - мисля, че никой не може да го установи с точност, но факт е, че се хващат и с куки в устата. Всеки решава сам за себе си как да постъпва. Аз лично, специално на пъстървовите представители им давам втори шанс за живот с много редки изключения, които съм правил и съм си позволявал, признавам си го честно, но много рядко през целият ми риболовен стаж. Специално за пъстървовите видове.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Мишо, ей ти и мойто мнение по въпроса.
Двете риби, които хвана на блесна в оня вир в Южна България, дето за втората ти казах да оставиш блесната да падне на дъното, съм ги хващал четири години подред – поне по веднъж са пуснати обратно с кука в корема. Имам и доста други такива случаи.
Важните условия са две:
1. Да не ги вдигаш във въздуха, щото като друсат и пуснат кръв – шансовете значително намаляват.
2. Късаш влакното с уста – до устата на рибата – да не стърчи. Целувка и чао.
Не всички ще оцелеят, но личната ми преценка, от дългогодишен опит, е за шансове над 70%.
Подкрепям пичовете, които казват да не се чака преди засичането, особено ако реката е пълна с маломерни. В този случай – най добре сменяй участъка или реката.
Ако при засичане без изчакване усетиш, че рибата е голяма и си сигурен, че ще я вземеш да я излапаш /виж кодекса на клуб Балканка/– само тогава може да си позволиш да изчакаш при второто замятане.
Прочетох във форума нещо интересно – че се хваща и през хрилете, като бялата риба на стръв. Не ми се е случвало досега.
Двете риби, които хвана на блесна в оня вир в Южна България, дето за втората ти казах да оставиш блесната да падне на дъното, съм ги хващал четири години подред – поне по веднъж са пуснати обратно с кука в корема. Имам и доста други такива случаи.
Важните условия са две:
1. Да не ги вдигаш във въздуха, щото като друсат и пуснат кръв – шансовете значително намаляват.
2. Късаш влакното с уста – до устата на рибата – да не стърчи. Целувка и чао.
Не всички ще оцелеят, но личната ми преценка, от дългогодишен опит, е за шансове над 70%.
Подкрепям пичовете, които казват да не се чака преди засичането, особено ако реката е пълна с маломерни. В този случай – най добре сменяй участъка или реката.
Ако при засичане без изчакване усетиш, че рибата е голяма и си сигурен, че ще я вземеш да я излапаш /виж кодекса на клуб Балканка/– само тогава може да си позволиш да изчакаш при второто замятане.
Прочетох във форума нещо интересно – че се хваща и през хрилете, като бялата риба на стръв. Не ми се е случвало досега.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Нещо разбрах, друго не разбрах, но горното изречение, ако ми поясниш за какво става дума - ще съм доволен.pitcha написа:...Прочетох във форума нещо интересно – че се хваща и през хрилете, като бялата риба на стръв. Не ми се е случвало досега.
На мен пък точно това ми се случи в последните две седмици в два излета на една и съща река. На първшия излет синът ми улови една около 40 санта, на която блесната Пантер Мартин беше навряна чак в гърлото. Нямаше контри, но примамката просто нямаше начин да бъде извадена, без рибата да умре. Ако ми дадеш координати, мога да ти пратя снимка на ММС, че не искам тук да пускам кървища.jagger1 написа: За всичките години, не съм имал случай на улов на пъстърва, която така да е нагълтала изкуствена примамка, че последната да се е забила дълбоко в устата й. Подчертавам - говоря само за изкуствена примамка - било то муха, стример, клатушка, блесна или воблер.
След това отивам с едра жива стръв - градински червеи от най-големите. Улавям три пъстърви - две над 40 см и една около 35. Всичко е закачено само за ръба на устата и безболезнено си заминават обратно, запотени от изтощителното вадене. Миналата година имам около 20 излета на стръв и нямам нито една повредена риба! Но за стръв ползвам обемни неща - или голям глист, или лешанка около 4 см, или камола. Освен това ловя с много чувствителна въдица и засичам веднага.
Впрочем аз скоро ще направя един тест - едра естестествена стръв срещу спининг, за да видя от кое пъстървите се отърват по-безболезнено. Разбира се, ще бъде документирано и заснето с камера, в присъствието на безпристрастни свидетели. Мисля, че резултатите ще изненадат доста хора.
G.Petkov написа:Нещо разбрах, друго не разбрах, но горното изречение, ако ми поясниш за какво става дума - ще съм доволен.pitcha написа:...Прочетох във форума нещо интересно – че се хваща и през хрилете, като бялата риба на стръв. Не ми се е случвало досега.
Имам предвид, че досега, които риби съм ловил на стръв, са се хващали или с кука в устата, или глътнали в корема. Просто не ми се е случвало куката да е странично – в хрилете, както се случва с бялата риба по-често, ако е хваната на стръв, заметната от брега.
-
- кандидат преподавател
Бат Стан,спирам да пиша тук - недей извършва следствени действия да докажеш нещо,което е известно от 50 години на ловящите в тази планина балканска пъстърва на стръв
Най-вероятно заблуждението идва от първоначалното натрупване на опит с бройлерни американки,на които лакомията превишава чувството за самосъхранение 

-
- вече хвърля и на тежко
Напълно подкрепям колегата INCUBUS, относно начина на налапване на стръвта. Когато рибата е бройлер гълта здраво, без значение кога ще засечеш. Аз лично когато съм закачал балканки, винаги са се "зашивали" уставно, докато при другите почти винаги има нагълтване на стръвта. При маломерките и по-дребните които съм пускал, винаги съм срещал укори защо ги пускам тъй като щели да умрат, щото били нагълтали... Ама аз пак си ги пускам... Да има и за другият път 

Asenovgrad Fishing Team © ® Member of Asenova krepost fishing club © ®
- jorro11
- ще става разбирач
Бат Стане мисля, че и без теста ми се струва ясен отговора-със спининга нараняванията са по-големи.При еднакво опитни риболовци и на двата вида риболов при спининга е по-вероятно рибата да е нагълтала "неоткачаемо" и да няма шанс да се пусне жива.Докато при риболова на естествена стръв с достатъчно едра кука най-малкото и да е нагълтала много влакното може да се среже и рибата да бъда пусната с куката.Рибите при мен нямали шанс да се пуснат живи са най-често на спининг(не само пъстърви) особено когато две или и трите куки са забити дълбоко назад към глътката.Бат Стан написа: Впрочем аз скоро ще направя един тест - едра естестествена стръв срещу спининг, за да видя от кое пъстървите се отърват по-безболезнено.