Полиране на блесни

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

m101
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Полиране на блесни

Мнение от m101 »

Благодаря :) Утре ще търкам и ще има снимки ..... надявам се да успея :)
kiko_sf
новобранец
новобранец

Мнение от kiko_sf »

Колега купи си нови блесни не се занимава с глупости.Разбирам да не продават никаде да ги полираш.
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

Според мен содата е твърде едър абразив. Както и ЦИФ-ът. Ще сеполучат микро-драскотини, които ще придават на повърхността матов отенък, колкото и да е излъскана, а и много бързо ще се зацапват.
Пробвай с паста за зъби, но такава без "гранули". Слагаш паста за зъби върху повърхността, взимаш малко памук и заопчваш упорито да търкаш. Без вода. Пастата е достатъчно фин абразив, които няма да причини гореописаните негативни ефекти. После изплакваш и пак отначало. Малко е трудоемко, но ефектът си заслужава.
Мислил съм си да пробвам с препарат за разтваряне на котлен камък /Ирисан и др. подобни/, така и не съм опитал.
Шкурка... само ако от 1000 нагоре. 2000, 3000 може и да свършат работа, но пак накрая мини с паста за зъби за почистване на микро-драскотините. :)
Успех!

ПП
Колега kiko, всеки си има любими примамки, които независимо дали ползва или не, иска да изглеждат екстра. А и когато вече имаш 50-60 блесни защо да копуваш още, като можеш да си "съживиш" ветераните?
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
m101
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m101 »

kiko_sf написа:Колега купи си нови блесни не се занимава с глупости.Разбирам да не продават никаде да ги полираш.
Колега, как да ти коментирам мнението въобще - дай директно да махнем този подфорум и направо да си купуваме нещата които искаме или които са се развалили?!?!

ПП.
Един съвет: Бъди полезен - когато няма с какво да помогнеш, по добре не казвай нищо.
m101
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m101 »

Здравейте, колеги.
След много търкане, ефекта не бе очакваният (както се и очакваше :D ). Патината се маха, на места има проблясъци, но без паста и шкурене няма да мине. Снимки не качвам защото разликата е малка. Когато ми остане време, ще отида да взема 2-3 по - ситни шкурки, около 2000, и паста. Пак ще пиша за резултата.
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Ако са толкова зле пробвай с цимент и след това паста за зъби. И парцала да е плътен и вълнен. Цимента е добър абразив, освен това при контакт с вода прави екзотермична реакция основна по характер.
Успех.
Аватар
tri4ar
новобранец
новобранец

Мнение от tri4ar »

Имам един приятел,който свири на тромпет.От него взимам една паста за полиране на медни духови инструменти,казва се "Пуцинг"!Жълтите блесги стават ккато злато. :wink:
...какво е женската целувка пред потъващата плувка...
Аватар
tri4ar
новобранец
новобранец

Мнение от tri4ar »

Имам един приятел,който свири на тромпет.От него взимам една паста за полиране на медни духови инструменти,казва се "Пуцинг"!Жълтите блесги стават ккато злато. :wink:
...какво е женската целувка пред потъващата плувка...
G_S_H
новобранец
новобранец

Мнение от G_S_H »

Късно виждам темата .
1.Содата неутрализира оцета - това е елементарна химия за пети клас -така че е равносилно да се търкат блесните с обикновенна вода.
2 .Случайно намазах ръждиви блесни с обикновенно двигателно масло -това ми попадна в момента-и след като ги забравих за 2-3 дни бяха значително по-лъскави и по-добре се въртяха във водата.
dimitarnikodimov
фен клуб-скобар

Мнение от dimitarnikodimov »

G_S_H написа:Късно виждам темата .
1.Содата неутрализира оцета - това е елементарна химия за пети клас -така че е равносилно да се търкат блесните с обикновенна вода.
2 .Случайно намазах ръждиви блесни с обикновенно двигателно масло -това ми попадна в момента-и след като ги забравих за 2-3 дни бяха значително по-лъскави и по-добре се въртяха във водата.
и аз така :D та да спомена и моят опит,сьс шкурки добре но след 2000 трябвада се трькне поне сьс два номера паста,аз ползвам 3м
sestrata казва; По форумите всеки си казва мнението, а то е като задника - всеки го има... :lol:
иво2
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от иво2 »

Добър ефект се получава със помоща на шлифовалка или бързооборотна мини дрелка 15000-20000 оборота. Към тези машинки има различни накрайници, четки, кечета, пасти за полиране и др. Но от личен опит мога да споделя, че в по-вечето случаи не е най-важно колко ни е лъскава блесната. Преди години и аз постоянно ги почиствах, полирах и прочие. Сега само подменям тройки от време на време. Най-големите щуки, които съм хващал са били все на по-стари, потъмнели, че даже и окислени блесни, може би така придобиват по естествен вид, а и в реката не всички риби са еднакви и съвършенни, че примерно щуката да ги подбира:)) По важно според мен е правилната проводка на блесната, която е различна за всяка конкретна ситуация и водоем.
Поздрави,
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

иво2 написа:Добър ефект се получава със помоща на шлифовалка или бързооборотна мини дрелка 15000-20000 оборота. Към тези машинки има различни накрайници, четки, кечета, пасти за полиране и др. Но от личен опит мога да споделя, че в по-вечето случаи не е най-важно колко ни е лъскава блесната. Преди години и аз постоянно ги почиствах, полирах и прочие. Сега само подменям тройки от време на време. Най-големите щуки, които съм хващал са били все на по-стари, потъмнели, че даже и окислени блесни, може би така придобиват по естествен вид, а и в реката не всички риби са еднакви и съвършенни, че примерно щуката да ги подбира:)) По важно според мен е правилната проводка на блесната, която е различна за всяка конкретна ситуация и водоем.
Поздрави,
Има нещо вярно в това, но пак зависи. Зависи от светлината, зависи от цвета, зависи и от състоянието на блесната. И понеже колегата пита как да си полира блесните, аз ще подкрепя използването на тези машинки, за които и той говори. Продават се в комплект с малък набор инструментчета, а инструментчета (наричат ги още бортчета - не с "д", а с "т", бортчета) могат да се закупят и допълнително. В комплекта влиза и гъвкаво жило-накрайник, за по-удобна работа. Водят се като машинки за гравиране и и почистване.
Не са скъпи (зависи кой какво разбира под "скъпо"), защото ако се замислите, за колко неща ще ви вършат работа, сигурно, това ще ви е един от основните артикули в риболовният ви арсенал. С тяхна помощ можете да полирате, да си изработвате плувки, воблери, да шлифовате малки детайли и какво ли още не...... Цената на едно такова нещо е между 36.00 лева и 50.00 лева. Задайте си въпросът - "За колко неща от риболовният арсенал може да ни помогне тази машинка?" Колега, задай си въпроса - "Колко експерименти и колко време и материали загуби, за да полираш една блесна до сега?", откакто си пуснал темата. Не е казано, че веднага трябва да извадиш парите и да си я купиш машинарийката. Може да си ги събереш полека-лека. Примерно при всеки риболовен излет - 1 лв. или 2 лв. в касичка. (Това се равнява на една кутийка бели червейчета :wink: повече за излет - до събирането на сумата). После обаче, сигурен съм, че ще ми благодариш за съвета :D . Ти си решаваш, но поне иди - виж - разгледай - попитай и тогава прецени. Не си рибар за ден-два, а и сигурно и блесните не си ги купуваш само за един излет (една блесна е м/у 1.50 лв. и нагоре), т.е. 1 машинка = между 20 и 6 - 7 блесни (в зависимост от марката им и цената). Успех - и не се мъчи на ръка. Ако си я купиш - ще ти върне парите многократно и ще ти спести много време и отрицателни емоции, повярвай ми. Аз съм минал отдавна по твоя път (този с търкането на ръка с какви ли не материали и на какво ли не - но с машинката се родих отново) - с най добри чувства и към теб и към мненията на колегите.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
иво2
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от иво2 »

На посочените линкове може да се види подходящата за целта мини дрелка, както и комплект полиращи аксесоари. Показания продукт е с прилично качество., а ценово под DREMEL. На пазара се предлагат и редица по евтини изпълнения, които пак биха свършили работа. За привържениците на раздела "Направи си сам" посочената машинка има доста широко приложение :D

http://www.profi.bg/show_product.php?pr_num=1592

http://www.profi.bg/show_product.php?pr_num=1419
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Виж в магазините на Конрад. Много по-ниски цени и поддържат асортимент на инструментчетата (бортчета).
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
nicko67
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nicko67 »

Хайде и аз да ти дам един съвет, но гледай да не те види жена ти щото можеш да си направиш беля по две причини. :axe:
Първо, че и използваш козметиката не по предназначение и второ да не се усъмни нещо че си залитнал към отбора на Мариус Куркински.
Вземаш и червилото и един вълнен парцал и търкаш до блясък.За златна и сребърна бижутерия гарантирано става дано да стане и за рибна бижутерия :D :D :D
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”