На Марица дава

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Много е важен за едрия шаран тънкия дюзен.И понеже съм направил такъв,със тънак конец,който е същевременно и много здрав,ви дава възможност хем да заблудиде бдителноста на шаро,хем да го извадите ако ви удари защото всички знаем как върви като луд дивака като го закачите.Забравих да ви кажа че дори и на перото закачам царевицата на косъм.Два пъти,когато ходя за сом,първо пускам на перо да половя шаран,защото съм хващал доста,но пустия му сом мие влезнал под кожата,и не мога да стоя и да чакам за шаран,все гледам към водата и не след дълго,прибирам перото в колата и взимам спининга.Обещавам,че днеска ще отида за шаран и ще хвана поне един,та ако ще и на ръце.Рибата я има,и трябва да се мисли как да се излъже.Така че ходете и експериментирайте,и ще му намерите цаката.Не слагайте друга стръв,ако сте отишли за шаран по марица,( защото дребните риби се нахвърлят и пречат на едрата да стигне до стръвта) освен царевица от консерва или домашно приготвена такава (качамак ако сте на пружина )и не вадете пръчката от вадата поне час след като я хвърлите,не си мислете че като я преместите с десет сантиматра от предишното място шарана ще е точно там.Той просто се движи и търси храна и ако се усъмни,а той се съмнява винаги и във всичко което е за ядене,ще се повърти и ще вземе,защото гладъ е като електрически ток,и е по силен дори и от нас.Познавам хора,стари рибари,който за две едри риби на ден (сом или шаран) стоят със часове и не помръдват.А колеги който ги гледам по марица ,се разкарват като на гизме и топуркат като унгарски коне напред назад и искат да хванат риба.Ами мамчета тази риба има сетива и вуднага се отдръпва от района на шума,риболова не е конни състезания.Хвърляте,сядате и чакате,колкото по малко движение и тропане има,толкова шансовете ви за улов са по големи.Аз дори и нагазил във водата,стоя като паметник и се опитвам да се движа колкото се може по-малко,ако това е изобщо възможно във водата,но ефект винаги е имало когато съм сам,защото дори и не говоря.Успех,и повече воля да стойте мирно на брега,защото всичко друго по брега е или конни състезания или разходка покрай водата,но не и риболов на един доста хитар противник като шарана.Ако някой от вас незнаят,японците имат поговорка" ХИТЪР КАТО ШАРАН".И повярвайте ми те знаят какво говорят.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Направих простотия,излъгах ви че ще ловя само шаран днес\вчера\.Издържах около час,и отново във водата да гоня сомовете.Шаран не хванах но със колегата извадихме два сома,единия три кила\моя\и неговия 4 кг.Току що се прибирам и веднага сядам да се извиня за лъжата,но истината е тази,тези сомове са ме подлудили,и не мисля за нищо друго освен за тях.Но държа на казаното от мен и за тази цел ще взимам един помощник рибар със мене,докато аз гоня сома,той ще лови шарани и ще ви информирам,как аджеба се развиват нещата,дава ли или не.Между другото,водата беше паднала със около петдесет сантиметра,но явно това не играе голяма роля,що се отнася за сомовете.

Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Втори валат.Просто не е истина.Мястото е прекрасно за сом и шаран,но рибата неще да взима.Никой нищо не лови,само някакви дребосъци.Имах един удар,аванс и откачане,но това не се брой.Сменям позицията и отивам на друго място да търся сома.Моя помощник,ходи за шаран между 4ти- и 9ти км,но и там нищо,шарана и той неще да взима както трябва,явно нещо става.Има може би някакви аномалий,за да неще да взима пустата риба,но и утре е ден,както се пее във една наша песен.

Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Снощи,ходих за три-четири часа,близо до Харманли,но от другата страна на реката.Хората си ловяха шаран и сом на чакане,и бяха все местни.Имаха около седем броя шарани,от 1,5 до 7 кг и четири броя сомчета до три кг.имаше три бивака,около 7 човека,и явно там си и спяха.Марица си дава и това е факт,сама трябва да се ходи със повечко информация.

Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

Вчера мой познат се похвали с 11 кг. бял амур хванат около с. Генералово.Видяхме и рибока - красавец... :wink:
Я елате рибенца при батко...
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Явно рибата по марица си дава на различни места,по различен начин и време.Може би е отналягането,времето.Абе знае ли човек.Само Сома си дава постоянно и както трябва.Търсенето му е майката.Аз ходя и въртя на определено място,и нямам примерно удар,но по надоло някое лепезе е ударило на мой човек.Но такъв е живота,един път ще даде,друг път се връщаш ВАЛАТ !!!!

EVERTON
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от EVERTON »

предишните две седмици на марица около пловдив, шаран даваше слабо. дано това се промени.
TRABUCCO
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Колега,това ще зависи само от водата.Сега,ако си обърнал внимание,водата е доста бистра,а това означава че е и студена.Времето - топло,а водата студена.Това не е нормално за този сезон,и затова явно рибата не се чувствува комфортно и не взима както трябва.Дано да се промени тази тенденция и да започне да дава.Уплашиха се от миналогодишните наводнения,и сега пускат постоянно водата от Антона,зада не ги уволняват,ако пак стане нещо такова.

отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

Krokibg написа:Издържах около час,и отново във водата да гоня сомовете.но истината е тази,тези сомове са ме подлудили,и не мисля за нищо друго освен за тях.
от тая болест лек няма.....след Харманли и Марица ще следва Арда и Ивайловград....споко

само време ти трябва още и си на язовира....а после мърдане няма

а късмет колега :lol:
Господ може всичко чада мой !
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Анатемосан,( страшен ник си избрал,братче)ходил съм и ходя на Ивайловград,но скоро не съм бил защото си имам други ангажименти по Пловдив и Велинград,пък и по марица мога да ходя почти всеки следобяд.Познавам някой и друг човек по митничарското село и доста хора ме познават,и доста ракия съм изпил и риба съм хващал там.Ходя със Румен (новата вила,срещу митничарското село)обикаляме навсякъде,Ясна поляна,Пясъчник,около морето и т.н.Умишленно не си казвам името защото не желая да парадирам със нищо.Пък шибания късмет ме напусна от няколко дни,и мисля че някой ме прокле,от тези около мен,и като чили,никога несъм бил за риба в живота ми.Хвърляй,хвърляй,направо имам чувството че хвърлям във гратската тоалетна,ама и така да е,все нещо щях да закача.Добре че имам във запас,повече бройки Сомове от хората от моята групичка,та съм спокоен че скоро няма да ме стигнат нито по бройки,нито по килограми.Иска ми се да се разходя до Ивайловград,и говорихме със Румен, но чакаме да се застуди,че да ходим и за шаран.Учих се и да кльонкам,но съм много бос,но направих първите стъпки.Надявам се да намеря време и да се кача.Любовта ми към риболова,и по тследно време към сомския риболов,направо ме пощури,не мога да се позная.Е хайде със здраве,и като се качвам ще ти пусна някой ЛС,ако имаш желание,ще се запознаем.За сега,НАСЛУКА !!!!!

EVERTON
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от EVERTON »

след 10 валата днес най - после се разписах. един гол 5.000 кила. :D
толкова се бях отчаял, че и апарат не носих.
TRABUCCO
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Нищо,аз пък след 2-3 валата се записах със едно сомче на пиявица.Хвърлих на изтичане,със седем грамова плувка и олово,и нанизани по 4-5 пиявичи на 3-4 метра дълбочина.Та хванах едно и за мое голямо съжаление,беше налапало до червата,тези огромни пиявиц,и се наложи до го кормя.

Аватар
SILVESTER
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SILVESTER »

Весник ТРУД-26.08.06
КЪСМЕТЛИЯ ИЗВАДИ 32 КГ СОМ

Сом с респектиращото тегло 32.2 кг дължина 173 см
извади от Марица хасковлията Благой Лилянов(31г).
Младият мъж който е собственик на магазин за риболовни такъми се борил с голямата риба 40 мин.
Сома ударил на воблер.
Късметлията отказва да каже къде е хванал звяра,за да не искуши бракониерите да хвърлят взрив.
рекордния улов е бил расфасован и споделен с приятели

на всекиму такъв късмет
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Има удари не само Благойчо,има едно приятелче от Хасково,казва се Стальо.Та този мой приятел има тази година три сома по-около 27-28-29 кг и няколко по малки.Има и един друг човек от Симеонов град -бай Митьо,който също има сом 30кг. Аз също имам от преди няколко дни едночко от 29кг,така че риба има много, но и много неуки тръгнаха да го гонят със всевъзможни пръчици,пръчки и пръчища и всевъзможни приоми и тактики със някакви умрели корди дето сомче от 900гр ще скъса,та чак глава да те заболи.Хвърлят и набират като луди,така че сякаш сома е спринтьор на дълги растояния и ще гони воблера който със тяхното светкавично набиране се движи сигорно със 120 км/ч.Единственното нещо което правят е да убодат МУСТАКАТКОТО и да го направят като чуе звука на идващия воблер не да напада примамката а да бяга от нея.Апелирам към начинаещите колеги,питайте като как се лови на воблер как се държи пръчката,как трябва да се води примамката,зада не наранявате и плашите сомлетата,защото заради мерака на всяка цена да уловите сом,правите глупости.Сомо хвърляте и вадите безцелно,ловите на най-невероятните места където сома никога не би стоял да чака вашия воблер.Сага ще кача снимка на сомлето с което си направихме сериозен банкет и пожелавам на всички който ходят по марица да хванат по няколко,но мерака само нестига,иска гледане,запомняне на това което правят по опитните зада е пълно удоволствието от улова.Дори и да мине воблера покрай сома,със тази невероятна скорост/като на Ф1/няма да ви удари,и ще стърчите по реката като паметници и само ще се морите да хвърляте и въртите.Не съм най-големия специалист,но от позицията на човек хванал най-много сомове на марица,просто ви давам съвет,зада се кефите както аз го правя със мойте приятели.Ако знаех че ще превъртят всички по тези воблери щях и аз да отворя рибарски магазин,тези трите по 3,4 и 7кг от онзи ден и вчера,няма да ги качвам защото един тъпак истри цялата мемори карта,докато се опитваше да настрои фотоапарата,но поне има свидетели,даже единия на няколко пъти за малко да ме удари със оловото във главата като видя къде точно ми удрят и се наложи на няколко пъти да му закачам кордата със воблера и да ги откачам после.Ха,Ха,Ха,Ха...........

Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Така .......времето се захлади,щуката взе да се обажда и тя по Марица.Шарана си дава и всичко живо и умряло от Хасково на доло ходи и го мори.Няма хубаво място надоло по реката където да няма нахвърляни по 5-10 въдици,положението е страшно и незнам тези от инспекцията по рибарство какво правят.Няма следобед във който да съм отишал на реката и някой да ми е направил проверка.Шарана е много вкусен,но някой колеги направо барикадирват цели участъци и неможе човек да лови на спокойствие.Пляскат,къпят се влизат-излизат,направо страшна работа.За три следобяда,имаме по едно самче от по 2-3кг,по две шаранчета 3-4кг.Стръф -хляб омешен със царевично брашно и на пружина а на кукичките стара-суха царевица.Бяхме трима човека и отивахме на мястото от три следобед до към осем часа със три дънни на пружина.Водата рязко се застуди и по време на въртенето за сом ни удряха и щуки.Четири малки и една три килограма която взехме.Ловете на малки примамки,имам предвид малки воблери,щуката е като луда.Използувайте най-малките сини и кафяви на Ъгли Дъг и едни оранжави на Рапала.Колкото е по дребен воблера толкова по добре взима щуката.Още няколко дни и ще започне да взима по настървено.

Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”