Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Байткаст Макара при тролинг
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Байткаст Макара при тролинг
Байткаст,кво значи?

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Освен брояча не виждам полза от мултито при тролинг в нашите условия.
Нямаме марлини и тунци за съжаление.
Лових няколко дни с мълти и го изхвърлих. Куци бяха дните и се налагаше голямо въртене на примамки докато нацеля правилната, та ми се отчупи ръката да въртя. Бях бесен още на 2-рия ден. Отделно беше евтино мулти къмто 100-120 лв и аванса не стваше хич за финна настройка. Кликача не виначи зацепва ако не е с плъзгач, а със странично местещо се компче.
Влакното ми го реди по потресяващ начин и ако случайно е охлабено брадите са сигура, въпреки че имаше редач.
Та за мен макарата за влачене трябва да има
ниско предвателно число- за да има сила при едър сом. всичко друго се вади и с макара от 0,50 ст
широка шпула- за да обира повече см за оборот,
капацитет поне 200 метра от влакното което ползваме,
и прецизен аванс за да може да напъвам едра риба без притеснения
Нямаме марлини и тунци за съжаление.
Лових няколко дни с мълти и го изхвърлих. Куци бяха дните и се налагаше голямо въртене на примамки докато нацеля правилната, та ми се отчупи ръката да въртя. Бях бесен още на 2-рия ден. Отделно беше евтино мулти къмто 100-120 лв и аванса не стваше хич за финна настройка. Кликача не виначи зацепва ако не е с плъзгач, а със странично местещо се компче.
Влакното ми го реди по потресяващ начин и ако случайно е охлабено брадите са сигура, въпреки че имаше редач.
Та за мен макарата за влачене трябва да има
ниско предвателно число- за да има сила при едър сом. всичко друго се вади и с макара от 0,50 ст
широка шпула- за да обира повече см за оборот,
капацитет поне 200 метра от влакното което ползваме,
и прецизен аванс за да може да напъвам едра риба без притеснения
-
- вече хвърля и на тежко
ЗДРАВЕЙТЕ !
Колегата,SPEJSI много добре го е описал и визуализирал. По отношение на брейда,начина на врьзва кьм шпулата сьществуват още два начина:
-някои от производителите монтират в ниската част на шпулата "стопер" за който се врьзва брейда.
-пройзводители на брейдове ( POWER PRO ) предлагат кьм ролките с влакна залепващи ивици с които се осигоряват перфекно брейдовете кьм шпулите т.с. няма нужда да се подлага монофил и.т.н..
ПОЗДРАВИ !
Колегата,SPEJSI много добре го е описал и визуализирал. По отношение на брейда,начина на врьзва кьм шпулата сьществуват още два начина:
-някои от производителите монтират в ниската част на шпулата "стопер" за който се врьзва брейда.
-пройзводители на брейдове ( POWER PRO ) предлагат кьм ролките с влакна залепващи ивици с които се осигоряват перфекно брейдовете кьм шпулите т.с. няма нужда да се подлага монофил и.т.н..
ПОЗДРАВИ !
-
- вече хвърля и на тежко
Колега това, което си описал въобще не е недостатък, а доста голям +. Аз преди да пусна примамката си регулирам както ти го наричаш втория аванс, а той си е основен. В такъв случай въобще не трябва да стракаш постоянно копчето, защото в момента в който направиш половин оборот на макарата и се включи този аванс, започваш да си работиш само с него, дали е преден или заден на макарата, това е въпрос на избор. Невиждам защо ти трябва да стракаш това копче, както ти си описал.lubo9 написа:Ивак, баитрънъра има предимства, както ти каза мек аванс, но има и недостатък. Когато наравиш една врътка се включва втория аванс, който ако е затегнат е добре при дърпане на рибата, но ако рибата започне да дърпа по-сериозно тогава трябва ръчно да преместиш палчето на по-мекия аванс. В един момент се получава объркване на какъв аванс се намираш. Мое мнение е макарата да има един аванс. По-просто е и по-надеждно.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Точно единия аванс ми е правил проблеми, при много мек не забива добре в по едри риби, а при затегнат не отпуска при първия напън и потдава някоя част от линията 

-
- вече хвърля и на тежко
Втакъв случай защо ти трябват два аванса. Един е достатъчен. А и усложняването на механизма на макарата я прави по податлива към разваляне. Имам една такава след година употреба палчето въобще не иска да се премести след завъртане. В моя случай е плюсtomik написа: Колега това, което си описал въобще не е недостатък, а доста голям +. Аз преди да пусна примамката си регулирам както ти го наричаш втория аванс, а той си е основен. В такъв случай въобще не трябва да стракаш постоянно копчето, защото в момента в който направиш половин оборот на макарата и се включи този аванс, започваш да си работиш само с него, дали е преден или заден на макарата, това е въпрос на избор. Невиждам защо ти трябва да стракаш това копче, както ти си описал.

Мисълта убива действието!
-
- вече хвърля и на тежко
Колега явно си работил с некачествена макара от този вид.lubo9 написа:Втакъв случай защо ти трябват два аванса. Един е достатъчен. А и усложняването на механизма на макарата я прави по податлива към разваляне. Имам една такава след година употреба палчето въобще не иска да се премести след завъртане. В моя случай е плюсtomik написа: Колега това, което си описал въобще не е недостатък, а доста голям +. Аз преди да пусна примамката си регулирам както ти го наричаш втория аванс, а той си е основен. В такъв случай въобще не трябва да стракаш постоянно копчето, защото в момента в който направиш половин оборот на макарата и се включи този аванс, започваш да си работиш само с него, дали е преден или заден на макарата, това е въпрос на избор. Невиждам защо ти трябва да стракаш това копче, както ти си описал., защото имам два аванса и обикновенно оставям на по-слабия, задния. Ако рибата излиза с него добре, ако много започне да се дърпа превключвам на основния, по затегнатия.
Когато е включен втория аванс, той обикновено е заден, не можеш да изкараш никаква риба, защото в момента в който завъртиш макарата, той се изключва. И при теб е било така но каза, че се е счупило, но въпреки всичко този аванс е толкова лек, че при най-затегнатото положение няма да мога изкарам дори и дребна риба.
А защо ми трябват два аванса ли?
Ами защото когато съм си оставил пръчката на стойката и съм нагласил втория аванс на най-лекото дръпване да отпуска, и като направя половин оборот се включва доста по-твърд аванс, точно в този момент обикновено става и много добра и сигурна засечка и така. Затова ми е на мен Байт рънъра. А на твоята макара, ако си оставил аванса малко по-хлабав, за да направиш засечка или трябва да хванеш шпулата с ръка или да затегнеш аванса, пък на мен и двете движения ми се виждат по-трудни от това да врътна половин оборот на макарата.
-
- вече хвърля и на тежко
Според мен това с лекият аванс е грешка. При първоначален удар, ако се развие аванса се рискува рибата да не се засече. Ако е сом няма да се засече по никакъв начин. Следва вадене на въдицата, завъртане за да се превключи на другия аванс и засичане. Прекалено много действия в екстремна ситуация.tomik написа: Ами защото когато съм си оставил пръчката на стойката и съм нагласил втория аванс на най-лекото дръпване да отпуска, и като направя половин оборот се включва доста по-твърд аванс, точно в този момент обикновено става и много добра и сигурна засечка и така. Затова ми е на мен Байт рънъра.
Това с мекия аванс го усети колегата с който бяхме на състезанието по тролинг. Разви му няколко метра за броени секунди и при положение че си държеше въдицата не можа да направи нищо по въпроса. Откачи се. Това е моето мнение.
Мисълта убива действието!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Интересни доводи, не съм се замислял по тях.
За какво ми е да завъртам дръжката, бутам палеца и готово. няма вадене на въдица няма забавяне. Пък и не мисля да настройвам аванса да пуска при листо или водорасло, да пуска при читав удър, а втория ми е за да не настройвам нищо по време на ваденето.
Отделно не смятам, че сомовете който се откачат са закачени за устата или около нея.
За какво ми е да завъртам дръжката, бутам палеца и готово. няма вадене на въдица няма забавяне. Пък и не мисля да настройвам аванса да пуска при листо или водорасло, да пуска при читав удър, а втория ми е за да не настройвам нищо по време на ваденето.
Отделно не смятам, че сомовете който се откачат са закачени за устата или около нея.
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
По горното изказване може са се поспори.Това с мекия аванс го усети колегата с който бяхме на състезанието по тролинг. Разви му няколко метра за броени секунди и при положение че си държеше въдицата не можа да направи нищо по въпроса. Откачи се. Това е моето мнение.
Моите доводи са следните- не винаги ударената риба е сом. Второ : много често удара е с опашка.
Ако нямаш отпуснат аванс, трошенето на пръчката е на 80% сигурно.
- petro_op
- ще става разбирач
Аз да си кажа по темата
След известно проучване ще търся на място, Комбо вариант.
За да не забравя нещо си направих кратко описание на това дет ми требе
. Ако някой забележи, че съм пропуснал нещо моля да сподели:
Combo Description:
• Freshwater Trolling
• Rod 7’ (2 pieces), MH
• Baitcast reel , left hand, Low profile, 30 LB - 140 yards line, ratio ~ 6:1, Line counter included
• Drag – noisy

За да не забравя нещо си направих кратко описание на това дет ми требе

Combo Description:
• Freshwater Trolling
• Rod 7’ (2 pieces), MH
• Baitcast reel , left hand, Low profile, 30 LB - 140 yards line, ratio ~ 6:1, Line counter included
• Drag – noisy
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
За мен са малко 120 метра влакно вместимост при влачене, Ако ще ползваш 30 либри де 

- petro_op
- ще става разбирач
Малко са да
това ми е минимума.

- petro_op
- ще става разбирач
Да си дам рапорта, че има колеги на които ще им е интересно.
Общо взето работата стана "Отидох, Видях и Не Купих"
Магазина на БасПроШоп във Вегас предлага около 30% от това което има на сайта им, другото става с поръчка.
Защо не купих Байткаст макаре - просто нямаше това, което ми трябва. Обясниха ми в магазина, че при положение че ползвам 30 либри брейд за влачене имат макари за мен ама, като ги видях си изкарах акъла - от тези дето са за Океански риболов и се слагат на един пръчки с ролкови водачи ....
.
Нископрофилните са само за малки диаметри влакно и продавача ми обясни, че ако сложа брейд 30 либри на нископрофилна макара ще ми прави зверски оплитания ...
В крайна сметка взех това
http://www.basspro.com/Bass-Pro-Shops-J ... 9/-1653359
И един куп други дреболий
Общо взето работата стана "Отидох, Видях и Не Купих"
Магазина на БасПроШоп във Вегас предлага около 30% от това което има на сайта им, другото става с поръчка.
Защо не купих Байткаст макаре - просто нямаше това, което ми трябва. Обясниха ми в магазина, че при положение че ползвам 30 либри брейд за влачене имат макари за мен ама, като ги видях си изкарах акъла - от тези дето са за Океански риболов и се слагат на един пръчки с ролкови водачи ....

Нископрофилните са само за малки диаметри влакно и продавача ми обясни, че ако сложа брейд 30 либри на нископрофилна макара ще ми прави зверски оплитания ...
В крайна сметка взех това
http://www.basspro.com/Bass-Pro-Shops-J ... 9/-1653359
И един куп други дреболий

Гледам захванали сте интересна тема.Аз лично използвам байткаст мултипликаторчета успешно при тролене.[attachment=2]3000.jpg[/attachment]Едната Дайва е с електроника,показва ти на какво растояние е примамката,дълбочината и куп други неща.Звуково сигнализира през 3 метра при отпускане на влакното,за кълването и опъването на линията.Създадена е специално за тролене.Другата е обикновена байткаст макара.Просто в нашите магазини няма подходящи макари.Иначе мустакатия го дърпам и с това макаре Пен американско производство[attachment=1]2000.jpg[/attachment][attachment=0]1000.jpg[/attachment]Има си два вида щракалки,освобождава шпулата и от двете копчета ,като малкото е и щракащ сигнализатор.От другата страна е и сериозния щракащ сигнализатор.
- Прикачени файлове
-
- 1000.jpg (47.68 KiB) Преглеждано 1061 пъти
-
- 2000.jpg (21.94 KiB) Преглеждано 1061 пъти
-
- 3000.jpg (28.39 KiB) Преглеждано 1061 пъти