Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Извънбордов м. от шпертплат-несериозно...или на сериозно...?
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: Извънбордов м. от шпертплат-несериозно...или на сериозно
Не, имах предвид, че може за надувна лодка, като моята 19 кг. да са множко. Иначе, аз си имам едно ел.двигателче - Осапиан 30 либри.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Трапер,уцели десятката-управлението е с веслата и много лесно.А пръчката е щека за ски,към която си връзвам живарника.В случая съм вързал лодката, за да не я изкарвам всеки път на брега. Колкото до "Вихъра"-част от младините ми минаха,като състезател по водомоторен спорт.Бързоходните глисери ми "бяха"в кръвта,а още от началото започнах с Вихър 25.Та до болка ми е познат със всичките му доработки,за да върви по бързо,но навремето ОСО не жалеше пари за гориво.Това е друга тема и за да не отегчавам останалите-пиши при нужда на ЛС.
За 19 кг-ва лодка определено си прав,множко са.Ще топи много задницата, защото при теб транеца е изнесен извън лодката.
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Еий приятел. Изтрепа рибата с тази разработка. Еваларка

- fossa
- научил се да хвърля
Въпреки че има предпазител на шайбата,при по-високи обороти не хвърля ли нагоре вода ?
И тъй като в момента си чупя пръстите с един "Ветерок", осигурен ми от колегата dako71,за което му благодаря още веднъж ,и искам да го направя ,,с ръцете си,, -за карбуратора-ще му намаля нивото ,а жигльора какво-само да го завия или нещо се доработва?
И тъй като в момента си чупя пръстите с един "Ветерок", осигурен ми от колегата dako71,за което му благодаря още веднъж ,и искам да го направя ,,с ръцете си,, -за карбуратора-ще му намаля нивото ,а жигльора какво-само да го завия или нещо се доработва?
Без предпазителя хвърляше вода нагоре като джет.С него-по малко.Сега е с друг предпазител и няма грам вода навънка.За жиглъора-като го свалиш,накисни го в коресилин поне за една нощ.Да паднат налепите от маслото,които бензина не може да разтвори и се отлагат упорито.Продухай задължително със сгъстен въздух.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
доста фирми правят комбинация от двигател с въздушно охлаждане (например Briggs&Stratton http://www.briggsandstratton.com ) и нормален ботуш за ИБ мотор... http://www.briggsengineoutlet.com/4501.aspx

двигателят с "шперплатовия" ботуш би могъл също да се направи да завива...

- krokibg
- учете се от него
Тедо написа:доста фирми правят комбинация от двигател с въздушно охлаждане (например Briggs&Stratton http://www.briggsandstratton.com ) и нормален ботуш за ИБ мотор... http://www.briggsengineoutlet.com/4501.aspx
Тоя го имам същия,имам и едно двигателче от GOOPED тротинетка.Етого и него,ще мисля какво да спретна и ще видим.Нещо вече имам като идея,но трябва да го обмисля !!!Ето снимките
Малко е мръсничък,обаче ще го сваля,почистя и ще го прегледам да няма някакви повреди,че знам ли го малкия какво е правил.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- pezz
- вече хвърля и на тежко
Ееее...това вече е върхът на сладоледа.Такова животно нема.
БРАВО за идеята,за изпълнението и за ентусиазма.

БРАВО за идеята,за изпълнението и за ентусиазма.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
Pezz,когато ти писах в л.с-то,това, за "шпертплатовия" мотор имах в предвид.Мисля,че с малко творчество можеш да подобриш разработката и я пригодиш за твоя случай.Все пак това е най евтиния вариант, за изработка и като разход на бензин.Двигателят не завива,но вече има колега, с идея как неудачата може да се отстрани.Очаквам да я сподели.
Здравейте колеги.
Темата ми е интересна, защото и аз съм си мислил много пъти за нещо самоделно. В другата тема (за велосипедния вариант) писах за възможността да се използва като вариант ел.двигателче на 12 волта с мощност над 300 вата, както и двигателчета от стари моторетки - до 50 кубика. Имах предвид точно такива двигателчета, като това, което е показал колегата Вичев (тротинетката). Тя е точно на фрикционен принцип и ако се стиковат нещата добре, мисля, че ще се получи доста икономично и леко двигателче за надуваема лодка. Снощи, докато четях темата, се сетих и за още едни моторчета - бензинови за колело. Навремето много търсих да си купя такова, но така и не намерих. Бяха руски и струваха около 60-70 лв. като нови. Та те също са един добър лек вариант за конструкция. На този етап само подхвърлям идеите - като възможни варианти на олекотени двигателчета. Ел дигателчета могат да се използват от аналогични тротинетки и ел. скутерчета - по едно време ги имаше доста на Илиянци - при китайците. При тях движението се предава със зъбен ремък. Много са компактни. Аз имам такова скутерче, но двигателчето е за 36 волта / 300 вата. Захранва се от 3 батерии по 12 волта, 12 Аh (последователно вързани). Но за сега не ми се разваля. Върши ми още работа като скутерче за къси разстояния. Та исках да ви подхвърля малко идеи за размисъл по отношение на олекотени двигателчета - като варианти за влагане в конструкцията. Дано да съм бил полезен. Ако нещо ми роди капацуната, ще ви съдействам. Темата е интересна и съм сигурен, че ако се подхване от повече хора, ще се родят доста добри варианти.
Темата ми е интересна, защото и аз съм си мислил много пъти за нещо самоделно. В другата тема (за велосипедния вариант) писах за възможността да се използва като вариант ел.двигателче на 12 волта с мощност над 300 вата, както и двигателчета от стари моторетки - до 50 кубика. Имах предвид точно такива двигателчета, като това, което е показал колегата Вичев (тротинетката). Тя е точно на фрикционен принцип и ако се стиковат нещата добре, мисля, че ще се получи доста икономично и леко двигателче за надуваема лодка. Снощи, докато четях темата, се сетих и за още едни моторчета - бензинови за колело. Навремето много търсих да си купя такова, но така и не намерих. Бяха руски и струваха около 60-70 лв. като нови. Та те също са един добър лек вариант за конструкция. На този етап само подхвърлям идеите - като възможни варианти на олекотени двигателчета. Ел дигателчета могат да се използват от аналогични тротинетки и ел. скутерчета - по едно време ги имаше доста на Илиянци - при китайците. При тях движението се предава със зъбен ремък. Много са компактни. Аз имам такова скутерче, но двигателчето е за 36 волта / 300 вата. Захранва се от 3 батерии по 12 волта, 12 Аh (последователно вързани). Но за сега не ми се разваля. Върши ми още работа като скутерче за къси разстояния. Та исках да ви подхвърля малко идеи за размисъл по отношение на олекотени двигателчета - като варианти за влагане в конструкцията. Дано да съм бил полезен. Ако нещо ми роди капацуната, ще ви съдействам. Темата е интересна и съм сигурен, че ако се подхване от повече хора, ще се родят доста добри варианти.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Сложи един мултицет и виж каква му е консумацията на празен ход.Ще даде до някъде представа,за това,колко време ще стигне тока от батериите.Сметни общото тегло на батериите ,плюс теглото на предавките до винта,кожуха на ел.мотора против дъжд,кабели/ поне 3кв.мм за да нямаш загуби/,теглото, на стабилна стойка за всичко това към транеца и ако надхвърлиш 7-8кг за 4-5 часа употреба на вода,прецени дали си заслужава да го конструираш и направиш.Май, по си заслужава да разработиш хибрид с двигателче като на клг.Вичев.Прилича ми на двутактова бързооборотна "хвърчилка".Компактна,лека с малък разход-кво повече?Най кофти е,че е с хоризонтален вал,но аз съм обръщал такива с фланец на карбуратора.
- krokibg
- учете се от него
Малайците,виетнам,китай и разни други с опнати очички,имат едни много дълги лодки,на транците,на специални стоики качват GM двигатели по 200 кс
Изобщо не обръщат никакво движение,направо на вала на двигателя се удължава с вал вкаран в неръждаема тръба,която на двата края има лагери и сигурно семеринги за да не влиза вътре вода и да пази лагерите от корозия/тя ряно или късно си влиза де/ !!!на края на тази ос е направо перката,като самото моторче,мисля че може да се направи на въртелив станок,за да се управлява
Втората идея която имам е,двигателчето да се инсталира със специална стойка,която да го държи на 20 санта от страничния борд и пак с ос вкарана в тръба и пак перката накрая.Някъде ги видях тези неща и ми се върти нещо такова в главата.Оста нетрябва да е задължително дълга,за моята лодка може да е около 60-70 санта,колкото да влиза достатъчно във водата и да бута коритото бавничко,примерно да ме изкара на брега или да си влача.Може да се сдвои направо с управлението на лодката и когато е на ход,да се управлява с кормилото на лодката.Вече ми светва лампичката,въпроса е кога ще го започна !!!

Втората идея която имам е,двигателчето да се инсталира със специална стойка,която да го държи на 20 санта от страничния борд и пак с ос вкарана в тръба и пак перката накрая.Някъде ги видях тези неща и ми се върти нещо такова в главата.Оста нетрябва да е задължително дълга,за моята лодка може да е около 60-70 санта,колкото да влиза достатъчно във водата и да бута коритото бавничко,примерно да ме изкара на брега или да си влача.Може да се сдвои направо с управлението на лодката и когато е на ход,да се управлява с кормилото на лодката.Вече ми светва лампичката,въпроса е кога ще го започна !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Любооо,имаш ....тнайсе дена да го свършиш.
Мисля да го видя на живо това.
Много "сладки" идейки чета.
И на мен ми бръмчи нещо в главата,ама след
като мина скенера,ще кажа дали са бръмбари,или
има нещо интересно там.
Мисля да го видя на живо това.

Много "сладки" идейки чета.
И на мен ми бръмчи нещо в главата,ама след
като мина скенера,ще кажа дали са бръмбари,или
има нещо интересно там.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Колега Вичев,това със задвижването странично на борда неминуемо ще доведе до завиване на лодката и непрекъснато ще трябва да коригираш за да поддържаш курс.Неудобно и натоварващо.Ами кво става,ако някой лапне воблера и е над 4-5кг,а зад лодката стърчи "тайванската сопа"дълга поне 1.20-1.60м/зависи от вис.на транеца/ и вземе,че се омота у "сопата"?Тайванците и други такива, ползват/съм гледал/това задвижване на реки или в лагуни.При вълна макар и ниска-нямаш шанс,или трябва да имаш уменията на жонгльор.Повечето им конструкции са монтирани на шарнир "ограничена сфера"и са предназначени за дълги лодки в сравнително спокойни води и бърз ход.За нашите скромни риболовни нужди,из язовирите, ми се струва неприложимо,но не го изключвам,като вариант
за задвижване.
п.с.-пропуснах да споделя с колегите, за опцията на мотора с шпертплатовия "ботуш".Опцията е,че с приставка на местото на карбуратора може да работи на газ/пропан бутан/,но впредвид нищожния разход на бензин-е безмислено.
за задвижване.
п.с.-пропуснах да споделя с колегите, за опцията на мотора с шпертплатовия "ботуш".Опцията е,че с приставка на местото на карбуратора може да работи на газ/пропан бутан/,но впредвид нищожния разход на бензин-е безмислено.
Последно промяна от gogibo на Чет Май 05, 2011 3:17 pm, променено общо 1 път.