помощ за ремонт на стъклопластова лодка

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

harihito
новобранец
новобранец

Re: помощ за ремонт на стъклопластова лодка

Мнение от harihito »

Колега,и аз миналата година питах като теб,но сносен отговор не получих...Молих и предупреждавах колегите от форума,че не съм се занимавал с подобни дейности,но мерак не ми липсва, да ми обяснят всичко стъпка по стъпка,но не...Един пише-давай с мат и смола,друг вика-давай само грунд,трети-незнам си какво,незнам каква боя,накрая почнаха да спорят по между си и аз пак си останах на сухо без да знам какво трябва за РЕМОНТ НА СТЪКЛОПЛАСТОВА ЛОДКА,колко,от къде,защо и....как.
Дано ти поне си късметлия,но като следя дискусията...КЪСМЕТ!!!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Добре бе пичове,щом смятате че може да я въстанови както е била,нека го направи,дайте му съвет и нека после вас да псува :idea: :idea: :idea: Като сте толкова отворени,обяснете му как се правят тези неща и да почва :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Знам само едно,направил съм няколко ремонта на лодки,знам какво и колко ми е коствало това,като труд,време и пари.Ще излезе 200лв на куково лято,искам да съм там и да гледам как ще ходи като ударен снаряд на около и ще я гледа като голям камък :lol: :lol: :lol: Лесно ще намятка мата по равните места,като гледам колко е изгоряла от слънцето,ще му отнеме седмица да положи поне два-три плата по цялата лодка и да ги шлайфа,после ще иска и други работи,като заравняване китове и ли смола с прах от мат :!: :!: :!: Да не говорим че да възтанови перифериите на горния дял/лодката е от две части/защото половината като го гледам просто липсва,ще му се вземе акъла и ако тръгне да го прави,трябва да ползва останалата стара част и да прави калъп от нея и да я прави на ново цялата.Тази лодка,без да се изпразвам,на 100% съм сигурен че ще му легне поне 800лв и няма да казвам колко време.Така че,нека пишат и дават мнения и съвети,само хора правили лодки.Другите да си траят и да четат,ако нещо научат-добре,да не им потрябва някога :idea: :idea: :idea:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
zerin1
новобранец
новобранец

Мнение от zerin1 »

Колега Вичев май наистина не си работил със стъкломат и полиестер (не го приемай като заяждане ).
Лодката е горе долу 11 кв. метра 1 квадратен метър попива по малко от 1 кг полиестер ,
Пластове 3 = 33 кв метра значи са нужни 33 кг полиестерна смола и 15 кг стъклоплат .
Вчера си купих от Бурса (TR) 18 кг опаковка полиестерна смола струва 65 лири във левове ще е около 55 лева .
За 800 лева може да си направи 2 лодки нови .
А време колко ще му отнеме за един пласт е половин ден .
Тази лодка мисля , че няма да е за продан .
Лодките се правят на два пласта не за да са по здрави
а за по лесно и бързо производство .
Колега дидо - краси за да не харчиш повече пари не се занимавай със възстоновяване на вътрешня пласт .
Направи дървена скара на пода седалките също , на бордовете преди да покриеш със смолата сложи ребра и ги покрий .
Два пласта стъклопласт на бордовете и три на дъното ще са напълно достатъчни .
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

zerin1 написа:Колега Вичев май наистина не си работил със стъкломат и полиестер (не го приемай като заяждане ).
Лодката е горе долу 11 кв. метра 1 квадратен метър попива по малко от 1 кг полиестер ,
Пластове 3 = 33 кв метра значи са нужни 33 кг полиестерна смола и 15 кг стъклоплат .
Вчера си купих от Бурса (TR) 18 кг опаковка полиестерна смола струва 65 лири във левове ще е около 55 лева .
За 800 лева може да си направи 2 лодки нови .
А време колко ще му отнеме за един пласт е половин ден .
Тази лодка мисля , че няма да е за продан .
Лодките се правят на два пласта не за да са по здрави
а за по лесно и бързо производство .
Колега дидо - краси за да не харчиш повече пари не се занимавай със възстоновяване на вътрешня пласт .
Направи дървена скара на пода седалките също , на бордовете преди да покриеш със смолата сложи ребра и ги покрий .
Два пласта стъклопласт на бордовете и три на дъното ще са напълно достатъчни .
Зерин 1,тука на компа е зного лесно да се правят сметки и пишат неистини ,обаче като почнеш да работиш,сметките излизат криви да та светна аз тебе :idea: :idea: :idea: Направи две лодки за 800лв и ще ти подаря една от моите,напълнто уборудвана :!: :!: :!: Не ставай смешен,не пиши простотия след простотия че хората ще вземат да се вържат и гледай целия форум станали лодко производители :lol: :lol: :lol: Аз не знам дали съм правил лодки или не,обаче за теб със сигурност е вярно. Не ми се спори с хора,които само си чешат езиците.Оправи си сметките и ако не можеш да смяташ,вземи си елка и прецени какво точно ти трябва.Давай да те видим как ще я оправиш на човека лодката за по-малко от 800лв,ще стоя до тебе и когато свършиш ще ти въстановя парите и ще се вържем на 5 000.Ако ли не,ти ще ми дадеш 5000лв - съгласен ли си,скиваи как ще изкараш лесни 5 хиляди лева а аз ще съм с една лодка назад :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Имащш два варианта,единия да приемеш а другия да се скриеш и да се изпариш направо :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

zerin1
новобранец
новобранец

Мнение от zerin1 »

Ако бях във България с удоволствие бих приел 5000 ' те лева и колегата щеше да си въстанови лодката безплатно..
Бях писал , че не искам да се заяждам на мен също не ми се спори .
Никога не пиша ако не съм сигурен аз спирам ,
да не спамим темата на човека.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Пич,не е въпроса дали ще спорим или не,аз съм направил десетина лодки а ти ми обясняваш как си щял да направиш две лодки за 800лв.Наистина престани да си съчиняваш и говори реални неща.Да,аз когато правя нещо го правя качествено и не се ебавам с живота ми и живота на хората които ще возя.Имам още две за стягане и правене и се услушвам че като знам какво ме чака,не ми се почват.Аз съм Ванга,като кажа нещо и просто е въпрос на време да стане :lol: :lol: :lol: Очаквам в най-скоро време,някои дето слуша експериментатори като тебе,да направи лодка и двигателя да тръгне с транеца на някъде а лодката на друга страна :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Качествените материали струват пари,а като иска човек да прави нещо като хората,трябва да ги ползва а не да се ебава.Аз също спирам,каквото имах да казвам го казах и продължавам да сън на същото мнение.Тази лодка е толкова зле че не си заслужава да се труди човек над нея.Второ,модела на коритото е морално остарял и е грозна като смърта,има лодки десет пъти по-добри за по 800лв1така че ти си прави две за 800 и така.А ще спечелиш 5000лв на мъжкия празник,офертата стои и ще е в сила докато съм жив,така че не си търси извинения ,чакам те да ми вземеш парите :idea: :lol: :lol: :lol:

Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Любо е прав за цената.Като почнеш да ходиш по 5 пъти до магазина,за уж дребни неща,който също уж не са скъпи си става сума.Така че според мен само за боядисването накрая ще излезе повече от 200лв.Вече сам си прави сметка дали си струва да я ремонтираш тази лодка.Обличането със стъкломат не е най-трудната част,после следва шкурене,китосване и тн.И ако нямаш дихателна маска(моята я купих за 40лв.)по добре не започвай нищо,защото изпаренията от смолите и боите са токсични,дори да работиш на открито.А за липсващата предна горна част на лодката едва ли ще можеш да я възстановиш.По добре си направи само някакъв борд,но отдолу трябва да направиш ребра и пейки(като пейките са закрепени неподвижно за да придават здравина на целия корпус).И пак казвам,че Кроки е прав-за 700-800лв може и да я направиш.Сам решаваш-Успех.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Пейката в средата трябва да е здрава и стабилна,преден отсек трябва да се прави,бортек трябва да се взима а той е кинти,няма да казвам колко му е метъра,неръждаеми болтове,и други дреболии,Просто като приключи,ще се схване колко пари е дал.Изобщо не включва търченето по магазините и т.н.Стъкломата го сложи двойно,лодката е прегоряба и иска по три плата от вътре и от вън за да стане здрава и стабилна/иска и ребра да и се правят,защото е стара/,иначе може да стане на две от силните вълни в морето,знаете каква сила са.За да стане от това лодка,този които ще я прави,трябва да е много добър майстор,а бе остави ги,нека се пробват.Като казвам че е изгнила и с изгорял стар мат,имах такъв проблем.Разцепи ми се Ал4 по дъното от една буря в язовира.Започнах ремонт и сложихме два плата от долу и реших че нещата са супер и няма проблем,след още една буря,двата плата не издържаха и пак се разпори.Докато не сложих по три плата от вътре и от вън,пак щеше да се цепи и т.н и т.н.Писането тук не го правя за да се заяждам,винаги съм се опитвал да съветвам хората да не си губят времето и да не харчат и без това парите,които явно са им кът/самото купуване на лодката показва че момчето няма пари,иначе щеше да си вземе готова/ и да им спестя нерви,търчене и труд,които не си заслужава.Лек ден и успех с ремонта :wink: :wink: :wink:

Аватар
acvadar11
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от acvadar11 »

колега обади се да ти обясня какво и как да го направиш.0895525392
complast
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от complast »

acvadar11 написа:колега обади се да ти обясня какво и как да го направиш.0895525392

Ще ми е интересно как по телефона ще го научиш.Тва праенето на лодки било проста работа.
Една бака смола гони вече 120лв.А мат , гел , китове,грундове ,боя.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
acvadar11
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от acvadar11 »

нямам нищо напротив да му обясня подробно
РАДО от РУСЕ
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от РАДО от РУСЕ »

и как по точно ще го научиш да предаде завършен вид на това чудо.остави това че въобще няма да може да възтанви липстващата част.по принцип тези които знаят процеса почва обратно 1 гелкот 2 смола 3мат,вадене на въздуха ламиниране се казва,след тава още мат след това съхнене,да не говорим за познанията за смолите и катализаторите от който между другото трябва да се пази много,ако капне и капка върху кожата причинява големи изгаряния.трябва да ползва предпазни средства.Не е за начинаещи нищо няма да стане,само разходи,след което лош спомен.
И ловец съм и Рибар.
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Проследих дискусията и като разбрах подробно какво се иска реших да гласувам НЕ за начинанието.Ако я закърпиш някак си ползвай я през лятото с минимум такъми и средсва за пливане телом и духом във водата.Може да я ползваш като еднократен калъп ако искаш нова и здрава ладия.При кърпене е препоръчително да се оребри цялата консрукция и всички възможни кухини да се запълнят с фибран.Веднъж само се разрових в нета за лодки и набарах доста прилични оферти за втора ръка и малце ремонт.Наздраве :drinkers:
ЖАБИ-2
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ЖАБИ-2 »

Здравейте колеги, имам един въпрос относно подобряване конструкцията и устойчивостта на лодка от стъклопласт. Наскоро си взех ето този тримаран, който е доста добре изпълнен - с двойно дъно е, но бордовете не са дублирани - трима души носи без никакъв проблем, но може би сравнявайки го с надуваемата ми се струва по-нестабилен. Искам да помоля за съвет как да увелича плаваемостта и устойчивостта. Чувал съм отнякъде че може бордовете да се облепят отвътре със стиропор, който да се покрие отгоре със стъклоплат и епоксидна смола. Освен това ми се струва че е добре да затворя носовия отсек (там има платформа за сядане, като се образува кухина отдолу)... идва ми наум и да затворя отделенията под двете седалки, като така образувам въздушни кутии.. или е по-добре и там да наредя стиропор и да запечатам отново с епоксидна смола и стъклоплат!?! Освен това бих искал да попитам за примерна разходна норма на епоксидната смола - колко литра трябва да подсигуря ако площта е около 4 кв.м. и вероятно ще трябва да се положат 2 слоя стъклоплат. Благодаря предварително ако някой може да помогне!!!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
И най-лошия ден на риболов е много по-добър от най-добрия ден на работа!
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Не смятам че с описаните от теб операции ще подобриш плаваемоста или устойчивоста на лодката . Единствено си създаваш непотопяеми обеми в лодката ,което си е доста важно но не подобряваш това което търсиш. Според мен ти трябва нещо като аутригери които да можеш да слагаш и сваляш когато си искаш.
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”