Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Да съхраним честта на Българското Риболовно Майсторство
Модератор: sapuna
Re: Да съхраним честта на Българското Риболовно Майсторство
Вай-вай, бат Димо взривил форума! Сакън, не искай само да се кръщават мухи с български имена, че мен заради кръщаването на мухата Геле Чвора щяха да ме изключат от световното мухарско движение.
За много неща си прав, за някои не си, ама ще ти ги кажа в личен разговор на по бира в клуб "Балканка". Наздраве!
За много неща си прав, за някои не си, ама ще ти ги кажа в личен разговор на по бира в клуб "Балканка". Наздраве!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
pitcha написа:....Всичко това се стимулира от вносители и търговци на тъкъми, захранки и стръв – щото като му турят някое английско име и нещото се продава на двойна и тройна цена. Даже продават и глина по три – пет кинта килото, щото само на едно място в света я имало – а нашенецът кълве ли кълве на тая работа...
pitcha написа:...Някой да е чел за употребата на житото, като стръв или подхранка? Няма и да прочетете – щото се купува за жълти стотинки..
По-скоро в тези изречения е есенцията на темата, поне според мен!!!
Иначе има и елементи със силно чувство за хумор

pitcha написа:. Щото както е тръгнало – в скоро време и на капана в дънния шаранджийски риболов ще му викаме трапинг...
-
- ще става разбирач
Абсолютно си прав за това ,колега.
Да допълня : защо всеки сега си купува "фидери",едва ли не щото така казали по телевизията,като българският им вариант:визирам "пружината" или "хранилката" вършат абсолютно същата работа с единствената разлика ,че един фидер е 1-2-3лева ,а една пружинка е някакви стотинки в магазина и върши същата работа.Защо трябва да пълним нечии гуши ,когато успеха може да бъде постигнат и с далеч по малко средства и "изгъзици".По-одерни или по-добри рибари ще станем като използваме всичките му най-скъпи маймунджалъци? надали...Всичко е с цел реклама и тея "персони" по телевизията им се осигурява целия антураж на благо сърце само и само да се правят на велики и така да НАТЪРТВАТ на някои марки и модели...На мене това Ван ден Ейнде не знам къде ми бърка...
П.С. Да добавя само в заключение днескашните си наблюдения.Та така бях се установил на едно язовирче и точно до мен се подвизаваше един известен от телевизионния екран-изявен рибар с всичките му чалъми.2 часа разпъва щеки,платформи,живарници,кепове,чадъри и тн докато си устрои една прилична сергия не къде да е ами на 5-6 метра от брега така във водата,да изглежда по авторитетно.И аз стоя и наблюдавам и си викам еее сега тука ще почнат зелените кофи,дрелките,скъпите захранки ситата и всичките му магарии които правят преди да ловят.Но за моя изненада човека беше дошъл с приятели,не снимаха филм и що да видиш:няма дрелки няма сита.Захранките на Ван ден ейнде ,глините ароматизаторите всичко се беше изпокрило и на тяхно място ан сцената се появиха съвсем обикновени захранки - Първенец и Промикс...Да да точно тези от 2-3 лева пакета ,а не от 6-7 лева и на всичкото отгоре не бяха бъркани с дрелка а с съвсем нормално с човешка ръка...Викам си край разбиха ми мечтите,но резултата какъв ббеше : човека си ловеше доволно риба,но аз с простия директен седмак не изоставах много от него.Не отричам ,че ловеше най много риба от всички на язовира,но не можа да се открои така осезаемо ,защото например на негови 5 риби аз вадих 3 или 4...
Та така малко се отклоних колеги,но каква ми беше идеята-просто нагледно го видях ,че това което се приказва по медиите е ПЪЛЕН ФАРС !
Тук има един изявен "пурист" и май е време да станем повече
Да допълня : защо всеки сега си купува "фидери",едва ли не щото така казали по телевизията,като българският им вариант:визирам "пружината" или "хранилката" вършат абсолютно същата работа с единствената разлика ,че един фидер е 1-2-3лева ,а една пружинка е някакви стотинки в магазина и върши същата работа.Защо трябва да пълним нечии гуши ,когато успеха може да бъде постигнат и с далеч по малко средства и "изгъзици".По-одерни или по-добри рибари ще станем като използваме всичките му най-скъпи маймунджалъци? надали...Всичко е с цел реклама и тея "персони" по телевизията им се осигурява целия антураж на благо сърце само и само да се правят на велики и така да НАТЪРТВАТ на някои марки и модели...На мене това Ван ден Ейнде не знам къде ми бърка...
П.С. Да добавя само в заключение днескашните си наблюдения.Та така бях се установил на едно язовирче и точно до мен се подвизаваше един известен от телевизионния екран-изявен рибар с всичките му чалъми.2 часа разпъва щеки,платформи,живарници,кепове,чадъри и тн докато си устрои една прилична сергия не къде да е ами на 5-6 метра от брега така във водата,да изглежда по авторитетно.И аз стоя и наблюдавам и си викам еее сега тука ще почнат зелените кофи,дрелките,скъпите захранки ситата и всичките му магарии които правят преди да ловят.Но за моя изненада човека беше дошъл с приятели,не снимаха филм и що да видиш:няма дрелки няма сита.Захранките на Ван ден ейнде ,глините ароматизаторите всичко се беше изпокрило и на тяхно място ан сцената се появиха съвсем обикновени захранки - Първенец и Промикс...Да да точно тези от 2-3 лева пакета ,а не от 6-7 лева и на всичкото отгоре не бяха бъркани с дрелка а с съвсем нормално с човешка ръка...Викам си край разбиха ми мечтите,но резултата какъв ббеше : човека си ловеше доволно риба,но аз с простия директен седмак не изоставах много от него.Не отричам ,че ловеше най много риба от всички на язовира,но не можа да се открои така осезаемо ,защото например на негови 5 риби аз вадих 3 или 4...
Та така малко се отклоних колеги,но каква ми беше идеята-просто нагледно го видях ,че това което се приказва по медиите е ПЪЛЕН ФАРС !
Тук има един изявен "пурист" и май е време да станем повече

-
- новобранец
Браво на колегата за темата!
Аз мога да кажа че практикувам риболов от 5-6 годишен, баща ми ме запали едно време и сега намираме с него по една събота и неделя веднъж на 2-3 месеца да отидем заедно на риба. Като чета по специализираните вестници и списания за новите за мен методи на риболов ми става неудобно защото поне половината от терминологията (английската предимно) не ми е ясна аз много добре се справям с английския език но все пак ми е трудно.
Та още веднъж браво за хубавата тема припомни ми едни позабравени нашенски термини!!!
Аз мога да кажа че практикувам риболов от 5-6 годишен, баща ми ме запали едно време и сега намираме с него по една събота и неделя веднъж на 2-3 месеца да отидем заедно на риба. Като чета по специализираните вестници и списания за новите за мен методи на риболов ми става неудобно защото поне половината от терминологията (английската предимно) не ми е ясна аз много добре се справям с английския език но все пак ми е трудно.
Та още веднъж браво за хубавата тема припомни ми едни позабравени нашенски термини!!!
Здравейте колеги! Прочетох внимателно всички ваши мнения и препоръки. Аз съм с над 50 годишен стаж и мога да кажа следното:
1. Всеки има право да употребява риболовни термини на какъвто си език иска, стига другите да могат да го разбират.
2.По-старите като мене да се ограмотяват , а тяхно е правото с каквото си искат да ловят. Дали с паче перо или с ваглер с пауново перо тяхна си работа.
А младите не можеш да ги накараш насила да употребяват други термини. Те четат достатъчно на различни езици и приемат термините на английската, френската, италианската и други европейски школи. Трудно ще е да си измисляме наши български названия.
3. Във всички наши магазини са приети тези термини и от там започва, човек да свиква с наименованията.
4. Хубаво е човек да има гордост и патриотизъм, но нещата в нашата страна толкова са объркани и абсурдни, че трудно могат да се оправят.
5. Най-важното е да помислим как можем да помогнем за опазване на водоемите от бракониери?
6. Да се борим да разрешат нощния риболов, с тази забрана още повече развързаха ръцете на всякаква измет с мрежи и ток.
Това са моите мнения ... Надявам се , че не съм засегнал колегата пуснал темата.
Пожелавам на всички успехи в риболова и опазването чисти останалите малко свободни водоеми!

1. Всеки има право да употребява риболовни термини на какъвто си език иска, стига другите да могат да го разбират.
2.По-старите като мене да се ограмотяват , а тяхно е правото с каквото си искат да ловят. Дали с паче перо или с ваглер с пауново перо тяхна си работа.
А младите не можеш да ги накараш насила да употребяват други термини. Те четат достатъчно на различни езици и приемат термините на английската, френската, италианската и други европейски школи. Трудно ще е да си измисляме наши български названия.
3. Във всички наши магазини са приети тези термини и от там започва, човек да свиква с наименованията.
4. Хубаво е човек да има гордост и патриотизъм, но нещата в нашата страна толкова са объркани и абсурдни, че трудно могат да се оправят.
5. Най-важното е да помислим как можем да помогнем за опазване на водоемите от бракониери?
6. Да се борим да разрешат нощния риболов, с тази забрана още повече развързаха ръцете на всякаква измет с мрежи и ток.
Това са моите мнения ... Надявам се , че не съм засегнал колегата пуснал темата.
Пожелавам на всички успехи в риболова и опазването чисти останалите малко свободни водоеми!

-
- кандидат преподавател
Повечето утвърдени неща в любителския риболов,включително огромната част от наименованията и термините,са измислени на острова /Великобритания/и са възприети на английски език в цяла Европа.Дядовците ни са пердашели бракониерската -със серкметата и ръбовете,като са използвали основно турски наименования за тънкостите в този "рибодобив".Поставения проблем няма нищо общо с "честта на българското риболовно майсторство".Не е оригинално - той и Славейков,в период на "изпращяване",беше надал вопли за чистота на българския език,та вместо кибрит - "драсни-пали клечица"
Ами как да казваме тогава на риболовния САЙТ,ФОРУМ и въобще на интернета,лаптопа,компютъра- все лоши чужди думи 

- Whassup
- ще става разбирач
За първото от тези двете мисля, че по цял ден и цяла вечер трябва много хора да обикалят около всеки водоем като обезумели, друг начин за справяне с бракониерите няма. А за нощния риболов много ми се иска да го разрешат, как така с една въдица ще хванеме повече риба от онези с мрежите?matey49 написа: 5. Най-важното е да помислим как можем да помогнем за опазване на водоемите от бракониери?
Не ми е това думата - да се отричат всички методи и термини. Например риболова на щека или уип /не им разбирам/ – на Своде наблюдавах един пич, който извади скобар над кило и половина. Като гледах ластикът как се опъва – аз се насрах от кеф, па за него не знам. Та в тоя риболов, въпреки, че на мен ми звучи на китайски – всеки термин си е добре дошъл, щото наши няма. Същото важи и в мухарството и в много други методи. Всички те са добре дошли и който иска – да си ги прилага.
Думата ми е да не си кълчиме езиците за тези видове риболов или термини – за които у нас има отдавна установени наименования. Те не всички са български наистина – булдо, блесна, воблер, даже и отдавна възприетата у нас система Патерностер в дънния риболов и много много други.
Обаче да викаме на зарибяването – кастинг, а на пускането – рилийз, те това не мога да го приема. Даже и на влачката – тролинг. Не съм сигурен, ама тролингът май първоначално е измислен от финландците – за риболов на щука в шаварите на техните блата, и после са включили и влаченето на изкуствена рибка, та може и да не е измислено от англичани – за ужас на някои..
Т.е. думата ми е и за чуждопоклонничеството – че никой метод или линия не са съществували преди някой англичанин или французин да ги е описал.
За старците не съм съгласен – всичко което знам, съм го научил от хора, които сега са над 80г. – много от това сега го чета пак от английски автори. Да е жив и здрав Емилио – от него научих да пипам пъстървите с мокра ръка, за влачката, а и много други неща
Обаче термините са по-малкият проблем. По-големият си е в самите нас. Много лесно кълвем на всички примамки, които ни се предлагат и после откачане няма. Примерът с мач пръчката вече го дадох, а този с глината си е направо христоматиен – евала на търговеца, който го е измислил. Сега се сетих, че преди две години клъвнах и нагълтах до гъза - на много хубава пръчка с макара – без въобще да ми трябват, щото имам подобна по-стара. Оттогава съм ги използвал два пъти. Парите, които дадох, щяха да стигнат за зарибяване на три планински реки с пъстърва, или на един средно голям язовир с шаран или бяла риба. А иначе и аз пригласям, макар и рядко, на ревовете, че няма риба в реки и водоеми. Ако събера парите само за бензин до отдалечените водоеми и реки, на които ходя в търсене на рибите - само за две години щях да съм зарибил яз.Искър – да ври от риба. Сигурен съм, че и с много други е така.
Те и за това ми е думата.
Думата ми е да не си кълчиме езиците за тези видове риболов или термини – за които у нас има отдавна установени наименования. Те не всички са български наистина – булдо, блесна, воблер, даже и отдавна възприетата у нас система Патерностер в дънния риболов и много много други.
Обаче да викаме на зарибяването – кастинг, а на пускането – рилийз, те това не мога да го приема. Даже и на влачката – тролинг. Не съм сигурен, ама тролингът май първоначално е измислен от финландците – за риболов на щука в шаварите на техните блата, и после са включили и влаченето на изкуствена рибка, та може и да не е измислено от англичани – за ужас на някои..
Т.е. думата ми е и за чуждопоклонничеството – че никой метод или линия не са съществували преди някой англичанин или французин да ги е описал.
За старците не съм съгласен – всичко което знам, съм го научил от хора, които сега са над 80г. – много от това сега го чета пак от английски автори. Да е жив и здрав Емилио – от него научих да пипам пъстървите с мокра ръка, за влачката, а и много други неща
Обаче термините са по-малкият проблем. По-големият си е в самите нас. Много лесно кълвем на всички примамки, които ни се предлагат и после откачане няма. Примерът с мач пръчката вече го дадох, а този с глината си е направо христоматиен – евала на търговеца, който го е измислил. Сега се сетих, че преди две години клъвнах и нагълтах до гъза - на много хубава пръчка с макара – без въобще да ми трябват, щото имам подобна по-стара. Оттогава съм ги използвал два пъти. Парите, които дадох, щяха да стигнат за зарибяване на три планински реки с пъстърва, или на един средно голям язовир с шаран или бяла риба. А иначе и аз пригласям, макар и рядко, на ревовете, че няма риба в реки и водоеми. Ако събера парите само за бензин до отдалечените водоеми и реки, на които ходя в търсене на рибите - само за две години щях да съм зарибил яз.Искър – да ври от риба. Сигурен съм, че и с много други е така.
Те и за това ми е думата.
[quote="pitcha"]Да е жив и здрав Емилио – от него научих да пипам пъстървите с мокра ръка...
Много се извинявам за тъпия въпрос и за това ,че не му е тук мястото.Защо пъстървите се пипат с мокра ръка и само те ли?
Много се извинявам за тъпия въпрос и за това ,че не му е тук мястото.Защо пъстървите се пипат с мокра ръка и само те ли?
- begleca_sv
- кандидат преподавател
темата е страхотна но мисля че не си прав за това че качамак никои не прави че жито никои не вари и че хляб никои не използва
аз съм от дунавски град и тук има ли риби по Дунава се правят яко гаци с сух хляб и качамак глина също ползвам копая си я на село има тонове
проблема не е в "английски" термини ..... ще се забравят и старите и ефтини методи за ловене на риба модерните рибари както са повечето тук ползват лотки копуват сонари и какво ли не зада хванат големи риби и после ми се наричали маистори жалко е.......а задалжително ли е да ловиш риба само с карбонови и скъпи такъми за хиледи левове
които има излишни пари нека си копува спор няма тук ми се присмиват разни колеги че блеснарката ми струвала 20 лв а защо да е повече? отивам днес в рибарския магазин да и търса по здрави водачи магазинера казва каде си тръгнал с тази антика и се смее сякаш само на карбон калве хищника а това немога да го разбера да ходиш на риба по платени водоеми с шарани и да се правиш на велик рибар ела хванете на Дунава като толкова умеете но няма как да стане на реката не зарибяват с шаран .......

Обичам природата, но не само на картинка !!!
- atufektchi
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Отговаря по молба на PitchaWhassup написа:От тази тема прочетох много неща, които досега не съм ги и чувал, надявам се да ги запомня, защото поне според мен са много важни. Аз също съм младеж, който много много не вярва, че и старите въдици, плувки и т.н. вършат много по-добра работа от някои нови, но сега се позамислих. Замислете се и вие

Те ви една снимка на пъстърва 58см., хваната на дупка в леда на платен водоем. В устата на рибата имаше скъсана кука. Снимката е в чест на пръчката - късметлийка трепач, която е до рибата - от 1976 година, производител - неизвестен. Оригиналната макара беше Mitchel 324, ама се счупи отдавна. Методът - "тупкане" със стръв кубинки - иначе казано "дроп шот във дийп шит".
Поздрави
Риболовен клуб "Балканка"
www.balkanka.bg
www.balkanka.bg
- Whassup
- ще става разбирач
Благодаря за снимката на atufektchi 
Както по горе пише, "майсторите рибари" могат да ловят риба на местата с много риба, но нека дойдат в БГ да видим какво ще ловят 

Напълно съм съгласен с тебbegleca_sv написа: ела хванете на Дунава като толкова умеете но няма как да стане на реката не зарибяват с шаран .......

Привет на всички дунавски майстори.begleca_sv написа:темата е страхотна но мисля че не си прав за това че качамак никои не прави че жито никои не вари и че хляб никои не използвааз съм от дунавски град и тук има ли риби по Дунава се правят яко гаци с сух хляб и качамак глина също ползвам копая си я на село има тонове .
Най после един от вас срамежливо да се обади. И май има защо да ви е срам.
А бе пичове, вие още ли използвате жито, хляб и качамак бе? Това е щото не сте ориентирани, не четете и не се образовате. Затова не знаете, че англичаните житото още не са го открили. При тях шараните се оригват само на протеинови топчета напоследък. Като го открият, ще намерят най-доброто в света /някъде от Мадагаскар например/ – ще напишат за него и след като прочетете – ще научите как му е името и тогава ще го използвате, постигайки съвършенството. При вас и качамакът е обикновен български – поне от румънската мамалига да слагахте.
Я елате Софийско. Ние тук вече само на английски си говорим, чат пат и на френски по малко, ама утихва. Е, от нреме на време не моем да се разберем, щото не успяваме да запомним всичко, ама има време – ще свикнем.
Елате да видите как се лови уклей на 14 метра щека - та поне нещо да научите. Само, като гледате някой майстор на тая работа – стойте по-далече отзад, че като изтегля задната част /забравих как и е името/ по ролките - може да ви ръгне в тумбаците – за допълнително уважение и респект.
Не знаете дори, че преди 5 – 10 години някой англичанин, французин или белгиец е открил глината, като добавка в захранката – обаче само ако е от едно място – във Франция май беше. Затова все още използвате от оная – простата дунавска, па като няма от нея – и обикновена пръст даже слагате. Само ни излагате пред света.
Още ли използвате оная просташка стръв – конощипа. Ми на нея освен сом – може и шаран или друго едро да ви удари за срамотите, а в последната мода това го няма.
И още ли ги ловите ония плебейски риби – распер, деверига и други, за които англичаните май още не са написали нито ред или поне аз не съм чел.
А ква я вършите с утежненията – да не говорим. Гледаш оловцата, гледаш плувката и тургаш, пробваш, махаш, слагаш и т.н – без никакъв научен подход. Тва е щото не знаете, че АА – значи толкоз грама, ВВ – толкоз, и т.н. Лошото е, че и аз ги забравих, иначе поне с това да ви бях полезен.
Майтап бе - да сте живи и здрави още дълги години да пазите българските традиции в риболова.
А ако дойде някой англичанин или французин при вас – покажете му всичко – и захранка, и подхранка, и стръв, и безкрайното многообразие от линии и техники, та като напише за тях – да научим как ще се казват и да можем да си ги използваме легално.
Само не го водете по островите - да не вземе да цепне някой голям толстолоб или бял амур на проста българска царевица, че ще откаже да си тръгне и светът ще остане неинформиран.
Последно промяна от pitcha на Сря Юни 22, 2011 6:04 pm, променено общо 1 път.
Всички подробности по тоя въпрос – виж в Етичния Кодекс на Клуб Балканка – http://www.balkanka.bgMirotg1 написа: Много се извинявам за тъпия въпрос и за това ,че не му е тук мястото.Защо пъстървите се пипат с мокра ръка и само те ли?