Дилема при избор на макара

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Дилема при избор на макара

Мнение от franky »

С други думи, по-калпав матрял на предавки, лагери, оси и др. джаджи, дори и при еднакъв механизъм. Което е логично, при доста по-ниската цена...
Той и мотора на мОсквича на дядо ми бил кат на БМВ, ама се разхлопвал след повечко километри :lol:

А кой от актуалните модели на Дайва е аналогичен на СоЛ и да ни служи като минимален праг?
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Що на СОЛа какво му е като праг :roll: Актуален си е в Ибейката и пр. , просто държи цена при това по-висока откога беше в масово производство :?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Павел Иванов написа:Що на СОЛа какво му е ?
Те това му е :twisted:
Павел Иванов написа: просто държи цена при това по-висока откога беше в масово производство :?
Pooh

Мнение от Pooh »

Еее, Станко, стига, бе! Това, че на твоя му ..а ...та от работа - не е виновен! ;)
Добро си е макарето! Моята солничка си вади риби без проблеми... Колко...? Вече трета година..?
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

Вече втора година въртя с адвентч модел 3000 като имам явно предпочитание към аглия 5. Вярно че ползвам макарата в стоящи води, но пък редовно си влача водорасли. Не мисля че има някакво влошаване в работата на макарата, освен че лагерчето на ролката взе да шуми, ама видя и доста дъжд. В началото на лятото имах възможност да я сравня с чисто нова сол 3000, която в действителност имаше маалко "по-мазен ход", което е обяснимо с това че моята е ползвана. Видимо по-различно е изпълнението на лостчето на скобата на бигела, но това не обяснява по-високата цена, лично аз си го обяснявам с по-малкото тегло на сола, което ме навежда на мисълта за различен материал на корпуса. Смея да твърдя че няма видима разлика в качеството на шпулите както и че са взаимнозаменяеми (видимо адвентича реди влакното на обратен конус, т.е шпулата е тип ABS, а пича със сола твърди че неговата навива влакното във вид на цилиндър). Шпулите са най-скъпата част на една макара, да не говорим че са 2. Намерих това http://www.breammaster.com/forum/showth ... adid=21885 и http://ausfish.com.au/vforum/showthread ... tage-2500A но е на англииски (гугъл превежда като циганин). Аз не мога да си позволя сол, не мога да си взема дори друг адвентч, но смея да твърдя че адвентча е добър избор за хора с по-ограничен бюджет.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Тъй , идеше реч от къде си струва да се взима макара за целенасочен , натоварен спининг на Дайва . Значи във варианта универсален спининг прага е СОЛ и Кладия . Мое мнение . Във вариантите лайт и ултра лайт има модели , на цена около СОЛа които също си струват .Във варианта спиниг лично аз пред Advantage бих предпочел Риоби Заубер което го бие като маче у дирек за този вид риболов а е и по-евтин . Разликите между СОЛа и Advantage са доста повече , виж приликите са само във външният им вид . СОЛа също е с две шпули . Под това ниво се купува само името на марката . Същото се отнася и за Шимано под ТуинПауъра .

Павел Иванов
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Pooh написа:Еее, Станко, стига, бе! Това, че на твоя му ..а ...та от работа - не е виновен! ;)
Добро си е макарето! Моята солничка си вади риби без проблеми... Колко...? Вече трета година..?
Господин Пух :mrgreen: къде видяхте да напиша лоша дума за Солницата :roll: Вярно че на моята и таковах таковата от работа, но издържа поне два пъти повече от всяка друга макара която съм ползвал. За наказание ще черпите какао, защото пак няма да имате кафе :wink:
Аз протестирах против цената, тъй като сега ми искат почти парите на Сертейт :twisted:
Pooh

Мнение от Pooh »

Виноват.. Ще черпя! :D
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

В Събота ми дойде макаричката, в Неделя се изстрелях да я тествам и ще споделя първите си впечатления.
Забравих да спомена, че поръчах най-малкия размер(Abu Garcia Soron STX 10).

В кутишката има резервна шпула, неопреново калъфче, няколко шайби за подложка на шпулата, инструкции и някаква гаранция, която за мен не важи(само за юса и канада). Ако се вземе от родна България, сигурно си има нормална гаранция. Но понеже е по-тарикатско и по-ефтино да се поръчва от чужбина - няма гаранция :!:
Изработката изглежда добра, не се виждат ръбчета "по китайски" и други недодялани неща. Дразнещият надпис "мейд ин чайна" е на лепенка и може лесно да се отстрани :lol:
Въртенето е мазно и се чува едно леко съскане, което не знам дали е нормално, но ме кефи. Дръжката на размер 10 е с малка гумена ръкохватка и има две гъзарски дупки за по-добра продаваемост :idea: Същите ги има в изобилие и по шпулата. Последната е в 2 варианта - за брейд и за монофил. На тази, която е за брейд, има 2 о-пръстена, като това е единственото, по което се отличава от другата и общо взето е някаква рекламна глупост.
Сравнявайки я с друга малка макара, която имам (Shimano Nexave 1000) , шпулите са с близък диаметър, но са по-издължени.
Намотах и PowerPro, което се води 5lb, но може би е повечко. Имам някакви бегли наблюдения, че на издължените шпули по-трудно се постига добра намотка, но на тази се получи сравнително добра такава.

Продължавам с впечатленията си от първия риболов.
Първата ми приятна изненада беше добрия кастинг, може би заради по-дългата шпула.
Другата и най-приятна изненада беше, че през целия излет не ми създаде нито един проблем с брейда, въпреки сравнително малкия диаметър на шпулата. Повече от 70% от замятанията ми бяха срещу течението с въртяща блесна(Пантер Мартин 3), положение, при което ловейки с гореспоменатото шимано, често разплитах възли, бради и мустаци. Уточнявам, че под "срещу течението" имам предвид, замятане срещу него, а примамката се движи по него.
Нямах проблеми и в обратния случай, при който блесната се върти най-бързо и създава предпоставки за усукване на влакното.
Успях да направя сефтето и с няколко кленчета и една пъстръвка около 30см, която в комбина с бързея ми помогна да тествам и аванса. Последният се престави доста добре.
За капак, успях да тествам и удароустойчивостта, след като се сдърпах с някакъв тип, който ловеше със серкме и хвърлих въдицата върху едни камъни. Капачето в задната част на макарата се обели леко, но не се счупи.

Накрая уточнявам, че нямам преки впечатления от скъпите модели на Дайва и Шимано и може би мнението ми не е много меродавно, но за момента съм много доволен от абу-то, даже си го поврътвам вечер пред телевизора :mrgreen:
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

"Съскането" идва от материала на зъбното колело и оста - месинг и неръждавейка . Най-добрата комбинация доказала се за целта .

Павел Иванов
kons
новобранец
новобранец

Мнение от kons »

Колеги,
начинаещ съм, и тепърва ще си купувам първата въдица.
Вижте кои два макари си харесах, но не мога да избера, та ви питам за съвет:
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=7106, модел LD2000 или
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=6400, модел GS1000.

Тези макари ще вървят на пръчка 210-240 см. не по-тежка от 180 гр.

Според вас с коя по-добре ще се балансира, въпреки че разбирам, че ръката трябва да пипне, за да прецени?

Мерси предварително!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

И двете посочени разновидности на "Тиката"тежат доста над 200-та грама,та камо ли за 180 грама на пръчка 2,10 да я балансират съвсем.И такова-мани ги тия грамажи,пробата се прави с пръчката в магазина и поставяне на макарата-тогава на 95% се усеща какъв баланс става.
kons
новобранец
новобранец

Мнение от kons »

Не съм съгласен, вчера ги теглих в един магазин, Cаmbria-та е 250 гр. а Spinfocus-а е 200 гр. в размерите, който съм посочил.
Явно ще трябва сам да се справям с дилемата...
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Колега, иди с въдцата в магазина и купи тази макара, която отговаря на твоите разбирания, представи и усещания за "баланс".
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Камбрията в размер 2000 ще ти се балансира добре с пръчката и мисля, че за спининг е по-добра от 2-те. Шпулата и е сравнително голяма за теглото, а и резервната е метална. Не ми хареса в нея е, че понякога ми правеше бради на брейда, но малко преди да я продам, смазах лагера на ролката и последните 2 рибилова нямаше ядове. Та може и това да е бил проблема. Редеше доста добре влакното и авансът беше приличен. Ако се сдобиеш с Тика, не е лошо да я смажеш цялостно, като я вземеш.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”