Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Хайвер
Модератор: sapuna
- GE6_HUNT
- научил се да хвърля
- Мнения: 137
- Регистриран на: Сря Яну 19, 2005 3:48 am
- Местоположение: Велико Търново
- Обратна връзка:
Прав си Жоро!!!Наистина не съм го написал преди да напиша процедурата с разбиването но после съм го споменал.Даже много се учудих като видях че майка ми е извадила буркана с осоления хайвер от хладилника и го е сложила на припек на терасата без да ме пита.А аз в Гб си го правя както споменах-оставям го да зрее в хладилника.Сега вече разбрах що го е извадила отвънка без дори да я питам.Аз си мислех че не иска да и заема място в хладилника и го е изнесла да го замрaзи на студа.
ИЗВИНЯВАМ СЕ,ако на някой колега хайвера се е прецакал заради това че късно написах че се осолява предварително.
ИЗВИНЯВАМ СЕ,ако на някой колега хайвера се е прецакал заради това че късно написах че се осолява предварително.
за хайвера де

Всичко е точно.
И осоляването и пърженето, само малко искам да вметна, че хайвер без хляб не правя.
Относно хайвера и репликата за липсата на риба, че то аз от магазина си го вземам шарана с хайвера - греха не е мой.
Независимо какъв е-купен "тарама" или собствено осолен, след започването 1суп.л.-препълнена, което е около 50гр. с 2-3с.л. олио - да захване т.е. да се разбият зърната и ако има ципи спирам да ги махна от теловете на микс...
След като захване доб. пост. олио и става гъсто, мн. гъсто.Тогава добавям постепенно с олиото 1/2 накиснат предварително бял хляб/франзела/, но го изцеждам с ръка и го доб. натрошена каша.Хубаво е ако се накисне хубав бял сухар/бял в смисъл да не е някой чер купешки.Има тук там сухар, ама като няма - бял хляб и готово.След омесването/а,ла майонеза/ се оказва, че наистина отива 900мл олио.
Добавям изцедения лимонов сок и .....да ви е сладко - мезе и за водка, ракия, вино и бира.
ХА, НАЗДРАВЕ!!!!!!!!!



- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2605
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
разбиване на тарамахайвер
Колеги, прави ми впечатление, че никой не казва и дума за настърган на най-ситното ренде праз или глава лук при подготовката на сместа за разбиване.Аз на една голяма супена лъжица тарамахайвер насъргвам около 40см от бялата страна праз или една средна глава лук, прибавям една дебела филия накиснат и изстискан бял хляб без корите и тази смес я хомогинезирам с вилица. Разбиването на миксера правя с непрекъснато подаване на тънка струя олио. Разбивам и добавям олио докато започне хайверът да задържа формата си при разбиването. Нали ме разбирате, като спреш миксера хайверът да не се изравнява , а да си съхрани вълничките от теловете. Прибавям след това лимонов сок на вкус. Хайверът се избелва и се леко отпуска. Може и да прибавите половин лъжица галета при окончателното розбъркване на лимоновия сок с галетата. На здраве с всичко, което имата под ръка. Не върви единствено с уиски. 

- man1966
- ще става разбирач
- Мнения: 585
- Регистриран на: Пон Фев 13, 2006 1:52 pm
- Местоположение: Свиленград
Re: разбиване на тарамахайвер
Колега препоръчвам ти хайвера да го разбиваш с пасатор-с миксера си е големо бъркане, и пак не се постега нужната хомогенност.Колкото за лук-една глава е достатъчна+ 2-3 филийки хляб накиснати в вода,а в края на бъркането се изцежда едно лимонче.С препечен хляб намазан отгоре с сместа се постигат завидни успехи-било с узо или домашна преварка.Диканаров написа:Колеги, прави ми впечатление, че никой не казва и дума за настърган на най-ситното ренде праз или глава лук при подготовката на сместа за разбиване.Аз на една голяма супена лъжица тарамахайвер насъргвам около 40см от бялата страна праз или една средна глава лук, прибавям една дебела филия накиснат и изстискан бял хляб без корите и тази смес я хомогинезирам с вилица. Разбиването на миксера правя с непрекъснато подаване на тънка струя олио. Разбивам и добавям олио докато започне хайверът да задържа формата си при разбиването. Нали ме разбирате, като спреш миксера хайверът да не се изравнява , а да си съхрани вълничките от теловете. Прибавям след това лимонов сок на вкус. Хайверът се избелва и се леко отпуска. Може и да прибавите половин лъжица галета при окончателното розбъркване на лимоновия сок с галетата. На здраве с всичко, което имата под ръка. Не върви единствено с уиски.


Я елате рибенца при батко...
- hristotihov
- сериозен играч
- Мнения: 1512
- Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:30 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
И аз съм чувал две тънкости за хайвера. Всички споменавате хляб, но може да пробвате и с галета, гарантирам успех и второ колегата Диканаров казва за настърган лук на най-ситното на рендето, а аз съм ял хайвер с настъргани лимонови кори, пак много наситно, които придават аромат на лимон и заместват лимоновия сок.
Re: Хайвер
Бихте ли ми казали,след колко време от хайверът излизат рибките? 

-
- разбира нещата
- Мнения: 749
- Регистриран на: Чет Апр 05, 2007 3:38 pm
- Местоположение: Недко Митев - Смолян
Да обобщя. Хайверът се изчиства от ципите и се осолява на око колкото се соли риба или малко повече. Оставя се в хладилника да узрее - става кафяв. След това се разбива, както се прави майонеза, щото хайвера си се състои от яйца. Добавя се лук на каша и лим. сок и става за мазане на филии. Ако се добави и накиснат хляб или галета (също поема много) става не толкова тежък и може да се консумира самостоятелно като мезе. При това страхотно. Наздраве!
А за пържене става всякак. Аз не го мешам с нищо. Само сол и с лъжицата в тигана.
Ай', че се окапах.

А за пържене става всякак. Аз не го мешам с нищо. Само сол и с лъжицата в тигана.

Ай', че се окапах.
-
- разбира нещата
- Мнения: 749
- Регистриран на: Чет Апр 05, 2007 3:38 pm
- Местоположение: Недко Митев - Смолян
Re: Хайвер
драги колеги,хайвера се соли яко и когато стане оранжев е годен за бой. на хищните риби е най добър по вкус и се мачка на пихтия,апосле се буха шепа галета,върти се яко с миксера,най добре с дрелка заради оборотите и се слага зехтин и вода до нужното количество.лук се пюрира по кеф и задължително лимон,а после ще ме споменавате.за мен като морски хайвера на попчета,калкан са върха,но речните хищни стават,дори червеноперката.ако стане пухкав ще имате много нови приятели,дори и дамски!от хайвер правят палачинки,пастети,супи,но бития е върха,да ви е сладко! 

-
- ще става разбирач
- Мнения: 412
- Регистриран на: Сря Яну 09, 2008 3:45 pm
- Местоположение: Стара Загора
- Обратна връзка:
Re: Хайвер
Те отдавна са минали на пържоли



- сандански карп
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 256
- Регистриран на: Пон Яну 19, 2009 10:26 pm
- Местоположение: слънчев бряг
Re: Хайвер
някой да не се излъже да яде хайвер от мряна,аз го наравих и после си изкарах червата!!!един стар рибар ми каза че е отровен,става въпрос за черна мряна от СТРУМА!!!
Последно промяна от сандански карп на Пет Мар 20, 2009 10:39 am, променено общо 1 път.
YOU LL NEVER WALK ALONE
Re: Хайвер
ако във вашия край има пресни попчета ще изкарате хайвер за тарама,не изпускайте момента,тоя хайвер е един от най квалитатните,сега лихнусите са на ход,през април всички.Голяма вкусотия 
