За костур на яз.Широка поляна !

Модератори: bobopeli, sapuna

Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Re: За костур на яз.Широка поляна !

Мнение от Бат Стан »

Колега Телескоп, поздрави за улова. Интересно, че масовият костур на Шир. поляна е от този размер, "баташките" са по-редки. Нещо не нарастват много пущините, за разлика от бабушките, дето стават като лопати. Чакаме леда на въпросния водоем!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Да ти кажа, Бат Стан, на много водоеми, костурът е с подобни размери (без единични случаи). Някъде четох, че костурът (и не само той), нараства до определен размер, в зависимост от средата на водоема, след което рязко забавя прирастът си. Имам многогодишни наблюдения на един конкретен водоем (повече от 40 години). Та за този водоем, мога да ти кажа, че въпреки от огромната му популация за определени периоди (разточено в годините), за всичките тези повече от 40 години, не съм извадил по-големи отъ тези на Телескоп (изключвам около 10-тина в порядъка на 400-500 грама за целия период). А и това, което съм видял при колегите, също е от този калибър. Та зависи си от водоема. На Сопот, преди години нямах по-малък от 150-200 грама. Въпрос на водоем и хранителна среда, както и на популация. Жалко, че не помня, къде четох статията. Беше обяснено много подробно това явление. Ама в момента и в главата ми е "черна дупка", та не мога да съм полезен повече. Само знам, че това е факт за много водоеми.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
slayer88
новобранец
новобранец

Мнение от slayer88 »

Аз дори не знаех, че има ограничение за костура, мислех, че се води вредител и не е желателно връщането му обратно (което аз и правя, ако искате ме изяжте), поне по някой по-стар закон съм сигурен. Знам много водоеми, в които буквално ври от дребен костур по 5-10см, ако се огледате по плитчините на тези водоеми ще видите, че почти няма малки рибки. Това с ограничението на костура сигурно са го измислили само, за да могат да глобят някой незнаещ...
По скандинавските страни връщането на костура обратно е нежелателно имменно затова, че ако се наруши равновесието във водоема, той взема превес, и прави много големи щети по популациите от малки рибки във водоема, което ще рече, че по нашите водоеми биологичното равновесие е силно нарушено, което едва ли изненадва малцина...
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

Бат Стан написа:. Интересно, че масовият костур на Шир. поляна е от този размер, Нещо не нарастват много пущините.....
Личи си,че познаваш отлично водоема.Аз лично го отдавам на хранителната среда и голямата надморската височина на язовира.На яз.Г.Беглик положението е същото!
Бат Стан написа:........баташките" са по-редки
И тук си много прав.През това лято на Батак излезна доста едър костур- от 500-700 гр.,1,5 до 2 кг.? Въртящата блесна беше абсолютен хит !
Но аз пък не мога да си обясня,защо на Батак в момента не иска да"пипне"никакъв!? Все едно в този язовир няма и никога не е имало костур!? :roll:
Абе,както обича да казва моят приятел @jagger1 -Рибешка му работа. :D
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Приятелю, а пробва ли ги вече на зимна примамка? Ти поне имаш изпреварващите условия, спрямо нас. Имам предвид на кука с волфрамово топче и по някой бял (шарен) червей на нея? Я пробвай, ако отидеш на Батак тези дни (поне за малко експериментирай) и кажи, има ли резултат. При мен е още тягава работа. Ама съм и на по-ниско надморско ниво. А иначе, този сезон, на "моя" водоем, костурът също е много капризен. Не иска и не иска (с малки изключения). Рибешка му работа :lol: . Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от borislav58 »

slayer88 написа:Аз дори не знаех, че има ограничение за костура, мислех, че се води вредител и не е желателно връщането му обратно (което аз и правя, ако искате ме изяжте), поне по някой по-стар закон съм сигурен. Знам много водоеми, в които буквално ври от дребен костур по 5-10см, ако се огледате по плитчините на тези водоеми ще видите, че почти няма малки рибки. Това с ограничението на костура сигурно са го измислили само, за да могат да глобят някой незнаещ...
По скандинавските страни връщането на костура обратно е нежелателно имменно затова, че ако се наруши равновесието във водоема, той взема превес, и прави много големи щети по популациите от малки рибки във водоема, което ще рече, че по нашите водоеми биологичното равновесие е силно нарушено, което едва ли изненадва малцина...
Вредите и то какъв кво шавне в водата му е в устата. :axe: Мисля некъде пишеше за костура да не се връща в водоемите .Унищожава всички личинки на мирните риби и не само на тях а се самоизяжда.
Всичко заебавам и за риба заминавам!
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от borislav58 »

Телескоп написа:
Бат Стан написа:. Интересно, че масовият костур на Шир. поляна е от този размер, Нещо не нарастват много пущините.....
Личи си,че познаваш отлично водоема.Аз лично го отдавам на хранителната среда и голямата надморската височина на язовира.На яз.Г.Беглик положението е същото!
Бат Стан написа:........баташките" са по-редки
И тук си много прав.През това лято на Батак излезна доста едър костур- от 500-700 гр.,1,5 до 2 кг.? Въртящата блесна беше абсолютен хит !
Но аз пък не мога да си обясня,защо на Батак в момента не иска да"пипне"никакъв!? Все едно в този язовир няма и никога не е имало костур!? :roll:
Абе,както обича да казва моят приятел @jagger1 -Рибешка му работа. :D

Има и такива :arrow: :wink:
Изображение
Всичко заебавам и за риба заминавам!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Че ги има и такива, има ги, ама са инцидентни.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Е-й вчера от бързане съм забравил да поздравя автора за идеалния клип и хубавите емоции бре/правя си върла самокритика :oops: /. Показа ми места де не съм ги виждал страхотни хубавини, /па и не знам дали ще ги видя/. Да продължаваш все така да ни пускаш такива природи и рибоци :drinkers: . А относно костура - и тука при нас нещо и на двата язовира, че и на Сютлийка се е покрил и не се обажда на нищо, къде се навря не се знае :? .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

И тъй като риболовът и опазването на околната среда са по някакъв начин обвързани,си позволявам в тази тема да провокирам колегите в размисъл на действията ни и какъв е нашия принос в това начинание!?!?
Зная,че на подобна тема мястото е и в друг раздел,но ще помоля модератори за разбиране,защото клипчето,което направих на яз.Широка поляна с нашия риболовен излет има и обратната страна на монетата.Този водоем е един от най-посещаваните от колеги риболовци,но чистотата,която оставят след себе си е под всякаква критика!За съжаление,така е и по другите язовири и реки!
Та още веднъж ми се ще да апелирам:

Нека след всеки риболовен излет почистваме бивака около нас и изхвърляме боклуците на определените им места!
Заедно да опазим природата на България! Нейният негласен призив е :
-"Създадена съм да дарявам радост и красота на всеки от вас!"
Така всеки риболовен излет ще ни направи още по-щастливи!!!

:arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 35#p817335
Последно промяна от Ачо ♣ на Чет Ное 03, 2011 10:46 pm, променено общо 2 пъти.
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
pano64
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pano64 »

Браво за излета,ама и песните са върха. Успех и занапред.
Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Евала Приятелю за положения труд и великолепен клип. :drinkers: . Докато всичко това не ни се НАБИЕ в главите и не стане стандарт за всеки един от нас - жителите на България, трябва да си напомняме до припадък, че природата не е боклуджийска кофа. Природата е създадена да ни радва, а ние сме на този свят, за да я пазим. И кокото по-бързо всеки го разбере, толкова по-красиви излети ще имаме, толкова и по-щастливи ще бъдем.
Поздрави още веднъж за клипа и за начинът ти на мислене. За теб и такива като теб: :drinkers:

п.п.: От три дни се опитвам да вляза в "Лични съобщения" и да ти драсна някой ред, но нямам достъп :( . До скоро
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Удивително местенце за риболов, приятно! А клипът е изключителен, поздравления за излета и още много такива...
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”