Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Помощ за компютър
Модератор: dantho.mihov
Re: Помощ за компютър
Какъв ти е кабела към който го включваш? Ако е един плосък (лентов) с широк конектор (40 игли) и ако включваш и двата към този кабел, значи трябва да си поиграеш с джъмперите на самите дискове - Master Slave. Обикновенно на самия диск е описано как се настройват тези джъмпери, но общото правило е (не че няма изключения) че като махнеш всичките джъмпери диска става Slave.ivanov70 написа:..., но като го включа към другия, забива цялата система, като го включа само него, дава някакви чудеса и не тръгва.
Нямам представа какво има на него и въобще дали е съвсем изправен!
...
-
- ще става разбирач
На един плосък кабел ги включвам и двата.
Утре ще го отворя, да видя за какви джъмпери и настройки става въпрос!
Благодаря !
Утре ще го отворя, да видя за какви джъмпери и настройки става въпрос!
Благодаря !
Селянията не е белег за произход - тя е състояние на духа !
- antivik
- кандидат преподавател
Този кабел де го описвате се казва АТА и при него настройките и конекторите са малко по-сложни. Трябва човек да си играе с джъмпарите отзад на харда. Тоз койт ще го ползваш за системата трябва да ти е МАСТЕР, другия СЛЕЙВ/обикновенно се мести единия от джъмпарите има си схемичка на самия хард/. При мене беше по лесно-харда койт си зех е със SATA кабеляци, при тях няма бърникане по настройките, компа сам си го разпознава, на човек му остава при инсталацията да си го зададе, като място на инсталирането. Има чалъми да се нацепи и надели на части, но яз не си играх с такива подробности. Дисковото ми пространство е достатъчно макар че инсталирам доста програми. Така че ако имаш достатъчно средства /някъде около70-90 лв. приблизително/ вземи си един нов SATA, да ти е мирна главата-естествено дъното също трябва да поддържа този формат-УСПЕХ!
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
-
- ще става разбирач
Благодаря, но ми идва прекалено сложно!
Има схемичка на HDD, но не разбирам на кое казвате "джъмпери", не видях нищо което да може да се превключва.
Ще ида при хора на които това им е работата!
Поздрави!

Има схемичка на HDD, но не разбирам на кое казвате "джъмпери", не видях нищо което да може да се превключва.
Поздрави!
- Бай Гого- Сиромаха
- кандидат преподавател
Там има едно мостче,което трябва да преместиш на други крачета,по схемата..ivanov70 написа:Благодаря, но ми идва прекалено сложно!![]()
Поздрави!

По-точно там където на картинката пише "Jumper block". Джъмперите се местят, демек издърпва се от текущата позиция и се забожда на нова, а не се превключват т.е. не очаквай да видиш ключета или прекъсвачи.
Има и още нещо, което забравих да спомена - има позиция на джъмперите CS (Cable Select), която изисква по-специален кабел - такъв с фабрично прекъснато едно от жилата до първия конектор. Проверти твоя кабел какъв е.
Абе най-добре прати снимка на кабела и дисковете, че иначе вариантите са доста.
Успех.
Има и още нещо, което забравих да спомена - има позиция на джъмперите CS (Cable Select), която изисква по-специален кабел - такъв с фабрично прекъснато едно от жилата до първия конектор. Проверти твоя кабел какъв е.
Абе най-добре прати снимка на кабела и дисковете, че иначе вариантите са доста.
Успех.
- antivik
- кандидат преподавател
Ами то никой не е казал че е просто, аз съм ги зачел тези чудесии някъде към края на 70-те и началото на 80-те години/като хоби и от любопитство (гаранция че ще научиш нещо кога не те карат на сила)/. Тогава първо се почваше с лампи и транзистори/за интеграли и чипове се говореше в рамките на изследванията, та и сега попрочитам по някоя новост, колко да съм в крак, но с годинките нещо взе да ме домързява. Така че или четене му е майката/и пробване на практика/ или приятел кой може да го направи, в другия случай плащане на чешит де това му е занаятаivanov70 написа:Благодаря, но ми идва прекалено сложно!![]()
Поздрави!

Иначе ето какво представлява SATA кабела:

Ако дъното и финансите ти позволяват взимаш си такъв хард, връзваш го към дъното и захранването и на татък компа сам си го намира.
-
- ще става разбирач
SATA - кабелите са ми ясни от лаптопа, като се развали DVD-то. Тогава се сблъсках с тях.
Днес говорих с един приятел по въпроса за джъмперите. Констатирах, че на моите крачета, и на двата хардиска, няма никакви мостчета. Той ще ми даде и тогава ще експериментирам с МАСТЕР и СЛЕЙВ до достигане на някакъв задоволителен резултат.

Днес говорих с един приятел по въпроса за джъмперите. Констатирах, че на моите крачета, и на двата хардиска, няма никакви мостчета. Той ще ми даде и тогава ще експериментирам с МАСТЕР и СЛЕЙВ до достигане на някакъв задоволителен резултат.

- antivik
- кандидат преподавател
Таман вчера излезнах от магазин за такива джаджи/проблем с DVD записвачките/, оказа се че АТА-та формат вече го нямало или трудно се намирал/
мале как препуска техниката/. Директно си ми навря в ръцете записвачка със SATA формат. Преди малко я инсталирах, барнах БИОС-а и машинката тръгна
. Та ако дъното ти е толкоз дърто, че няма SATA директно почни да мислиш за нова махина.