Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Линия за лайт спининг
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Линия за лайт спининг
Sandinista, наистина не мога да разбера какъв ти проблема? Колкото познаваш мен, толкова и жълтите маймуни. Работя с тях, във няколко породи - китайци, корейци, японци - всеки ден и имам доста добра представа какво представляват. Павел дава съвет, макар и от неговата камбанария, а ти само лаеш.
Мислех си, че във форумите може човек да си изкаже мнението и да получи съвет. Явно тук трябва първо да съгласуваме мнението си с политбюро.
ПС. Ако на това му викаш превод, може спокойно да претендираш, че врачанските гарги са малките на кондора. А ако имаш желание спокойно ще те ограмотя за разликите между сайт, страница, tab, domain name и т.н.
Мислех си, че във форумите може човек да си изкаже мнението и да получи съвет. Явно тук трябва първо да съгласуваме мнението си с политбюро.
ПС. Ако на това му викаш превод, може спокойно да претендираш, че врачанските гарги са малките на кондора. А ако имаш желание спокойно ще те ограмотя за разликите между сайт, страница, tab, domain name и т.н.
-
- кандидат преподавател
Аз пак нещо не разбирам,ама все пак да предпазя от разни уклони - пъстървките диви и от "платено" ,си налитат на обикновен монофил на "Гамакатсу"без нано,без флуорокарбон и изобщо без повод - на 0,16 имам вързан директно вирбел с карабинка и няма,ама няма никакви проблеми.
-
- вече хвърля и на тежко
Много си серт бе! Сам си отговаряш, защо не разбираш отговорите на Павел Иванов. Ти за където си тръгнал, гу`син Иванов от там се връща. Като не искаш да ползваш съветите на хора (включително Сандиста), които са МНОГО в час и МНОГО по-напред от теб в материята, поне не се репчи като петокласник, на който са му наболи мустаци. Кажи им едно "мерси" за това, че са си направили труда да ти отговорят и си думкай главата в дувара.suntsu написа:@Павел Иванов
Е, тука вече ме пусна по пързалката. Аз може сега да почвам спининга...
П.П. А г`син Иванов е световно известен "пускач по пързалки"

Бих казал, че по мои наблюдения не е особено пристрастен, освен когато се коментират Дайва и Шимано....

Мерака винаги е по-голям от възможностите....или поне при мен е така!
За Павел Иванов и INCUBUS - моите уважения и благодарности, не само по темата, а и за всичко което са писали тук.
За всякаквите смешници и клакьори - пийте един валидол и се успокойте, няма вече да ви замърсявам форума. Беше ми предостатъчно.
За всякаквите смешници и клакьори - пийте един валидол и се успокойте, няма вече да ви замърсявам форума. Беше ми предостатъчно.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Сандо ( Сандиста ) не е клакиор , просто преди време си закупи същият монофил и вече checked
Напълно те разбирам че ти е трудно да повярваш преди сам да се увериш . Извода е един -вземи си и пробвай 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Петкане, горе на въпросния сайт има знаменца, в това число английско и руско. Та можеш да се възползваш от тях.
Към Павел Иванов и Сандиста: Искам да попитам само: Въпросното влакно има ли нещо общо с едно влакно от моята младост (костенурката)? От много време си търся костенурка, но нещо не ми се получава. И по-специално някакво подобно на платинената костенурка от доброто старо време. Благодаря предварително.
Към stuntsu: Колега, искаш мнение, колегите ти отговарят. Може би не си прочел малко от нюансите в някои от мненията. Павел Иванов ти спомена, че е най-добре да имаш колкото се може по-малко възли по линията. Обърни внимание и на това, което ти написа за водачите. Другото - ти си решаваш. Искаше съвет, ама явно си си решил. Та желая ти успех. Между другото, само искам да те попитам за плетеното - с каква цел го слагаш, искам да кажа, какво очакваш от него спрямо едно добро монофилно? Ако искаш да си купуш плетено и да го нарежеш на парчета, като подложиш отдолу монофил, че да си имаш за смяна още малко плетено, това е едно, ако искаш да постигнеш нещо друго, поне сподели, за да ти се отговори от колегите по-точно, защото аз лично от всичко, което е написано по-горе си вадя извода, че просто си решил да е плетено основното, ама и ти не знаеш защо. Най-доброто решение е, да си навъртиш цяла дължина влакно - до запълване на ролката. Може и аз да не съм те разбрал правилно. Извини ме, ако е така. Пиша ти всичко това най-доброжелателно. Поздрави.
Към Павел Иванов и Сандиста: Искам да попитам само: Въпросното влакно има ли нещо общо с едно влакно от моята младост (костенурката)? От много време си търся костенурка, но нещо не ми се получава. И по-специално някакво подобно на платинената костенурка от доброто старо време. Благодаря предварително.
Към stuntsu: Колега, искаш мнение, колегите ти отговарят. Може би не си прочел малко от нюансите в някои от мненията. Павел Иванов ти спомена, че е най-добре да имаш колкото се може по-малко възли по линията. Обърни внимание и на това, което ти написа за водачите. Другото - ти си решаваш. Искаше съвет, ама явно си си решил. Та желая ти успех. Между другото, само искам да те попитам за плетеното - с каква цел го слагаш, искам да кажа, какво очакваш от него спрямо едно добро монофилно? Ако искаш да си купуш плетено и да го нарежеш на парчета, като подложиш отдолу монофил, че да си имаш за смяна още малко плетено, това е едно, ако искаш да постигнеш нещо друго, поне сподели, за да ти се отговори от колегите по-точно, защото аз лично от всичко, което е написано по-горе си вадя извода, че просто си решил да е плетено основното, ама и ти не знаеш защо. Най-доброто решение е, да си навъртиш цяла дължина влакно - до запълване на ролката. Може и аз да не съм те разбрал правилно. Извини ме, ако е така. Пиша ти всичко това най-доброжелателно. Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И аз доброжелателно му говоря, ама явно цял живот е бил стресиран и яко е натрупал комплекси колегата.
Мили ми колега, хайде да не се обиждаме. Не заради друго, ами щот' имам какво да ти споделя,туй като съм купил и тествал някой неща. За Павката няма какво да се говори...
Ти понеже си гоУем и не пазаруващ под щандовете от жълтитие маймуни питаш и се насираш публично като кифладжия !
НАРКОП шопер ..
Ако наистина не правиш разлика между китаец и японец .. не знам как не са те уволнили от работа
)
Аз спирам да пиша в постовете ти, за мен ти не заслужаваш да бъдеш оГрамОтен
Мили ми колега, хайде да не се обиждаме. Не заради друго, ами щот' имам какво да ти споделя,туй като съм купил и тествал някой неща. За Павката няма какво да се говори...
Ти понеже си гоУем и не пазаруващ под щандовете от жълтитие маймуни питаш и се насираш публично като кифладжия !

Ако наистина не правиш разлика между китаец и японец .. не знам как не са те уволнили от работа

- Павел Иванов
Ще помоля да се спрете с обидите щот да не се правя на лош модератор плийз . Инак днес упоменатият монофил , на 4 либри , отново доказа че е наистина читав - 

Павел Иванов
Павел Иванов
sandista написа:И аз доброжелателно му говоря, ама явно цял живот е бил стресиран и яко е натрупал комплекси колегата.
Вярно е, от малък съм стресиран от кучета, ама за комплексите грешиш - нямам още и един блок цял, камо ли няколко комплекса. Но все пак благодаря за психоанализата
Мили ми колега, хайде да не се обиждаме.
Ами хайде, къде точно аз съм те обидил. Обратното е лесно видимо.
Не заради друго, ами щот' имам какво да ти споделя,туй като съм купил и тествал някой неща. За Павката няма какво да се говори...
Ти понеже си гоУем и не пазаруващ под щандовете от жълтитие маймуни питаш и се насираш публично като кифладжия !![]()
У ваше село кифладжиите със сране на обществени места ли се занимават?! У наше - продават кифли.
НАРКОП шопер ..
Аз синко, съм живял и в онова, предишното време. Знам какво е дефицит и НАРКООП. Затова на днешно време искам, някой като ми взима парите, да ми направи и малко "евала", а не да му се моля, все едно, че ми прави услуга.
Ако наистина не правиш разлика между китаец и японец .. не знам как не са те уволнили от работа)
Ами сигурно я знам, затова и едните и другите ме търсят пак, а не аз тях.
Благодаря учителю, явно педагогическите ти умения не надминават психоаналитичните. А и ми е тегаво да ти разбирам диауекта
jagger1 написа: Петкане, горе на въпросния сайт има знаменца, в това число английско и руско. Та можеш да се възползваш от тях.
Ти видя ли какво излиза, като натиснеш знаменцата? Същите ченгелчета, разкрасени с "Hello" или "Здраствуйте".
Към suntsu: Колега, искаш мнение, колегите ти отговарят. Може би не си прочел малко от нюансите в някои от мненията. Павел Иванов ти спомена, че е най-добре да имаш колкото се може по-малко възли по линията.
С което се съгласих напълно. Но мислех, че ФК повод дава някои предимства, които оправдават един възел. Нали затова пускам тема, а не обяснявам, че това е начина за строене на пирамидите
Обърни внимание и на това, което ти написа за водачите.
Също съм съгласен, и аз се чудех как става замятането с по-дълъг повод, но бях прочел за 1-1.5м и затова попитах.
Другото - ти си решаваш. Искаше съвет, ама явно си си решил. Та желая ти успех. Между другото, само искам да те попитам за плетеното - с каква цел го слагаш, искам да кажа, какво очакваш от него спрямо едно добро монофилно?
Да е по-здраво и по-неразтегливо, нали затова всички тук пишат, че ловят с плетено?
Ако искаш да си купуш плетено и да го нарежеш на парчета, като подложиш отдолу монофил, че да си имаш за смяна още малко плетено, това е едно, ако искаш да постигнеш нещо друго, поне сподели, за да ти се отговори от колегите по-точно, защото аз лично от всичко, което е написано по-горе си вадя извода, че просто си решил да е плетено основното, ама и ти не знаеш защо. Най-доброто решение е, да си навъртиш цяла дължина влакно - до запълване на ролката.
Нанофила се продава на ролки от 50м и 125м. Идеята ми беше, че повече от 50м едва ли някога ще ми е нужна с тези примамки.
Може и аз да не съм те разбрал правилно. Извини ме, ако е така. Пиша ти всичко това най-доброжелателно. Поздрави.
Сега, съвсем накратко, че нещо времето ме е напънало и някои проблеми, но дано да съм накратко конкретен. Ще ти кажа от моя опит през годините няколко неща (изключително мое и лично мнение). Аз лично ловя до този момент (50 години) само и изключително с монофили. Говоря само за себе си. Не съм против плетените. Те си имат много достойнства и много място за употреба. Но аз изхождам в мнението си изцяло от моята практика през годините. Един добър монофил с нищо не е по-лош от едно плетено влакно. Друго нещо: Един добър монофил, можеш да си го закупиш на съответната дължина на ролката, без да те притеснява някаква подложка, т.е. можеш да си запълниш директно шпулата с основното влакно. Няма възли, няма запънки през водачите, всичко е гладко. Притеснява те може би, че монофилът е по-слаб от плетеното? Ами да ти кажа: Аз ловя с монофили (на спининг) от 0.16 до 0,28 (в зависимост от очакваната и търсена риба). Е, изненадите могат да ни ги поднесат само рибите, дори и когато сме сигурни, че няма да ни изненадат. Имам такива случаи, но и това си има своя риболовен чар - да кажеш: "Малее, какво нещо ми удари и ми скъса, ама какво парче беше
". И това е тръпка. Иначе, другото за мен е влачене на въже с трактор, който вади закъсал в канавката автомобил
. Та риболовната игра, изобщо риболовния спорт е тръпка. Трябва да сме готови и да губим, но и да печелим тогава, когато сме по-слаби (разбирай, когато такъмите ни са на граничните стойности). Иначе, аз внимателно прочетох постовете ти. Не ме разбирай погрешно. Не съм против новостите и против технологиите. Ако ти кажа, че преди 45 години, влакно 0,25 се е късало от шаранче 0,500 грама или от клен с това тегло, няма да ми повярваш сигурно. Да, ама аз съм вадил за последно тази пролет изключително на монофилни влакна клен 1,840 кг, на повод 0,12 (дават му макс. 1.200 кг.), основно 0,16 (дават му макс. 1,600 кг. - слаб монофил), кукичка 16 Но. Играх си около 15-20 мин., докато приятелчето излезе. Е, за тази тръпка ти говоря. С плетеняка (или нанофила), щях да го изтегля като ТИР. Ама и тръпката щеше да е друга. Та моето мнение не е задължително да го приемеш, както не е задължително и за другите колеги. Всеки си има свой стил и предпочитания. Но не отричай монофилите и това, което те посъветва Павел Иванов и Сандиста. Повярвай ми, имат опит. Това не е реклама.
Ще си позволя и още един съвет (пак лично мнение): Старай се да запълваш шпулата с еднотипно влакно, както и да използваш колкото може по-малко преходи в диаметрите. За повода - повода е елементът, който трябва да ти спаси основната линия от "скъсяване". Ако има нещо да се къса, това е имено поводът. Да, вярно е, че губиш с него и примамка, ама това е част от риболовната игра водоем-риба-риболовец. Иначе, губиш и основната линия. И ако трябва пет-шест пъти да "скъсиш" основната линия, значи трябва направо да приключиш с излета. Дано да съм ти бил полезен. Поздрави.

Ще си позволя и още един съвет (пак лично мнение): Старай се да запълваш шпулата с еднотипно влакно, както и да използваш колкото може по-малко преходи в диаметрите. За повода - повода е елементът, който трябва да ти спаси основната линия от "скъсяване". Ако има нещо да се къса, това е имено поводът. Да, вярно е, че губиш с него и примамка, ама това е част от риболовната игра водоем-риба-риболовец. Иначе, губиш и основната линия. И ако трябва пет-шест пъти да "скъсиш" основната линия, значи трябва направо да приключиш с излета. Дано да съм ти бил полезен. Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- вече хвърля и на тежко
Баси, имам такава клатушка, ама не ми е минавало през ум да ловя щука с нея! Да питам въпросния монофил с какъв диаметър е?Павел Иванов написа:Ще помоля да се спрете с обидите щот да не се правя на лош модератор плийз . Инак днес упоменатият монофил , на 4 либри , отново доказа че е наистина читав -
- Павел Иванов
Тя клатушката само прилича на "Тоби" на АБУ а инак е пет грамово произведение на бай Карсан - Карсела . Монофилът в случаят е 0.148mm ( реални ) , въдица 5.6 фута , УЛ , с тест 0.9 - 5гр. , макара размер 1003 с шпула от 2004 . Рибето 3.900кг. - 77см. , в момента си се чипка жизнерадостно в едно мини детско басейнче в банята очаквайки да стане Никулден
Идеята беше кустурец да поцъкам на УЛ ама вместо него .... Инак извън УЛ ловя основно с брейд .

Павел Иванов
Павел Иванов
-
- вече хвърля и на тежко
Точно както я описваш, самоче е жълта (бронз). Безименна, дори не помня откъде я имам. Толкоз време и се чудя какво лови, а я гледай ти какъв щукар и се лепнал! Поздравления! Тази година мислех да я посветя на риболов на щука с Л и УЛ примамки, но се закрастих по други такъми... sorry за спама.Павел Иванов написа:Тя клатушката само прилича на "Тоби" на АБУ а инак е пет грамово произведение ...
влакното явно е добро и е точно каквото ми трябва, ама ми идва скъпичко...
- P-etkan
- ще става разбирач
jagger1 написа:... горе на въпросния сайт има знаменца, в това число английско и руско...

Поздрави

Еее, хубавите неща струват парички. Ама все си мисля, че понякога малко повече парички ни спестяват доста парички
. Въпросът е, че не винаги можем да ги отделим.