Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум




Монтажи - малки риболовни хитринки
Модератор: sapuna
Re: Монтажи - малки риболовни хитринки
КАК ДА НАДХИТРИМ МЕКОТО ТЕСТО?
В съвременния риболов на мирни риби се използват какви ли не примамки. Какви ли не бъркотии им забъркваме, само и само да привлечем вниманието на "бароните" и те да ни удостоят с вниманието си. Червеи (бели, шарени, торни, земни), попови прасета, пелети, миксове, пасти, шунки, жито, грах, царевица .... Спомням си годините в които нямаше Интернет, нямаше готови захранки и готова стръв. Онова, което се намираше по риболовните магазини се свеждаше главно до червеи (бели, торни и земни). Имаше и едни консерви, ама аз не съм ги ползвал никога по онова време. През онези години, една от най-често използваните видове стръв беше хлябът. Що шарани и каракуди са извадени на хляб
.
С годините, хлябът все повече започна да отстъпва място като стръв за шаран и каракуда на пелетите, царевицата, червеите и други примамки. Хлябът беше оставен на втори план като основна стръв поради един единствен недостатък: Трудно се задържа на куката и често трябва да се прехвърля въдицата. А когато заметнеш такъма и в момента на падането му във водата не си сигурен дали стръвта ти е останала на куката, всички ще се съгласите, че не е приятно и тогава е в пълна сила правилото: " На единия край понякога риба, а на другия - един голям оптимист"
Та спомних си една хитринка при изработването и монтажа на тестото (качамака), която тогава използвах и която осигуряваше доста високо ниво на сигурност на хлебното тесто върху куката. Реших да го припомня на онези, които са го позабравили, а на младите юнаци - за да го знаят.
В какво се състои хитринката:
В тестото (качамака), който сме забъркали за стръв (но не и за захранка!!), след като сме сложили всички видове подправки, кюспета, ароматизатори и каквото сте си решили, слагате малко количество памук, който добре омесвате с тестото така, че като решите да отделите необходимото ви количество за монтаж на куката, тестото да се откъсва от основната маса с известно затруднение. Или казано по друг начин, трябва да почувствате наличието на памука в тестото.
Монтажът на откъснатото топче тесто с памук се прави, като топчето се сплесква на лентичка и въпросната лентичка се завива около куката. След това се дооформя и дооплътнява на самата кука. По този начин, влакната на памука се усукват около куката от една страна, а от друга, задържат тестото между отделните памучни влакънца.
Тази хитрост съм използвал както за монтаж на тестото при риболов на леко, така и при риболов на тежко.
Успех.
В съвременния риболов на мирни риби се използват какви ли не примамки. Какви ли не бъркотии им забъркваме, само и само да привлечем вниманието на "бароните" и те да ни удостоят с вниманието си. Червеи (бели, шарени, торни, земни), попови прасета, пелети, миксове, пасти, шунки, жито, грах, царевица .... Спомням си годините в които нямаше Интернет, нямаше готови захранки и готова стръв. Онова, което се намираше по риболовните магазини се свеждаше главно до червеи (бели, торни и земни). Имаше и едни консерви, ама аз не съм ги ползвал никога по онова време. През онези години, една от най-често използваните видове стръв беше хлябът. Що шарани и каракуди са извадени на хляб

С годините, хлябът все повече започна да отстъпва място като стръв за шаран и каракуда на пелетите, царевицата, червеите и други примамки. Хлябът беше оставен на втори план като основна стръв поради един единствен недостатък: Трудно се задържа на куката и често трябва да се прехвърля въдицата. А когато заметнеш такъма и в момента на падането му във водата не си сигурен дали стръвта ти е останала на куката, всички ще се съгласите, че не е приятно и тогава е в пълна сила правилото: " На единия край понякога риба, а на другия - един голям оптимист"

Та спомних си една хитринка при изработването и монтажа на тестото (качамака), която тогава използвах и която осигуряваше доста високо ниво на сигурност на хлебното тесто върху куката. Реших да го припомня на онези, които са го позабравили, а на младите юнаци - за да го знаят.
В какво се състои хитринката:
В тестото (качамака), който сме забъркали за стръв (но не и за захранка!!), след като сме сложили всички видове подправки, кюспета, ароматизатори и каквото сте си решили, слагате малко количество памук, който добре омесвате с тестото така, че като решите да отделите необходимото ви количество за монтаж на куката, тестото да се откъсва от основната маса с известно затруднение. Или казано по друг начин, трябва да почувствате наличието на памука в тестото.
Монтажът на откъснатото топче тесто с памук се прави, като топчето се сплесква на лентичка и въпросната лентичка се завива около куката. След това се дооформя и дооплътнява на самата кука. По този начин, влакната на памука се усукват около куката от една страна, а от друга, задържат тестото между отделните памучни влакънца.
Тази хитрост съм използвал както за монтаж на тестото при риболов на леко, така и при риболов на тежко.
Успех.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Re: Монтажи - малки риболовни хитринки
Мисля,че "хитринката" има резон,но като че ли по-добре е да се направи основният възел и преди да се придърпа към лопатката,или халкичката , върху него да се направи защитният.Едва тогава да се придърпа.