Монтаж за болонеза....

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
petko_dimitrov_81
фен клуб-скобар

Re: Монтаж за болонеза....

Мнение от petko_dimitrov_81 »

То4но така е колега :) риболова на Тунджа е малко по-специфи4ен , поне за мен е такъв , защото е лесно когато я има рибата и е гъста , тогава се лови гол за гол !!! Аз ли4но съм и намерил цаката за местата където ходя,и зная когато не взима си правя утежнението прогресивно с малко по дълъг повод и съм готов,е да има и доста заплитания , но това е :) За удоволствието сме готови на вси4ко ;) !!!
ИзображениеНяма големи и малки...Има хванати и изтървани !!!
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Кърцата написа:Няма грешка бе хора, аз съм го ползвал!
Ролята на горните сачми е, че като е от сачми, т.е. верижка, монтажа по лесно се сурка по дъното, отколкото ако се сложи оливета, която ще го закотви и плувката ще потъне от напора на течението.
Извинявай Кърца,ама нищо не разбрах !?!
Аз го виждам така и го виждам като грешно:
Най-голямата съчма се явява основно утежнение тъй като е най-тежка.
Останалите по-малки над нея не играят никаква роля при проводката по простата причина че са по-леки.
Големият дропер отдолу опъва линията и тези над него са ... безсмислени.
Единственото е,че по пътя към дъното линията ще потъва по този начин :

1
Изображение

...вместо по този :

2
Изображение

Една оливетка с тежест - сбора на съчмите,потъва по същия начин като в скица 1,ако това е целта на такъв монтаж. :!: :?: :!:
Изображение
Аватар
mite-80
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mite-80 »

stich написа:
Кърцата написа:Няма грешка бе хора, аз съм го ползвал!
Ролята на горните сачми е, че като е от сачми, т.е. верижка, монтажа по лесно се сурка по дъното, отколкото ако се сложи оливета, която ще го закотви и плувката ще потъне от напора на течението.
Извинявай Кърца,ама нищо не разбрах !?!
Аз го виждам така и го виждам като грешно:.......................................
:!:
Колега, позволих си малко да ти преработя картинките с пайнта- може би така нещата ще са по-ясни относно суркането и изтичането със задържане на плувката:

Изображение

Изображение

п.п. аз ползвам и двата варианта, според конкретната ситуация :idea:
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

За мен по малките дропери отгоре са излишни и не играят никаква роля при проводката.

Изображение Изображение
Последно промяна от stich на Съб Дек 24, 2011 10:23 am, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Е имат роля - да утежняват плувката
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Добре! :roll:
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

И за какво трябва да са наредени от голяма към малка не схванах.Аз си суркам и с еднакви по размер съчми ,както и утежнение с оливета,само че местя една две съчми при най-долната,като оливетата не ми лежи на дъното и дращя по дъното винаги с преутежнена плувка.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
sashoart
фен клуб-скобар

Мнение от sashoart »

И двата монтажа за,които говори Пламен имат своето място при определени условия.Първият е класически ,но работи с предимство ,когато се касае за вир с по-брзо,по-мощно течение...
Вторият,реално има няколко варианта,като сачмите могат да бъдат и еднакви,разбира се както каза колегата ,че го използва по този начин,но по отношение на съмненията му за това дали по-малките сачми имат някакви предимства-да,имат! Направена по този начин линията ще подлежи на много по-фин и плавен контрол от страна на риболовеца от колкото тромавото и много по-закотвящо влиание на еднаквите сачми.От една страна от върха до плувката,и от друга от плувката до стръта,може да се влиае доста по внимателно и сполучливо с леки намествания и премествания на линията и др...А ТОВА е Едно от нещата,което прави разликата между ловящият и неловящият риболовец(между впрочем,както и мнения от сорта на "пука и на рибата за монтажа",според мен).Така,че както каза Иво служат за отежнение :),no не само..Да не говорим ,че оплитанията биха били по-малко с такава подредба!
Ако,пък решим да разчитаме на редките(!) моменти ,когато рибата се храни поголовно,да - тогава можем а си сложим и наи-обикновенна оливета..или гаика...а такива риболови за мен лично не представляват такова удоволствие сравнени с тези,които изискват повечко от мен.
фен клуб-скобар
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Не съм съгласен с това,но всеки си има мнение,а Пламен е доказан риболовец.Ако ловя с верижка подреждам съчмите от малка към голяма,както е показано на една схема постната от мен по-нагоре в темата.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Ще трябва да се извиня на един приятел,който беше монтирал дропер над основното за което го бъзиках цял месец :smt006 :wink:
Изображение
Аватар
sashoart
фен клуб-скобар

Мнение от sashoart »

е,това е съвсем трети:) монтаж,за които знаем ,че е универсален..класика.По-лесно се лови с него и на по неравно дъно,а и тои си има известни вариации..но този ,за които говорехме е по-скоро возещ такъм,за задържане..но както каза един колега няма претенцията да е наи-доброто,просто един вариант,които аз лично не използвам често,а пък в този му вид -никога..правя го само с 2 размера сачми( от малки към големи ,и пак към малки-така по средата са наи-големите и после пак намаляват към плувката..щото иначе много ще ми задира по дъното на някои по-висок праг,ако легне голям дропер...+ 1 малък дропер,наи-отдолу..капризен е,да,но е недостижим когато дъното е на прагове..с по-леки плувки 1,5- 2,5 -3гр по-добре,според мен.
Честита Коледа и много красиви моменти(и риби)пожелавам на всички пичове,дето обичат природата!
фен клуб-скобар
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

...(между впрочем,както и мнения от сорта на "пука и на рибата за монтажа"...
Веднага се сещам за последия филм на Папарака и Румен Монтанеца, на вира на Роман...е тези хора са професионалисти, рибари от класа, обаче какво стана там...риби много, играят, а не кълват (така и не можаха да ги накарат да кълват)...и какво направиха нашите герои...капотираха се здраво и се преместха на друго място...
монтажи ли не могат да правят, линии ли не могат да изграждат...какво казва този момент...скобара не ще ли, не ще...и наистина, не му пука...!
Не казвам, че монтажа не е от значение, напротив има огромна роля...но понякога, когато рибата се е повлияла от време, атмосферно влияние или някакви други фактори...то нищо не може да я накара да кълве...още по-малко монтажа на дроперите и подредбата им...!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
sashoart
фен клуб-скобар

Мнение от sashoart »

Не казвам, че монтажа не е от значение, напротив има огромна роля...но понякога, когато рибата се е повлияла от време, атмосферно влияние или някакви други фактори...то нищо не може да я накара да кълве...още по-малко монтажа на дроперите и подредбата им...![/quote]
не говорим за тези моменти,разбира се :D ...ако нещата са нормални,"тези" моменти не са толкова много,въобще. :drinkers:
фен клуб-скобар
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

sashoart написа:..
Вторият,реално има няколко варианта,като сачмите могат да бъдат и еднакви,разбира се както каза колегата ,че го използва по този начин,но по отношение на съмненията му за това дали по-малките сачми имат някакви предимства-да,имат! Направена по този начин линията ще подлежи на много по-фин и плавен контрол от страна на риболовеца от колкото тромавото и много по-закотвящо влиание на еднаквите сачми.
Кога е по-фин такъма и прецизен,че от твоите писаници нищо не се разбира.Само думи,думи....Дали когато големите съчми са близо до куката линията става по-чувствителна,ако мислиш така няма какво да добавя повече по темата.
Изображение
Аватар
sashoart
фен клуб-скобар

Мнение от sashoart »

да,точно така мисля. :lol:
поздрави
фен клуб-скобар
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”