Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Въпрос за карбоновите въдици.
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: Въпрос за карбоновите въдици.
Toчно това ме притеснява, както казах- аз за риба ходя с приятели, когато съм сам ходя пеша или с влак и след това също пеша.
Знаете лятото и пролета как се появяват кратки гръмотевични бури, какво се прай тогава?
Оставяш бягаш и чакаш да свърши ли ?
Знаете лятото и пролета как се появяват кратки гръмотевични бури, какво се прай тогава?
Оставяш бягаш и чакаш да свърши ли ?
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
И успокоителниpetya_baycheva написа:kostakosta написа:когато гърми се пие ракия,

Късмета е резултат от много добро планиране !!!
По повод на карбона (графита), като проводник е изписано много и почти всичко е истина. Искам обаче да не се смята, че едва ли не карбоновия прът е магнит за гръмотевици. Имал съм случай, когато на скалите до морето (влажни от слабия ръмеж) от статично електричество в бурята, докосването до камъка предизвикваше пукане. ИЗПРАВЯЛ СЪМ НЕРАЗУМНО 9,5 метрова щека под далекопровод 400 кV (безопасното разстояние под него е на повече от 7,5 метра) и въпреки, че върха на пръчката беше на повече от 10 метра от жиците усетих пукане и слаби разряди (но притеснителни) по ръката си. Причина за случката беше влажния сутрешен въздух. Когато светкавиците падат към земята обикновено избират най-високите точки, но тове не е абсолютна закономерност. Високо вдигнат прът дори и да не е карбонов си е опасност в гръмотевична буря. На яз. Йовковци в приближаваща буря, някъде настрани от всички риболовци (може би на поне 1км) падна гръм и двама колеги разположени на голямо разстояние един от друг го усетиха - единия си държеше чадъра да не го отнесе вятъра, а другия си поставяше къса пръчка на земята (хоризонтална и съвсем близо до земята, може би ръката му беше на 40см от земята). НЕРАЗУМНО Е РАЗМАХВАНЕ НА ВСЯКАКВИ въдици в непосредствена близост до проводници, особено с високо напрежение, ОПАСНО Е ЛОВЕНЕТО СЪС ВСЯКАКВИ ВЪДИЦИ непосредствено в центъра на гръмотевична буря - не обвинявайте и не превъзнасяйте единствено карбона (ВСЕ ПАК КОГАТО ПАДНЕ ГРЪМ ОБИКНОВЕНО СИ ИЗБИРА НАЙ-ВИСОКИТЕ ДЪРВЕТА, А ТЕ НЕ СА КАРБОНОВИ НИТО ПРОВОДИМИ).
Започне ли да гърми , зарязвам тоягата и се прибирам в колата. Пък ако човек е без кола , едва ли е сам на гьола. Не е срамно да помолиш колега да те подслони в автомобила си докато размине екшъна.

E не е срамно, ама аз за карбона попитаха и ме увикаха па незнам.//Al_Bundi написа:Започне ли да гърми , зарязвам тоягата и се прибирам в колата. Пък ако човек е без кола , едва ли е сам на гьола. Не е срамно да помолиш колега да те подслони в автомобила си докато размине екшъна.![]()
![]()
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Сега ще ви кажа какво търсих на Агалината по време на гръмотевична буря и защо когато видя далекопровод или жици навеждам въдицата:
На Агалината бях защото много вървеше сафрида,още час преди бурята миришеше на озон и се виждаха светкавици в посока Созопол.Имаше едни хора с мен и те казаха че бурята ще ни заобиколи.Така и станана.Бурята мина отзад,завъртя покрай Курикя и се върна през морето.Тези хора дето бяха с мен казоха "Няма страшно не е за първи път"Страшното стана когато усетих въдицата да жужи и да ми настръхват космите по ръката.Лично видях как през няколко секунди падат гръмове насред залива.Реших да бягам и събрах.Докато събера започна да вали силно.От светкавицата до гръмотевицата нямаше и секунда,когато се бях качил на най високото.СТРАШНО ви казвам.Не можеш да свариш да залегнеш.С много залягания и страх додрапах до колата и от тогава реших ВИДЯ ЛИ СВЕТКАВИЦА СЕ ПРИБИРАМ.
зА ДАЛЕКОПРОВОДИТЕ
Бях на стаж в една постстанция.Дадохме на късо една крушка 100 вата и я залепихме на една пръчка.Влязохме вътре където са трансформаторите на някакви невероятни киловолтове и когато размахахме пръчката с крушката тя светеше всеки път когато преминаваше на по-малко от 2 м. от жиците.
А сега ходете с карбон в буря и по далекопровод
На Агалината бях защото много вървеше сафрида,още час преди бурята миришеше на озон и се виждаха светкавици в посока Созопол.Имаше едни хора с мен и те казаха че бурята ще ни заобиколи.Така и станана.Бурята мина отзад,завъртя покрай Курикя и се върна през морето.Тези хора дето бяха с мен казоха "Няма страшно не е за първи път"Страшното стана когато усетих въдицата да жужи и да ми настръхват космите по ръката.Лично видях как през няколко секунди падат гръмове насред залива.Реших да бягам и събрах.Докато събера започна да вали силно.От светкавицата до гръмотевицата нямаше и секунда,когато се бях качил на най високото.СТРАШНО ви казвам.Не можеш да свариш да залегнеш.С много залягания и страх додрапах до колата и от тогава реших ВИДЯ ЛИ СВЕТКАВИЦА СЕ ПРИБИРАМ.
зА ДАЛЕКОПРОВОДИТЕ
Бях на стаж в една постстанция.Дадохме на късо една крушка 100 вата и я залепихме на една пръчка.Влязохме вътре където са трансформаторите на някакви невероятни киловолтове и когато размахахме пръчката с крушката тя светеше всеки път когато преминаваше на по-малко от 2 м. от жиците.
А сега ходете с карбон в буря и по далекопровод
Правилно - каквов да го дирим, 'га трещи Свети Илия !!?
От друга страна - ако ти е писано да светиш - с карбон или без, се тая! На Студен кладенец, през лятото на 87-ма, лупаха мълнии на десетина-двайсе метра от нас навсякъде из тютюна. И то в най-ниското, точно под полигона на жандармерията. Въпреки че наоколо стърчат доволно количество хълмове, че и със железни антени по тях !! Оттогаз един познат, не мож' го изкара навън по време на буря, ако ще и със затвор да го заплашват.
От друга страна - ако ти е писано да светиш - с карбон или без, се тая! На Студен кладенец, през лятото на 87-ма, лупаха мълнии на десетина-двайсе метра от нас навсякъде из тютюна. И то в най-ниското, точно под полигона на жандармерията. Въпреки че наоколо стърчат доволно количество хълмове, че и със железни антени по тях !! Оттогаз един познат, не мож' го изкара навън по време на буря, ако ще и със затвор да го заплашват.
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Колега, и без да си пия хапчетата темата все пак стана интересна.Ba4oMisho написа:"колега", гледам си се регистрирал преди 5-6 дена и имаш 12 мнения. Прочетох ги! Искам да те попитам пиеш ли си редовно лекарствата?
- kostakosta
- научил се да хвърля
Колега Рибарина
"Бях на стаж в една постстанция.Дадохме на късо една крушка 100 вата и я залепихме на една пръчка.Влязохме вътре където са трансформаторите на някакви невероятни киловолтове и когато размахахме пръчката с крушката тя светеше всеки път когато преминаваше на по-малко от 2 м. от жиците."
Сигурен ли си че крушката е била дадена на късо??? И колко киловолта беше подстанцията?
Иначе за сведение - под два далекопровода 110 кВ един до друг електронния безконтактен фазоуказател пищеше като яре, а обикновенния - контактен фазоуказател при допир с желязото си светеше все едно има фаза на корпус
"Бях на стаж в една постстанция.Дадохме на късо една крушка 100 вата и я залепихме на една пръчка.Влязохме вътре където са трансформаторите на някакви невероятни киловолтове и когато размахахме пръчката с крушката тя светеше всеки път когато преминаваше на по-малко от 2 м. от жиците."
Сигурен ли си че крушката е била дадена на късо??? И колко киловолта беше подстанцията?
Иначе за сведение - под два далекопровода 110 кВ един до друг електронния безконтактен фазоуказател пищеше като яре, а обикновенния - контактен фазоуказател при допир с желязото си светеше все едно има фаза на корпус
-
- фен клуб-скобар
Е сега видях какво значи отговор на въпрос на колега, който иска да бъде осведомен за нещо което не знае
Няма срамно да попиташ за нещо което не знаеш
срамно е когато знаеш да не кажеш това което знаеш
на всяка една карбонова въдица има един знак,който сам по себе си трябва да предизвика вниманието на риболовеца
Поздрави
Няма срамно да попиташ за нещо което не знаеш
срамно е когато знаеш да не кажеш това което знаеш
на всяка една карбонова въдица има един знак,който сам по себе си трябва да предизвика вниманието на риболовеца
Поздрави
-
- кандидат преподавател
Така-а,да систематизираме нещата : 1/На всяка пръчка,в която има следи от карбон,има залепено предупреждение за високо напрежение и светкавици-без такова,не им дават да ги продават.Обаче,това предупреждение не следва да се разбира първосигнално и по псулютно малоумен начин.
2/При наличието на жици над брега на водоема -ако видимо не са много високо /повече от десет метра от дължината на пръчката ви /,най-добре зарежете мястото и изберете друго.С електричеството често стават леко необясними неща -волтови дъги,кълбовидни мълнии и пр.,така,че нека не рискуваме.
3/ При възникването на гръмотевична буря -спокойно,оставете пръчката на земята при първата светкавица;бройте по един път в секунда от втората светкавица до чуването на гръма и ако бройките са повече от три,спокойно си вземете пръчката и продължете да се мъчите да ловите риба.Опасното е,когато веднага след светването /до три секунди/чуете и гръм -това означава,че електрическите изпразвания с много волтове са на по малко от километър до вас,което си е наличие на риск.Тогава оставете пръчката без да стърчи и изчакайте встрани -на 3-4 м е достатъчно,да се отдалечат гръмотевиците.
2/При наличието на жици над брега на водоема -ако видимо не са много високо /повече от десет метра от дължината на пръчката ви /,най-добре зарежете мястото и изберете друго.С електричеството често стават леко необясними неща -волтови дъги,кълбовидни мълнии и пр.,така,че нека не рискуваме.
3/ При възникването на гръмотевична буря -спокойно,оставете пръчката на земята при първата светкавица;бройте по един път в секунда от втората светкавица до чуването на гръма и ако бройките са повече от три,спокойно си вземете пръчката и продължете да се мъчите да ловите риба.Опасното е,когато веднага след светването /до три секунди/чуете и гръм -това означава,че електрическите изпразвания с много волтове са на по малко от километър до вас,което си е наличие на риск.Тогава оставете пръчката без да стърчи и изчакайте встрани -на 3-4 м е достатъчно,да се отдалечат гръмотевиците.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Далече не на всяка , само на тези имащи претенции да са за европейският пазар . В БГ си се продават карбонови пръчки , като някои от тях са с доста високумодулен графит , за американският пазар , без светкавици по тяхINCUBUS написа:...1/На всяка пръчка,в която има следи от карбон,има залепено предупреждение за високо напрежение и светкавици-без такова,не им дават да ги продават...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- кандидат преподавател
П.И.,ми аз открай време съм силно антиамерикански настроен,та в тази връзка изобщо им не познавам пазара,а пръчка,без "на живо"да я поклатя поне,няма да си купя никога,съвсем патриотично поддържам местните български търговци
Иначе,към електричеството от всякакъв източник тряа да се отнасяме съвсем предупредително,особено когато се кефим на риболов.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Тъй де , има си български търговци които съвсем официално си внасят въдици от американските и на тях нанай си гръмотевици 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- кандидат преподавател
Нашите тук търговци явно също са антиамерикански настроени