Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Сиромашки неволи !
Модератор: sapuna
- djokoriboloveca
- разбира нещата
Re: Сиромашки неволи !
Здравейте колеги.И добре ще направиш Доценте да не споделяш методите че бракониерите дебнат като Босненски снайперисти за информация от някъде и да атакуват.
Сега по темата,понеже през изтеклата година имах доста селскостопанска работа и нямах много време за риболов и намери такова късна есен и дори до сегашният сняг.Ще споделя моите наблюдения на р.Русенски Лом защото живея до реката.Кефала взимаше на тихи места на около педя от брега предимно на бял(защото по това време други гадинки нямаше) пробвах на бързеите но без резултат.На дъно пробвах, имаше два-три опитаза кълване но риба не извадих.Просто излизах на разходка и си правих експерименти с плувката и дънната.
Сега по темата,понеже през изтеклата година имах доста селскостопанска работа и нямах много време за риболов и намери такова късна есен и дори до сегашният сняг.Ще споделя моите наблюдения на р.Русенски Лом защото живея до реката.Кефала взимаше на тихи места на около педя от брега предимно на бял(защото по това време други гадинки нямаше) пробвах на бързеите но без резултат.На дъно пробвах, имаше два-три опитаза кълване но риба не извадих.Просто излизах на разходка и си правих експерименти с плувката и дънната.
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
Здравейте,колеги. Според мен това е най-разпространената риба по нашите реки и най-важното е , че се лови целогодишно. По мое скромно мнение на какво ще го ловиш зависи от сезона. Аз го почвам зимата на бял червей, след това в ранна пролет минавам на ручейник и мамарец.От юни минавам на скакалец- говоря за зеления скакалец , който го има по копривите. След това узреят ли черешите- на техния неустоим плод, особенно на махалебката.Това е дивата череша, а тя се среща край реките. Междувременно добър резултат дава на попово прасе - миналата година хванах най- голямия клен именно на такава стъв. Лятото порастнат ли поповите лъжички го почвам с тях. Есента на жабе- неустоима стръв за клена. Освен това в ранна зима на пилешки черва. Също на торен и земен червей- въобще тази риба яде почти всичко и затова се лови на каква ли не стръв. И дотук говоря само за риболов на плувка. А и това е любимия ми начин на риболов.
-
- новобранец
Привет!
Това лято пробвах нещо ново,поне за мен.
Гледах как огромни кленове излизаха в най-голямата жега на самата повърхност на водата.
Пробвах на плувка на много малка дълбочина,но нищо ,даже отрицателен ефект -плашеха се от нея.
Пробвах на блесна и булдо ,пак нищо.
Аааа, викам си нещо трябва да се направи.
Сложих едно по голямо булдо/изцяло прозначно/, след него 50 сантиметра повод и кука 10-ка.
Хванах няколко ,мухи и скакалци и се почна..
Още с падането във водата и удар.
Скоро обаче ми свършиха скакалците , отрязах една опашка и разделих на три, по-дължина за да прилича на малка рибка.
Не вярвах,че ще има ефект.
Обаче...кълвеше по-рядко,но кефали бяха само тупалки.
Да не забравя,да кажа,че постянно подръпвах влакното.
След това цяло лято в най-голямата жега,този метод ми носеше успех.
Това лято пробвах нещо ново,поне за мен.
Гледах как огромни кленове излизаха в най-голямата жега на самата повърхност на водата.
Пробвах на плувка на много малка дълбочина,но нищо ,даже отрицателен ефект -плашеха се от нея.
Пробвах на блесна и булдо ,пак нищо.
Аааа, викам си нещо трябва да се направи.
Сложих едно по голямо булдо/изцяло прозначно/, след него 50 сантиметра повод и кука 10-ка.
Хванах няколко ,мухи и скакалци и се почна..
Още с падането във водата и удар.
Скоро обаче ми свършиха скакалците , отрязах една опашка и разделих на три, по-дължина за да прилича на малка рибка.
Не вярвах,че ще има ефект.
Обаче...кълвеше по-рядко,но кефали бяха само тупалки.
Да не забравя,да кажа,че постянно подръпвах влакното.
След това цяло лято в най-голямата жега,този метод ми носеше успех.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега, кефалът и кленът у нас е едно и също! Кефал е прието да е официалното име, а клен или клян са му местни наименования. Разбира се ако разглеждаме само речните риби. Морските кефалови риби са друго нещо, въпреки, че и те навлизат, понякога и на километри в най-долните течения на реките от морето! Карабалъкът е морунаж. Аз ловя речният кефал основно на рибка, но съм го ловил и на черница, пиавица и череша. Монтажът е на леко! На плитки бързеи с дълбочина до 0.5-0.6м през юни го ловя и на "чип-чип". На една муха с червени, махови крилца и черни хитинови отгоре. Куката е кована,права, жълта, №6-5, вързана направо на влакното, без тежести и плувка. Пръчка 1.8-2.2метра. Влакно 0.18 мм. Начинът на ловене на "чип-чип" изисква внимание при следенето на плуващата муха и засичане при атаката на кефалът. Личният ми рекорд е 47см. на р. Топля преди втичането в яз. Сопот. Ще ми е интересно да прочета какъв е твоят стар, забравен вече начин на ловене.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Хубава тема!
Преди време имаше нещо подобно - "Някой може ли да сподели эахранка эа кефал на река..... " където участвах и аз и имаше сериозни спорове, защото не се приемаха като достоверни разкази като тези тук, а нещата се извъртаха към маркови и естествено скъпи захранки.
Само заглавието не ми хареса, ако може някой да го промени - ще е добре.
Няма нищо общо с темата.
Преди време имаше нещо подобно - "Някой може ли да сподели эахранка эа кефал на река..... " където участвах и аз и имаше сериозни спорове, защото не се приемаха като достоверни разкази като тези тук, а нещата се извъртаха към маркови и естествено скъпи захранки.
Само заглавието не ми хареса, ако може някой да го промени - ще е добре.
Няма нищо общо с темата.
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
-
- новобранец
Привет на всички !!! Много,много благодаря за отзивчивостта! Ще се опитам да отговоря доколкото мога на всички....дано ! Озаглавих така темата за да се разгранича от една показност отнасяща се до такъми,термини,оборудване, начин на ловене и н.т. и тн., които вече стават едва ли не задължителен начин на поведение не само във форумите,но и на водоемите. НЕ ИСКАМ ДА ЗАСЯГАМ НИКОГО !!! Споделям само личното си виждане в един отрязък от богатия ареал на риболовствуване - речния риболов. Основното на което искам да наблегна е : - опростения начин на ловене,ефективността, по-непретенциозното оборудване, ЖИВИЯ контакт с природата,спортния елемент и не на последно место всичко по темата - НАПРАВИ СИ САМ !!! За целта поставих на преден план - риболова на кефал.Ако мога да си позволя - бих поставил,като егеда на темата: - риболова на великия Луи Дьо Фенес във филма "Ни чул, ни видял".......Подчртано благодаря на Docenta,споделям позицията на Vidrata в неговата тема. Става въпрос за метод на риболовствуване много близък до - "чип,чип" и начина по който ловим пъстърва в малки гьолчета в планината! Рискувам да повторя Доцента, но почти това исках да споделя!Преглеждам форумите,но до сега коментар по "чип,чип" не съм срещал!Това, в което искам да допълня казаното от колегата е че вече 3г. хващам тази риба по този начин в периода март - октомври и НИКОГА не съм се връщал празен!
-
- новобранец
Ловя с директен телескоп - комбинация от евтин китайски и секции от каквото имам ! Целта : - относително лека,възможно дълга до 7 м. и здрава пръчка. Тест за тегло - 10 ч. в ръката и без последици за мускулите.Тест за здравина - окачвам тежест от 1.5 кг.,вдигам право нагоре - през главата- до отзад . Всичко това го постигнах едва тази година ( направи си сам )! Монтажа - 1м. възможно най-тънко плетено влакно,микровирбел,0.5м.повод ( 3-4 кг.) здрава,тъмна кука (муха ). От всички ползувани от мен изкуственни примамки свалям шапка на черната мравка! Тотален убиец,универсална за големи и малки,работи през целия цитиран период.Искам да споделя и МОЯ опит в съхранението на улова приз летните горещини.Отначало ползувах метално,мрежесто кшче в което редях рибата, върбовите клонки и копривата, ползувах го и за столче (понякога има такава възможност ).От година обаче съм на друга позиция - светкавично и максимално охлаждане.За целта си направих хладилна КУТИЯ.Предимствата и са НЕУСПОРИМИ !Подработих си и подходяща технология за работа с нея (никак не е за пренебрегване ) От голямо значение е екипировката ( в моя случай).Тъй като съм в непрекъснато движение и си ПРОБИВАМ достъп буквално до всяко местенце - ботушите,здравите панталони,мачетето, сгъваемия трион и ножа са задължителни - за ВСЕКИ излет независимо от СЕЗОНА И ТЕМПЕРАТУРИТЕ. И накрая резултата : - НИКОГА не съм се връщал празен!!!ВЯРВАЙТЕ МИ !!!
- Petar Nedev
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Името на Карабалъка не идва от тъмния отенък по гърба на рибата,тъй като почти всички риби са тъмни отгоре.Когато чистиш карабалък под гръбнака има една черна голяма ципа,която излиза с упорито търкане с пръсти,тя носи името което буквално означава "черна риба"varvarina_h написа:Карабалъците са вретеновидни,издължени,с тъмни перки ,тъмен отенък на гарбъ от където идва и името им ( по нашия край ).Кефала е много близък по структура до карабалъка,но има една МНОГО същественна разлика - люспите му са подредени в прави редици - досущ като на морския кефал!!!varvarina_h написа:Благодаря за отзивчивостта колега ! Това е само една от разликите. Кленовете са по- плоски и широки,по- скоро по телосложение приличат на каракуди ,имат друга структура на месото - по- здраво и плътно е и има друг вкус.Ще стане по - ясно като кача снимков материал !ivo_bsl написа:Според мен от избороените видове разликата е в имената и в цвета на перките. В южна България са с черни перки, а в северна са с оранжеви(с редки изключения).
Колега, защити теорията си! Да не би да съм аз в грешка?
-
- новобранец
Съжалявам колеги !!!Изглежда ви излъгах за снимковия материал . Всичките ми опити да кача снимките бяха отхвирлени заради ограничението - 256 KiB !Ако може някой да помогне !!! Съжалявам !!!
-
- новобранец
Благодаря колега !!!Точно това исках да споделя - почти 80% от замисъла ми!Дано не се разсърдиш ако някъде те припокрия !Напълно съм съгласен с теб !!!docenta написа:Няма да се включвам в дискусията с имената на тази риба и оцветяванията й. Ще разкажа за хищния нрав и също древен метод на ловене. Видях го за пръв път преди 20 години на вировете на река Искър при Синьо бърдо , село преди Роман. Там ме заведе местен въдичар Краси. Беше август месец голяма жега, а ние се курдисахме с първия пътнически влак от Мездра за Роман още по тъмно на реката. Ползвахме дънни въдици с дунавско плоско олово, повод 30 сантиметра и куки № 4, руски с дълго рамо. Стръв - конска пиявица срязана на две. И нанизана като обърнат чорап на куката, така че кървавата й вътрешност да е отвън. Направо го избихме клена буквално на метър от брега. Докато накрая като напече жегата и решихме да си тръгваме към 10,30 часа, видях че за близката джанка е вързано въженце и потъва във водата. Краси каза да си запуша носа, дръпна въжето и изкара едно умряло и полуизкормено куче, цялото облепено с пиявици. Намерил го предния ден, смачкано от автомобилите на шосето и го пуснал вързано с въжето за захранка в реката. Ами това е от мен. Едрите кленове през есента много добре се ловят и на жабче, закачено на едра кука, по метода "чип-чип" или на пляс, дори с директен телескоп над 5 метра. Кой не вЕрва - да го пробва през септември![]()
![]()
По-сиромашки, но не бракониерски метод за захранка и ловене на клен не съм виждал, поне у нас.В Русия обаче има и други още по-сиромашки финтове за клена, които не смятам да споделям, заради гадните ни бракониери.![]()
ПП. Уважаеми колега varvarina, ако твоят метод има допирни точки с бракониерството, моля не го споделяй, щото на нас, гладясалите и осиромашели българи ни е много слаб ангелът.
-
- новобранец
Много съжалявам не успях да се вмъкна в тези256 kIB ! Ако можеш - помагай !ribolovcho написа:Арее ве дай тоя снимков матреял ..най накрая че се изчаках..
-
- новобранец
[/quote]Jechev написа:Колега, има интерес, моля доразвий тема обаче!varvarina_h написа:Възможно е да бъркам за разпространението на кефала и клена тъй като практикувам един МНОГО СТАР и забравен метод на улова им, който залага ИЗКЛЮЧИТЕЛНО на хищническите им заложби !!! За сега спирам,НО веднага ще продължа и с коментара и със снимков материал стига да има интерес !![]()
![]()
..."хищническите заложби" на тази риба са по-скоро от всеядност и лакомия, както при всички шаранови!
Не твърдя противното колега! Само искам да кажа,че не ловя на плувка а на муха и ЗНАМ,че ако до 20 сек. няма атака - бегом на друго место! Освен това извадиш ли рибка от гьолчето - мести се защото там до 15-20 м.я хванеш друга,я не!! Относно всеядноста - пробвал съм с различна жива стръв в момента,включително и каквото има на место - скакалци,мухи,бръмбари и тн. ...Е - капризен е! Дори съм имал случаи,когато на пук на всички логики налита на изкуствената муха-!?!?!?
-
- новобранец
Благодаря за отзва колега !Ти си втория,който спомена - "чип,чип" !!! Имах пред вид почти това с малки модификации,които в случая не са съществени!!! За да бъда конкретен - ловя на директен телескоп - 5-7м.навсякъде където мога да ги стигна,от март до октомври. За мухите- знаеш избира си ги...! Най- добре е да го виждам предварително или при атаката, иначе стават ГОООЛЕМИ фалове.Здрави влакна и здрави куки - щото като прасне някой лакатник - зора е голям при ваденето,като се има предвид къде се завираме и от какви дупки ги вадим. А относно рекордите мойте не надвишават 40 см. и килограм тегло ! А ко някой гледа къде ги търся - ще каже,че тука и попови ляъжички няма!!! Съжалявам,че не мога да кача снимки,големи идват -над 256 KiB !?!?!?Диканаров написа:Колега, кефалът и кленът у нас е едно и също! Кефал е прието да е официалното име, а клен или клян са му местни наименования. Разбира се ако разглеждаме само речните риби. Морските кефалови риби са друго нещо, въпреки, че и те навлизат, понякога и на километри в най-долните течения на реките от морето! Карабалъкът е морунаж. Аз ловя речният кефал основно на рибка, но съм го ловил и на черница, пиавица и череша. Монтажът е на леко! На плитки бързеи с дълбочина до 0.5-0.6м през юни го ловя и на "чип-чип". На една муха с червени, махови крилца и черни хитинови отгоре. Куката е кована,права, жълта, №6-5, вързана направо на влакното, без тежести и плувка. Пръчка 1.8-2.2метра. Влакно 0.18 мм. Начинът на ловене на "чип-чип" изисква внимание при следенето на плуващата муха и засичане при атаката на кефалът. Личният ми рекорд е 47см. на р. Топля преди втичането в яз. Сопот. Ще ми е интересно да прочета какъв е твоят стар, забравен вече начин на ловене.

-
- новобранец
Благодаря за отзива Тони. Сигурно си точен в коментара си !Искам обаче да споделя,че АЗ различавам 3 вида кефалови: - кленове - по-плоски и широки с розови перки,по-твърдо месо близко по вкус до червеноперката. Карабалък ( турцизъм )- черна риба - масово разпространена,вретеновидна,с по тъмна украса на гърба и много черан ципа в гръдната кухина- трудно отсранима ( допълни ме колега ).Месото и е по- рехаво и тн. .... Кефал - По хабитус много прилича на карабалъка НО с една много съществена отлика - люспите му са раз положени в прави редове, досуш като при морския кефал!!!Месото му е по-твърдо и естестено с по друг вкус ( на мен повече ми харесва )!!!-Тони- написа:Според учените в България има два вида речен кефал.
единя е разпространен във всички реки и язовири, и е този който го ловимДругия (малък речен кефал) е по-рядко срещан само около морето и е дребен. Достига до 15 см. дължина и до 50-80гр.