Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Цикада - първата ми, но не и последна
Модератор: emo vasilev
- P-etkan
- ще става разбирач
Re: Цикада - първата ми, но не и последна
Ако така ти е по-лесно може да го правиш по този начин. Това, което съм описал е начина по който аз правя балансаjagger1 написа:...първият отвор да се пробие в позиция на цикадата (заедно с куките), в положение, когато цикадата е с лек наклон напред към главата,..

Благодаря. Утре продължавам експериментите. 

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Днес "довърших" цикадата - в буквалния и преносен смисъл
.
Най-напред реших да я тествам и балансирам - и едновременно, водни проби. До тук добре. Реших, направих го. Пробвах и двата варианта - като сложих и задната, и предната кука (размер 8, Iridium treble на FilStar) и само със задна кука. Куките са малко големички за цикадата спрямо размера й, но такива имам в момента.
Какво се получи:
Балансът с двете куки изглеждаше трагично
. Корегирах нещата, като премахнах предната кука и оставих само задната. Много добър лек наклон надолу на главата - заспа (почти хоризонтално) окачена на първи отвор (към главата) и рязко накланяща се напред при окачване на втори и трети отвор - не ми хареса позицията на тези два отвора. Във водата като за първа проба се държа добре. Има какво да се желае и корегира в следващите модели, но е добре като за първи опит.
Последва лакиране на цикадата със защитен слой безцветен лак и.... - оаках ситуацията на шедьовъра
. Добре си бях решил да я оставя без краен покривен, прозрачен слой, ама - да се разхубави. Кой се е разхубавил от силикони
. Та накрая, без да искам (понеже исках да е добре), като напръсках с шпрея безцветен лак, сигурно пръснах от едната страна малко повече и черните раета се размазаха
. Нещата обаче не бяха в моя полза и след това. Размазано-размазано. Нали е първи опит? Да, ама пусти мерак да я изпробвам бързо в краен вариант, изчаках само 20 мин. да поизсъхне лака. Пипнах я - видя ми се добре, твърдичък лак и поизсъхнал. Да, ама не. Отгоре твърд, отдолу все още размекнат. И както я оглеждах цикадката и я въртях в ръцете си, установих, че съм "съблякъл" покритието от едната страна. Просто не трябваше да я пипам поне 3-4 часа. Та това е резултатът от първия ми опит в цикадостроенето. Доволен съм, защото видях, кое и как трябва да пипна в следващите моделчета. А първата ми "рожбичка" ще я тествам в това състояние и в реални условия, за да проверя изцяло параметрите й и поведението й. Разбира се, това ще се случи при подходящи атмосферни условия, на подходящ водоем. До тогава - следва втора серия, надявам се вече по-успешна. Приемам съвети.

Най-напред реших да я тествам и балансирам - и едновременно, водни проби. До тук добре. Реших, направих го. Пробвах и двата варианта - като сложих и задната, и предната кука (размер 8, Iridium treble на FilStar) и само със задна кука. Куките са малко големички за цикадата спрямо размера й, но такива имам в момента.
Какво се получи:
Балансът с двете куки изглеждаше трагично

Последва лакиране на цикадата със защитен слой безцветен лак и.... - оаках ситуацията на шедьовъра

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Евала, цикадите ви са като тези ог магазина. Тъй като съм ваканция няколко дни и аз ще се опитам да си направя няколко, та въпросът ми е от какво правиге заготовките, каква е дебелината и с какво ги режете(оформяте)
Поздрави
Поздрави

- P-etkan
- ще става разбирач

...по принцип най-добре е ламарина 0.58мм от цветен метал. Аз всички блесни си правя от описания по-горе материал и съм доволен

Мерси, още утре започвам. : 

Пълен провал при боядисването на втората ми цикада
. Знам, че се пръска на тъки слоеве и боите се редуват, но явно не съм подбрал правилните, защото първите слоеве ги правя с едни бои за модели на Revell - емайлови, акрилни. После използвах перманентен маркер за черните ивици на Кастел. Накрая напръсках с лак (безцветен) от шпрей, пак на алкидна основа, като пръскането е много леко и го правих на 3-4 слоя, но явно нещо боите не се понасят с лака. Втората ми проба (втората цикада), която боядисах снощи, а днес лакирах, направо ме срина. Всичко стана на шупли и се напука. Появика се и много малки мехурчета от лака (шпрея), въпреки, че пръсках много нежно и от около 30-35 см. дистанция (късо натискане на шпрея за около секунда). Нанесох 4 слоя, като изчаквах по около 1 час между всяко пръскане, но не се получи нищо. По-точно получи се нещо, като едно голямо нищо - размазано, напукано, грозно, ама направено с мерак
. Ще пусна по-късно снимки на втората цикада.
Иначе, като баланс втората цикада стана по-добре, но все още не е това, което трябва да бъде. За третата цикада вече съм наясно как трябва да се получи. Ще го опиша подробно по-нататък в темата, но след като я направя (цикадата) както се полага. Поздрави.
п.п.: Трябва да тренирам бояджийския занаят много сериозно.
п.п.2: Когато използвам същите бои, но върху дърво, не се получават тези напуквания и стичания. Сигурно, защото дървото попива първите слоеве боя. Вурху метал обаче става трагично.
п.п.3: Ето какво се получи след лакиране - ужас, ама с мерак
Използваните бои (не съм снимал само жълтата - на Revell):

и безцветния лак:

перманентния маркер:

Първата цикада - след лакиране с безцветния лак:

Втората цикада - оловната сачма е заменена с оливетка, разрязана на две половини:

Втората цикада след боядисването и лакирането (ужас
)

Иначе, като баланс втората цикада стана по-добре, но все още не е това, което трябва да бъде. За третата цикада вече съм наясно как трябва да се получи. Ще го опиша подробно по-нататък в темата, но след като я направя (цикадата) както се полага. Поздрави.
п.п.: Трябва да тренирам бояджийския занаят много сериозно.
п.п.2: Когато използвам същите бои, но върху дърво, не се получават тези напуквания и стичания. Сигурно, защото дървото попива първите слоеве боя. Вурху метал обаче става трагично.
п.п.3: Ето какво се получи след лакиране - ужас, ама с мерак

Използваните бои (не съм снимал само жълтата - на Revell):
и безцветния лак:
перманентния маркер:
Първата цикада - след лакиране с безцветния лак:
Втората цикада - оловната сачма е заменена с оливетка, разрязана на две половини:
Втората цикада след боядисването и лакирането (ужас

И така, след първите ми плахи опити, в които набрах малко опит, днес пристъпих към третата цикада. Насочих този път усилията си изцяло върху балансирането и формата на цикадата.
Най-напред си изработих шаблон на цикадата върху лист хартия:

След това, изрязах получения контур с макетно ножче, като оставих по около 1 мм материал на шаблона извън контура с цел, най-напред да изрежа ламарината на грубо по този външен контур и след това, да изпиля излишното до точния контур. Получи се това:

После, за да залепя готовия шаблон върху ламарината, намазах гърба на шаблончето със сухо лепило (на снимката) за многократно залепване-разлепване.

След това, позиционирах шаблончето върху ламаринката (предварително почистена и обезмаслена) така, че да пиля по-малко:

Последва стъргане, лилене, пробиване на отворчетата и разрязване на оливетката. Оливетката я срязвам през средата, но не докрай. Оставям един плътен участък в края на удебелената част за по-лесен монтаж и позициониране върху ламаринката на цикадата. Получи се това:

После, нагласих оливетката в такава позиция, че при закачане на 1-ви (първи) отвор на цикадата, тялото да застане в хоризонтално положение. Или казано по друг начин, да застане "на кантар". Ъгълът на тялото на цикадата (гледано към гърба й) го направих да стане 0 градуса.

След това, проверих баланса на цикадата, без да пипам нищо, като я закачих на 2-ри (втори) отвор. В това положение, при правилен баланс, цикадата трябва да се наклони напред от към главата под ъгъл между 10-20 градуса. После, при монтирането на куката и халкичката, в тази позиция цикадата трябва леко да се изправи, като се запази наклон между 8-15 градуса. Или, без куката се получи това:

Това е за сега. Приключвам с третата цикада на този етап, докато не се справя с бояджийството
и не го усъвършенствам. Тази цикада трябва вече да се получи. Поздрави на всички.
Най-напред си изработих шаблон на цикадата върху лист хартия:
След това, изрязах получения контур с макетно ножче, като оставих по около 1 мм материал на шаблона извън контура с цел, най-напред да изрежа ламарината на грубо по този външен контур и след това, да изпиля излишното до точния контур. Получи се това:
После, за да залепя готовия шаблон върху ламарината, намазах гърба на шаблончето със сухо лепило (на снимката) за многократно залепване-разлепване.
След това, позиционирах шаблончето върху ламаринката (предварително почистена и обезмаслена) така, че да пиля по-малко:
Последва стъргане, лилене, пробиване на отворчетата и разрязване на оливетката. Оливетката я срязвам през средата, но не докрай. Оставям един плътен участък в края на удебелената част за по-лесен монтаж и позициониране върху ламаринката на цикадата. Получи се това:
После, нагласих оливетката в такава позиция, че при закачане на 1-ви (първи) отвор на цикадата, тялото да застане в хоризонтално положение. Или казано по друг начин, да застане "на кантар". Ъгълът на тялото на цикадата (гледано към гърба й) го направих да стане 0 градуса.
След това, проверих баланса на цикадата, без да пипам нищо, като я закачих на 2-ри (втори) отвор. В това положение, при правилен баланс, цикадата трябва да се наклони напред от към главата под ъгъл между 10-20 градуса. После, при монтирането на куката и халкичката, в тази позиция цикадата трябва леко да се изправи, като се запази наклон между 8-15 градуса. Или, без куката се получи това:
Това е за сега. Приключвам с третата цикада на този етап, докато не се справя с бояджийството

- P-etkan
- ще става разбирач

Когато слагаш разрязана на две съчма - ОК - обтичането при проводка е равномерно от двете страни и създава трептения - игра на примамката. С оливетката обаче, по начина - както си я поставил се съмнявам да има и най-малка и вяла игра

Поздрави

Има такъв момент Петкане. Това и аз си го мислих. Но в момента с рязана оливетка не се получава да я сложа хоризонтално, защото използвам това, което имам, а ако е центрирано хоризонтално, оливетката се изтегля много напред към носовата част и главата натежава. Това ще го корегирам на по-късен етап, когато се подготвя по-сериозно с материали. Иначе, оригиналната конфигурация на третата цикада е с кръгла глава (виж шаблона). Бялото петно в шаблона е габарита и разположението на оригиналното утежнение. Аз го промених в момента по неволя, но ще направя и с кръглата глава. Все пак ще тествам и моето творение на вода и там ще си покаже. Благодаря ти за забележката. Мисля, че си прав. Но пък нека да видим и този вариант. И грешката е инфо
- как не трябва да е
. Пък знам ли? Може и да се получи. Имам нещо предвид за крайния вариант, но трябва да проверя и тогава ще пиша - за вибрациите на опашната част. Мисля, че ще се получи и така с оливетката. Поздрави.
п.п.: В момента не искам да правя отляти утежнения, защото винаги мога да премахна залепените и да експериментирам. За експериментите, по този начин (с лепене или сбиване) става по-лесно за корекция и ми дава вариантност при експериментирането. Иначе, когато нещата се уточнят, най-добре е да се отливат към тялото. Сега ми е по-лесно. Мога да използвам едни и същи тела с различни утежнения.
п.п.2: В боите и боядисването също не се заглеждайте много. Това са пудрите накрая. Тях ще ги докарам. По-важен е баланса на примамката и там ще бъда по-упорит.

п.п.: В момента не искам да правя отляти утежнения, защото винаги мога да премахна залепените и да експериментирам. За експериментите, по този начин (с лепене или сбиване) става по-лесно за корекция и ми дава вариантност при експериментирането. Иначе, когато нещата се уточнят, най-добре е да се отливат към тялото. Сега ми е по-лесно. Мога да използвам едни и същи тела с различни утежнения.
п.п.2: В боите и боядисването също не се заглеждайте много. Това са пудрите накрая. Тях ще ги докарам. По-важен е баланса на примамката и там ще бъда по-упорит.
Последно промяна от jagger1 на Пет Фев 10, 2012 10:43 pm, променено общо 1 път.
- P-etkan
- ще става разбирач

...не случайно този модел цикада е с кръгло утежнение - замисли се

Поздрави

и ако искаш нещо да питаш не се притеснявай

Мисля, след като направя и водните проби (тежестта на третата цикада не е фиксирана, а само е прищипана), да набраздя няколко оливетки с хоризонтални или наклонени каналчета. има място за игра и експерименти. А тази форма (на третата цикада) не случайно се спрях на нея! Дано да не се лъжа, но мисля, че ще излезе накрая много добо попадение. Дано.
п.п.: Бирата ще я изстудим чрез водене с цикадата в дълбоките слоеве
. Не се притеснявай. Само да се получи. 
п.п.: Бирата ще я изстудим чрез водене с цикадата в дълбоките слоеве

- batlar
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
преди време и аз имах един опит за направа на цикада та да кажа и аз нещо:)
значи тялото от неръждаема ламарина на око направено дупките отгоре 3 броя и тези за куките 2бр също на око
формата наподобява рибка несам следвал нито баланс нито нищо по памет от оригиналите
утежнението са ми 2 съчми олово от кутииката а те са 14/0 от ловен патрон като грамай не ги знам колкоса
та как балансирах
закачих си на парвата дупка горе и местих съчмите напред назад докато не постигнах желаното съчмите са с фрез малко повече от средата след стискане с клещите си застанаха доста стабилно към тялото и няма падане даже с ръце трудно се свалят сложени са от доло точно пред първата кука
направата на това творение ми беше за проба дали по този начин ще получа трептене не толко за риболов та снимки няма да показвам сега носъм се захванал с едни други който мисля да издокарам по шаблончета като станат ще кача и снимки малко
П.П.
мисля че колегата е прав за така сложената оливетка че няма да има трептене дори си мисля че ще се промени ъгъла на самата цикада при водене а даже може и да се обърне обратно
дано да ти се получи както трябва обаче де

значи тялото от неръждаема ламарина на око направено дупките отгоре 3 броя и тези за куките 2бр също на око
формата наподобява рибка несам следвал нито баланс нито нищо по памет от оригиналите

утежнението са ми 2 съчми олово от кутииката а те са 14/0 от ловен патрон като грамай не ги знам колкоса

та как балансирах
закачих си на парвата дупка горе и местих съчмите напред назад докато не постигнах желаното съчмите са с фрез малко повече от средата след стискане с клещите си застанаха доста стабилно към тялото и няма падане даже с ръце трудно се свалят сложени са от доло точно пред първата кука
направата на това творение ми беше за проба дали по този начин ще получа трептене не толко за риболов та снимки няма да показвам сега носъм се захванал с едни други който мисля да издокарам по шаблончета като станат ще кача и снимки малко

П.П.
мисля че колегата е прав за така сложената оливетка че няма да има трептене дори си мисля че ще се промени ъгъла на самата цикада при водене а даже може и да се обърне обратно
дано да ти се получи както трябва обаче де

Привет. batlar, днес пробвах третата цикада на вода - в легена и в една дълбока кофа. За сега само толкова имам възможност като "водоем"
.
Та какво се получи: Пробвах най-напред с монтажа и позицията на оливетката, както е на снимката - съответно проби и на 1-ви, и на 2-ри отвор. Пробите бяха предимно на вертикално придърпване (като отвесна блесна). Получи се много добра игра - точно като на болно рибе. Игра има и странично при отвесното блеснене. Предполагам, че ъгълът на оливетката спомага за това при отвесното водене на цикадата, но за съжаление в легена и в кофата обемът е малък, както и възможностите за експеримент. Въпреки това, играта ми харесва. Имам една цикада купешка на Страйк Про, (служи ми за сравнение), която при отвесно водене се държи по същия начин. Това ми дава някакви надежди.
После пробвах и с разместване на оливетката в различни позиции, включително и с хоризонтален монтаж, но при отвесните проби се получава най-добре в позицията от снимката. Трябва ми по-голям воден обем, за да проверя третата цикада и на хоризонтално водене. За сега толкова. Експериментите продължават.
Поздрави на всички.

Та какво се получи: Пробвах най-напред с монтажа и позицията на оливетката, както е на снимката - съответно проби и на 1-ви, и на 2-ри отвор. Пробите бяха предимно на вертикално придърпване (като отвесна блесна). Получи се много добра игра - точно като на болно рибе. Игра има и странично при отвесното блеснене. Предполагам, че ъгълът на оливетката спомага за това при отвесното водене на цикадата, но за съжаление в легена и в кофата обемът е малък, както и възможностите за експеримент. Въпреки това, играта ми харесва. Имам една цикада купешка на Страйк Про, (служи ми за сравнение), която при отвесно водене се държи по същия начин. Това ми дава някакви надежди.
После пробвах и с разместване на оливетката в различни позиции, включително и с хоризонтален монтаж, но при отвесните проби се получава най-добре в позицията от снимката. Трябва ми по-голям воден обем, за да проверя третата цикада и на хоризонтално водене. За сега толкова. Експериментите продължават.
Поздрави на всички.
- batlar
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
еми радвам се че ти се е получила играта 
дано се получи и в реални условия пък и риби да ловят
ентусиазмът ти е голям дано и успехите с тях да са такива
аз се мъча да намеря някой матричар за да ми направи калъп по оригиналите ама засега удрям на дърво и ще си творя и аз самоделки като теб

дано се получи и в реални условия пък и риби да ловят
ентусиазмът ти е голям дано и успехите с тях да са такива
аз се мъча да намеря някой матричар за да ми направи калъп по оригиналите ама засега удрям на дърво и ще си творя и аз самоделки като теб