Асиметричен и симетричен монтаж

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
kmap
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Асиметричен и симетричен монтаж

Мнение от kmap »

Не е много по темата,до ще питам тук.Тъй като си взех противоусукващи тръбички за фидер монтажите,задължително ли е слагането на стопер над тях на основното?
Аватар
Naas
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Naas »

kmap написа:Не е много по темата,до ще питам тук.Тъй като си взех противоусукващи тръбички за фидер монтажите,задължително ли е слагането на стопер над тях на основното?
Не е задължително, аз не бих сложил, но отдолу трябва да има гумена перла и мънисто.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

kmap написа:Не е много по темата,до ще питам тук.Тъй като си взех противоусукващи тръбички за фидер монтажите,задължително ли е слагането на стопер над тях на основното?
Ето колега някои мои размисли по въпроса:
Бачо Илия написа:Монтаж с "подвижна хранилка и противоуплитаща тръбичка":

Няма да коментирам стандартната "Г"-образна противоуплитаща тръбичка с дълго и късо рамо- за мен тя е крайно неудачна поради размерите си(в нея винаги остава въздух, който я повдига от дъното) и поради излишната "Г"
- образна част. Тръбичките са доста ползвани, особенно от по-неопитни и начинаещи във фидерния риболов, колеги. Това е най-вече поради незнание и неумение да се правят други монтажи, а и при тънките линии и поводи на този тип монтаж(подв. хранилка), все пак доста по-сигурно възпрепятства уплитанията при недостатъчно опит с фидерите. Аз, между другото също често ползвам тръбички, но от този тип, форма и размери:
По-добрия вариант са тръбичките и монтажа, на картинките по-долу:

Изображение

Изображение

Понеже няма точно такива готови в магазинната мрежа, правят се от такива каквито има; дължината на тръбичката е 7.0-7.5см, краищата се заоблят с пламъка на запалка, втулката с карабинката е непосредствено в горния край; ако втулката е хлабава- капва се капка каноколит. Нямат нужда от манисто, и вирбел номер 10 на повода с куката е достатъчен за да легне тръбичката плътно на дъното. Това може би е един от най-добрите противоуплитащи варианти на този монтаж!!!
Искам да детайлизирам някои неща около монтажа с подвижна хранилка и ползване на противоуплитаща тръбичка от този тип който аз ползвам. В общи линии в текста и картинката по-горе са описани общите параметри на монтажа и детайлите от него; вижда се и точното положение на противоуплитащата част при готов, вързан монтаж. Аз от доста време категорично съм против по отношение на "Г"-образни тръбички , с изключение, ако са много малки и са метални, защото при металните, ако я няма "Г"-образната част, то горния ръб тръбичката ще прерязва основното влакно при замятанията; или горе(нанизана на тръбичката) трябва да има тефлонова втулка.
Другия въпрос е относно дължината на тръбичката- колкото е по-къса, толкова в последствие (след придърпването) куката и стръвта ще бъдат презентирани точно в хранителната "диря", оставена от кошничката. От друга страна обаче, по-късата тръбичка ( минимума го смятам за 3.5см), доближават повода до кошничката (особено по-големите кошнички) и увеличават вероятноста от уплитане; пък и в края на краищата ние не ловим в "диря" от кошничка, а ловим в "петно" от много кошнички.
За максимална дължина на тръбичките от този тип аз считам около 10см( за да я прилепи със сигурност вирбела към дъното), а реално ловя със 7-7.5см
Външния диаметър на тръбичката на картинката по-горе е 3мм, а вътрешния е 2мм.
На тези зелените, външния диаметър е 2мм, а вътрешния е 1мм.
Ето по долу и две картинки за съпоставка:

Изображение

Изображение

Отделно зелените тръбички са полупрозрачни и горната им част е в готов вид, като на картинките; по-дълги са и само се отрязват на необходимата дължина.

п.п. по-долу и монтаж с 3.5см тръбичка и 35-грамова кошничка с малък обем:

Изображение
:wink: :drinkers: :drinkers:
Изображение
Аватар
Антон Тонев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Антон Тонев »

А аз пък искам да попитам следното.Да речем ловим с 0.08мм, или0.10мм плетено за основно.Може ли направо от него като продължение да направим симетричен или асиметричен монтаж.Понеже аз сега съм 0.23мм основно монофил, и направо от него си правя монтажа.Само отдолу закачам повода с куката.Ще бъде ли удачен подобен монтаж?
Как обичам да си блажа със сланина,
как обичам с винце и на месечина,
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Прави си монтажа от монофил и го свързвай с плетеното,по-малко проблеми ще имаш.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Калин–Стоянов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Калин–Стоянов »

butnik написа:Прави си монтажа от монофил и го свързвай с плетеното,по-малко проблеми ще имаш.
Подкрепям Ицо...

Или , най-добре направо си направи шок лидер от монофилно влакно, приблизително 2 и половина пъти дължината на въдицата , си прави монтажите на него...
Като намалее до два пъти дължината на въдицата режеш и пак 2,5 дължината...
Остави мустачки на възела между монофила и плетеното , подобни на тези които се оставят при риболова с мач на стоп възела.
Аванса една идея по хлабав защото натоварването върху повода става доста по-голямо :)
Аватар
Антон Тонев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Антон Тонев »

Аз на шаранджийките съм с 12-15м шок.Обаче там основното ми е 0.30мм, а шока абразивен плетеняк 0.35мм.Няма ли да стане малко претрупано:
Основно-монофил, шок- плетеняк, монтаж-монофил, и повода отделно.
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
Аватар
Калин–Стоянов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Калин–Стоянов »

Антон Тонев написа:Аз на шаранджийките съм с 12-15м шок.Обаче там основното ми е 0.30мм, а шока абразивен плетеняк 0.35мм.Няма ли да стане малко претрупано:
Не е ли основно плетено , шок лидер монофил ?
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Антон Тонев написа:А аз пък искам да попитам следното.Да речем ловим с 0.08мм, или0.10мм плетено за основно.Може ли направо от него като продължение да направим симетричен или асиметричен монтаж.Понеже аз сега съм 0.23мм основно монофил, и направо от него си правя монтажа.Само отдолу закачам повода с куката.Ще бъде ли удачен подобен монтаж?
За това ти питане имаш отговор-плетено и монтаж от монофилно.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Антон Тонев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Антон Тонев »

Калин–Стоянов написа:
Антон Тонев написа:Аз на шаранджийките съм с 12-15м шок.Обаче там основното ми е 0.30мм, а шока абразивен плетеняк 0.35мм.Няма ли да стане малко претрупано:
Не е ли основно плетено , шок лидер монофил ?
Не,съмненията ми са за оцветеното в червено.То се отнася за фидера.Останах с впечатлението, че това ме съветваш.Сорри ако е станало недоразумение
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
Аватар
vyrhara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от vyrhara »

Имам въпрос на новобранец във фидера:
защо асиметричния монтаж не е по-добър от симетричния за язовир?
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Всеки монтаж си има преднзначение !
Къде го пише това ?
Симетричният монтаж може да бъде, 50 сата ако искаш а може и да е 5 санта
Несиметричният по същият начин !
Аз лично не мога да дам обективно мение, щото прото не мога да си позволя лукса да ловя с какъвто и да е по различен монтаж от този на свободно движещата се хранилка !
Нема да ти казвам що !
това за чувствителностаа, при тези два монтажа, некак си , абе съмнително е , не знам не знам, да каже некой дето гиползва ! Аз симетричен ползвам само и единствено на дунаа, оти там си иска лек елемент на самозасичане !
Изображение
Аватар
Bethoven
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bethoven »

Иво Вълов написа:....................................... оти там си иска лек елемент на самозасичане !
Па щипни една сачма на 20-30см над хранилката и си свиркай........от разстоянието зависи и момента на самозасичане :D
Аватар
vyrhara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от vyrhara »

Утре ще купувам влакна за двата фидера и искам да уточня някои неща:
Значи основното ще е 0.22 потъващо, асиметричния монтаж 0.30 и поводи 14- 16 -18 по 50-80 см.,всичките влакна- монофил.
Ще ловя таранки и шаранчета под 2-3 кг. на язовир.
Това избрах, като прочетох сумати теми в раздела.
Имам ли издънки?
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Значи, според мен нее нужно да слагаш Шок лидер на Монофил !
Монтажа с влакн о0,22 е напълно достатъен !
аранките и шарана искат по къси поводи и по инертни храни !
Ловят се най сполучливо на метод хранилка(пружина)
ако ще и ловиш с кошничка, то тогава ....
ся да не обяснявам, като луд , направи един симетричен монтаж, като вирбела на кошничката да не се движи повече от 5 6 санта демек клупчето в което ще се намира вирбелчето, да не е по голямо от 5 санта !
Повода нека да е къс ! Къс къс, колко да е къс 15 20 санта не повече
Аз така бих процедирал !
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”