Хванах...

Модератори: Павел Иванов, sestrata

mitenceto89
новобранец
новобранец

Re: Хванах...

Мнение от mitenceto89 »

Миналата година, на един от излетите ми по тунджа имах около 6-7 риби (морунажи и скобари). Нищо друго не хванах. Някои се хванаха на моска 1, а други на 4см. воблер. И друг път съм имал скобари и морунажи на спининг, ама като този ден не съм имал друг :)
Аватар
thephoenix
новобранец
новобранец

Re: Хванах...

Мнение от thephoenix »

Здравей колега,
миналата година имах почти същия случай като твоя /след ловене на кефал на блесна да ми удари морунаж около 40 см./ и понеже тръпката беше голяма, ме провокира да го търся целенасочено ...
Резултатът беше, че на всеки излет имах по около 7-8 риби с размер от около 30 и нагоре см.
След "анализа" от удара на първия и малко проби, тактиката при бен беше да хвърлям и водя блесната под ъгъл от около 30 градуса навътре в средата на реката и да водя блесната по течението с много бавна проводка /дълбочината беше от порядъка на 1.2 - 1.5 м/. Реално блесната "стържеше" дъното, но за да може все пак листото й да се върти при такова бавно движение и то по течението, бях махнал вирбела и вързал блесната директно за влакното /това си е съсипия за него, защото го усуква зверски и понякога ми правеше неприятни бради, но понеже ловях с евтин монофил - не му мислих изобщо и си правех кефа, а той беше голям :D/

Реших да експериментирам и лових на различни разцветки - чисто бяла, бяла на сини точки, бяла на червени точки, жълта, жълта на червени точки ... и на всички имах резултати. Номерата бяха 0 и 1, като предпочиташе 1-цата. Блесните бяха само Mepps, такива имах тогава и ми носеха резултат.

Така че, продължавай да го търсиш смело и да знаеш, че не е било случаен удар :wink:

PS: Естествено, трябва да го има морунажа в района в който ловиш. Аз в този район започнах да ловя по-късно /края на Август/, но си хващах чак до края на Септември. Не знам дали тогава се е активизирал и дали е гонел в началото на лятото. Тази седмица ходих на същото място, но реката няма нищо общо след тези наводнения и резултата беше пълно капо. Но ще го търсим другаде ... наред с кефалите и щуките :)
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”