Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Риболов на мач със стационарна плувка?
Модератор: Paublo_Eskobar
- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Re: Риболов на мач със стационарна плувка?
Може, как да не може. На ряката това ми е любимата дисциплина.dono написа:Здравейте,имам питане:
Може ли/прието ли е/да се лови на мач 4.50м с монтирана стационарна плувка вместо ваглер или подвижна.
Моля,за вашите мнения.
Благодаря!

Бързай бавно.
Благодаря за съветите.А в случай,че ре6а да ловя с мача на стационарна плувка,какво влакно е по-добре да използвам,потъващо или не?Грешно ли е,ако използвам потъващо,за да се предпазя евентуално ако задуха?
Колега Вглер със толкова малко утежнение по линията няма как да го застопориш на едно място ,при вълнение ,подводно течение и вятър .А и трудно ще ти потъва влакното ,ако е с по голям диаметър.А също така лично за мен ,риболов на Уклей на 22 метра дистанция ми се струва някак си доста нецелесъобразно.[/quote]
Когато си на риболов и друго не можеш да откриеш по ред причини, които няма да изброявам защо да е нецелесъобразно? Вярно, че е хамалогия, но в крайна сметка важното е да си правиш кефа.
Когато си на риболов и друго не можеш да откриеш по ред причини, които няма да изброявам защо да е нецелесъобразно? Вярно, че е хамалогия, но в крайна сметка важното е да си правиш кефа.
- М. Сталев
- разбира нещата
По принцип е тъй,но лично Аз винаги бих упорствал да потърся друг вид риба дори със Капо краен резултат 

Лично аз предпочитам винаги с мача да ловя на подвижен ваглер. Разбира се, че нищо не пречи да се лови и със стационарна(неподвижна плувка) Замятането с неподвижна плувка на голяма дистанция не е лека задача особено ако дълбочината, на която ловим е над 3,00 метра. Единствено бих си сложи неподвижна плувка при риболов във водоем където дълбочината е по малка от 1,5м.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Aбе хора,колеги,ако ловите на плитко какви подвижни ваглери ви гонят.Използвайте мача по предназначение за стоящи води,възползвайте се от това какво ви предоставя риболова с ваглер.Ловете със стационарни плувки на река.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- antivik
- кандидат преподавател
Абсолютно точно, защо тръгнахме пак да откриваме топлата вода...butnik написа:Aбе хора,колеги,ако ловите на плитко какви подвижни ваглери ви гонят.Използвайте мача по предназначение за стоящи води,възползвайте се от това какво ви предоставя риболова с ваглер.Ловете със стационарни плувки на река.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Колега мнението ми се отнася единствено за ловене с мач на затворен водоем.butnik написа:Aбе хора,колеги,ако ловите на плитко какви подвижни ваглери ви гонят.Използвайте мача по предназначение за стоящи води,възползвайте се от това какво ви предоставя риболова с ваглер.Ловете със стационарни плувки на река.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
А кое ти дава право да си мислиш,че давам съвети за друг водоем.До 3м дълбочина спокойно може да се лови с фиксиран ваглер,освен при определени случаи,когато може да се използва и слайдер,но подчертавам ОПРЕДЕЛЕНИ,а това са наличие на силно течение,силен вятър.Но тъй като монтажа на слайдера е особен,за дълбочина под 2м не бих го използвал.ivanov_km написа:Колега мнението ми се отнася единствено за ловене с мач на затворен водоем.butnik написа:Aбе хора,колеги,ако ловите на плитко какви подвижни ваглери ви гонят.Използвайте мача по предназначение за стоящи води,възползвайте се от това какво ви предоставя риболова с ваглер.Ловете със стационарни плувки на река.
И в крайна сметка темата е дали може да се използва стационарна плувка с мач-да,може,но аз не бих ловил с такава на ЗАТВОРЕН водоем,а защо е така съм го изложил по-горе в мненията си.Успех желая на всички,които ще бъдат на любимите си водоеми през уикенда!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз това доста пъти съм го пробвал и никога не съм оставал доволен.Малко да духне и контрола става невъзможен.Освен това при ваглера при по леко подсичане и евентуално геле,можеш да си оставиш плувката във водата и да чакаш второ кълване.При обикновенната плувка по принцип има изскачане от водата,вадене на ново и прехвърляне.Оправдано е само на река, където болонезата ще ти е прекалено дълга.Там на мача си слагаш плувка капка и си ловиш, само че го ползваш като болонеза, не потапяш линий и тем подобни.dono написа:Благодаря за съветите.А в случай,че ре6а да ловя с мача на стационарна плувка,какво влакно е по-добре да използвам,потъващо или не?Грешно ли е,ако използвам потъващо,за да се предпазя евентуално ако задуха?
Мача е най-добре да си се използва с ваглер (слайдер).Ако дълбочината е по-голяма 2.5 - 3 метра си поставяш фиксиран ваглер като десния, а ако е плитичко 1-2 метра, като левия

С това целиш да потопиш влакното и плувката макар и с малък грамаж да има поне някакъв контрол макар и на голяма дистанция. По начина по който искаш да ловиш няма да има почти никакъв смисъл освен ако плувката ти не е директно под върха( а защо искаш такава система на мач,ако имаш гола пръчка,незнам) .И да ти е потъващо влакното няма да има как да го потопиш.
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
- М. Сталев
- разбира нещата
Не знам ,аз все си мисля ,че ако се търси универсален такъм който да става както за река ,така и за затворени водоеми при риболов със стационарна плувка ,то това е Болонеза със дължина 6-7 метра.На затворен водоем една прилична дистанция от порядъка на 20-25 метра се постига спокойно със плувка 6-8 гр. Вчера дори изчетох доста тестове ,които показват ,че Болонеза със правилно подбран такъм (плувка,утежнение и т.н) във 70- 80 % от случаите бие щеката и дори мача ,предвид високата чувствителност на стационарните плувки ,а също така със болото винаги може да се влезе на 15-20я метър докато щеката ни ограничава на 13 метра.Доказателства са също и доста спечелените международни големи състезания именно на риболов с Болонеза.Минуса на Болоезето спрямо Мача при риболов във затворени водоеми е единствено риболова във мн лоши метеорологични условия (много силен вятър и дъжд) ,но на любителски риболов малцина колеги биха упорствали във такова време.Предвид контрола на линията над захраненото петно, според мен със правилно подбрана плувка като форма и утежнение няма да има толкова голямо отклонение. Така ,че за мен колегата ако търси универсалност и ефективност както на реки така и на язовири една Болонеза 6 метра би му била най идеалния вариант ,щом обича риболова със фиксирани плувки.
-
- учете се от него
20-25 метра спокойно се постигат с плувка 2.5-3.0 гр и е за предпочитане пред 5-6 гр, дори и при по-големи дълбочини(3-5м.)PikeM написа:.........На затворен водоем една прилична дистанция от порядъка на 20-25 метра се постига спокойно със плувка 6-8 гр. .
- Венелин Радушев
- разбира нещата
За какъв контрол на линията говориш в затворен водоем, на 20 метра дистанция? Че в 80% от случаите болонезето бие щеката ("и дори мачът", звучи, като и той да е по-ефективен от щеката), незнам какво си чел, но недей да си губиш времето да го четеш и занапред! Болото е ефективно (умишлено не коментирам ползването му на река, защото впредвид раздела в който пишем, го коментираме като алтернатива на мача), когато рибите са между щеката и мача, активни са и гоним бързина (не ни се налага да задържаме такъма продължително над петното, в чакане на кълване), също когато има пояс от треви, които ни пречи да потопим линията и ни налага да вдигнем рибата бързо на повърхността, за да прескочим пояса.. При еднакви риби на всички дистанции, единствено късата пръчка може да бие щеката!!!PikeM написа:Не знам ,аз все си мисля ,че ако се търси универсален такъм който да става както за река ,така и за затворени водоеми при риболов със стационарна плувка ,то това е Болонеза със дължина 6-7 метра.На затворен водоем една прилична дистанция от порядъка на 20-25 метра се постига спокойно със плувка 6-8 гр. Вчера дори изчетох доста тестове ,които показват ,че Болонеза със правилно подбран такъм (плувка,утежнение и т.н) във 70- 80 % от случаите бие щеката и дори мача ,предвид високата чувствителност на стационарните плувки ,а също така със болото винаги може да се влезе на 15-20я метър докато щеката ни ограничава на 13 метра.Доказателства са също и доста спечелените международни големи състезания именно на риболов с Болонеза.Минуса на Болоезето спрямо Мача при риболов във затворени водоеми е единствено риболова във мн лоши метеорологични условия (много силен вятър и дъжд) ,но на любителски риболов малцина колеги биха упорствали във такова време.Предвид контрола на линията над захраненото петно, според мен със правилно подбрана плувка като форма и утежнение няма да има толкова голямо отклонение. Така ,че за мен колегата ако търси универсалност и ефективност както на реки така и на язовири една Болонеза 6 метра би му била най идеалния вариант ,щом обича риболова със фиксирани плувки.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
[quote="Венелин Радушев"За какъв контрол на линията говориш в затворен водоем, на 20 метра дистанция? Че в 80% от случаите болонезето бие щеката ("и дори мачът", звучи, като и той да е по-ефективен от щеката), незнам какво си чел, но недей да си губиш времето да го четеш и занапред! Болото е ефективно (умишлено не коментирам ползването му на река, защото впредвид раздела в който пишем, го коментираме като алтернатива на мача), когато рибите са между щеката и мача, активни са и гоним бързина (не ни се налага да задържаме такъма продължително над петното, в чакане на кълване), също когато има пояс от треви, които ни пречи да потопим линията и ни налага да вдигнем рибата бързо на повърхността, за да прескочим пояса.. При еднакви риби на всички дистанции, единствено късата пръчка може да бие щеката!!![/quote]
Кратко,точно и ясно
Кратко,точно и ясно

- М. Сталев
- разбира нещата
При братята Руснаци и Немци ги четох статиите ,даже имаше и състезание Боло срещу Щека ,на канал със много ,много слабо течение ,при което използваха еднаква подхранка за да се избегне фактора храна и след края риболова се оказа ,че Болото е дало по добър резултат от щеката ,предвид факта ,че пак се е използвала лека стационарна плувка ,но предимство е дал риболова на по дългата дистанция от тази на щеката (13 метра) ,или иначе казано този със Болото дръпна рибата на Щекаря ,а предвид не голямата дистанция на риболов ,със сигурност Болото щеше да остави зад гърба си и Мача заради по бързия и прецизен риболов.Та такива работи четох