Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

съвет за повод
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- научил се да хвърля
Re: съвет за повод
Благодаря.butnik написа:Не се пресуква влакното при вадене на линията.Червеите а и отделно оловото,че знам какви съчми се нареждат от някои риболовципредизвикват въртеливо движение.

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Или между двата вирбелаbobo_33333 написа:И основно съчмите са над минивирбелаbutnik написа:Не се пресуква влакното при вадене на линията.Червеите а и отделно оловото,че знам какви съчми се нареждат от някои риболовципредизвикват въртеливо движение.

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Исках да кажа ,че ако са над мини вирбела,не помага(обезмисля се)ползването на такъв.
обаче ако има два и утежнението е м/у двата е добре...
но за два е е възможно само когато линията изисква по голямо утежнение...
Аз там съм пораснал...
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Глупости! Поводът се усуква най-вече от стръвта, два бели на куката се въртят като перка....bobo_33333 написа:Исках да кажа ,че ако са над мини вирбела,не помага(обезмисля се)ползването на такъв.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
-
- учете се от него
Ползвайте вирбели с двойно и тройно тяло, като тези на снимките по-долу- значително подобряват въртенето при обирането на линията и намаляват усукването на повода от куката със стръвта; вторият вирбел се ползва и за сбиролино, понеже там проблема е същият, даже и по-голям поради механиката и принципите на способа, както и характера и вида на примамките:

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Да,но при риболов на капризни риби тия двойни тройни ми идват тежки,аз използвам вирбела и вместо дропер 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Е, аз чак такива "капризни" риби нямам в моята практика, а специално двойният вирбел е създаден точно за това което писах по-горе(и за мач и за болонезе)! 

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Знам че противниците са много,но ...дропер на повода (10см под вирбела) също намалява риска от усукване.За течение.

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Къде го това течение, да ни усуква повода при мачов риболов?
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
-
- учете се от него
Повода се усуква единствено от въртеливото движение на куката със стръвта при убирането на линията за презамятане.
Ето затова, задължително се ползва повод и задължитено се сързва с вирбел с основното влакно. В противен случай върху шпулата се получава посукване на цялата дължина на линията, която е била размотана при замятането, а от там впоследствие "бради" и шкартирането на много големи метражи влакно. Същото е и при болонезето, без значение дали се лови на течение или в неподвижни води, а мача по принцип не е препоръчителен за течение, освен ако не се лови с обикновени плувки и на принципа на управление на линията, както е при болонезето; поне аз не го практикувам.
п.п. повода е доста разтегливо понятие и като дължина и като сечение; понякога монтирам дропер и на него, а понякога е и с по-голямо сечение но с по-нисък тест от основното влакно- при ползване на флуорокарбони за повод.

п.п. повода е доста разтегливо понятие и като дължина и като сечение; понякога монтирам дропер и на него, а понякога е и с по-голямо сечение но с по-нисък тест от основното влакно- при ползване на флуорокарбони за повод.

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Предпочитам да намаля дължината на повода пред това да сложа дропер на него.Бачо,знам добре приложението на вирбела било то двоен или троен,бъркаш ме с някой.А нямаш капризни риби защото ловиш с антени +3мм и не ходиш зимно време за перки или ловиш излежавайки се с фидер.
Да не го приемеш само пак като заяждане ,че ми е писнало да влизам в спорове с теб.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Няма кой да чете?Венелин Радушев написа:Къде го това течение, да ни усуква повода при мачов риболов?

-
- учете се от него
Аз въобще не влизам в спорове с колеги НЕ-ловящи риба на свободни, затворени водоеми!butnik написа:...........Да не го приемеш само пак като заяждане ,че ми е писнало да влизам в спорове с теб.

п.п. мисля че точно ти преди време беше сериозен фен на вирбела с двойното тяло, ама не ми се рови сега из стари теми!??

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Забрави да допълниш "в централният подбалкан", да започват с Д или К....Бачо Илия написа: Аз въобще не влизам в спорове с колеги НЕ-ловящи риба на свободни, затворени водоеми! :
Последно промяна от Венелин Радушев на Пет Юли 06, 2012 3:53 pm, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
Колега, ти пък какво се обаждаш от Онгъла; сигурен съм че си най-добрият щекар и плувкар в радиус от поне 70 километра...поради липса на други!Венелин Радушев написа:Забрави да допълниш "в централният подбалкан"...Бачо Илия написа: Аз въобще не влизам в спорове с колеги НЕ-ловящи риба на свободни, затворени водоеми! :