За сом в река

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

И ще имаш голям резултат.Дражкото е хубаво да е направен от глава на туистер.Тогава рибето е винаги ориентирано.Куките трябва да са хубави-Камакатцу или Оунер.Няма по-добър начин за имитация на болна рибка,а хищника това не го пропуска.Загледай там където ври от дребни рибки стои и костура.Гони ги обаче най-често привечер.През другото време и едните плуват и другите също.Щом боцнеш рибето на куката те веднага усещат и отиват на глутница да го хванат,но хващат дръв.Така е и с дражкото-най успешния начин за улов на хишник.Само се научи да си ги правиш и да водиш рибето.Тъпо е,но е хубаво да го видиш направено.Купешките стават,но са дървета.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ето това ми показаха на овчарица преди 8 години.Другото му име дражкович ли е ??? Аз съм купувал дражкович и той не приличаше на това,но идеята е една и съща,само дето онова беше със още две куки и разни телове.

Изображение

На това му викаха там Нищелка !!! Оловото се вади,нанизва се рибето и оловото се слага отново.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Явно принципът е същия, но изпълнението е различно. В крайна сметка идеята е водиш умрялата рибка като жива. Забравих да кажа преди, че така и пъстърви ловят.
От Въча по-хубав няма.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Това е нищелка.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Аз със този монтаж и с няколко поправки,които правя по него ловя и Щука.Горе доло става както вие правите такъма за кльонка.На четири сантиматра над троиката,като завия един път телта,си получава колелце,което също запоявам с поялника.На въпросното колелце,закачам куката на която се зъкъча рибето и тройката остава точно под корема на въпросното рибе и нито му пречи,нито го мори.За да съм сигорен че тази тройка която остава от доло няма да се мандахерца/размята/ и закача по разни неща,винаги,или почти винаги я привързвам с много тънко конче за рибето/ на перката отдоло/,като не го стягам за да не му спирам играта и убия евентоално.Имал съм случай когато куката на която съм закачил рибето се клатушка от страни заедно с рибката,но щуката си остава здраво закована на тройката,от което оставам много доволен и до сега е работело безотказно.
Тази нищелка е също много ефикасна,и като нанижа рибето през дупето,изваждам през устата края на нищелката и внимателно забивам едната кука от тройката в рибетона предния краи който се показва отпред се нанизва този вид олово което може да бъде или 10 или 15 гр в зависимост от това на какво растояние искате да замятате. Надявам се да съм ги обяснил тези неща разбираемо за по младите ни колеги.

Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Трябва да има 2 тройки.Едната се забива от едната страна на рибето,а другата в другата страна само че в по задната част на рибката.Телта минава през очите и се стяга да не се разхлабва рибето и оловото.Тъпо го обясних.Вземи си един готов монтаж и гледай по него.Главата от туистера се изправя куката и след това я връщаш назад,като преди това си нанизал тръбичка с олово.Според големината на рибето може да използваш различни глави.Не зная дали ще ме разбереш.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Теле,знам приятелю какво е нищелка и какво е дражкович.Явно като обяснявах в първия пост за нищелката,не съм се изразил правилно и затова издирих из такъмите ми една,снимах я и я качих,за да не се бъркаме.Когато се пише,човек по някога си испуска мисълта,обърква се и става мазало.Затова я качих.Разликата от нищелката до дражкович не е фрапираща и с много малко преработване и фантазия се постига същия ефект,но се различават по това,че рибката водена на нищелка,се държи по добре в движението си по дъното,отколкото дражкович,по простата причина че нищелката е много просто измислена и така е балансирана че просто неможе да има съмнение.Помисли само,как дражкович ще се премята като луд от допълнителните две тройки които са забити по рибато,а пък нищелката се носи безпроблемно по-дъното тъи като няма нищо което да я спира и завърта в разни посоки.Това е само според мен.Мисля и това е мое мнение,без да претендирам за знание по въпроса,че дражкович ще е по ефективен ако се използува само за чакане,докато нищелката го превъзхожда в много отношения при водене.Това не го приемай като покана за спор,ами ако някъде греша в разсъжденията ми по въпроса/защото това са разсъждения /за дражкович,кажи.Нищелка съм ползувал с доста голям успех,докато дражкович си купих,пробвах го на чакане,не съм го влачил и незнам дали се влачи или е създаден точно за чакане.Това искам да разбера.

spiner
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от spiner »

Здраво,
С Драшкович се работи,както с джиговите примамки -задължително водене,предърпване -пауза.
Кроки,айде на риба - щука тия дни
Аватар
pet55
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pet55 »

Колега Ivak ,каква марка и размер монофилно влакно ползваш за риболов на сом на р. Дунав от брега??
Напоследък т.е. миналото лято купих разни влакна в лъскави кутии с уж невероятни показатели за издръжливост по 15 - тина лева бяха за 150 метра /за съжаление не помня марката/ и при закачка ми се късаше основното а не повода
Благодаря
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Пет55,виж тази,на първо четене е много добра и здрава,одговаря на написаното на кутията.0,35мм - 14.90кг -1000м = 15лв тук в Пловдив

Изображение

Незнам само дали ще се държи по същия начин след няколко месечно ползуване,но пък какво плащаш за 1000 метра.Мисля че 1000м е по добре от 150 метра = 15 лв.Пробвай я,ще ти хареса.Някой колеги може вече да са я пробвали,и ако са доволни,нека споделят.

Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Много трудно ми отваря сайта нещо :roll:

За Дунав, ползвам 0,45 -0,50 и пак и си късам в закачки
Има една розова корда на Фендер, най-доброто което съм ползвал пак е около 15 лв ролката.

Това лято изкарах с измислени корди само гледах да са по меки, щото ми се къса при възлите или изнизва, дори и при връзване с клещи.

То повечето закачания са в камъни и там спасение няма :evil:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ивак,тази дето съм я снимал,е доста здрава и дори и на възли издържа.Мисля дяже че ако от нея се купи 0.45-0.50 ще е още по здрава.Сега когато е нова е супер яко влакно,направо съм очарован.Пробвайте го !!!!!!!!! :smt023

Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Имам такова , само че в картонена кутийка 150 метра.

Нещо май е стара мойта защото се къса лесно, ще си взема една ролка нова да видим как ще се държи, че цената е много примамлива

Я да питам какви куки ползвате бели, черни кафяви

Аз ползвам кафяви на Мустад 2/0 тип орловка, с по дълго стъбло, леко закривена.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Предполагам че някой наш тарикат е направил някаква далавера.Взимат на много големи разфасовки корди и ги правят на по малки.Сметките са прости,и разликата е фрапираща -150 м 15лв и 1000м - 15лв.Така направих грешка и аз със Пауер Про - конеца.Даже за малко да започна спор за него защото преди това бях купил от него и още на втория ден взе да се къса.Добре че послушах съвета на Павката и намерих от оригиналния конец и накарах като ми го носят да проверяват и датата на производства и годината.За куките,аз използувам 2/0 -3/0 и много-много не се съобразямам с цвета или марката,стига да са здрави и ли да ги познавам от преди или да съм ползувал такива.Не мисля че цветовите гами на куката имат някакво значение за сома.Мисля че него плашат,само че когато нанижеш на куката дадена стръв и тя се слива с цвета на куката,на нас ни дава по-голямо спокоиствие и си викаме ....а добре е слива се скуката и сома няма да я види.Е това е моето мнение поради многото проби които съм правил и не съм забелязал да има разлика в ударите на тъмна или светла кука.Говоря само при сома,защото има риби които се плашат от цвета на кукичките.

Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Кроки-Куките въобще не пречат.Не споря а знам.За дражкото говоря.Опитай и ще видиш.А нарочно те карам да сложиш глава от туистер.Рибето винаги е ориентирано.По -добре е от нищелката.Тя по-често се използва за бяла риба,когато е на дъното.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”