КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
biserpp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от biserpp »

в този краи всички косят горката риба неказвам нищо за вас но поголовно по реката се коси патувам доста често по този маршрут и спирам да погледам месните те ги ловят за кореми за перки ,глави от кадето мине троиката непрощава
а това че скобара взима троиката е вярно пробваите другия път да сложите по едно манисто над троиките преди години на искъра слагахме маниста от синджирите на старите запушалки на чешмите те даваха много добър ефект но вече не се намират за съжаление
наслука
Изображение
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

в предпоследния брой на в рибар има статия на младен добрев относно тройките.очеркьт вьпреки,че не е изчерпателен не е лош и би ви обяснил някои работи.а от мен-не е вярно,че скобар се лови само сезонно :idea: мнооого добре си се лови и в 40градуса на сянка.ако не е некьв от ония карьшките дни,разбира се. :lol: вьпроса е в такьма и стрьвта,разбира се.преди време имафе тук форум за дунава,скобара,мамките и пр.а на стиропор не сьм пробвал.би ли ме светнал колега видра?мерси.просто през зимата скобара си влиза в зимувалните ями,които са ни добре известни и затова го има само на места,докато лятото се прьскат стадата по цялата река и затова е по трудно да бьде открит
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

та затова зомата толкова я КОСЯТ и то НЕ САМО ПО ТОЯ КРАЙ.иначе,след като сьм се УБЕДИЛ,че нито на троха,нито на бял,нито на торен дава,правя следното 0,18 влакно.0,14 0.16 -повод,плувка 3-5гр според течението и цветна тройка 12-10,маниста по принцип не слагам с изключние на миналата година на река вит гулянци,кьдето хита беше червена дванайска сьс златно манисто-СЕЧ,бати кефа.та там си правих доста проби,с различни цветове куки и маниста,с бял червей на троичицата и пр..и мамка му-само по гореописния начин-ДО ЕДИН в устата и трите жила!!!!!!а тия сьс тапите за щука,0,40 влакно и трйки зато саксии...за сьжаление повечето са така-сума ти скобари сьм вадил раздрани открай докрай,чак се чудиш как им се яде в това положение..
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

5 кила,
Относно риболова на стиреопорено топче.
Риболова е същия както на манисто само че тук в повечето случаи куката не е тройка а единична 14-ка.
Чупиш си топче от стиреопора закачаш така че да излезе само леко връхчето на куката и ги млатиш :D
Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
Аватар
jefoo_
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jefoo_ »

vIdRaTa написа:Някой ловил ли го е на стиреопорено топче :D :wink:
Щото аз имам добра слука на този начин на ловене :wink:
колега гледам че си от Смолян това е и моя град-така кажи каде ги ловиш тези скобари защото маи се досещам!!!!!!!
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

значи,приятелю,видра-всщност на мен ми е ясно за кво става вьпрос,но не си уточних всьщност питането,а то е:каква е особеноста при разположението на тежестите и най важно-ДЬЛЖИНАТА на повода,като се има впредвид,че стрьвта(било тройка или чевей)потьва до дьното,а стереопора всьщност ПОВДИГА куката,компренде? :lol: или искаш да ми кажеш,че е нещо като на троха-трохата сьщо ту потьва,ту плува над дьното-поне при пьрвото хвьрляне,разбра ли вьпроса ми за тази малка,но предполагам основна тьнкост :lol: :lol: :lol:
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

Значи,приятелю,5 кила,
8) :)
В зависимост от риболова който провеждаш тактиката е различна.
Повода със сигурност трябва да бъде не по-къс от 35см. и не по-дебел от 0.12.Ако ловиш в по-дълбоки разливи и леки течения добре е освен основното утежнение да поставиш и една малка сачма близо до куката за да може да я държи близо до дъното :wink: Ако си в по-бързо и по-плитко течение това със съчмата отпада за да може куката да се "вее"по течението :wink:
--- Конфуций---
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

Я кажи и ти на какво и как ги начеса тея скобари от галерията ти :shock: :wink:
--- Конфуций---
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

ааа,СЬЧМА....ок,разбрах.вьпреки ,че 35см дьлгичьк ми се види,но ще пробвам щом казваш :idea: ми тия дунавските са на мамка-стрьв бял червей и повече троха,ама ако си пипа на белия,кой ще се занимава да го глези с трохи :lol: тези витските-както казах по горе-от миналата г на червена тр+златно манисто,другите-искьр,струма..такива ми ти работи..най си уважавам обаче дунав и искьр-от дунав празен не сьм се вьрнал(е един два пьти :oops: )подробности-иди в "чудно местенце"-довечера или утре ще напиша разширен разказ,ама и вие участ :? вайте ,де
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

5кила написа:ааа,СЬЧМА....ок,разбрах.вьпреки ,че 35см дьлгичьк ми се види,но ще пробвам щом казваш :idea: ми тия дунавските са на мамка-стрьв бял червей и повече троха,ама ако си пипа на белия,кой ще се занимава да го глези с трохи :lol: тези витските-както казах по горе-от миналата г на червена тр+златно манисто,другите-искьр,струма..такива ми ти работи..най си уважавам обаче дунав и искьр-от дунав празен не сьм се вьрнал(е един два пьти :oops: )подробности-иди в "чудно местенце"-довечера или утре ще напиша разширен разказ,ама и вие участ :? вайте ,де
ОК :smt023
--- Конфуций---
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

По анкетата се вижда ,че доста голям процент от колегите имат желание да се научат да го ловят мискинина,затова нека всеки който му вдява, да пише тук и да бъде полезен на колегите от форума :P :wink:
--- Конфуций---
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Практиката ми е следната: понеже ловя все на едни и същи места се грижа да си се завърта рибка по тях.Значи преди края на всеки излет накълцвам на едри парчета няколко риби,поставям ги в надупкана консервна кутия и я окачам на някой клон над реката.През лятото максимум на третия ден белите червейчета започват да си цопат във водата.За следващият си излет купувам кутийка-две за стръв и бой.Преди да си тръгна презареждам хранилката.Е вярно,че не само скобар се лови,но определено преобладава.Като деца прекарвахме лятото на село по реката и повярвайте ми много скобар ловяхме по този начин!
Методът съм го научил и аз от някъде,но определено го практикувам! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

sapuna1971 написа:Практиката ми е следната: понеже ловя все на едни и същи места се грижа да си се завърта рибка по тях.Значи преди края на всеки излет накълцвам на едри парчета няколко риби,поставям ги в надупкана консервна кутия и я окачам на някой клон над реката.През лятото максимум на третия ден белите червейчета започват да си цопат във водата.За следващият си излет купувам кутийка-две за стръв и бой.Преди да си тръгна презареждам хранилката.Е вярно,че не само скобар се лови,но определено преобладава.Като деца прекарвахме лятото на село по реката и повярвайте ми много скобар ловяхме по този начин!
Методът съм го научил и аз от някъде,но определено го практикувам! :wink:
ХИТРО :wink:
--- Конфуций---
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

В неделя смятам да ходя към язовир Кърджали за уклей ,но може да отскокна до реката да пробвам и скобара :)
Давайте акъл за чалъм :)
--- Конфуций---
Аватар
kendo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kendo »

Да споделя и аз своя опит в този атрактивен риболов.Ловя го на Марица най-добре през лятото.Повод - 0,8-0,10, линия 0,12
Стръвта е основно много тънки торни червеи,ловя го предимно над бентовете,``на изтичане``. Винаги си нося кеп,защото заради тънките корди емоциите от ваденето на тази борбена риба са невероятни :D
Обикновено става така - чакащите за шаран ``стари корморани`` почват с подмятанията,като ме видят с кепа и тънката пръчка,после е интересно да се наблюдават реакциите им при вида на непрекъснатото вадене на риби :twisted:
Винаги имам късания,но и винаги си тръгвам с доста скобари. Основно местата с най-много събиране на ята са над железния мост и около него,макар че има и много парашутисти :( Удоволствието да наблюдаваш проблясващите пасажи в течението е невероятно :D
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”