Рибена чорба

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

starcho
сериозен играч
сериозен играч

Re: Рибена чорба

Мнение от starcho »

Може да замести всички мезета,а на сутринта да пребори махмурлука и лошото настроение-правете чорба по-често.
Аватар
ourglory
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ourglory »

Аз много обичам да си правя рибена супа и най- често го правя така:

Риба: Шаран, толстолоб, щука, костур, сом
Зеленчуци и подправки: картофи, лук, домати,моркови, чушки, девисил, мащерка, целина, магданоз, чер. пипер, сол, сок от лимон

Запържвам в масло картофите (нарязани на кубчета), морковите и лука (ситно нарязан) в същия съд, в който ще бъде приготвена и супата, когато лука се запържи добре доливам вода. Варя до омекване на картофите и морковите, добавяме нарязаните домати- пресни или от консерва. Слагам рибата да ври заедно със зеленчуците 15 мин. Когато бъде сварена я изваждам и обескостявам, като намалям огъня, така че само леко да къкри. Когато обезкостя рибата, връщам месото,разбърквам и добавям подправките: девисил, мащерка, целина, сол, чер пипер, според вкуса и така.
Когато сервираме нарязваме лимони на 2 половини, които е добре да са на трапезата и всеки си слага, колкото желае. Магданоза се слага когато сервираме.
По- желание може да бъде добавено люто.
Рибената чорба е изключително вкусна и се консумира както топла, така и студена.
Задължително е да имате налични поне 100 грама ракия!
Главите на големи риби като шаран, толстолоп, сом и т.н. могат да бъдат използвани за приготвянето на рибена супа.
Веднъж съм приготвял и супа от сладководна и океанска риба и беше станала превъзходна!
Поздрави.
Аватар
Румен Александров
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от Румен Александров »

МОАРЕ ДА ПЕЩЕ
И една рецепта от мен 99% съм румънец ,тя е за бистра супа ( моаре да пеще,струмпел,пресол,моричика,саламура) Тя се приготвя на реката като се взима и вода от там (по желание) поне така я приготвят Дунавските професионални рибари от тях съм научил и рецептата:

0,600-1 кг (дребна риба колкото повече видове по добре)
4 сухи чушки и 2 пресни червени
2 картофа
5 глави лук
2 глави чесън
1 среден домат
връзка магданоз

Всички зеленчуци се запичат на скара като лукът доста да се опърпори, след това се нарязват на ЕДРО.Рибата се пържи в мазнината до златисто след това се вари тук е тънкоста. Всичките зеленчуци заедно с рибата се слагат едновременно да се варят 25-30 мин. Мазнината в супата е от тази в която сме пържили рибата това е много важно.
В супата не се слагат други подправки ,защото тя има вкус на леко опушено добавя се люта чушка пожелание. Супата се сервира с оцет(много важно не с лимон) и чесън.
Супата може да се приготви по същият начин и с гълъб/гугутка или пиле просто е уникална.
Опитайте и ще ме споменавате с добро.
ИзображениеИзображение
martineti
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от martineti »

Ще се пробва задължително.
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
martineti
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от martineti »

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Аз така ги правя нещата 8) :drinkers:
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Аватар
ourglory
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ourglory »

ourglory написа:Аз много обичам да си правя рибена супа и най- често го правя така:

Риба: Шаран, толстолоб, щука, костур, сом
Зеленчуци и подправки: картофи, лук, домати,моркови, чушки, девисил, мащерка, целина, магданоз, чер. пипер, сол, сок от лимон

Запържвам в масло картофите (нарязани на кубчета), морковите и лука (ситно нарязан) в същия съд, в който ще бъде приготвена и супата, когато лука се запържи добре доливам вода. Варя до омекване на картофите и морковите, добавяме нарязаните домати- пресни или от консерва. Слагам рибата да ври заедно със зеленчуците 15 мин. Когато бъде сварена я изваждам и обескостявам, като намалям огъня, така че само леко да къкри. Когато обезкостя рибата, връщам месото,разбърквам и добавям подправките: девисил, мащерка, целина, сол, чер пипер, според вкуса и така.
Когато сервираме нарязваме лимони на 2 половини, които е добре да са на трапезата и всеки си слага, колкото желае. Магданоза се слага когато сервираме.
По- желание може да бъде добавено люто.
Рибената чорба е изключително вкусна и се консумира както топла, така и студена.
Задължително е да имате налични поне 100 грама ракия!
Главите на големи риби като шаран, толстолоп, сом и т.н. могат да бъдат използвани за приготвянето на рибена супа.
Веднъж съм приготвял и супа от сладководна и океанска риба и беше станала превъзходна!
Поздрави.
Пропуснал съм да напиша.
След добавянето на подправките: девисил, мащерка, целина.... супата се засилва да поври още 5-6 мин.!
Gio
новобранец
новобранец

Мнение от Gio »

Румен Александров написа:МОАРЕ ДА ПЕЩЕ
И една рецепта от мен 99% съм румънец ,тя е за бистра супа ( моаре да пеще,струмпел,пресол,моричика,саламура) Тя се приготвя на реката като се взима и вода от там (по желание) поне така я приготвят Дунавските професионални рибари от тях съм научил и рецептата:

0,600-1 кг (дребна риба колкото повече видове по добре)
4 сухи чушки и 2 пресни червени
2 картофа
5 глави лук
2 глави чесън
1 среден домат
връзка магданоз

Всички зеленчуци се запичат на скара като лукът доста да се опърпори, след това се нарязват на ЕДРО.Рибата се пържи в мазнината до златисто след това се вари тук е тънкоста. Всичките зеленчуци заедно с рибата се слагат едновременно да се варят 25-30 мин. Мазнината в супата е от тази в която сме пържили рибата това е много важно.
В супата не се слагат други подправки ,защото тя има вкус на леко опушено добавя се люта чушка пожелание. Супата се сервира с оцет(много важно не с лимон) и чесън.
Супата може да се приготви по същият начин и с гълъб/гугутка или пиле просто е уникална.
Опитайте и ще ме споменавате с добро.
...браво, човече - това е един кулинарен оргазъм!
Да си жив и здрав!..
Наздравичка!..
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

Аз риба много не ям,ама полезно било :lol: ще пробвам със супичката,мое и там да ми е грешката :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”