За тройките на волблерите

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Всеки възел е удачен,особенно тези които се самонатягат.Има стотици възли и моето мнение е че всеки колега си има глава на раменете и е длъжен да си избере сам възел който той сметне за сигурен и ной-важното,да го прави бързо и акуратно,да може да го прави със кутия за воблери на гърбъ със кука закачена някъде по-него и със спининг под мишницата.Всичко това е ако човек гази постоянно из водата и няма наоколо бряг.Не е удачно при всяко късане,да се излиза на брега и да се вързва.Ако го правиш на място,по-малко цамбуркаш и неплашиш рибата.Това е начина по който аз процедирам и нямам желание да налагам на никой моето мнение,но е правилно всеки да помисли,да изпробва няколко възела на сухо в къщи и да си създаде сам трудна ситуация във хола и така ще разбере какво имам в предвид :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
Marin
новобранец
новобранец

Мнение от Marin »

Благодаря колеги за споделения опит.
Аз имам доверие на фирмите производители на воблери и моето мнение е, че не трябва да се махат тройки от волблера или да се сменят с по-големи или по-малки, защото "играта" му ще се влоши. То нали затова има различни размери волблери. За качеството на тройките съм съгласен, че може да се сменят с по-добри (но със същия размер), защото най-добрите производители на волблери не са най-добрите призводители на куки.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ето ви нагледно начина по който аз правя линията и същевременно ви показвам и най-слабото място по нея.Точно над възела :!: :!: :!:

Изображение

След многочасови замятания,там отслабва много,понеже воблера играе доста и от тези странични движения,на 1 мм от възела отслабва и когато не се превързва периодично,идва момент когато закачиш по-голяма риба и вземеш да се бориш със нея,винаги има опасност да се скъса точно от там.Моя съвет е да превързвате през час,час и половина замятане нов възел за дасте сигурни че няма да направите геле и голямата риба да си отиде по-живо по-здраво и да гледате след нея като посрани.Голяма риба се хваща доста рядко и това нетрябва да се допуска - късане !!!

Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Колега Marin не знам каква риба ловиш, но е непростимо когато ти се откачи хубава щука в краката заради малка тройка.
На мен ми се е случвало не веднъж.
Когато се сменя тройката естествено това се прави с разум без да се прекалява с големината.
Както казаха колегите с един, два номера.
Пък и има качествени тройки които като тегло примерно на №4 отговаря на теглото на по груба кука №6, което не значи, че е по здрава.
Ако сложиш по голяма кука в средата на воблера това може да го утежни допълнително но няма да влоши самата игра (това се отнася за модели като Hornet на Salmo, на които конструктивното утежнение се намира там).
При продълговати модели които имат игра като husky jerk наистина много трябва да се внимава.
Ако не си съгласен няма проблем.
Това е моето скромно мнение, което не е длъжен никой да подкрепя.
Последно промяна от lorda на Чет Мар 22, 2007 10:46 am, променено общо 1 път.
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Напълно съм съгласен с колегата Krokibg за честата смяна на стария възел, това ако не истърваването на едра риба то поне предотвратява и от чести късания в закачки.
Изображение

Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Колега Krokibg вие от къде в Пловдив вземате от тези белите, матови куки.
Видях в галерията ви да сте сложили такива на Перча но Салмо и на някой Стормове.
Изображение

Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Нещо се изгубиха тези троики.Имах една кутия със 100 бр,но свършиха за две години.Сега си търся и аз и съм дал поръчка на няколко места но няма резултат.Ако намеря ще те информирам къде ги има.Ти ако намериш,също дай сигнал. :!:

Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Разбирасе.
Няма проблем.
Изображение

Аватар
Marin
новобранец
новобранец

Мнение от Marin »

Колеги понеже виждам, че обсъждате цвета на куките, искам да попитам има ли някакъв ефект, ако се сложат червени, зелени, сини или друг цвят куки?
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Днеска ходих да помятам,нямаше карабинки в Несебар и махнах на вирбела задното звено,това което се върти.И разликата огромна,воблера играе като луд.От три воблера само на един не му пречеше вирбела.Kroki е много прав за карабинката,трябва да се слушат съветите на по опитните,в това няма нищо срамно.Още един път благодаря Любак :lol:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Нямате проблеми :smt023 с удоволствие споделям опита ми.Аз и преди съм го казвал,който приема-приема който не, се учи сам.Лошото е че пак ще дойде дотова което се говори и пише,но след мноооого дълго време :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol:

Аватар
petro_op
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от petro_op »

Krokibg написа:Нещо се изгубиха тези троики.Имах една кутия със 100 бр,но свършиха за две години.Сега си търся и аз и съм дал поръчка на няколко места но няма резултат.Ако намеря ще те информирам къде ги има.Ти ако намериш,също дай сигнал. :!:
И аз търся същите :shock: :D :shock: :D
Търся в София ако има резултат ще споделя :idea:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Тройките на сръбските воблери, особено Ружното Пате, Голдито и бомбърите Видра са отвратителни! Малки, слабо отворени, ръждясващи, изключително меки (особено на размерите до 3 - 3,5 см).
Който иска да сменя тройки, трябва да има предвид, че неподходяща тройка променя баланса и характеристиките на воблера, а от там и играта му - това се отнася и за по-големите и по-малките размери куки. Аз лично си подменям тройките с по-меки, за да се отварят лесно при закачане. По този начин се спасява воблерът. Става дума при ползване на плетено влакно, защото ако ловим с монофил, файдата е като да слагаш на умрял компреси...
На блесните не сменям куки, едно че на някои блесни тройките са несменяеми и подобни интервенции изискват монтаж на междинни халкички, което прави блесната съвем уродлива, а от друг страна една блесна струва 2-3 лв, та загубата не е болка за умиране. И като казах блесни, да напомня златното правило - големината на тройката(става дума за отвореността на куките) трябва да е приблизително равна на широчината на лопатката. За по-големите размери е дпустимо куката да е малко по-отворена.
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Колега Marin аз не съм пробвал да слагам различни цветове тройки на воблери, но съм забелязал, че на язовир Къджали костурите ми удряха на една блесна на която бях сложил зелена тройка :lol: .
Ама май тва са фантасмагории, щото едва ли ще се занимава примерно една 3 килогранова щука с цвета на тройкити.
Цвета може да има ефект при риболов на по дребни хищници кефал, костур.
Ако някой има наблюдения нека пише.
Изображение

Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Нямам такива наблюдения.Слагам и купувам воблери и рапали със различни цветове тройки,бели,кафяви,черни,матови но никога не съм обръщал внимание дали на един цвят тройки сложени на определен воблер играят някакво роля.Просто мисля,че това няма никакво значение.Хващал съм със един и същи модел воблери но със различни цветова тройки.Хищника си е доста агресивен когато е гладен и Лорда е прав че няма да седне да гледа цвета на тройката и да вика ......Е тази троика е червена и не е вкусна,няма да я ям !!! :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink:За цветовете на воблерите и рапалите си имам собственни предпочитания и знам по цвят кои са по-уловисти и кои не че не удря на тях но го прави по рядко.Само цветъ има значение.Това е моето мнение. :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”