Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

До каква дълбочина ловите на стандартни плувки ?
Модератор: Paublo_Eskobar
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: До каква дълбочина ловите на стандартни плувки ?
гуслар написа:Колега,вслушай се в съветите на Бутника,и няма да сгрешиш.Имаш редкия шанс да те консултира елитен риболовец.Успех !!!

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- разбира нещата
Определено ще го направяbutnik написа:гуслар написа:Колега,вслушай се в съветите на Бутника,и няма да сгрешиш.Имаш редкия шанс да те консултира елитен риболовец.Успех !!!![]()

-
- вече хвърля и на тежко
Всъщност основната идея на ваглера не е точно да мяташ на дълги разтояния, това можеш да го постигнеш и със друг вид плувка. Основната идея на ваглера е да ти потопи влакното от неговата страна (как? помисли сам), а ти да си потопиш влакното от твоята и така то (влакното) бързо да се потопи под водата и да не се влияе от вятъра. При мачовия риболов се ползват изключително потъващи влакна и това е основното което го отличава от другите видове риболов на плувка. Стационарната плувка не може да потопи влакното от нейната страна (защо?). Съответно ако сложиш стационарна плувка на мача и духа дори лек вятър риболова ти става по-неефективен от колегата дето ползва ваглер па ако ще да е 2-3 пъти по-тежък от твоята плувка. Дори ще си по-неефективен от колегата дето лови със стационарна плувка с 6 метра боло и плуваща корда!alankulu1987 написа:Здравейте колеги ,
Стана ми интересно да задам този въпрос тъй като забелязвам,че масово се ползват ваглери и слайдери при риболов на мач независимо,че дълбочината е дори 1 м.
Мое лично мнение е,че стандартната плувка си е по-чувствителна и доста по бързо пропада дежеста от подвижните. Все още не съм пробвал мач-а,но според мен до 2-2.5 м стандартната плувка си остава по добрия вариянт за риболов при положение,че мача е 4.20 +, е разбира се ако става въпрос за дълги разтояния влиза в игра ваглера.
Така или иначе,до сега не съм виждал никой с мач да мята със стандартна плувка![]()
Ще се радвам да чуя мнение и съвети
Поздрави !
И тъй стигнахме до извода че: силата на мача е в мачовия риболов! Затуй хората мятат ваглери с мача, фидерхранилки с фидерпръчки, изкуствени примамки със спининги и т.н.
"Упражнението за луди" е оправдано при много малка дълбочина (примерно 50 см) и при условие че нямаш под ръка боло или подходящ директен.
Поздрави!
-
- разбира нещата
Ясно
Извода е на болото стационарка,на мача ваглер
Благодаря на всички за съветите 

alankulu1987 написа:ЯсноИзвода е на болото стационарка,на мача ваглер
Благодаря на всички за съветите

Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
- SammY
- фен клуб-скобар
Аз също ползвам фиксирани плувки с мача , когато ловя уклей на пропадане с висене (не до дъното). Имам и подходящи ваглери , но с плувчицата ми е по гот . За всичко останало ваглер/слайдер 

- Венелин Радушев
- разбира нещата
А ако знаеш какъв приказен риболов става при подобни дълбочини с фиксиран ваглер....nabeden ribar написа: "Упражнението за луди" е оправдано при много малка дълбочина (примерно 50 см) и при условие че нямаш под ръка боло или подходящ директен.
Поздрави!
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
И аз мисля така, но при мен проблема тук е, че не успявам да закотвя ваглера на едно място. Образно казано ваглера ми се движи с метър в минута при леко накъдрена водна повърхност и единствено ако успея да предизвикам рибата със захранката се получава риболов. Ако трябва да почакам малко повече съм си почти капоВенелин Радушев написа:А ако знаеш какъв приказен риболов става при подобни дълбочини с фиксиран ваглер....nabeden ribar написа: "Упражнението за луди" е оправдано при много малка дълбочина (примерно 50 см) и при условие че нямаш под ръка боло или подходящ директен.
Поздрави!

п.п. Господин Бутников вместо да се изчервява

- lif3house
- разбира нещата
Пробвай с ваглери над 6 гр и мисля, че ще избегнеш този проблем, а ако има вятър и течение минавай на слайдери 

Последно промяна от lif3house на Чет Яну 10, 2013 8:09 pm, променено общо 1 път.
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Като видях,че колегата е споменал слайдери реших и аз да задам едно въпросче.
Каква е точно разликата между ваглер и слайдер?Имам пред вид и визуално и в начина на употреба.

Съвсем накратко: Ваглера носи повече грамаж в тялото си и по-малко по линията. Слайдера - обратното. За всичко останало ползвай търсачката и раздела за риболов на мач. Писано е много.Вуйчо-Ваньо написа:Като видях,че колегата е споменал слайдери реших и аз да задам едно въпросче.Каква е точно разликата между ваглер и слайдер?Имам пред вид и визуално и в начина на употреба.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Слайдерите носят на себе си до 1/3 от носимоста си. Повече утежнение на линията ти дава стабилност в вятър и течение. Задължителни са при риболов на големи дълбочини.Вуйчо-Ваньо написа:Като видях,че колегата е споменал слайдери реших и аз да задам едно въпросче.Каква е точно разликата между ваглер и слайдер?Имам пред вид и визуално и в начина на употреба.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
-
- вече хвърля и на тежко
Наистина не съм се и опитвал. Понеже дъното е във водорасли, няма как да легна. Вероятно с много малък и лек ваглер без утежнение по линията... ама нямах такъв подръка, затова ползвах плувка за директен с подрязан кил. Твоя вариант какъв е? Нямаш ли оплитания на тази малка дълбочина с ваглера?Венелин Радушев написа: А ако знаеш какъв приказен риболов става при подобни дълбочини с фиксиран ваглер....
- Венелин Радушев
- разбира нещата
При фиксираният ваглер - колкото по-плитко, толкова по-лесно. Разбира се с малко пауново перце.nabeden ribar написа: Наистина не съм се и опитвал. Понеже дъното е във водорасли, няма как да легна. Вероятно с много малък и лек ваглер без утежнение по линията... ама нямах такъв подръка, затова ползвах плувка за директен с подрязан кил. Твоя вариант какъв е? Нямаш ли оплитания на тази малка дълбочина с ваглера?
- genov_eng
- научил се да хвърля
Явно под риболов "с ваглер" колегата разбира винаги - подвижна плувка. Има точно такава тема. В нея Бутника ми е обяснявал на дълго и широко. Трябва да я потърсиш само.
Успех!
Успех!