Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Основна линия + повод
Модератор: Paublo_Eskobar
- boreto1
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Основна линия + повод
За съжаление рядко да не кажа и много рядко имам възможност да ловя на свободен водоем ,а по-платените на царевица палети и топчета рибите са все якички затова съм с дебелички влакна ,не съм с много прецизни макари и засечката не я изключвам като опция но пък съм готов за всякакви предизвикателстваlif3house написа:Целогодишно си ловя с 0.18 монофил основно влакно, за поводи най-често използвам 0.14 флуорокарбон, но само когато е за свободен риболов за каракуда, червеноперка и други мирни риби, на него съм имал и риби до 2 кг. За платен риболов качествен монофил 0.16 за повод ми върши работа. Хубав аванс и никакви проблеми. Хората около мен ме критикуват, че с мачовете слагат по дебели влакна, но обичам по-тънките линии и малките куки, определено дават резултат!

- Калин–Стоянов
- разбира нещата
Ами обоснови се де, щото е много лесно да напишеш нещо ей такаsapuna написа:Лекиииичко,клонящо към "ич"Калин–Стоянов написа:...По-принцип не е препоръчително каквото и да е плетено за целенасочен риболов на едри риби...

Какви предимства ни дава плетката?
Никаква разтегливост, всичкото натоварване е върху повода...
Следващия натоварен елемент са въдицата и макарата , кое от по-горе изброените е предимство при борбата с едри риби?
Плетката е за голяма дистанция и капризен риболов...
Така мисля аз...
-
- научил се да хвърля
Аз също ползвам адски дебели влакна и за това ми беше интересно хорското мнение.boreto1 написа:За съжаление рядко да не кажа и много рядко имам възможност да ловя на свободен водоем ,а по-платените на царевица палети и топчета рибите са все якички затова съм с дебелички влакна ,не съм с много прецизни макари и засечката не я изключвам като опция но пък съм готов за всякакви предизвикателстваlif3house написа:Целогодишно си ловя с 0.18 монофил основно влакно, за поводи най-често използвам 0.14 флуорокарбон, но само когато е за свободен риболов за каракуда, червеноперка и други мирни риби, на него съм имал и риби до 2 кг. За платен риболов качествен монофил 0.16 за повод ми върши работа. Хубав аванс и никакви проблеми. Хората около мен ме критикуват, че с мачовете слагат по дебели влакна, но обичам по-тънките линии и малките куки, определено дават резултат!
- Антон Тонев
- сериозен играч
Имам една ролка Fox-Mainline-Флоурокарбон 0.23.Става ли за основна линия или по добре монофил.

Как обичам да си блажа със сланина,
как обичам с винце и на месечина,
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
как обичам с винце и на месечина,
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
-
- учете се от него
Това е "минало" покрай флуорокарбона(какво като пише "Фокс"), по скоро е монофил с флуорокарбоново покритие, което всъщност е много добър избор за основна линия, по ред причини!
п.п. флуорокарбоните от най-висок клас са грубо 10-15 евро за ролка от 50 метра.

п.п. флуорокарбоните от най-висок клас са грубо 10-15 евро за ролка от 50 метра.

на спинарката съм само с плетеняк .../0.08 ron tompson./
- genov_eng
- научил се да хвърля
Здравейте,
Лично аз ползвам за основа монофили с флуоро покритие до 0,25 (за хевито от 0,22 до 0,25; за медиума от 0,18 до 0,22). Поводите ми са от флуорокарбон (понякога и от монофил), за метод хранилкоте по-често ползвам плетено (понеже ходя основно на платени водоеми с по-едри шаранови риби монтажите ми са на косъм). Ползвал съм и плетено влакно, но там получавах протърквания от хранилките при подвижни монтажи и се налагаше да слагам монофилна система. То стават едни възли, едно чудо. Плетеняци ползвах и за лидер на хевито за по-големи дистанции, от икономически причини
(бяха ми подарени доста влакна от 0,18 до 0,20). При монтажите си много често ползвам абсорбер - от ластик или пауъргъм. Преди една година ползвах съветите на двама спецове от форума и стигнах до извода, че не всички монтажи стават за всеки вид влакно и по-тънки линии от 0,18 (за монофил става въпрос) за мач и фидер не са удачни. И понеже съм начинаещ (както в замятането, така и при ваденето на рибата) правя линиите (влакна и тегло на франилки) си така, че да пазя по-скъпите такъми - пръчките 
Успех!
Лично аз ползвам за основа монофили с флуоро покритие до 0,25 (за хевито от 0,22 до 0,25; за медиума от 0,18 до 0,22). Поводите ми са от флуорокарбон (понякога и от монофил), за метод хранилкоте по-често ползвам плетено (понеже ходя основно на платени водоеми с по-едри шаранови риби монтажите ми са на косъм). Ползвал съм и плетено влакно, но там получавах протърквания от хранилките при подвижни монтажи и се налагаше да слагам монофилна система. То стават едни възли, едно чудо. Плетеняци ползвах и за лидер на хевито за по-големи дистанции, от икономически причини

Успех!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
.........не си сам в мисленетоКалин–Стоянов написа:Ами обоснови се де, щото е много лесно да напишеш нещо ей такаsapuna написа:Лекиииичко,клонящо към "ич"Калин–Стоянов написа:...По-принцип не е препоръчително каквото и да е плетено за целенасочен риболов на едри риби...![]()
Какви предимства ни дава плетката?
Никаква разтегливост, всичкото натоварване е върху повода...
Следващия натоварен елемент са въдицата и макарата , кое от по-горе изброените е предимство при борбата с едри риби?
Плетката е за голяма дистанция и капризен риболов...
Така мисля аз...

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- М. Сталев
- разбира нещата
А със какви кошници като грамаж работиш при това тънко основно влакно ?lif3house написа:Целогодишно си ловя с 0.18 монофил основно влакно, за поводи най-често използвам 0.14 флуорокарбон, но само когато е за свободен риболов за каракуда, червеноперка и други мирни риби, на него съм имал и риби до 2 кг. За платен риболов качествен монофил 0.16 за повод ми върши работа. Хубав аванс и никакви проблеми. Хората около мен ме критикуват, че с мачовете слагат по дебели влакна, но обичам по-тънките линии и малките куки, определено дават резултат!
за рибилов по р.янтра и дунав ползванм основно awa-shima feeder 0.25 кафяво-червеникаво от ролка 500м монофил, с отворени кошници carp-pro 50gr.,повод 0.16 shogun-прозрачен монофил , нямам пропуск,и късане , шарани 2-4кг. без пропуск миналата година, подвижен монтаж на кошнцата , най опростен
-
- научил се да хвърля
50гр. отворена за Дунав не е ли кофти избор? Смисъл не отвява ли много бързо захранката?
на дунава ловя само на близка дистанция около 20метра, и то само на няколко определени места където го завърта течението, след паднали дървета , но вобще много попчета има по нашия край и друга риба не може да се хване от тях и напоследък избягвам фидера по дунава , в последно време само с директен на мамка по дунава
-
- вече хвърля и на тежко
Ползвам най-често моно/моно, обаче имам и шпула с 0.08 плетено влакно. Не ползвам флорокарбон за сега, но мисля да го пробвам за поводи тази година, мисля че ще е ефективен за монтажи при който се разчита на само-засичане на рибата, може и да греша, но докато не пробвам сам за себе си не мога да кажа.
Риболова на фидер със своята вариативност ме запалени жестоко

Риболова на фидер със своята вариативност ме запалени жестоко

- lif3house
- разбира нещата
PikeM написа:А със какви кошници като грамаж работиш при това тънко основно влакно ?lif3house написа:Целогодишно си ловя с 0.18 монофил основно влакно, за поводи най-често използвам 0.14 флуорокарбон, но само когато е за свободен риболов за каракуда, червеноперка и други мирни риби, на него съм имал и риби до 2 кг. За платен риболов качествен монофил 0.16 за повод ми върши работа. Хубав аванс и никакви проблеми. Хората около мен ме критикуват, че с мачовете слагат по дебели влакна, но обичам по-тънките линии и малките куки, определено дават резултат!
Хранилките не са големи от 15 до 25 гр най-често, 30гр. по-рядко.
Аз пък ползвам за основно само брайдове, системата ми е от монофил, а повода почти винаги флурокарбон. Фидера ми е гъвкав и макарата с аванса и работи и за сега проблеми нямам с рибите. Вярно, най-голямата ми е около кило, ама на свободните, изтърбушени и електрифицирани, реки и водоеми, където ловя едва ли скоро ще ми вземе нещо по-така. Общо взето съм забелязал, че проблема по-скоро е, че няма риба, а не в изваждането и.