Слънчак на блесна

Модератори: Павел Иванов, sestrata

alankulu1987
разбира нещата
разбира нещата

Re: Слънчак на блесна

Мнение от alankulu1987 »

Павел Иванов написа:Слънчака по принцип е един от най-големите деликатеси ловени на спининг по Америката . При средно най-разпространен размер между половинка и кило , си е една от най-тачените риби там . Там си се ловят отвреме на време и четири пет килограмови представители на вида , при това не рядко . Това че тук не му е баш ареал , как и на кустура и американката , си е само минус за нас . Най-често на спининг съм улавял слънчаци на Джакал Тини Фрай .
4-5 кг слънчак ?? :shock: :shock: Тоя звяр ще дърпа като 20 кила сом сигурно :shock: Като почне да върви на дрифт и няма спирка :lol: Иначе за вкусовите качества съм съгласен ! Аз лично,като хвана по голям екземпляр не го хвърлям,а си го взимам и го правя като костура. Пане няма грешка !! Страхотен става ! Много хора като чуят и викат,че никога няма да пробват,а и нямат желание,а самата риба е с много вкусно месо !
Аватар
capetano
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от capetano »

Ех, а какви слОнчаци имаше навремето... :?
Имам два поредни 42-ри номер, ама тогава снимките се правеха с филм и се копираха във фото, та.. не ги снимах.. :( :cry:
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...
Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"
:D
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

alankulu1987 написа:...Тоя звяр ще дърпа като 20 кила сом сигурно :shock:...
Ти прегледай някои от темите на видният ни съфорумец Любака , верно че в този форум отдавна не е писал и "глей кво става" . Сеч на литрови слънчаци в големи количества , ама в Унсконти Дел :?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
vlado_takuma97
новобранец
новобранец

Мнение от vlado_takuma97 »

Да найстина е много търсена риба в другите страни, и се смята за деликатес,пък и щом има екземпляри по 4-5 кг не ми се мисли как ще се дърпа :D Не знам защо тук се смята за напаст,може би защото са малки по-размер но съм ял слънчевка и беше доста вкусна все едно си ям костур, пък тези големите какво филенце имат не е истина :) А на малко рибе дали ще има резултат според вас?
alankulu1987
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от alankulu1987 »

vlado_takuma97 написа:Да найстина е много търсена риба в другите страни, и се смята за деликатес,пък и щом има екземпляри по 4-5 кг не ми се мисли как ще се дърпа :D Не знам защо тук се смята за напаст,може би защото са малки по-размер но съм ял слънчевка и беше доста вкусна все едно си ям костур, пък тези големите какво филенце имат не е истина :) А на малко рибе дали ще има резултат според вас?
Колега :) Нали съм написал първия коментар,че на симеончета ги дърпах това лято на един язовир близо до Пловдив :) Симеона по-голям от устата на слънчака обаче лакомника някак си го лапа да му се не види :D На дъно и опъва камбанката все едно костур удря,много стръвно :D
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

vlado_takuma97 написа:Не знам защо тук се смята за напаст,може би защото са малки по-размер ... А на малко рибе дали ще има резултат според вас?
Позволете ми малко ОФФ-топик :
Аз, пък и не само аз, го смятам за напаст основно, защото пази територии край брега, които са нормални хабитати за хвърлянето на хайвера на нашите риби. Виждал съм как слънчак по-малък от шамар да изгонва каракуди и кефали от места за мръстилища, като ги кълве странично :wink: Знаете всички , че слънчака има зъбки :D Другото, което характерно за тази риба е, че е много социална спрямо вида си :idea: Винаги гледа да изгони другите риби от гнездото си - местата за хвърляне на хайвера й, а ако наоколо има хвърлен хайвер на чужд вид риба - да го изяде така, че да има повече пространство и храна за нейните :idea: Храни се също и с новоизлюпени рибки (личинки) на другите риби. Затова е напаст за нашите водоеми, които се състояха в близкото минало от доста видове риба. Сигурно сте забелязали, че където се появи Слънчок (Sun Fish), приръствието на другите риби силно се ограничава :idea: Хвана ли на плувка Слънчевка я пращам да се пече на "Слънчев бряг" .
В Северна Америка сигурно нямат толкова видове сладководна риба, колкото имаме ние в Европа.
Направете си справка какви щети нанася Белия/Черен Амур в USA, също така и всеизвестния нам Толстолоб пак в USA, а също и Шарана в Австралия, да не пиша за попчето в Черно Море и в другите морета :lol: Всички те са инвазивни риби спрямо необичайните места на ареала им. Та така и Слънчака е напаст за нас.
Най-големия Слънчак, в моята практика, съм виждал да се улавя 2000-та година (някъде беше) на яз. Тракиец на стръв малко коструче :D Беше някъде 30-ти номер обувка :rolleyes: Останах шокиран от габаритите.... Таая риба не е добре дошла в Европа ;)
Навремето я внесха, без да искат по Бай Тошово време заедно покрай личинките на Бялата риба и Костура ;)
Изображение
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

На МЕПС АГЛИЯ 00 едвам го откачих, но като го знам каква досада е и че напада царевица и ляб, нищо чудно и на гола тройка да се надене.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

на гола кука си кълве без проблеми,само требе леко да мръднеш та да му блесне.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
Sleepwalker_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Sleepwalker_ »

Павел Иванов написа:Слънчака по принцип е един от най-големите деликатеси ловени на спининг по Америката . При средно най-разпространен размер между половинка и кило , си е една от най-тачените риби там . Там си се ловят отвреме на време и четири пет килограмови представители на вида , при това не рядко . Това че тук не му е баш ареал , как и на кустура и американката , си е само минус за нас . Най-често на спининг съм улавял слънчаци на Джакал Тини Фрай .
А сигурно ли е, че говорим за един и същи подвид слънчак? Да не би тея в Америка да са друг модел? Щото не мога да си представя тая риба да порастне до кило, та камо ли до 5 кила. :roll: Смисъл, доста е разпространена в нашите язовири и успоредно с това никой не я лови целенасочено, не е обект на бракониерски мераци и като цяло й е доста спокойно. Най-голямата, която съм виждал, е била 300-350 грама максимум. :roll:
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Не мога да намеря снимката , но имам слънчак една педя на воблер 25см Изуми ! Нападнала е примамката когато явно е минала покрай гнездото и , а тогава 100% бил размножителният им период иначе не би нападнала толкова голяма примамка като това 25см Изуми , както и блесната в случая :idea:
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Проблема при улова му е, че обикновено обитава силно обрасли места и няма достатъчно място за проводка на блесни и воблери, като добавим и малката уста . Иначе на силикон и изкуствен вардевас се лови доволно, куката е без никакво утежнание. Намерих само една снимка и тя не е баш за показване :oops:
Изображение
Аватар
kmap
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kmap »

Струва ми се,че това са едни от най-лакомите риби в нашите водоеми.Аз съм ги ловил успешно на гола златна кука.
cvetan_metodiev
новобранец
новобранец

Мнение от cvetan_metodiev »

Това лято хванах 7-8 броя за 30 минути на стример до летището. Покрай брега до папурите на плиткажа се хванаха, иначе покрай тях и няколко костурчета но всичко беше дребосък. Та защо да не се ловят и на блесни и воблери? Най-вероятно ако уцелиш точната примамка ще ги зачесаш:)
Нека всички хващат, нека всички пускат:)
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Единствения проблем да се лови слънчопек целенасочено на спининг(у нас) е малката му уста. Американската му разновидност - т.нар крапи, е високоценен обект на риболов сред америанските ултралайтисти(и гастрономи).

На долната снимка може да видите как единият ви любим модератор скубе часовници на блесна - също така целенасочено: :D :

Изображение

Аз от своя страна цепя на ворбел по това време:

Изображение

Изображение

Изображение
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
koruin72
новобранец
новобранец

Мнение от koruin72 »

Миналото лято улових на река Янтра докато гонех кефалите-удари на moska 1 холограм :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”