ВЪПРОС КъМ Опитните Шаранжии

Модератор: sapuna

docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

val1971 написа:Досега най успешния ни риболов е на гадна,вкиснала,миризлива царевица.На всичко отгоре аз зареждах вьдичките.На мьжа ми му миришело гадно...Хем почерняла беше царевицата,но шарана се уби да я яде.19 кила шарани взехме миналия септември на Чатмата.На целия язовир друг с такьв удар нямаше ! Тьй,че като яде рибата ,яде!
val1971 и husmen1983,
По въпроса за гадната, вкиснала, миризлива стара царевица великият Анди Литъл още преди 20 години я правеше точно така- виждал съм го не лично, а на филм. Накисва 1 бидон стара царевица и я оставя три-четири дни на топло да ферментира. След това сипва в язовира за захранка, а после пробва и за стръв и вади шарани като цепеници от едно каменисто езеро. Привлекателният ефект от ферментацията и известното алкохолно съдържание направо влудява шараните и амурите. Преди десетина-двадесет години у нас за примамване се ползваха пресноотработени джибри от джанкова , сливова и гроздова ракия, сега нещо не се сещам някой да го практикува това.
Но тази година аз лично непременно ще опитам и този неандерталски трик :D :!: :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Аватар
val1971
новобранец
новобранец

Мнение от val1971 »

Това за джибрите не го бях чувала.Но има логика ! Мерси за инфото ! Ще го пробваме твоя метод.
Аватар
Husmen1983
научил се да хвърля
научил се да хвърля

колега

Мнение от Husmen1983 »

тази седмиcа утре или в други ден, ще сложа едно малко буре от 15-20 кг царевица и другата седмиcа когато се поЧива 4 дена ще замина за този язовир левски които е около варна.ще пробвам тая вкиснала царевица ще захраня хубаво и след това ще чакам да видим какъв ще е резултата.там поне знам че има малко риба но са по големи.надявам се да хвана нещо по хубаво.но другата седмиcа има време още така Че събирам още мнения за сухата царевица..
за сега нямам такъв.
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

Първо по темата , според мен няма смисъл да се презарежда през два часа , а на 24 часа , и то по възможност не в часовете когато може най - вероятно да ти удари шаран ( сутрин и надвечер , поне аз мисля така ) . Значи преди време са ми удряли шарани след като цяла нощ ми е киснала във водата и цвета и е бил като на тази която сега си накисвам преди риболов на терасата , но Калканчо е напълно прав като казва , че ако се обели горната ципа на царевичката тя почти не почернява , така че , изборът е личен .
А колкото до "обраслите и девствени " водоеми ( има ли ги изобщо още ... ? ) , колегите са напълно прави , аз мога да добавя само , че може да се пробва на плочка кюспе без тежест , с една кука , същото важи и за царевичка ( ако се чудите как ще я метнете , просто направете топка хляб или кал около куката , нещо което се разлага бързо във водата и ще имате и захранка ... ) .
Наслука... !
Аватар
Husmen1983
научил се да хвърля
научил се да хвърля

колега dimitar_

Мнение от Husmen1983 »

ти с какъв повод работиш?с една кука?какъв монтаж правиш?на косъм?кажи нещо повече ако може......
за сега нямам такъв.
Аватар
Ivkou
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Ivkou »

Леко развалих темата на автора , но все пак ... То хубаво на кука и на дебела корда ама тва как да го хвърля навътре :oops: :roll: , че и захранката ?!?! Ще ме светните ли по вапроса :)
Изображение

It's all about the game and how you play it !!!
Аватар
Husmen1983
научил се да хвърля
научил се да хвърля

....

Мнение от Husmen1983 »

ако се чудите как ще я метнете , просто направете топка хляб или кал около куката , нещо което се разлага бързо във водата и ще имате и захранка ... ) .
колега чети редовете внималтено ако не разбереш ще ти обеним пак.
за сега нямам такъв.
Аватар
Ivkou
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Ivkou »

Друга идея освен тва с калта :) :D
Изображение

kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Дойде ми на акъла един варият макар и скъп но ще свърши работа.

Купуваш си ПВА конец 50 метра - 8 лева съм виждал по магазините.купуваш най ефтините олова завързваш за куката едно олово може и 20 грама...колкото да хвърлиш...а конеца се разтваря във водата за секунда така че няма да имаш проблем :wink: .

Може да е малко смешно но съм убеден в успеваемоста :wink: .
За бракониерите само слънчаци :lol: !
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Re: колега

Мнение от docenta »

Husmen1983 написа:тази седмиcа утре или в други ден, ще сложа едно малко буре от 15-20 кг царевица и другата седмиcа когато се поЧива 4 дена ще замина за този язовир левски които е около варна.ще пробвам тая вкиснала царевица ще захраня хубаво и след това ще чакам да видим какъв ще е резултата.там поне знам че има малко риба но са по големи.надявам се да хвана нещо по хубаво.но другата седмиcа има време още така Че събирам още мнения за сухата царевица..
Колега, става дума за ферментирала царевица, а не смърдяща на гнилоч и разлагаща се. Резливата боза е много приятна за пиене, ама прокисналата е отврат - това е разликата. Три-четири дни предварително киснене са достатъчни. Пробвай да накиснеш и жито за денонощие и половина, но не го смесвай с царевицата, а захрани друго място за риболов с мач-пръчка и там подавай на същата стръв, ако има каракуда , платика и бабушка, па може и някой шаран да се отцепи. По принцип зърнените захранки и стръв повече работят през лятото, но знае ли някой какво ще стане в това шашаво време :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Понеже и на мене ми става интересно възможно ли е някой да обясни разликата между ферментирала и вкислана и аджеба на кое се хваща повече ?
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
val1971
новобранец
новобранец

Мнение от val1971 »

Ами мьжьт ми я дьржи царевицата и по месец и повече .Слага я в пльтно затворен сьд в мазата.После като отвориш кофата...Абе с две думи страшна смрад.На мен определено ми мирише на джибри,а не на плесен или гниене.И самата царевица си е твьрда,а не разложена.Като зареждам я пробивам сьс свредло.После сьс специална кукичка я нанизвам на косьма ! Вьобще сьм голям специалист по зареждането.Обаче ако знаете как хвьрлям-три дни ще ми се смеете!Пьрвия пьт едва не уцелих мьжа ми с оловото,а язовира беше в обратна посока.Сега сме си разпределили задачите-аз зареждам ,той хвьрля и вади,а аз тьрча с кепа !
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

Това е основното - да мирише на джибри, а не на гнило!
Наслука!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Аватар
Ivkou
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Ivkou »

Давайте още идеи как да хвърля тфа малко парче гляб по навътре :D
с корда 0.30 , 0.35 :)
Изображение

rikosheth
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от rikosheth »

Ivkou написа:Давайте още идеи как да хвърля тфа малко парче гляб по навътре :D
с корда 0.30 , 0.35 :)
Колко по навътре искаш да го хвърлиш? :shock:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”