Въпрос за първа лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
vesko1234
новобранец
новобранец

Re: Въпрос за първа лодка

Мнение от vesko1234 »

Ако искаш да си с гребла ориентирай се към каяк. Те са по-бързи от лодките понеже са по-тесни и имат по-малко съпротивление на вятъра и водата. С хубав каяк спокойно ще поддържаш 5км/час, а рибарските лодки с малък мотор се движат с около 8км/ч. С тази лодка евентуално за кая на 50 метра от брега при тихо време и в краен случай я зарязваш и се прибираш с плуване. Да търсиш сафрида с нея не става.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

vesko1234 написа:...... Да търсиш сафрида с нея не става.
Става бре - каяка е съвсем друга приказка.
Тишо нека да разказва там.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
nasko_sym
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nasko_sym »

mtiholov написа:мен убийме с такава лодка не влизам в морето ,обаче баща ми преди 20 години само с такива цървули влизаше през ден в морето и то не само той ,а и повечето му приятели мен поне 100 пати мее вземал с него да съм бил 10-12 годишен ,проблеми не е имало обаче то един път става ,а тези 400-500 метра ги забрави няма начин да видиш че пред теб на още 300=400 хващат и ти да не отидеш (ако съм аз :) )
Имам приятел,който още си влиза с Офимката за кая и сафрид,че и за рапани.Ама е и голям плувец.Пламен (Джонката) е.
Аватар
mtiholov
новобранец
новобранец

Мнение от mtiholov »

nasko_sym написа:
mtiholov написа:мен убийме с такава лодка не влизам в морето ,обаче баща ми преди 20 години само с такива цървули влизаше през ден в морето и то не само той ,а и повечето му приятели мен поне 100 пати мее вземал с него да съм бил 10-12 годишен ,проблеми не е имало обаче то един път става ,а тези 400-500 метра ги забрави няма начин да видиш че пред теб на още 300=400 хващат и ти да не отидеш (ако съм аз :) )
Имам приятел,който още си влиза с Офимката за кая и сафрид,че и за рапани.Ама е и голям плувец.Пламен (Джонката) е.
колега,то който неможе да плува не се дави ,защото не влиза на повече от метър дълбоко ,иначе лошо няма щом му е хванал чалъма :)
SANTIMIR
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SANTIMIR »

под 3.20 с твърдо дъно не взимай - и без това след месец ще искаш да вдигнеш летвата и ще се почне едно умуване за друга лодка .( в крайна сметка ти си решаваш . ЕДНО ИМАЙ В ПРЕДВИД ОТ МЕН
ИАРА ПРОВЕРЯВАТ ЗА СИГНАЛНИ РАГЕТИ ,ЖИЛЕТКА , ЛИЧНИ КАРТИ , ПОНЯКОГА И ВТОРА КОТВА ,

И НЕЩО ДРУГО КОЛЕГИТЕ ПОНЯКОГА ГО ПРОПУСКАТ

КОТВАТА ТРЯБВА ДА Е ДИСТАТЪЧНО ТЕЖКА И (( ВЪЖЕТО ТРИ ПЪТИ ДЪЛБОЧИНАТА НА КОЯТО ВЛИЗАШ
НАПРИМЕР 10 - 30 М 15-45 М ТОВА Е НАЙ ДОБРИЯ ВАРИАНТ ЗА ДАТЕ ДЪРЖИ НА МЯСТО ПРИ ВЪЛНА ИЛИ ТЕЧЕНИЕ - ПОВЯРВАЙ МИ ПО НЯКОГА Е ЖИЗНЕНО ВАЖНО
3,20 - 5 коня за сам и 10 за двама приемливо решение
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

paynera написа:Вземи си 1 мичуринка 2.95 на старо ...
с това НЕЩО ще се обръщаш поне 3 пъти на сезон
Аватар
paynera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от paynera »

с това НЕЩО ще се обръщаш поне 3 пъти на сезон
Ми аз имам вече 4 сезона , тонове риба са умряли на борда ми , влизам навсякъде където има риба - дори влизам от там където другите лодки не могат да влязат (от брега) И ДОСЕГА ВОДА НЕ Е ВЛИЗАЛА В ЛОДКАТА МИ - КАМОЛИ ДА СЪМ СЕ ОБРЪЩАЛ.
Наи обичам , зъби на бели риби да събличам
Аватар
stil92
новобранец
новобранец

Мнение от stil92 »

Колеги взех си Зандер 3,30 с алуминиево дъно , още не съм я пробвал . Имам един въпрос какво означават тези категории ? Тази се води категория Ц ? И ако може да ми обясните какво ми е нужно за да вляза в морето ( жилетки , сигнални ракети и т.н.) ?
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

+ Котва,въже и бира.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
stil92
новобранец
новобранец

Мнение от stil92 »

е тая котва задължителна ли ми е .. смисъл може би никога няма да я използвам .. А тези категории какви са можете ли да ми обясните , знам че най ниската е категория Д , тази е Ц , има ли някакво значение или е ала бала ..
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

За оборудването в друг сайт имаше цели теми, мисля беше фишинг-мания, там може и за тия категории да намериш компетентни - бая морски има.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
vesko1234
новобранец
новобранец

Мнение от vesko1234 »

stil92 написа:е тая котва задължителна ли ми е .. смисъл може би никога няма да я използвам ..
За попчета е задължителна, за сафрид аз почти всеки път ползвам. Надуваемите ги духа доста вятъра. И е незаменима ако ти угасне мотора и има силен вятър и вълни откъм морето и си срещу каменист бряг. Без котва за нула време ще се окажеш в прибоя върху скалите с или без гребане. С котва се закотвяш и чакаш някой да те издърпа. И една сигнална ракета ако имаш ще стане по-бързо. Също и обратния вариант- не ти пали мотора и силен вятър откъм брега.
Освен това чувам, че правят проверки в морето за спасителна жилетка, документи, котва, ракета. Вземи си поне 1.5кг котва.
Аватар
kiril_bulgaria
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kiril_bulgaria »

Котвите, които използвам са два типа:
за риболов
за всеки случай

Котвата за риболов е направена от едно желязо ф35, със заварена арматура за рогатки ф6 или ф8, не си спомням. Целта е, ако се закачи, да се изкриват рогата и да се откачи. Което е редовна практика при улов на попчета, каменисто дъно, пред Царево.

Котвата "за всеки случай", е винаги с мене, когато излизам в морето. Фабрична,събира се безопастно.Много удобна, не заема място в лодката. Не съм я ползвал досега.

Въжето е 50м. Разделихме си със съседа 100м. На краят съм вързал карабина (нераждавейка, 22лв), и по този начин, ако искам, сменям котвите. Пък и е по-удобно за пренасяне. Въжето отделно от котвата.
Изображение
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Ето една от темите за оборудване, но е за каяк, част от чудесиите стават и за други гемии :wink:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 47&t=24876
Ето и тема за закотвяне на каяк, в няукои отношения е валидна и за други лодки /да не стане гаф с обръщана/
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 47&t=25399
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

категория С - вълни до 1.5м вятър до /непомня колко/ Бофора до 5 м.мили от защитени води /например пристанище/
категория D - вълни до 0.5м не може да излиза в открито море
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”