лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

mitko__05
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko__05 »

а фтвърдитела за епоксидната смола??
"За ден на риба, господ два дава"-Мир Богев
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Ее ти изби рибата с тези цени, това да не е аптека.
Пробвайте да намерите поне на половината цена би било по реално.
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Колеги аз моита лодка вече съм я напрвил и премина успешно първите изпитания. Ползвах ето тоя модел http://motolodka.ru/sbuild/cartop.htm
Двигател купих Selva-8к.с. и с него глисира без никакав проблем и с 1 и с 2 човека. Скороста още няма с какво да я измеря, но съм сигурен че с 1 човек е над 30км/ч.
Искам да ви кажа че ми отне повече от година от както ми доиде идеята до краиния резултат. Не е евтино да си знаете. А като включим в сметките и колесар (пак собственоръчно преработено ремарке) и регистрации и още един куп глупости си става като да си вземеш лодка на лизинг, но удоволствието е голямо когато си я праил със собствените си ръце.
Моита препоръка към тези които са решили да си правят лодка е да си намерят епоксидна смола на едро около 30-40кг. Аз смятах че 6те ми трябват много по малко но в краина сметка горе долу толкова употребих в стремежа си да я направя много здрава за да е сигурна за туровете по Дунав.
Ако искате да питате нещо съм на разположение.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

скоростта се мери с GPS :idea:
30кмч е сериозна скорост, особено за двигател 8кс... можеби е по-добре да я премериш все пак...
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Тедо написа:скоростта се мери с GPS :idea:
30кмч е сериозна скорост, особено за двигател 8кс... можеби е по-добре да я премериш все пак...

:lol: :lol: :lol: Знам че е с GPS ама нямам. Знам че 30км.ч е сериозна скорост особено когато си в лодката на 30-40см. от водата дори се вдига и адреналина. Все пак ще намеря начеин да я измеря може пък и да греша, въпреки че едва ли, след като руснакът по чиято схема я правя с Ветерок 8 к.с с крило за да глисира е измерил 27км.ч а моита със Селвата глисира без да и е необходимо крило което се обяснява с различните методи при измерване на мощноста. Ветерока отговаря на около 6к.с по Европеиските стандарти.
Самия модел на лодката е по модел на състезателна руска алуминиева лодка така че няма нищо чудно че се държи добре и развива висока скорост, въпреки че параметрите които се достигат са много далеч от оригинала ама и ние не сме тръгнали на състезание нали така беше. :wink:
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

ceno cenov ти обикновен шперплат ли си използвал или водоустойчив :?: пообиколих малко но немога до го открия тоя водоустойчив шперплат 6мм или 8мм и май съм склонен да започна с обикновен тъкмо по-лесно ще дръпне епоксидната смола :roll: незнам още чертая и правя сметки дано да излезне нещо хубаво :D
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

ами ако искаш и от ПДЧ я направи... или от МДФ :idea:

обикновеният шперплат ще цъфне за нула време... :oops:
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

Тедо написа:ами ако искаш и от ПДЧ я направи... или от МДФ :idea:

обикновеният шперплат ще цъфне за нула време... :oops:
няма ли да стане прекалено тежка и двата материала са значително по-тежки а и от тях трудно се намират 6 милиметрови плоскости :roll:
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

съжалявам, че не си разбрал иронията - и двата материала не бива да се мокрят и НЕ СТАВАТ за нищо по-водно от шкаф за баня...
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Има вариант да направиш цялата лодка то някакъв материал, който е лек и лесно заема желаната форма, и е удобен за работа. Целта е да изградиш лодката с този материал , няма да ти е нужна нито голяма здравина нито водоустойчивост. Следващата стъпка е със епоксидна смола и стъклен текстил , тъкан или не тъкан. Епоксидната смола се нанася с мече или четка, като отвореното време за работа варира от 30 мин до 1час и 30 мин през което време трабва върху нанесената смола да положиш стъклото и следва отново притискане с мечето. И така може 2-3 пъти. После може с напречни шини да заздравиш корпуса от вътрешната страна. И след като си готов със всичко следва шлайфане, полиране , шпакловане със специален кид за лодки (не е скъп). И тук идва сравнително скъпата част. След като си постигнал желаната повърхност, трябва всичко да се обезпраши и обезмасли т.е. идеално чиста повърхност. Следва специален грунд (навсякаде кадето има епоксид т.е. по цялата лодка от двете страни). След грунда върху частта от лодката която е постоянно във водата се нанася "Antifauling" не занм как е българската дума, има го в няколко разновидности и различни цветове , но основно е два вида: на полимерна основа или на метална(като медна боя , използва се в корабо строенето предимно).
А ако лодката стои само по седмица във водата и след това на суша, отиваш в някой Яхт магазин и там ще те опутят след грунда каква боя и какъв лак да се нанесе.(със сътата боя и лак покриваш и при другия случай с изклучение на вече положения Anтifauling).

По този начин според мен ще стане най лесно, най здраво и няма да има проблеми с набъбване.
Ами за сега това.
Ааа :) същото може да го направите и с въглеродни нишки или както му се казва карбон вместо със стъкло , но мисля че няма да ходите на състезания и няма да е нужно такава лекота :)
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

:smt038
Точно така!!!
Използва се обикновен шпертплат защото водоустоичивия не подлежи на огъване. Шпертплата се използва само за създаване на формата на лодката здравината и водоустоичивоста се постигат с МНОГО епоксидна смола и стъклоплат. За вътрешно оребрение се използват детаили от дърво. Лодката задължително трябва да е "опакована" отвсякъде със смола и стъклоплат, като се правят няколко слоя. При мен са 4 слоя, но маи се престарах. С нищо не трябва все пак да се прекалява щото в стремежа да я подсигуря стана над 100килограма :(
Много за строежа на лодките може да се научи от руските саитове. Братушките са на светлини години напред. Има поне 3 огромни форума само за лодки, мотори за лодки и аксесоари.
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Строителството на лодка е трудоемко, изисква се много време и разбира се не напоследно място излишни пари, но трябва да знаете че при избор на добър проект и добро изпълнение резултатите са впечатляващи. Само ще спомена че една от така силно хвалените надуваеми лодки с алуминиево дъно (няма да споменавам марката все пак) я надминах три пъти за около една минута :lol:
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

ceno cenov написа:Строителството на лодка е трудоемко, изисква се много време и разбира се не напоследно място излишни пари, но трябва да знаете че при избор на добър проект и добро изпълнение резултатите са впечатляващи. Само ще спомена че една от така силно хвалените надуваеми лодки с алуминиево дъно (няма да споменавам марката все пак) я надминах три пъти за около една минута :lol:
:lol: :lol: :lol: БРАВО!

за парите си прав даже в някои случаи излиза по евтино да си купиш готова но тръпката да се качиш в нещо построено със собствения ти труд е несравнима....
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Mitak написа: още чертая и правя сметки дано да излезне нещо хубаво :D
Мите ще те посъветвам чертежите да ги направиш с програмата "Carene" за да си сигурен че всичко ще си пасне, след това готовия фаил от програмата го обработваш с CorellDraw до реалните размери на отделните детаили и ги разпечатаи на принтер с безконечен печат (не знам как точно се водят тез принтери но аз така ги разпечатих срещу 25 лв.) По този начин се получава изключително точен чертеж.
ilia0706
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от ilia0706 »

Първо поздрави на Цено -градски най после видяхме и тестването на лодката ти -след двигателя ти - браво на теб, ще ти върши работа . Мисля че си се увлякъл в осигуряването -тежината - Аз също тествах моята /нещо от рода на чичо томовите - целта беше да е лека -за да се кара на кола и от един човек да се носи - при дължина 2,40 и ширина 1,20 , два пласта стъклоплат отвътре оребрения и т.н. -стана м/у 40-50 кг. -двама я носим спокойно, но за сам е почти невъзможно, иначе няма проблеми с транспорт на багажник на колата.Докато я правех ми изглеждаше голяма - на язовира -доста малка.Двама се возим спокойно в нея, но за риболов е тесно за двама.Скоро ще пусна и снимки.Дори на платно се държи прилично, но очквах повеч.
За смолатая -полиестерна -русенска ускорена -разфасовка 3 л. -20лв., стъклоплата -300гр. на кв.м -около 5 лв квадрата.При мен отидоха около 10л. смола и горе доло 10 кв. м. стъклоплат.Истина е , че накрая се чудиш къде отидоха толкова пари и откъде стана толкова тежка.Но удоволствието от лодката е голямо, макар и тя да е малка.Нямам къде да я държа , а иначе бих си направил по голяма като на цено , макар че засега не предвиждам риболов на дунава, но кой знае...Успех и късмет на всички
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”