Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Смяна на примамки
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- ivalpetkov
- разбира нещата
Re: Смяна на примамки
Аз пък предпочитам да сменя мястото отколкото примамката.Предпочитам да не се застоявам на едно място повече от 10 хвърляния.Понякога ако няма хищник отпред каквото и да сменяш файда няма! Има и друга работа-понякога не ще да взима на каквото и да хвърлиш въпреки че рибата е там.И не на последно място както са писали и колегите сменям примамката според мястото-както според водата-дълбочина .течение и прочие така и според желаната дистанция и околните условия на реката....
- pavkata_10
- новобранец
+1 Много точно колега!!!ivalpetkov написа:Аз пък предпочитам да сменя мястото отколкото примамката.Предпочитам да не се застоявам на едно място повече от 10 хвърляния.Понякога ако няма хищник отпред каквото и да сменяш файда няма! Има и друга работа-понякога не ще да взима на каквото и да хвърлиш въпреки че рибата е там.И не на последно място както са писали и колегите сменям примамката според мястото-както според водата-дълбочина .течение и прочие така и според желаната дистанция и околните условия на реката....

- Стонин МаХенд
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Защо и кога сменям примамките. Първитe въпроси на който трябва да имаме отговор е за каква риба сме тръгнали и на какъв водоем? Отговорът на тези въпроси определя примамките които ще подберем и подходящия такъм за тях. Друг въпрос на който трябва да си отговорим къде ще търсим рибата в придънния слой, в средните слоеве или в повърхностния слой? Отговорът на този въпрос допълва информацията за подбора на примамките. По този начин стесняваме подбора на примамките до около 20-30 или 40бр. Примамките ще са за предполагаемите дълбочини на риболов, съобразени с предполагаемата мътност на водата, силата на течението, ако има такова, облачно или слънчево е времето, близо до брега или далече от него ще търсим рибата, как ще водим примамките и т.н. На практика повечето от отговорите на въпросите ще получим едва когато сме на водоема, което означава, че трябва да сме подготвени и за изненади. С течение на времето риболовеца добива рутина и си отговаря на повечето въпроси подсъзнателно, което прави лесен избора на подходящите примамки и такъми. Присъщо за новобранците е да носят на всеки излет всичките такъми, които имат, защото не знаят какво ги очаква. Щом е така новобранеца трябва да краде занаята от старите кучета, като внимателно наблюдава с какво и как ловят риба. Аз съм минал по този път и затова споделям с колегите. Мъкнал съм по 4-5 пръчки и по толкова макари с по две шпули с навити влакна, по една раница с кутии с примамки от които една с около 1кг. глави за силикони и още толкова въртележки и клатушки. Сега ходя с неповече от 2 пръчки по-тясно специализирани, с две взаимо заменяеми, в определена степен макари, и определен набор от примамки, най-често воблери, силикони и клатушки. Рядко ползвам въртележки заради плетените влакна, които не ги понасят. Когато съм предвидил да ползвам въртележки нося и макара или шпула с монофил. Когато времето ми за риболов е ограничено например, когато съм в командировка нося една въдица с една макара и ограничено количество примамки. В такива случаи поради ограниченото време от 1 до 3 часа мога да ползвам малко примамки и е голяма доза късмет да подбера и улуча подходящата примамка. При такива излети има и по-чести валати.
Ако съм за костур винаги започвам с дребни силикони като единственото което променям при тях е размера и начина на водене. Ако на няколко от набелязаните места нямам успех със силиконите минавам на воблери, обикновено миноу с разнообразен туич. Ако и тогава нямам успех на същите места правя 5-6 опита с относително дребни клатушки и кастмастерчета. Ако до този момент нямам дори кълване, решавам да сменям местата или изобщо да си ходя. Ако имам успех на някоя от примамките упорствам на нея като сменям местата.
Ако съм за костур винаги започвам с дребни силикони като единственото което променям при тях е размера и начина на водене. Ако на няколко от набелязаните места нямам успех със силиконите минавам на воблери, обикновено миноу с разнообразен туич. Ако и тогава нямам успех на същите места правя 5-6 опита с относително дребни клатушки и кастмастерчета. Ако до този момент нямам дори кълване, решавам да сменям местата или изобщо да си ходя. Ако имам успех на някоя от примамките упорствам на нея като сменям местата.
- mesket4eto
- научил се да хвърля
В резюме - смяната зависи от това каква риба ловим, кефал или костур мога да сменя примамка след 20-30 ялови замятания, но при риболов на щука, сом, или бяла риба си заслужава да се упорства повечко.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
В резюме - смяната зависи от емоционалното състояние и душевната нагласа.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Тука си много прав, кат остайм некоя любима примамка на отсрещната топола и от яд и несигурност в другите почвам да ги редим една след друга. Така съм имал неочаквани изненади.Мунчо написа:В резюме - смяната зависи от емоционалното състояние и душевната нагласа.
Иначе моята тактика е такваз: имам си 10тина фаворита и 10тина любими места, кат застана на някое почвам фъргане на всички докат някоя от 10те не хване зъбата твар. В себе си съм забелязал, че на въпросните места, които са ми любими се застоявам и настоявам докато не хвана, а на тези дето не харесвам пльокам 5-6 пъти и айде на следващото. Та и това играе роля не само примамките.
П.П. Муне кефиш ма на максимум с колоритните си изказвания. Догодина ще кандидатствам у вашия клуб и немам търпение да се запознаем. Такъв стил на писане може да означава само едно: душевно извисена и колоритна личност със завидни ораторски умения.
П.П. 2 са да не земеш да си мислиш че ти се мазня

Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
- Vid
- кандидат преподавател
Много точно казано. Много пъти съм упорствал часове наред само с една примамка.... А, момента на смяна явно идва от това което е казал Мунчо по гореМунчо написа:В резюме - смяната зависи от емоционалното състояние и душевната нагласа.

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Позволете на тия, които не ловим на стръв "емоционално състояние и душевна нагласа" да приемем с леки резерви тази рецепта за успешен риболов 

Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()