Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Раци
Модератор: sapuna
Re: Раци
Около Перник разбрах тия дни, че водоемите са пълни с раци, вие не казвате, но аз ще пиша репортаж някой ден
Дано да се оправи времето - тия дни ще да е

Дано да се оправи времето - тия дни ще да е

-
- новобранец
- Мнения: 55
- Регистриран на: Чет Апр 01, 2010 2:03 pm
Re: Раци
Re: Раци
Велико мезе е рачко,няма аналог,яз го ловя на плувка и кепче,а морските направо ги разкатавам с хавайката.Варя ги с биричка,лющян и копър,после лимонец и зехтинец,после жената...
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 178
- Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
- Местоположение: Враца
Re: Раци
Махам червото със средната перка на опашката,изплаквам раците в няколко води.
Слагам да заври водата.Добавям зеленчукова подправка "МАГИ-10 зеленчука" и повечко сол /раците ще поемат колкото е необходимо,а останалото ще се изхвърли с водата/.
Във вече заврялата вода пускам раците-така умират веднага и не се мъчат.Като отново заври водата след 4-5мин. ги свалям от огъня и е желателно да поизстинат във водата-така стават по-сочни.
Яде се и се осмуква всичко под черупките с изключение на стомахчето,което горчи.То е черно и се намира зад устата под голямата черупка меду едно вкусно жълто нещо и се отстранява лесно....та като няма риба-и рака е риба!

Слагам да заври водата.Добавям зеленчукова подправка "МАГИ-10 зеленчука" и повечко сол /раците ще поемат колкото е необходимо,а останалото ще се изхвърли с водата/.
Във вече заврялата вода пускам раците-така умират веднага и не се мъчат.Като отново заври водата след 4-5мин. ги свалям от огъня и е желателно да поизстинат във водата-така стават по-сочни.
Яде се и се осмуква всичко под черупките с изключение на стомахчето,което горчи.То е черно и се намира зад устата под голямата черупка меду едно вкусно жълто нещо и се отстранява лесно....та като няма риба-и рака е риба!
Последно промяна от boby61 на Сря Дек 01, 2010 5:09 pm, променено общо 1 път.
И да ме няма, пак съм тук !
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 178
- Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
- Местоположение: Враца
Re: Раци
Брашно от раци-
Служи за добавяне на аромат на разни постни ястия, супи и при разбиване на хайвер.
Гърдите и краката на раците, които остават следкато вече сме замезили с тях ги изсушавам във фурната.
Натрошавам ги с ръка и ги смилам с кафемелачката.
Полученото брашно е много ароматно и го съхранявам затворено в буркан.

Служи за добавяне на аромат на разни постни ястия, супи и при разбиване на хайвер.
Гърдите и краката на раците, които остават следкато вече сме замезили с тях ги изсушавам във фурната.
Натрошавам ги с ръка и ги смилам с кафемелачката.
Полученото брашно е много ароматно и го съхранявам затворено в буркан.
Последно промяна от boby61 на Сря Дек 01, 2010 5:18 pm, променено общо 1 път.
И да ме няма, пак съм тук !
Re: Раци
Туй същото брашанце съм го използвал иза направа на топчета - кълве доста 

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Раци
Понеже темата е за речни раци и точно снощи гледах по телевизията как ги правят в Луизиана, място където се готви за душата преди всичко, ето какво ново:
смятайте, килограм-килограм и половина речни раци на калпак!:)
Rечните раци (crayfish) се измиват добре чрез разбъркване в подсолена вода за около 10-ина минути. Не ги дръжте дълго в кофата със сол, за да не се удавят. Изплакват се и се прецеждат. В гореща вода (голям чувен/тенджера) се слагат един лимон, срязан на половина, червен пипер, лют червен пипер, картофи,млечна царевица, лук, гъби, пушена наденица с червен пипер, чесън и задължително подправка Cajun, чието съдържание може да варира, но се състои предимно от червен пипер, сладък и лют, чесън, семена от целина, риган, босилек, лимон, кориандър, семена на горчица, дафинов лист, бахар. Когато заври и картофите поомекнат се изсипват раците. заври ли отново варете 5 минути, изключете котлона и оставете раците да киснат в бульона около 20 минути. прецедете и сервирайте.

Нагледно: http://whatscookingamerica.net/Seafood/CrawfishBoil.htm
смятайте, килограм-килограм и половина речни раци на калпак!:)
Rечните раци (crayfish) се измиват добре чрез разбъркване в подсолена вода за около 10-ина минути. Не ги дръжте дълго в кофата със сол, за да не се удавят. Изплакват се и се прецеждат. В гореща вода (голям чувен/тенджера) се слагат един лимон, срязан на половина, червен пипер, лют червен пипер, картофи,млечна царевица, лук, гъби, пушена наденица с червен пипер, чесън и задължително подправка Cajun, чието съдържание може да варира, но се състои предимно от червен пипер, сладък и лют, чесън, семена от целина, риган, босилек, лимон, кориандър, семена на горчица, дафинов лист, бахар. Когато заври и картофите поомекнат се изсипват раците. заври ли отново варете 5 минути, изключете котлона и оставете раците да киснат в бульона около 20 минути. прецедете и сервирайте.

Нагледно: http://whatscookingamerica.net/Seafood/CrawfishBoil.htm
- Поморийския
- ще става разбирач
- Мнения: 519
- Регистриран на: Пон Мар 03, 2008 9:10 pm
- Местоположение: Поморие Чикаго
Re: Раци
Мане колко ги има на Кърджали