Раци

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 334
Регистриран на: Нед Авг 31, 2008 9:41 pm
Местоположение: София

Re: Раци

Мнение от Elfi »

Около Перник разбрах тия дни, че водоемите са пълни с раци, вие не казвате, но аз ще пиша репортаж някой ден :wink:
Дано да се оправи времето - тия дни ще да е :)
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 869
Регистриран на: Съб Окт 14, 2006 6:33 pm
Местоположение: Варна

Re: Раци

Мнение от chipi_ »

Действай колежке :smt023 да ги наскубеш и после :drinkers:
и аз искам,обаче около Варна и жаби няма :weedman:
Изображение
Аватар
spas_ya
новобранец
новобранец
Мнения: 80
Регистриран на: Пон Ное 10, 2008 11:37 am
Местоположение: Пловдив

Re: Раци

Мнение от spas_ya »

Тези са от яз.Кържали,бяха много вкусни.
Изображение
kladnicafishing
новобранец
новобранец
Мнения: 55
Регистриран на: Чет Апр 01, 2010 2:03 pm

Re: Раци

Мнение от kladnicafishing »

Хора раци се правят така.
1.Слагаш ги във завряла вода в която преди това е сложено сол и копър(копъра по желание)
2.Оставяш ги да заврят 2-3 минути докато почервенеят.
3.После ги вадиш(колко странно)
4.Ядеш месото от опашката и щипките.Изображение
Изображение
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Раци

Мнение от starcho »

Велико мезе е рачко,няма аналог,яз го ловя на плувка и кепче,а морските направо ги разкатавам с хавайката.Варя ги с биричка,лющян и копър,после лимонец и зехтинец,после жената...
boby61
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 178
Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
Местоположение: Враца

Re: Раци

Мнение от boby61 »

Махам червото със средната перка на опашката,изплаквам раците в няколко води.
Слагам да заври водата.Добавям зеленчукова подправка "МАГИ-10 зеленчука" и повечко сол /раците ще поемат колкото е необходимо,а останалото ще се изхвърли с водата/.
Във вече заврялата вода пускам раците-така умират веднага и не се мъчат.Като отново заври водата след 4-5мин. ги свалям от огъня и е желателно да поизстинат във водата-така стават по-сочни.
Яде се и се осмуква всичко под черупките с изключение на стомахчето,което горчи.То е черно и се намира зад устата под голямата черупка меду едно вкусно жълто нещо и се отстранява лесно....та като няма риба-и рака е риба!

Изображение
Изображение
Последно промяна от boby61 на Сря Дек 01, 2010 5:09 pm, променено общо 1 път.
И да ме няма, пак съм тук !
boby61
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 178
Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
Местоположение: Враца

Re: Раци

Мнение от boby61 »

Брашно от раци-
Служи за добавяне на аромат на разни постни ястия, супи и при разбиване на хайвер.

Гърдите и краката на раците, които остават следкато вече сме замезили с тях ги изсушавам във фурната.
Натрошавам ги с ръка и ги смилам с кафемелачката.
Полученото брашно е много ароматно и го съхранявам затворено в буркан.

Изображение
Изображение
Последно промяна от boby61 на Сря Дек 01, 2010 5:18 pm, променено общо 1 път.
И да ме няма, пак съм тук !
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него
Мнения: 6591
Регистриран на: Чет Фев 22, 2007 6:13 pm
Местоположение: Добрич

Re: Раци

Мнение от Митев »

Туй същото брашанце съм го използвал иза направа на топчета - кълве доста :wink:
boby61
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 178
Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
Местоположение: Враца

Re: Раци

Мнение от boby61 »

Митев написа:Туй същото брашанце съм го използвал иза направа на топчета - кълве доста :wink:


За какъв риболов и рецептата по-специална ли е?
И да ме няма, пак съм тук !
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Раци

Мнение от Margatyna »

Понеже темата е за речни раци и точно снощи гледах по телевизията как ги правят в Луизиана, място където се готви за душата преди всичко, ето какво ново:

смятайте, килограм-килограм и половина речни раци на калпак!:)

Rечните раци (crayfish) се измиват добре чрез разбъркване в подсолена вода за около 10-ина минути. Не ги дръжте дълго в кофата със сол, за да не се удавят. Изплакват се и се прецеждат. В гореща вода (голям чувен/тенджера) се слагат един лимон, срязан на половина, червен пипер, лют червен пипер, картофи,млечна царевица, лук, гъби, пушена наденица с червен пипер, чесън и задължително подправка Cajun, чието съдържание може да варира, но се състои предимно от червен пипер, сладък и лют, чесън, семена от целина, риган, босилек, лимон, кориандър, семена на горчица, дафинов лист, бахар. Когато заври и картофите поомекнат се изсипват раците. заври ли отново варете 5 минути, изключете котлона и оставете раците да киснат в бульона около 20 минути. прецедете и сервирайте.

Изображение

Нагледно: http://whatscookingamerica.net/Seafood/CrawfishBoil.htm
Аватар
Поморийския
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 519
Регистриран на: Пон Мар 03, 2008 9:10 pm
Местоположение: Поморие Чикаго

Re: Раци

Мнение от Поморийския »

Мане колко ги има на Кърджали
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”