кефалови 2014

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: кефалови 2014

Мнение от shturetc »

...A аз съм взимал платерини на цаца в Несебър(както и девойки на коняк,например)... и какво от това. Любопитното е да се вземе морски кефал през март(когато още не яде по принцип) на бял червей (нещо,което не яде по принцип)! Тези неща са ми ЛЮБОПИТНИ(барабар с глобалното затопляне,Ел Ниньо и още куп други природни феномени)....
...Но,ще се повторя(ще перифразирам мотив на гигантите от "Пинк Флойд"):
Години,дни и часове скитаме по същата стара земя
=И СУМАТИ ЛЮБОПИТНИ И НЕВЕРОЯТНИ НЕЩА=
открихме сред всичко това............

Ей,мени се света...и рибите,и рибитеее :lol:
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Не бойте се,иларията яде секакви работи,много се събираше пред тръбата от кланицата и похапваше всички лайна и карантии във водата,какво остава за белия червей.
Аватар
даката
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от даката »

В Балчик иларията също се обади :D
http://www.nariba.com/forum/gallery/ima ... e_id=42816" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nariba.com/forum/gallery/ima ... e_id=42817" onclick="window.open(this.href);return false;
риба къща няма-риба време няма
Аватар
stil92
новобранец
новобранец

Мнение от stil92 »

даката написа:В Балчик иларията също се обади :D
http://www.nariba.com/forum/gallery/ima ... e_id=42816" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nariba.com/forum/gallery/ima ... e_id=42817" onclick="window.open(this.href);return false;
На каква стръв ти удариха колега ? Бомбарда, дъно ? На втората снимка едното меджит ли е ?

Поздрави и наслука :)
Аватар
g.atanasov
новобранец
новобранец

Мнение от g.atanasov »

Браво за улова! Явно ще я почваме иларията. Като гледам по снимките си ги уловил на дънен с осмица кука, може би?!
Желая ти слука и много късмет през риболовния сезон!
Сподели ако не е тайна на какъв ем я пробва тая арна рибка? Че май морския червей още не са го извадили по риболовните магазини.
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Митко Кирилов »

Здравейте, колеги!
Не знам как се подготвяте за новия сезон, но от посещенията в сродни сайтове на Русия и Урайна стигнах до следния извод: може да очакваме непрекъснато увеличаване присъствието в нашите води и на пеленгас/”руския кефал”/.Както е известно, той изкуствено е пренесен от Далечния изток и развъден през 90-те години в Балтийско и Азовско море , като от последното навлиза и се разпостранява и в Черно море, като непрекъснато си разширява ареала.Разбира се тази риба е била обект и на подводния риболов, а е хващана и във Варненското езеро.
Поради горното нашите колеги от Русия и Украйна са по-напред от нас и имат вече разработени такъми, с които хващат добри количества и екземпляри от тази риба ~ 1.5-3.00 кг /макс до 12 кг!/. :?
Тая риба, като част от семейството на кефалови, има същото поведение и начин на хранене и там я ловят от средата на м.май до началото на ноември. Най-трудното е да намерят къде се е завъртял пасажа. :P
Как и какво трябва да си подготвим: прът с голяма акция ~ 100 гр. с възможнаст за постигане на големи дистанции от около 100 м. от брега. Макара със вместимост от мин 150 м на влакно 0.25 до 0.35 мм, спобно да издържи усилието при хвърляне.Майка 0.30-0.40 мм с дължина1.5 м, повод от 0.25 мм и нагоре, дълъг 7 см при тиха вода, 15 см при вълнение, поводи 2 (3) бр. .Куки на поводите морски с дълго рамо № 6 или 5.Дотук всичко както за класическия тъкъм за кефалови, но с тази разлика, че тапичките са ~1.5 - 2 пъти по-големи/с познатата продълговата форма, пресечен конус или сферични/ и задължително лопатката или ухото на куката са вкарани и закрепени неподвижно към тапичките :!: . Първият повод е ~ 15-20 см от оловото, втория до 40-50 см над него.Цвят на тапички: червен или зелен. Олово до 100 гр, с форма, позволяваща да не се влачи, а да държи линията опъната / използват такова във формата на ракета, за да се забие в дъното, плоско, конусовидно, разбира се и с обикновенна форма/.Стръв само и изключително морски червей/нереис/.
Подчертавам: дебелините на влакната са препоръчителни, но всеки сам трябва да направи своя избор в зависимост от това каква риба очаква да се улови и най-вече да може да я извади. :idea: Лично аз имам 3 случая на уловени големи пеленгаси на бомбарда, при улов на зарган, но беше невъзможно да ги извадя без кеп, а той си дремеше в колата! :oops:
Въпреки, че такъмът за пеленгас не се отличава съществено от този, употребяван масово у нас за улов на платерина и илария, счетох, че ще бъде интересна информацията за това как го ловят колегите на север и който иска да се възползва и подготви.
С пожелания за слука! :drinkers:
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Аватар
PlamenIvanov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от PlamenIvanov »

Интересен монтаж,но само пробите ще покажат дали ще работи и на Българското черноморие.
Когато човек иска нещо намира начин, а когато не иска намира причина.
Аватар
RyDeR
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от RyDeR »

Няма нужда да се забива лопатката в тапичката. Ясно е с каква цел се прави това, но може да се прекара някакво тънко влакно през тапичката заедно с другото и така тапичката вече няма да може да си ходи свободно по бидема, но в същото време ще може да се мести с малко усилие и да се сложи близо до куката. Също и цвета и формата на тапичката няма никакво значение според мен.
100 грама олово на пръчка със 100 грама акция може да стане "виж ми върха" :lol: По-добре да е с повечко акция - 130 примерно. Дължина 4.00-4.50м на пръчката.
Бидемите - все още не съм си изяснил дали е по-добре да са флуорокарбон или няма значение. Аз си ги правя с 0.24 флуорокарбон.
Дистанцията - при мене в над 80% от случаите рибата е до 60тия-70тия метър, рядко 90-100.
Айде още 2 седмици и да се почва :drinkers:
Последно промяна от RyDeR на Съб Апр 19, 2014 11:46 pm, променено общо 1 път.
Аватар
vladtina
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от vladtina »

да попитам че аз ги правя флуорокарбон
25 майка на 25 бидем - бидема трябва ли да е с по тънко влакно например 22
поради някой колеги че бидемите се усуквали в майката ?

а относно тапите да стоят неподвижно аз използвам метод на един дядо да е жив и здрав.
тапите ги фиксирам преди лопатката някъде на 10см. със връхче от клечка на зъби
забита до самата тапа и изрязана да не се закача в влакното
http://floreni.net/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
недялко радков
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от недялко радков »

Споделям от собствен опит:
На пеленгаса явно не му дреме за дебелината на бидема,защото когато съм ходил специално за тези риби ползвам повод 0.35 директно на шоклидера,който също е толкова и когато намериш къде е мястото успеха е гарантиран,а колегите с тънки флуорокарбони гледат тъжно...Пеленгаса държи място и в много случаи 2-3-ма хващат много,другите са капо.
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
nasko_sym
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nasko_sym »

Напиши "снасть на пеленгаса"в гугъл и ще видиш руските монтажи.В" на рибалки пеленгаса" -риболов на големи риби.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Пеленгаса, както и кефала и платерината си вървят по пътеките. Понякога държат една пътека няколко дена, понякога няколко часа. Обикновенно пътеките лъкатушат много и улучи ли човек мястото кътето една пътека излиза към брега , прави чупка и се връща навътре има голяма слука. Ако си носите кеп ще имате по-голям шанс да извадите голяма риба. Колкото и дебела мисина да сложите-устата на рибата често не издържа
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Каракаша
новобранец
новобранец

Мнение от Каракаша »

Ако имаш кьсмет да се е лепнал за горната джука, мача свьршва. Това по мои наблюдения де.
Аватар
недялко радков
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от недялко радков »

Пеленгаса ако го ловиш от плаж е много важно като го поведеш да държиш високо темпо без да забавяш и излиза без да усети.Пуснеш ли му фъндък борбата става жестока.
Ако ловиш от кей или от висок бряг и използваш кеп трябва да го гребнеш преди да се е усетил,оставиш ли го да се обърне-Господ да е с теб,много трудно се връща!
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
Аватар
Kodjito75
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Kodjito75 »

днес на петрол,брат ми направи сефтето 25 иларии на дъно.
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”