Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Колеги, да ви попитам защо ?
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: Колеги, да ви попитам защо ?
Както винаги медала има две страни. И аз изминах този път и доста колеги съм съветвал да не го правят като мен, но от друга страна си задавам въпроса "Как щях да оценя това, което имам при положение, че не мога да го сравня с друго?". Още повече, че на мен лично фидер риболова се оказа, че не е моя риболов /поне за сега
/ и това го установих с фидер Гарболино скуад. Ами ако бях го установил с Шимано Антарес дали щеше да ми излезне по-евтино? Човек трябва да си извърви пътя. Разходите са си разходи, но направени по този начин, човек трупа опит, знания, обогатява се и постига удоволетворение.

- antivik
- кандидат преподавател
За мене най-голямото удоволствие е когато има риба и има кълване, може и с ниско бюджетни да съм па си е кеф. Инак и за хилядарки такъми да разпъна около мен, кога си виснат кат на коч м...те и нищо не мърда - кеф никакъв
.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Здравейте, темата е доста обширна и с различни гледни точки. В същото време и всеки е прав за себе си. Аз примерно не мога да отделя 200-300лв. за пръчка и още толкова за макара, обаче наскоро си купих карбонова болонеза на световно безизвестната марка Enter, пръчката се казва Мiracle Bolo с дължина 4м. и цена 35лв. а също и толкова известна макара Teben ZR-05 с цена 12лв. Естествено предназначението и е ясно, риболов на уклей, червеноперка и др. маломерни риби, които всички знаем. Преди седмица имах късмета да се озова на прекрасния язовир Душанци от страната на Копривщица. Оооо, чудо, разбрах защо и моята пръчка се казва така. Да, такъма е евтин, но след като имах възможност да я проверя на практика, се оказа че именно това е моята пръчка включително и макарата. Комбинацията от двете работи безупречно и прекрасно, прекарах около два часа с пръчка в ръка без да усещам умора, а тя сякаш е създадена точно за мен. Удоволствието беше леко помрачено от плувката, неподвижна на Лагуна 0.7гр. с къс и кил и антена. Оказа се че доста често се извърта и заплита на линията, падайки неправилно седеше с долния край нагоре. Сега смело твърдя, че това е любимата ми пръчка за риболов на плувка. Относно грижата за такъма си мисля, че цената не е от значение, ако си обичаш такъма ще го пазиш и ще се грижиш за него без значение дали е 20лв. или 2000лв. Това е моето мнение, на снимката ще видите първите стъпки на моя син в риболова, на който тренирахме засичане и изваждане, вижда се и гореспоменатия такъм, а също така и една от най-едрите бабушки, които излизаха този ден. За съжаление нямам снимка на уклеите всичките по-големи от рибата на снимката. И накрая, за да няма излишни въпроси All Fish Released!

- Dass
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Абсолютно точно!Красимир Атанасов написа:Аз пък съм на мнение,че всеки сам трябва да израсне в риболова започвайки от 0!
Не всичко което е добро за буда,е добро за нас!
Само два примера от дългото ми "лутане":
- разделих се с Антареса - оставих Абу Гарсията. Защо? Ами Антареса не е моя фидер, а Абуто ми е един от любимите фидери!
- продадох Спиида - оставих Бииста. Защо? Ами пак същата причина...
Всеки сам преценява кое му доставя най-голямо удоволствие. А, че се "трошат" пари, то е ясно.
И както Ванката написа в една друга тема - мирясване няма...

Всяко място и време "си сака фидеро", дет' са вика.

-
- разбира нещата
+1antivik написа:За мене най-голямото удоволствие е когато има риба и има кълване, може и с ниско бюджетни да съм па си е кеф. Инак и за хилядарки такъми да разпъна около мен, кога си виснат кат на коч м...те и нищо не мърда - кеф никакъв.

а ако имаш бюджет от примерно 100 лв ,и по логиката ,че по-добре събери още малко ,за да си купиш марково ,ко правим,ще седим и ще чакаме да завалят парите ли и да не ходим за риба

все едно на току що взел книжка да му бутнете в ръцете някоя нова ,и мощна кола.(не чи ги няма тези случаи).
сега толкова се разводни производството ,и излизат мн.добри копия на оригинали ,че няма смисъл да се дават двойно или тройно повече пари

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Според мен тук важи с пълна сила мисълта на един голям човек:''Нека всеки сам стигне до своята истина,за да повярва в нея''
Аз също започнах с нискобюджетни такъми щекарския риболов, пасна ми и сега мисля естествено за по-хубави такъми.
Така че, мисля всеки който започва даден вид риболов е по-добре да бъде с по-евтини такъми,за да разбере дали това е неговия риболов като вид и от там нататък всеки си решава.
Аз също започнах с нискобюджетни такъми щекарския риболов, пасна ми и сега мисля естествено за по-хубави такъми.
Така че, мисля всеки който започва даден вид риболов е по-добре да бъде с по-евтини такъми,за да разбере дали това е неговия риболов като вид и от там нататък всеки си решава.
Донякъде съм съгласен, че ПО-КАЧЕСТВЕНИЯ (не по-скъпия) такъм, носи по-голямо удоволствие, но от друга страна е много грозна гледка "колега" с пръчка за 300+ лв, който не умее да замята! Ебати удоволствието! 

Фидера е много специфичен риболов.Иво имаше впредвид/според мен/,че една евтина,некачествена фидер въдица лесно може да откаже един начинаещ фидерист.Да,и с евтина въдица се лови риба/ако можеш/,но то и с шише става.Що изобщо си купувате пръчки?За какви фидери за по 40-50лв./от магазина/ говорим.С бланка по-дебела от шаранджийска въдица...Като хванеш риба и се сгънат само 20см. от връхчето,а надолу стои като кол...За какво удоволствие говорим.Или не е важно удоволствието-важното е да напълним торбата.Цената определя качеството.Това е.Безплатен обяд няма.Много хора правят точно това.Купуват си евтин фидер,ловят един ,два пъти.Няма кеф,щото фидера е като кол,или изобщо не разбират кога им кълве,защото върховете са прекалено твърди.И се отказват с мотива-това не е моят риболов.За това става дума.Не да се хвърляме на най-скъпите въдици,а да подберем качествени такива.Но те също струват пари
И не на последно място както казва Сергей Попов:Такъмите трябва да са скъпи и хубави,за да можем да им се наслаждаваме когато не кълве 

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Не всички скъпи неща са хубави,но със сигурност хубавите неща са скъпи...
Много точно казано 

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Не разбрах защо цента е мерило за това дали дадена пръчка ще ти допадне? Въпрос на личен вкус. Ако по непретенциозен както е написал колегата и с пръчка от 20 лева ще се накефиш.
[quote="Иво Вълов"]
Но пак питам , толкова ли сме богати та да си купуваме евтини неща ? quote]
И сега да ти отговоря именно че не сме богати се задоволяваме с по евтини тъкъми. Защото Българина с високата си заплата неможе да си позволи да отдели повече средства за хобито си .
[quote="Иво Вълов"]
Но пак питам , толкова ли сме богати та да си купуваме евтини неща ? quote]
И сега да ти отговоря именно че не сме богати се задоволяваме с по евтини тъкъми. Защото Българина с високата си заплата неможе да си позволи да отдели повече средства за хобито си .
- Port_Royal
- разбира нещата
Аз съм за това,кой с какъвто фидер иска да лови,стига да му доставя удоволствие при риболов,но и всеки си купува фидер според финансовите си възможности,който за съжаление не са големи за страната ни.От мой опит,който не много голям във фидер риболова до сега съм сменил само един фидер,като сега разполагам с няколко пръчки,които ми пасват идеално като строй,тегло,държание и най-вече удоволствие по време на риболов.Не мога да си изкривя душа за това че съм ловил с фидери на колеги от най-висок клас като Шимано Антарес и Аспаяр,като при тях удоволствието от риболова е друга тема,но все пак няма как да си позволя толкова скъпи фидери и ще се задоволя с моите,които ми вършат чудесна работа.

Бъди себе си, доверявай се на вълшебството, следвай сърцето си, мечтай по много и се забавлявай!
- М. Сталев
- разбира нещата
Какво разбирате под скъпо ? защото последната седмица имах работа в едно училище и се нагледах как лапетии в 5-6 клас идват със смартфони и таблети на цената на няколко Антареса ,и това беше масово явление ,така ,че на българин който се оплаква за пари вече не вярвам
Поздрави

- dimmitov
- ще става разбирач
Добре де , колко деца които сега започва да ловят риба четат форума? Сигурно доста.От всичко прочетено до тук до какъв извод да достигнат според вас? Аз поне оставам с впечатление че им казваме- Деца ,по добре си вземете една трева, напушете се като магарета след училище и след това ударете по някоя бира ако нямате възможност да ловите риба с ,,Мерцедеса,, на въдиците.
Не е редно това което правим.Това е извращение спрямо риболова.Да и с шише се лови риба.И когато я извадиш със шише кефа също е голям.Ако нямаш с какво вземи едно шише и отиди за риба.По-добре от колкото стоиш пред компютъра.Това трябва да е посланието.Да търсиш кефа във всичко в риболова.Да ти доставят удоволствие и малките и евтините неща.Защото това са твоите неща, твоите такъми.И всичко това според мен е в пъти по добре отколкото да си обарвам пръчката и да и се кефя колко е гладка и колко е скъпа.
Не е редно това което правим.Това е извращение спрямо риболова.Да и с шише се лови риба.И когато я извадиш със шише кефа също е голям.Ако нямаш с какво вземи едно шише и отиди за риба.По-добре от колкото стоиш пред компютъра.Това трябва да е посланието.Да търсиш кефа във всичко в риболова.Да ти доставят удоволствие и малките и евтините неща.Защото това са твоите неща, твоите такъми.И всичко това според мен е в пъти по добре отколкото да си обарвам пръчката и да и се кефя колко е гладка и колко е скъпа.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛОВИ ВСИЧКАТА РИБА С ВЪДИЦА

Аз на времето съм започнал да ловя с 2 метра дървена пръчка и калай за тежест даже още го имам тоя прът стои на село. Рибите ги вадеше от раз бе много размотаване и много съм се кефел. Не чак толкова важно колко пари тие пръта , а по важно е да си избереш какъв тип риболов ти се практикува . Аз по принцип си падам по директния телескоп , но реших да пробвам с мач взех си дали да съм го ползвал 2-3 пъти не ми допадна и сега седи .