Усукване на влакно екусима, защо?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Re: Усукване на влакно екусима, защо?

Мнение от Павел Иванов »

Правилният метод е да не се слага по-тънък брейд , на макара която не може да работи с такъв :idea: Па после се телета под вола търсим и що не става :lol: То всеки ден да се пускат теми по въпроса , все едно и също ще е проблем и все ще има неразбрали 8) Демек след като макарата си работи оптимално с брейдове с реален диаметър над 0.25мм , а с по-тънки не , значи и спираме по-тънките и си свиркаме . Друг е въпроса че тънко и ФЛ , сигурен ли си че наистина е по-тънко , или нещо от сорта , по-добре с Пенна :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
kaleeff
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kaleeff »

Павел Иванов написа:Правилният метод е да не се слага по-тънък брейд , на макара която не може да работи с такъв :idea:
:shock:
Павел Иванов написа:То всеки ден да се пускат теми по въпроса , все едно и също ще е проблем и все ще има неразбрали
Къде ги че не ги намирам, а си мислех че съм сравнително грамотен ...
Павел Иванов написа: Демек след като макарата си работи оптимално с брейдове с реален диаметър над 0.25мм , а с по-тънки не , значи и спираме по-тънките и си свиркаме
Може би и с 0.40 не усуква ама не ми беше това въпроса. По-скоро мисля че проблема е в това че е плоско, а не кръгло ама мойта тема била проблем на фона на хилядите рекламни теми във форума!

Ако ти пречи моята тема я изтрий. Модератор си!
Фен-клуб Таранка!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ами сам си споменал че ловиш и с 0.40мм реални с нея че и с по-дебело от упоменатият размер :
kaleeff написа:По горе казано, че авторът на темата няма проблем с Пауър про менте, което трябва да е 0,16 и 0,20...
Плоският брейд е проблем при кастинг , не при прибиране на примамки . В случаят плоският брейд не прави повече бради от кръглият , просто по-трудно се изнизва от водачите при кастинг , май вече го упоменах . При макара с по-тясна шпула е нормално да прави бради и плоското , поради по-голямото съпротивление с водачите , но твоята не е такава . Не ми е работа да търся теми с цел да ти ги препращам . Проблемът ти е единствено че макарата не е пригодена за работа с по-тънки брейдове от 0.25мм , както е в твоят случай , с който размер си се справя , както сам си установил :idea:

Павел Иванов
Аватар
kaleeff
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kaleeff »

Можеш ли да препоръчаш макара до 150 лева която да не го прави това?
Фен-клуб Таранка!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

С тънки брейдове , не . То и зависи колко тънки де , защото примерно размер 1.2 японски , по-тънък е от 0.12мм на Пенн , доста , си е идеален за Заубер или Ексия , а те са в диапазона .

Павел Иванов
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Екусимата в размер 2000 я имам от доста години. Дори вчера я разглобих и смазах и много важно затегнах една бурмичка, която все се развива и днес макарата си работи като чисто нова.
Относно тънките влакна, ползвал съм я с пен 0,10, ПП 0,10, нанофил 0,08, всички разновидности на климакс в размер 0,12, сега я ползвам с дуел 1.0 по японския стандарт основно за джиг, но когато не кълве, въртя и воблери, клатуни и въртележки. Въпреки, че имам и други макари, това е макарата коя най много експлоатирам и досега никога не съм имал оплитания, бради и пр. с нея....
Е, по тънки влакна от тези не мисля, че е рационално да се ползват на макара с такова тегло.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

kaleeff написа:Можеш ли да препоръчаш макара до 150 лева която да не го прави това?
Не ще да е от макарата,нито от брейдовете,по скоро от по леките примамки...и препълването на шпулата :!: :!: :!:
Вярно е че Рьобито е тежка,особено за такива тънки влакна и леки примамки.
Имам някоко Тики ДУНАСПИН размер 1000 (по 210гр)с различни по брой лагери само-4-6-8лагера и не виждам разлика във навиването на влакното,основно ползвам нанофил 6-8 либри-0,13мм,но и с други влакна ОСНОВНО ЕФТИНЖОСИ и ментета,ФЛ-0,14 и 0,12 мм,по тънки не съм ,ами не съм имал проблем ,освен с препълването...като го намаля малко и няма проблеми :wink:
Аз там съм пораснал...
Аватар
Sleepwalker_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Sleepwalker_ »

От леките примами се съмнявам да е. Аз ловя главно на джиг с 2-5 грамови глави и от време на време малки воблери, но до сега тънкото плетено не се е сукало и не ми е правило бради (чукам на дърво по бюрото :) ), а не може да се каже, че малкият силикон ти опъва линията и влакното се нарежда по-стегнато на шпулата. :)
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ся ако залитнем по наистина ултра тънки брейдове , съчетани с ултра леки воблери тип миноу , тогава ще резберем че в случаят има само една марка произвеждаща макари за целта . Ту обаче не иде реч нито за толкоз тънък брейд , нито за такива примамки . При риболов с 2 - 5гр. джиг глави нямаме проблеми и с по-дебели и не читави линии и съответните макари . Не така обаче стоят нещата ако ползваме брейд с показатели 0.3 - 0.4 , че и по-високи , съчетан с воблери тежащи два грама , но за сметка на това дълги пет см. При микро споон риболов , с клатушки , в течение , също проблем , но пък има макари с които проблема става почти несъществен . С блесни 00 и много тънък брейд , срещу течението , пак ядове ако не сме с подходящият такъм и тъй . Варианти много , обикновено се изпитват на собствен гръб ако не се послушат хора вече изпитали го :wink:

Павел Иванов
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Проблема е, че по някаква необяснима причина хората не искат да се учат от чуждите грешки, а от собствените си...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
kaleeff
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kaleeff »

bobo_33333 написа: Не ще да е от макарата,нито от брейдовете,по скоро от по леките примамки...и препълването на шпулата :!: :!: :!:
Не е от това. При първоначалното навиване още го суче.
Фен-клуб Таранка!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

kaleeff написа:
bobo_33333 написа: Не ще да е от макарата,нито от брейдовете,по скоро от по леките примамки...и препълването на шпулата :!: :!: :!:
Не е от това. При първоначалното навиване още го суче.
Ааа, два друга бира.., малко по малко ще открием Хамерика :lol: Ако не си го навил правилно, ако си ползвал подложка и си го навивал през други шпули или макари.... Ако си го навил рехаво? Това, в комбинация с плоско и тънко влакно....
Инак, с тази макара проблеми няма как да имаш. Виж дали ти работи ролката на бигела дори при леко натоварване и погледни как навива макарата. Я, винаги съм предпочитал много лек обратен конус. Ако има проблем, коригирай шайбите.

В допълнение: На тази макара съм ползвал най плоското трижилно и с рехава оплетка влакно на Климакс - saltwater брейд и дори това влакно и то за лек джиг, което е също доста плоско и пак проблем не съм имал.
Изображение
Според мен, при при бради, оплитания и пр., проблема на 90% в макарата, освен ако не ползваш за влакно някой канап за връзване на курнишони или пък не работиш в сферата на УЛ спининг?? :lol: :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

Калееф, нали ти казах че е вероятно да си развил влакното от ролката в посока на навиването му, което го усуква с всеки оборот на макарата все повече. Ротора на макарата, въртейки се, трябва да развива влакно от сложената точно срещу шпулата ролка. Попадал съм на монофили, които както и да ги навиеш все е грешно. Просто изкарват няколко излета и ги хвърлям.
vilimircho
новобранец
новобранец

Мнение от vilimircho »

Ползвам същата макара от година и нямам проблем с усуквания и възли влакното ми е Berkley fireline 0.10mm
Преди да го сложа на екусимата беше на един мичел който постоянно правеше усуквания .
И да ти кажа и аз ловя основно с примамки 2 до 5 грама без проблем .
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Да де , ама Berkley Fireline 0.10mm идва с малко над 0.30мм реални , а тук говорим за влакна под 0.25мм реален диаметър и Екусима в съчетание :wink:

Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”