Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Въпрос за спинингов риболов на пъстърва за влакната
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Re: Въпрос за спинингов риболов на пъстърва за влакната
Благодаря колега, няма общо обаче с въпросаJIRO написа:Другото важно нещо е да водиш примамката и вадиш рибата с насочен надолу близо до водата връх на въдицата като при всеки скок на рибата с леко дръпване назад веднага да я приводняваш, повечето откачания се получават при скоци над водата.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ми тъй де , за малечки речки дет човек няма време да работи ни с аванс , ни с нищо , си се ползва читав монофил и брейда се "забравя" на другата макара , респективно шпула . Като ни се отдаде пространство , ако ни е кеф сменяме макарата / шпулата , олабваме аванса и си свиркаме 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
да ми покажеш как се засича на блесна пъстърва в река широка 2
метра пълна с камъни и леко дълбока която изисква много бавна (нежна проводка на блесната) в такива реки ловя през повечето време и то и нямаме много алтернативни мисля.
Аз лично никаква риба на блесна не съм засичал през живота си
Привет Webfusion, Не съм приел мнението ти, като заяждане, нито пък моето е било такова. Нямам претенции да съм разбирач, корифей или каквото и да било, просто изказвам своето становище.
Аз лично съм убеден, че засечката при спининга, в частност при пъстървовия такъв, е повече от задължителна. Разбира се , не става дума за засечка като при риболов на дъно, а за отчетлива, рязка такава с малка амплитуда на движението. Може би и ти го правиш, дори несъзнателно.
Засечката е момента, при който куката трябва да се забие качествено в твърдата уста на рибата и ако липсва такава, рибата е закачена за върха на куката и при тръскане или подскок над водата често се откача. Рибата често се самозасича, но не смятам, че трябва да се разчита на това.
Разбира се, при условията, за които споменаваш, понякога е невъзможно да засечеш баш в "точния момент". Но дори и с малко закъснение, е по-добре да се засече, отколкото въобще да не се засича.
Друго, което съм забелязал е, че при водене на примамката срещу течението, последното помага на засечката и откачанията са по-малко. При водене по-течението става обратното, особено ако рибата веднага се пусне по течението или изскочи , и охлаби линията. Във втория случай рязката засечка е повече от необходима. А баш при малка река обикновено се води по течението, за да не те види рибата. Под водене ПО течението разбирам замятане СРЕЩУ него. Като добавим и факта, че малките риби по-трудно се самозасичат, заради по-ниското тегло и съпротива, достигаме до извода, че баш по малките реки е доста важна засечката, въпреки, че понякога е невъзможна. Със сигурност ти се е случвало буквално да "изхвърлиш" някоя малка пъстърва от реката, без да е успяла да се закачи.
Може да звучи смешно, но аз лично, при риболов на пъстърва и щука, често засичам и 2-ри път. Устите им са корави и дори и привидно рибата да е закачена, може да се държи само на върха на някоя от куките.
Разбира се, понякога, дори често, рибата просто не е закачена добре или пък е ударила странично и колкото и да се засича, пак се изпуска....

Относно използването на брейд/монофил. Съгласен съм, че монофилът има предимства в малка река, но не толкова свързвани със засичането и откачането на рибите.
Изписаното е лично мое мнение, възможно е и някъде да бъркам

Поздрави и успех !
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
С риск пак да не съм по темата , колегата беше доста изчерпателен и напълно подкрепям становището му!franky написа:да ми покажеш как се засича на блесна пъстърва в река широка 2
метра пълна с камъни и леко дълбока която изисква много бавна (нежна проводка на блесната) в такива реки ловя през повечето време и то и нямаме много алтернативни мисля.
Аз лично никаква риба на блесна не съм засичал през живота си
Привет Webfusion, Не съм приел мнението ти, като заяждане, нито пък моето е било такова. Нямам претенции да съм разбирач, корифей или каквото и да било, просто изказвам своето становище.
Аз лично съм убеден, че засечката при спининга, в частност при пъстървовия такъв, е повече от задължителна.....................................
Сопред мен колегата Иванов ти е казал по прецизно да нагласиш аванса. Аз нагласям аванса си (само за пъстърва) по следния начин:
Отпускам примамката с линията до макародържача, след което придърпвам с ръка и нагласям аванса да започне да отпуска, когато върха на въдицата е под товар на 90 градуса. Може да пробваш и ти въпреки, че аз ловя само с монофил.
П.С: Ходя за пъстърва само в малки балкански реки.
Отпускам примамката с линията до макародържача, след което придърпвам с ръка и нагласям аванса да започне да отпуска, когато върха на въдицата е под товар на 90 градуса. Може да пробваш и ти въпреки, че аз ловя само с монофил.
П.С: Ходя за пъстърва само в малки балкански реки.