Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

Влакно за болонезе
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Re: Влакно за болонезе
За мен лично водеща причинане не е дистанцията, а по-доброто водене на плувката особено, когато е по-лека. За хубави бели мрени не става, обаче тези риби къде ли са? Аз съм сравнително слаб в този риболов и с 0,14 ми е по-лесно да се боря с плувката. Не знам как се получава, но 0.16 редовно го изпускам да мине пред нея в теченито, а с 0.14 много по-рядко.Ivak написа:Масово ползвате 0,14 мм за основно. Не ви ли идва слабо? Често ми се налагат поводи с такава дебелина, отделно си се наранява при по-интензивни излети.
Какво е предимството да ползвам по-тънко основно освен дистанция?
-
- вече хвърля и на тежко
Малко ли е,колегаIvak написа:Масово ползвате 0,14 мм за основно. Не ви ли идва слабо? Често ми се налагат поводи с такава дебелина, отделно си се наранява при по-интензивни излети.

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Тия с Уондърите направо да си навиват плетеняк хахаха
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Хубавите бели мрени са в бързеите или в камънакаmiro253 написа:За мен лично водеща причинане не е дистанцията, а по-доброто водене на плувката особено, когато е по-лека. За хубави бели мрени не става, обаче тези риби къде ли са? Аз съм сравнително слаб в този риболов и с 0,14 ми е по-лесно да се боря с плувката. Не знам как се получава, но 0.16 редовно го изпускам да мине пред нея в теченито, а с 0.14 много по-рядко.Ivak написа:Масово ползвате 0,14 мм за основно. Не ви ли идва слабо? Често ми се налагат поводи с такава дебелина, отделно си се наранява при по-интензивни излети.

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ловим на различни места затова явно е разликата във влакната. Увличането на плувката се избягва с леко влакно
Дълго изтичане с 1 грам плувка няма как да е напълно изпънато влакното.
Дори с кефали предпочитам по-дебело влакно и една идея по тежка плувка.
По-бързо се презентира стръвта и по правилно минава по дъното според мен.

Така е.Ivak написа:Ловим на различни места затова явно е разликата във влакната. Увличането на плувката се избягва с леко влакно![]()
На мен ми е интересно успявате ли с първия опит да подберете правилната плувка за конкретните условия или сменяте плувки докато усетите коя е правилната? На мен ми е трудно на око да преценя течението за колко грама плувка е.
Извинявам се, че малко отклонявам темата, но според мен размера на плувката косвено също определя влакното.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Според мен има много общо плувката, воденето и дебелината на влакното.
За влакното според мен трябва да е 0,16-0,18 без значение какво и къде ловим. Твърдо и възможно най-лекото
доводи има доста. Още един глас за колмик фендреел
Не ги уцелвам винаги и аз, компенсирам с подредбата на съчмите и леко с дълбочината временно, ако ме мързи и кълве за дълго
За влакното според мен трябва да е 0,16-0,18 без значение какво и къде ловим. Твърдо и възможно най-лекото

Не ги уцелвам винаги и аз, компенсирам с подредбата на съчмите и леко с дълбочината временно, ако ме мързи и кълве за дълго

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
За да печелите време си направете на совалки готови такъми ,утежнение между два вирбела,не си избрал правилният грамаж заменяш бързо-режеш над вирбела разменяш плувките и връзваш новото утежнение.Марица заради постоянните валежи си променя нивото ежечасно,като и течението се усилва или намалява.Ловя с две болонези с различни грамажи и въпреки това понякога иска друго утежнение.
Ловя почти винаги с Фендрийл на Колмик

,като не избягвам Строфт,Трабуко от това
http://www.tomaxshop.com/catalog/trabuc ... -2359.html" onclick="window.open(this.href);return false;
което си е направо като Фендрийла.За основно използвам 0,14/0,148/-0,16-0,18.Не съм любител на леките плувки за река,рядко слизам под 1,5.Трябва да е много тихо течението за да....По-важно е според мен поднасянето на стръвта и подреждането на съчмите.
Ловя почти винаги с Фендрийл на Колмик

,като не избягвам Строфт,Трабуко от това
http://www.tomaxshop.com/catalog/trabuc ... -2359.html" onclick="window.open(this.href);return false;
което си е направо като Фендрийла.За основно използвам 0,14/0,148/-0,16-0,18.Не съм любител на леките плувки за река,рядко слизам под 1,5.Трябва да е много тихо течението за да....По-важно е според мен поднасянето на стръвта и подреждането на съчмите.
Въпреки ,че темата е за влакна - при речния риболов , написаното по-горе от Христо е най-важнотоbutnik написа:....По-важно е според мен поднасянето на стръвта и подреждането на съчмите....

Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
pampasa написа:Въпреки ,че темата е за влакна - при речния риболов , написаното по-горе от Христо е най-важнотоbutnik написа:....По-важно е според мен поднасянето на стръвта и подреждането на съчмите....Аз в 90 % от случаите ползвам плувки 3-5 гр. , като задължително имам микро вирбел на линията - без значение от стръвта - спомага за по-дългия живот на повода
Използването на сравнително по-тежка плувка ( добре утежнена) , при мен дава по-добри резултати - влакното винаги е опънато и имам 100 % контрол над линията
Има рибки ,които искат "твърдо" задържане ( плувката започва да пори водата) за да клъвнат . Правилно подбран грамаж според мен е , когато се задържа - антената на плувката да остава вертикална и да не поляга на една страна . Поздрави

Ей тук някъде ми е проблема. Сърдечно благодаряpampasa написа: Правилно подбран грамаж според мен е , когато се задържа - антената на плувката да остава вертикална и да не поляга на една страна. Поздрави

- izzyone
- фен клуб-скобар
Не си спомням кой точно от големите имена в риболова го беше казал но четох подобно изказване -"По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека".miro253 написа: Лятото си утрепах половин ден докато осъзная, че се пробвам да ловя с прекалено лека плувка. Течението беше мазно, без да се къдри водата и според моето око си беше супер за 3 грама плувка, но всъщност сигурно можеше и влак да отнесе. Правилната се оказа 6 грамова, но късно. Тогава си зададох въпроса как да разбера какво става с линията. Още веднъж благодаря. Ще го пробвам това със задържането.
Добре утежнената плувка дори и 20гр да е индикира много по-добре кълването от 2грамова неутежнена достатъчно.
“There is nothing noble in being superior to your fellow man. True nobility is being superior to your former self.”
Ernest Hemingway
Ernest Hemingway
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
С 10 гр близалка ми се отчитаха кълванета на уклейки по кутре.Друго относно грамажа-в течение с 1гр плувка ако се лови на задържане дали стръвта ще е около дъното или ще се вдигне нагоре барабар с утежнението.
С 1 грам плувка в течение при задържане, червея ще се вее на 30 см. над водата и така ще е докато не прегрее вирбела
.

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
....в горния слой водата е по-бърза и няма да загрява,ще става турбинно модифицирано нуклеярно охлажданеmiro253 написа:С 1 грам плувка в течение при задържане, червея ще се вее на 30 см. над водата и така ще е докато не прегрее вирбела.