По-добрият избор за въдица, влакно куки и плувки

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Re: По-добрият избор за въдица, влакно куки и плувки

Мнение от hshopov »

stas написа:
hshopov написа:
stas написа:Колегата не е писал, че са за мачов риболов. За поводи - Шогуна много бяга в размера, поне така беше преди години.
Мачова пръчка и бързо потъващо влакно лично теб на какъв тип риболов те навеждат? За това му зададох въпроса, а не друг да отговаря. :idea: Обширна тема кой с какъв мач лови вече има та не виждам нужда от втора. Нека колегата конкретизира питането си за да получи адекватни отговори.
Свят празник е и не желая да влизам в препирни. Но да отговоря на въпроса. С мачова пръчка, потъващо влакно и плувка 2 гр. ловя скобар в бент със слабо течение, дълбочина около 2.5 м., възможни пориви на вятър и въобще условия, сходни с тези по язовирите. Това е. Весели празници!
Препирни ли ? Нещо си в грешка човек. Въпроса ми към теб беше реторичен та да разбереш защо питам колегата за ваглери и изобщо не ме интересува как ловиш ти :wink: . Питах от любопитство , защото не е казал къде ще лови. Весела коледа и от мен.
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
Slavi_82
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Slavi_82 »

Според мен в момента успешно може да се ползва Тrabucco T-force и мачовото и новия модел за пъстърва.
По евтиния вариант е някой потъващ модел на смарт . За поводи аз ползвам само строфт 0.10 ,0,12 и 0.14 макар и рядко да ловя на пувка ( лова повече на дъно и фидер ) нямам късане на тях. Влакната на лазер за мен са болуци, ползвал съм и шогун и енерджи и шаранското влакно ,уникални боклуци са..... без никаква UV защита,без предпазващи покрития ,влакната не изкарват и цял сезон. С шогун 0.10 когато излезе на пазара закачих 2 скобара на село Пастух, без напъване, с аванс с всичко и 2-те риби го скъсаха. Новия шогун бе старателно умотан за 1 камък и замина в средата на реката, довърших риболова с основното влакно с неизвестната марка Universal 0.12 за 1,20лв и с него извадих 7 риби над 500 гр скобари и много мряна и дребен клен :D За куки съвет не мога да ти дам без да знам какви риби смяташ да ловиш. За макара също нищо не си споменал
kostadin skabrin
новобранец
новобранец

Мнение от kostadin skabrin »

Slavi_82 написа:Според мен в момента успешно може да се ползва Тrabucco T-force и мачовото и новия модел за пъстърва.
По евтиния вариант е някой потъващ модел на смарт . За поводи аз ползвам само строфт 0.10 ,0,12 и 0.14 макар и рядко да ловя на пувка ( лова повече на дъно и фидер ) нямам късане на тях. Влакната на лазер за мен са болуци, ползвал съм и шогун и енерджи и шаранското влакно ,уникални боклуци са..... без никаква UV защита,без предпазващи покрития ,влакната не изкарват и цял сезон. С шогун 0.10 когато излезе на пазара закачих 2 скобара на село Пастух, без напъване, с аванс с всичко и 2-те риби го скъсаха. Новия шогун бе старателно умотан за 1 камък и замина в средата на реката, довърших риболова с основното влакно с неизвестната марка Universal 0.12 за 1,20лв и с него извадих 7 риби над 500 гр скобари и много мряна и дребен клен :D За куки съвет не мога да ти дам без да знам какви риби смяташ да ловиш. За макара също нищо не си споменал

Благодаря, но бях написал за неща, които ги има в риби и такъми. Куките,които ще ги използвам са :0,12 на яз.Белмекен за костур и за яз.Порой червеноперка каракуда шаран костур,0,14 ще го изполвам на платен за шарани,0,16 за река(вързани),0,16 за резерва за навсякъде :D 8) :D :o :| :arrow: :rolleyes: :fishing8: :fishing4:
Slavi_82
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Slavi_82 »

Може и да е малко груб монтажа но аз лично под 0.18 основно не падам лятото, губят се плувки, монтажи
а и ако рибата се навре в близост до шаварите влиза и къса. 0.18 е добра основа а според рибите повода.
Но аванса трябва да ти е по точен от часовников механизъм, и най доброто влакно иска добър аванс
и равномерно разпределение на тежестта от дърпащата риба. До сега съм ловиш с болонеза но повечето са на върхови акции, което вече не ми е кеф да ловя. И независимо какво предлагат в риби и такъми един съвет. Избягавай боклуците на лазер,фокус и макарите и влакната на филстар. Българския пазар е заринат от ментаци в избора на правилни такъми е доста труден
kostadin skabrin
новобранец
новобранец

Slavi_82 написа:Може и да е малко груб монтажа но аз лично под 0.18 основно не падам лятото, губят се плувки, монтажи
а и ако рибата се навре в близост до шаварите влиза и къса. 0.18 е добра основа а според рибите повода.
Но аванса трябва да ти е по точен от часовников механизъм, и най доброто влакно иска добър аванс
и равномерно разпределение на тежестта от дърпащата риба. До сега съм ловиш с болонеза но повечето са на върхови акции, което вече не ми е кеф да ловя. И независимо какво предлагат в риби и такъми един съвет. Избягавай боклуците на лазер,фокус и макарите и влакната на филстар. Българския пазар е заринат от ментаци в избора на правилни такъми е доста труден
Благодаря за информацията.Относно БГ продукти:Filstar не е ли Японска?Изградих си собствено мнение за това,което е най-добро за мен.На мен лично ми предложиха на Лазер Шогун,аз го пробвах:незабележим цвят във водата,но няма UVзащита.Също ми предложиха за основно на Carp Expert 0,18 .... .Аз съм решил вече, че ще изполвам 0,18 основно и за поводи 0,12 (каквито влакна предложиха колегите от тук).ОТДЕЛНО ОТ ТЕМАТА:ще взема спрей за стръв и захранка на Respect за шаран.Някой относно това може да сподели, дали действа.Отново Благодаря
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pampasa »

Много .............много мъка има по този свят............. :roll:
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Колега, преди да поръчаш си изясни някои детайли. Според мен стационарната плувка и потъващото влакно си противоречат както и същата плувка с мачовата въдица. Не, че е невъзможно, но струва ли си инвестицията? То по тази логика може да мятаме плувки и с шаранджийски въдици.
Аз лично имам два мача. Ползвам ги само на язовири и само с ваглери. Понеже посещавам дълбоки водоеми ползвам ваглери от 10 до 20 грама в зависимост от условията. Стационарните плувки от 1 до 6 грама ползвам на директния телескоп и болонезата. Ползвам влакна и куки само на Колмик в зависимост от предназначението.
kostadin skabrin
новобранец
новобранец

miro253 написа:Колега, преди да поръчаш си изясни някои детайли. Според мен стационарната плувка и потъващото влакно си противоречат както и същата плувка с мачовата въдица. Не, че е невъзможно, но струва ли си инвестицията? То по тази логика може да мятаме плувки и с шаранджийски въдици.
Аз лично имам два мача. Ползвам ги само на язовири и само с ваглери. Понеже посещавам дълбоки водоеми ползвам ваглери от 10 до 20 грама в зависимост от условията. Стационарните плувки от 1 до 6 грама ползвам на директния телескоп и болонезата. Ползвам влакна и куки само на Колмик в зависимост от предназначението.
мерси колега!Но проблема е, че не знам и въобще не съм виждал монтаж на ваглер(във водата)как седи.Аз мога да го направя този монтаж, но тези дропери(НЕЗНАМ КАК ДА ГИ НАМЕРЯ В РИБИ И ТАКЪМИ,по каква форма:сачми, ....Ако може линк за дропери? или друг монтаж който не сърдържа дропер.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Щом ползваш вързани куки не ти трябва влакно за поводи.
Дроперите са в секретния раздел на магазина, сигурно още нямаш достъп.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

pampasa написа:Много .............много мъка има по този свят............. :roll:
Аз съвсем закономерно се отказах да пиша навреме!
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

В Риби и такъми има само съчми. Тук във форума има раздел риболов с мач. Там ще намериш дроперите. Разгледай го добре и темата ти ще придобие друг характер. Не се сърди, но си се регистрирал и директно си започнал да пишеш, а не се прави така. Тези работи са писани много пъти. Един жокер ще ти дам - дропера е вид съчма :D .
kostadin skabrin
новобранец
новобранец

miro253 написа:В Риби и такъми има само съчми. Тук във форума има раздел риболов с мач. Там ще намериш дроперите. Разгледай го добре и темата ти ще придобие друг характер. Не се сърди, но си се регистрирал и директно си започнал да пишеш, а не се прави така. Тези работи са писани много пъти. Един жокер ще ти дам - дропера е вид съчма :D .
Разбирам колега.Аз имах друг профил, но си забравих паролата. Отговарял съм на колеги от техните въпроси.ЗА ДРОПЕРА:Не си мисле колега,че не съм търсил.Въпросът ми е,дали може линк към тях.Аз съм нов в риболова на ваглер и не разбирам някои неща, едно от което е това. Гледал съм монтажи с фиксиран ваглер и слагат 1 съчма(дропер).Аз незнам как изглежда и затова искам линк.Аз ще си ги купя и ще се пробвам да го направя този монтаж<<<-Това е извън темата,но търсих за лнкове по форумите за риболов на мач и.....нищо.
kostadin skabrin
новобранец
новобранец

chirusa_bg написа:Щом ползваш вързани куки не ти трябва влакно за поводи.
Дроперите са в секретния раздел на магазина, сигурно още нямаш достъп.
chirusa_bg:влакната за поводите ще ми трябват за риболова на мач.Вързаните куки са ми за река със съвсем различен монтаж.
Slavi_82
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Slavi_82 »

То не е сигурно дали някога е имал и въдица тоя пич :D
Да ползваш вързани куки е като да не можеш да си връзваш обувките :D
Lecho
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Lecho »

Добър ден колега,
ето примерни мач монтаж - на фиксиран ваглер (може би най-добрият за прохождане в този вид риболов):

Изображение

Изображение

Съчмите които се виждат на снимката непосредствено над вирбела са така наречения "дропер", т.е. това са малки съчми в размери от 0.07 до 0.194 гр. Като тези размери не са задължителни, всичко е според конкретната ситуация и разбирането на риболовеца.
Потърси повече информация във форума има достатъчно изписано по темата. Като за начало виж тези теми и клипове, надявам се да си изясниш част от нещата:

http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=116&t=80688

http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=116&t=61850

http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=116&t=61850

П.П.: Най-добре виж приятел в твоя регион, който да практикува този риболов и нагледно да ти покаже, и обясни основните неща. Не избързвай с поръчване на неща, които най-вероятно няма да ползваш.

Успех и само положителни емоции през новата година! :smt023
Алекси Николов

ЕЛКО ЕООД
електроинструменти -Makita, Festool, Laserliner
http://www.elko.bg" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”